Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 27 жовтня 2021, 18:53
7550
17

Коли голкіпери не при справах. 10 розгромних поразок Шахтаря в єврокубках

Блогер Sport.ua – про найбільші невдачі «гірників» в Європі

| Оновлено 27 жовтня 2021, 18:53
7550
17
Коли голкіпери не при справах. 10 розгромних поразок Шахтаря в єврокубках
ФК Шахтар

За останні 10 років «гірники» були биті на євроарені із розгромним рахунком (4 і більше голів) 10 разів. Цікаво, що у 8 з таких матчів ворота «Шахтаря» захищав Андрій Пятов, але не оминула гірка участь у вигляді повної купи м’ячів у власній сітці і молодого Анатолія Трубіна. Тож пригадаємо ці епічні невдачі «гірників» в єврокубках, тим більше, що десята «ювілейна» поразка ще зовсім свіжа у пам’яті уболівальників.

1. «Арсенал» - «Шахтар» - 5:1 (2:0). ЛЧ, груповий етап, 19.10.2010

«Гірники» приїхали до Лондону, маючи в активі 6 очок, посідаючи разом із «канонірами» 1-2 місця у турнірній таблиці групи Н. Від підопічних Мірчі Луческу, які роком потому виграли останній в історії Кубок УЄФА, очікували, якщо не перемоги, то хоча б рівної гри на «Емірейтс». На жаль, як це вже відбувається систематично в єврокубках, донеччани пропустили перший гол у першому таймі через власні помилки. Того разу «накосячив»   Андрій Пятов, який не зумів зафіксувати м’яч в руках, дозволивши Александру Сонгу відкрити рахунок у грі. Лондонці ще в першому таймі подвоїли перевагу зусиллями нині гладкого Саміра Насрі. А далі наші захисники лише спостерігали, як треба грати у футбол в Лізі чемпіонів. До 70-ї хвилини рахунок був вже 5:0 на користь команди Арсена Венгера. Єдине, на що спромігся «Шахтар», це гол престижу у виконанні екс-«каноніра» Едуардо, який місцеві уболівальники зустріли шаленими оваціями.

2. «Барселона» - «Шахтар» - 5:1 (2:0). ЛЧ, 1/4 фіналу, 06.04.2011

Після поразки від «Арсенала» донеччани здобули три перемоги поспіль, виграли групу Н і вийшли до 1/8 фіналу турніру, де по сумі двох матчів пройшли «Рому» - 3:2 і 3:0. У чвертьфіналі на підопічних Мірчі Луческу чекала грізна «Барселона» на чолі із Хосепом Гвардіолою, команди якого, варто зазначити, в подальшому стануть просто нічним жахіттям для українського гранда. Після яскравої гри із римлянами, чесно кажучи, були відчуття, що українці дадуть бій каталонцям.  Утім, вже на 2-й хвилині Андрій Пятов взявся за звичну справу, дістаючи м’яч із сітки власних воріт: відзначився нинішній гравець японського «Віссел Кобе» Андрес Іньєста. До перерви найтитулованіший гравець світу Дані Алвеш зробив рахунок 2:0 на користь свого клубу. У другому таймі Даріо Срна і Ко зуміли впоратися із Ліонелем Месі, але за свого лідера відпрацювали Піке, Кейта та Хаві, які записали свої прізвища у протокол. Автором голу престижу в нашому складі став Ярослав Ракицький. У матчі-відповіді через тиждень  на «Донбас Арені» українська команда зуміла гідно виступити, поступившись іспанцям із мінімальним рахунком 0:1.

3. «Байєр» - «Шахтар» - 4:0 (1:0). ЛЧ, груповий етап, 23.10.2013

Мало хто міг спрогнозувати, що матч 3-го туру проти леверкузенського «Байєра» складеться для «гірників» настільки невдало. Український чемпіон прилетів до Німеччини, маючи в активі 4 очки після двох зіграних ігор. Утім, донеччани, які тоді відчували проблеми і на внутрішній арені, були розчавлені леверкузенським «катком». Традиційно пропустивши гол у першому таймі, «гірники» так і не змогли нічого протиставити «фармацевтам» в другому. Спочатку Даріо Срна збив автора першого м’яча Штефана Кісслінга і Сімон Рольфес подвоїв перевагу своєї команди. А далі німці без особливих труднощів зусиллями Сіднея Сема та того ж Кісслінга довели рахунок до розгромного 4:0. Після завершення групового раунду донеччани зуміли застовпити за собою третє місце і вийшли до єврокубкової весни, але вже у ЛЄ.

