Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 28 жовтня 2021, 01:29
3455
12

ЗУБКО: «У Києві та Львові до Олімпіади 2030 збудуємо дві надвеликі арени»

Президент Федерації хокею України розповів подробиці проекту

| Оновлено 28 жовтня 2021, 01:29
3455
12
ЗУБКО: «У Києві та Львові до Олімпіади 2030 збудуємо дві надвеликі арени»
Укрінформ. Георгій Зубко

Президент Федерації хокею України Георгій Зубко розповів, що в Україні незабаром буде збудовано нові хокейні арени:

«Є три рівні арен, про які ми говоримо. Перші – це тренувальні: ми сподіваємося, що вони з’являться в кожному обласному центрі. Окрім цього, ми говоримо про три міста (Одеса, Харків та Дніпро), в яких будуть побудовані арени з місткістю понад 3 тисячі глядачів. Більше того, планують побудувати дві супервеликі арени в Києві й Львові на 10 тисяч уболівальників.

Це нова інформація, яка пов’язана з приїздом голови міжнародного олімпійського комітету Томаса Баха, на якому було вирішено, що Україна подасть заявку на проведення зимової Олімпіади 2030. В рамках цієї заявки нам необхідно будувати 2 великі палаци. Попередньо вирішено, що це буде Київ та Львів. Ці плани реалізовуватимуться не менше ніж за рік.

Першочергове завдання зараз – малі арени в кожній області. Це буде вдосконалена сучасна версія тренувальної арени. Арени, які були побудовані в рамках минулої програми, теж тренувальні, але зараз на них проводяться матчі національної першості. Ми можемо з упевненістю сказати, що нові тренувальні арени будуть класом вищі, ніж ці, що ми маємо зараз.

Побудова арен буде відбуватися за кошти держфінансування. Є експертний звіт, згідно з яким побудова однієї арени коштуватиме 190 мільйонів грн. Загалом на весь проект президентом озвучена цифра в 5,4 мільярди грн, які будуть виділені на побудову всіх арен – і тренувальних, і 3 ігрових, і 10-тисячників. Скільки піде на побудову великих арен, ми поки точно не знаємо. Першочергове завдання – це побудова тренувальних арен. Думаємо, що цих коштів нам вистачить, головне аби вони були. Поки все йде за планом.

Ми розраховуємо, що будівельні роботи мають розпочатися в лютому 2022 року. Ми розраховуємо, що через місяць-півтора ми отримаємо робочу документацію і далі можна оголошувати тендер на будівельно-вантажні роботи (це ще півтора місяця). Із запасом для себе ми беремо 4 місяці. За нашим досвідом, за нашими даними для будівництва арени вистачить 10–12 місяців.

Воно відбуватиметься паралельно в 15 областях (Ужгород, Луцьк, Рівне, Хмельницький, Житомир, Миколаїв, Кропивницький, Черкаси, Чернігів, Суми, Полтава, Запоріжжя, Бердянськ, Ірпінь і Тернопіль). Вся програма розрахована на декілька років. До 2024 року в Україні повинні бути 25 тренувальних льодових арен в кожній області

Було визначено перший пілотний проект – це місто Тернопіль. Нещодавно, буквально на минулому тижні ми отримали стадію-ескіз з експертизи – тобто єдину форму типового проекту. Наступний наш крок – Тернопіль замовляє робочу документацію, головний проект, і федерація на базі Тернополя робить проект повторного використання. Єдиний розділ, якого не буде в проекті федерації – це прив’язка до місця.

Цей розділ обласні адміністрації, зокрема тернопільська, замовляють самостійно. Інші проекти повинні стартувати не пізніше ніж через два місяці з початку будівництва в Тернополі. Для нас дуже важливо розпочати перший проект. Нам потрібно розширювати географію хокею, і Тернопіль є ідеальним для цього варіантом. Дуже важливо, щоб наступні арени не чекали побудови споруди в Тернополі. 

Повинна бути використана єдина технологія льоду. Окрім того, загальний вигляд арени повинен бути один. Арена матиме 8 роздягалень, спеціальні сушки для форми, спортивний зал, зону для фудкорту зі скляною стінкою (з кафе можна буде побачити, що безпосередньо відбувається на льоду) – так зараз проектують сучасні арени. Побудова буде розрахована трошки більше ніж на 400 посадкових місць. По периметру всього поля ми матимемо балкон зі стоячими місцями.

Окрім того, ми дотримуватимемося світових тенденцій стосовно побудови спортивної інфраструктури. Я говорю про спеціальні місця для високоякісної зйомки спортивних матчів. Ми говоримо про те, що зараз багато тренувальних арен погано облаштовані з точки зору можливості для зйомки, а ми вбачаємо, що це важливо. Ми матимемо 8 точок для розташування камер, звідки буде комфортно знімати спортивні баталії. Ми думаємо про те, що було б класно назвати ці арени на честь легендарних українських гравців, або гравців українського походження. Остаточно рішення не прийнято, але ми думаємо над цим. Сподіваюся, що це будуть не просто арени, а арени з добрими назвами.

Хочу одразу сказати про те, що це буде тренувальна арена, перш за все, яка направлена для забезпечення дитячо-юнацької хокейної школи й фігурного катання. Ми намагаємося зробити так, щоб матчі національної першості й інші хокейні, льодові заходи теж були там проведені. Після побудови й здачі в експлуатацію ці арени будуть передані в керування місцевим органам влади. Місцеві органи влади, муніципалітети будуть вирішувати, яким чином ефективно використовувати ці арени.

Головне те, що були умови, за якими  перші 15 областей можуть брати участь в цій програмі. Перше – надання земельної ділянки, друге – співфінансування у розмірі 10 відсотків, третє – створення дитячо-юнацької хокейної школи, адже це є нашою базовою метою. Будуватимуть арени обласні державні адміністрації коштом субвенцій з центру за умови дотримання трьох основних критеріїв. Перший пріоритет – дитячо-юнацька хокейна школа, а потім національний чемпіонат і всі інші».

Джерело Укрінформ
Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 12
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Sandr Evych
Як тільки до влади приходять популісти і казнокради,одразу беруться організовувати олімпіаду.Яник в Буковелі мав провести олімпійські ігри,і ці теж взялися..А чому?Бо на будівництві таких об'єктів можна чимало вкрасти.Та й рейтинг для дурнуватих "хуженєбудет" можна підняти.
Serhiy (Миколаїв)
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Yass
Програма "Велике хокейництво"
DSH88
А на хера ? Кто будет на тот хоккей ходить. Друзья и родственники игроков.
umnuy2
нью васюки
adidas777
Планы конечно амбициозные!
Может за одно под шумок, и стадион в Ривне закончите наконец то строить (мучать) ?
euro2012_za_2012euro
А в Нью-Васюках Ледовая Арена будет?
andre_lui
Согласен на то, чтобы построили одну - в Донецке!