4. «Баварія» - «Шахтар» - 7:0 (2:0). ЛЧ, 1/8 фіналу, 11.03.2015

У сезоні 2014/2015 років донецький «Шахтар» втретє у своїй історії вийшов до 1/8 фіналу ЛЧ. У суперники нашому гранду потрапив німецький – «Баварія», яку тренував Хосеп Гвардіола. Попри це у першій грі з мюнхенцями у Львові «Шахтар» чи не вперше в історії протистоянь із грандами не пропустив в першому таймі і відразу ж зачепився за позитивний результат – 0:0. Матч-відповідь у Німеччині очікували із великими сподіваннями, але вони у підсумку зникли на 4-й хвилині гри, коли Олександр Кучер збив у штрафному Маріо Гетце. Вільям Коллам із Шотландії розцінив це, як фол останньої надії і вилучив нашого центрального захисника, призначивши пенальті у ворота Андрія Пятова. Томас Мюллер спокійно його реалізував, а до кінця першого тайму Жером Боатенг подвоїв рахунок. Після перерви бідолашний Андрій Пятов ще 5 разів діставав м’яч із сітки своїх воріт. Таким чином, донецький «Шахтар» установив антирекорд, поступившись із найбільшим рахунком у своїй історії в єврокубках – 0:7!

5. «Реал» - «Шахтар» - 4:0 (1:0). ЛЧ, груповий раунд, 15.09.2015

Донецький «Шахтар» перед матчем другого туру групи А на внутрішній арені розбив у Харкові «Металіст» з рахунком 5:0, а підопічні Зінедіна Зідана каменя на камені не залишили в гостях від «Еспаньола» - 6:0. Тож можна було очікувати гольової феєрії з боку обох команд. Утім, як це не раз відбувалося із нашими грандами на міжнародній арені, після вдалої гри в чемпіонаті відразу йшли розгромні поразки в євротурнірах. «Могильниками» українців стали найкращі бомбардири «Реала» останнього десятиліття: Карім Бензема та Кріштіану Роналду. Француз у першому таймі засмутив Андрія Пятова, а після перерви вже португалець на повну знущався над нашим захистом, забивши три м’ячі у ворота рекордсмена за кількістю розгромів за кар’єру в матчах єврокубків. У підсумку у тій ЛЧ донеччани здобули у турнірі лише 3 очки, але вони все-таки дозволили «гірникам» кваліфікуватися в 1/16 ЛЄ.

6. «Манчестер Сіті» - «Шахтар» - 6:0 (2:0). ЛЧ, груповий етап, 07.11.2018

Через три роки після найбільшої поразки в історії «гірники» знову перетнулися із командою, яку тренував Хосеп Гвардіола. І знову іспанець був близький, щоб повторити із «Манчестер Сіті» результат «мюнхенського побоїща», але англійці вирішили не травмувати психіку Андрію Пятову, відвантаживши до його воріт «усього» 6 голів. Найбільше тоді насолив українцям Габріел Жезус. Бразилець тричі засмучував нашого голкіпера. Варто зазначити, що двічі – із пенальті. Ще по м’ячу на свій рахунок записали Давід Сільва, Ріяд Марез та Рахім Стерлінг. У групі донецький «Шахтар» в тому сезоні здобув 6 очок і вже за звичним сценарієм пройшов у єврокубокову весну, але в турнір рівнем нижче – Лігу Європи.

7. «Інтер» - «Шахтар» - 5:0. ЛЄ, 1/2 фіналу, 17.08.2020

Доволі неоднозначний сезон провів у єврокубках в сезоні 2019/2020 донецький «Шахтар». Підопічні Луїша Каштру до останнього претендували на вихід в 1/8 фіналу ЛЧ. Для цього «гірникам» треба було не поступитися «Аталанті»  в останній домашній грі групового раунду і, щоб загребське «Динамо» не здобуло перемоги у протистоянні із «Манчестер Сіті». Англійці прогнозовано здолали своїх суперників, а от «гірники» на стадіоні «Металіст» у Харкові зазнали фіаско. Італійці, у складі яких виступав «улюбленець» тренера національної збірної України Руслан Маліновський, не залишили жодних шансів «гірникам» - 0:3 і вже за таким знайомим маршрутом з третього місця «Шахтар» перейшов до ЛЄ.

У фартовому для себе турнірі українці спочатку вибили зі свого шляху «Бенфіку» (2:1 і 3:3), а потім німецький «Вольфсбург» (2:1 і 3:0). Далі в ситуацію втрутився covid-19 і стадії 1/4 та 1/2 фіналу проводилися в одній країні – Німеччині - і складалися протистояння з одного матчу. У чвертьфіналі «гірники» здолали швейцарський «Янг Бойз», а в півфіналі на донеччан чекав міланський «Інтер». На стадіоні «Меркур Шпіль-Арена» в Дюссельдорфі італійці каменя на камені не залишили від мрій Ріната Ахметова про другий вихід його дітища у фінал єврокубка. Українці знову не втримали в першому таймі власні ворота на замку - на 19-й хвилині відзначився Лаутаро Мартінес, а після перерви Даніло Д’Амброзіо, вищезгаданий аргентинець та двічі Ромелу Лукаку лише розвинули успіх, здобувши розгромну перемогу з рахунком 5:0.

8. «Шахтар» - «Боруссія» (Менхенгладбах) – 0:6 (0:4). ЛЧ, груповий етап, 03.11.2020

У минулорічному розіграші ЛЧ «Шахтар» встановив ще один історичний результат на євроарені, програвши з найбільшим рахунком в історії на власному полі. І кривдником «гірників» став не клуб-гранд, а посередня «Боруссія» із Менхенгладбаха, яка лише втретє вийшла до турніру найсильніших клубів Європи. Прикметно, що також вперше в історії не був причетним до знакового розгрому «гірників» в ЛЧ Андрій Пятов, якого в рамці замінив молодий Анатолій Трубін. І в третій для себе єврокубковій грі молодий кіпер відчув на собі всю лють атаки команди-андердога. Найбільше «познущався» з нашого захисту Алассан Плеа, який на стадіоні «Олімпійський» відвантажив до сітки українців 3 м’ячі. У підсумку 0:6 – найбільша поразка на власному полі в єврокубках. Хто знав, що через три тижні жах у матчах із «Боруссією» повториться і в Менхенгладбаху…

9. «Боруссія» (Менхенгладбах)  - «Шахтар» - 4:0 (3:0). ЛЧ, груповий раунд, 25.11.2020

Через три тижні донеччани прилетіли до Німеччини на матч 4-го туру ЛЧ. Підопічні Марко Розе не приховували, що саме в цій грі хочуть взяти максимум очок, щоб забезпечити собі мінімум третє місце і вихід в єврокубкову весну. «Гірники» також були налаштовані взяти реванш за ганебну поразку в Києві у минулому турі. Утім, донеччани не те що не дали бій середняку, а й знову були осоромленими, правда з трохи меншим рахунком. Ще в першому таймі у ворота Андрія Пятова, який замінив Анатолія Трубіна, влетіло три голи. Після перерви, отримавши «на горіхи» від Луїша Каштру, донеччани заграли активніше, навіть влаштували штурм воріт Яна Зоммера в кінці гри, але бразило-ізраїльська атака українців на «Боруссія Парк» у той вечір знову «стріляла вхолосту». Тож 0:4 - і в підсумку саме німці, набравши однакову кількість очок із «Шахтарем», кваліфікувалися до 1/8 Ліги чемпіонів, а «гірники» продовжили боротьбу в 1/16 ЛЄ.

10. «Шахтар» - «Реал» - 0:5 (0:1). ЛЧ, груповий етап, 19.10.2021

«Королівський» клуб 19 жовтня на «Олімпійському» в Києві сповна поквитався за дві минулорічні поразки в ЛЧ від «Шахтаря». Підопічні Карло Анчелотті до гри вважалися фаворитами. Букмекери давали на перемогу іспанців коефіцієнт 1,69, тоді як в разі успіху «гірників» свої гроші можна було б збільшити в 5 разів. Із самого початку матчу господарі почали діяти активніше, але поступово мадридський гранд почав прибирати нитки гри «у свої ноги». І в підсумку «вершкові» своїми активними діями заставили Сергія Кривцова відправити м’яч у рамку своїх воріт, які цього разу захищав Анатолій Трубін. А в другому таймі раз-по-раз пошивав у дурні наш захист Вінісіус Жуніор. 21-річний нападник показав своїм землякам із «Шахтаря» чому ті грають в чемпіонаті України, а він «запалює» за «галактікос». У період з 51-ї по 56-ту хвилину бразилець довів перевагу своєї команди до 3:0, а потім віддав результативний пас на Родріго. «Добив» деморалізованих донеччан нев’янучий Карім Бензема, який на 90-й хвилині встановив остаточний рахунок – 0:5. Враховуючи те, що за три тури підопічні Роберта Де Дзербі взяли лише одне очко і не забили бодай одного голу, існує ймовірність, що вперше з сезону 2011/2012 років «гірники» можуть не потрапити в єврокубкову весну.

Олександр ШЕРШЕНЬ

Оцініть матеріал
(37)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 17
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Ёкарный Бабай
О, норм статья. Перспективная
sl1d3r1985
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Burevestnik
лучше от Реала 0:5, чем от Шерифа 0:2
Алексей Голяченко
Кстати за фармацевтов уже и забыл что был такой разгром.
Но вишенка на торте лично для меня это Менхенгладбах
Алексей Голяченко
Моя любимая статья. "Как мокнуть кротов не вынимая рук с карманов"
Спасибо автору статьи, классная статья.
Где-то глубоко в недрах земли зажигается фитиль пердаков у рядовых кротов
просто парень
Эпические ВечноВторые
dd dent
«Есть чем гордиться», впрочем после этого сезона ни чему не удивит уже
DK1961
Скоро ещё две статьи будут на эту же тему - после ржавых игр с Реалом и Интером. А, и как итог сезона - с Шерифом
Бугор_3см удовольствия
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
ENJOY--
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Vadum Hrynchuk
Не сочтите меня динамофилом, но все, что произошло до 2011-го не считается? Или там только победа в КУефа и всьо?