Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 24 жовтня 2021, 18:28
4873
1

Без апсетів. Шакур Стівенсон – новий чемпіон

Лев Кравців – про, можливо, останній поєдинок Джемела Херринга

| Оновлено 24 жовтня 2021, 18:28
4873
1
Без апсетів. Шакур Стівенсон – новий чемпіон
Getty Images/Global Images Ukraine

 

Шакур Стівенсон став чемпіоном світу за версією WBO у другій напівлегкій вазі. Сталося те, на що ставила абсолютна більшість. Чемпіон Джемел Херринг як не намагався, перемогти молодого претендента-фаворита не зміг, хоча шансів могло бути і більше.

Херринг видав лише кілька гідних спалахів по ходу бою. Стівенсон забрав решту раундів

Ніхто не очікував від Джемела Херринга феєрії. Віковий чемпіон не вважався фаворитом, а суперник був дуже хороший. Але те, що вже з другого раунду Шакур почне діставати, здивувало.

Молодий претендент, провівши пристрілочний перший раунд, почав прикладатися і закидати удари через блок суперника. Обводив Стівенсон боковим непогано: як тільки чемпіон наближався, то натикався або на джеб, або на силовий правий.

Справа у Херринга не пішла відразу. Уже в третьому раунді Шакур почав бити ще більше силових, складати їх у комбінації і доносити до суперника. Гематоми, синці і програні раунди. Джемел намагався протидіяти молодому американцеві, але не виходило. Почасти через програний центр рингу і незручний, але вимушений хід бою для себе. Частково через те, що, як тільки він активізувався в атаку, то натикався на суперника.

Прилетіло з обох сторін, назустріч. Шакур тиснув візаві за рахунок молодечої сили та навичок.

У четвертому раунді Херринг зрозумів, що так бій не виграєш. Що там - такий стиль ведення бою ще й є болісним. Треба було щось змінювати, і у чемпіона вийшло. Крізь бій він посунув претендента з насидженого місця, почав пресингувати самостійно і згадав про джеб. Виявляється, якщо діяти активніше і впевненіше, Шакур буде пропускати.

Шкода, цього запалу вистачило ненадовго, а Стівенсон не бажав здаватися або зупинятися. Джемел намагався діяти різноманітно, але постійно натикався на суперника. Він то джебом зустріне, то обведе захист боковим, то комбінацію підключить. Начебто нічого вражаючого, але дуже ефективно.

Херринг майже нічого і не поміняв. Все одно застоювався перед опонентом. Все одно занадто мало джебив. А про комбінації говорити і зовсім немає сенсу - чемпіон частіше діяв одиночними, забувши про те, що можна і потрібно бити більше, щоб пояс поїхав додому з ним.

І проблема тут не тільки в уже колишньому чемпіоні. Він зробив рівно стільки, скільки зміг. Моментами були спалахи, але не більше того. А більшого Херринг не зміг. Тут ще й Стівенсон не дав. Шакур просто кращий, як боксер. А ще молодший і швидший. Ось все і склалося на користь претендента.

До дев'ятого раунду Стівенсон встиг продемонструвати весь свій арсенал. Добре джебив, якісно розбирався з захистом опонента на дистанції, був гарний у ближньому бою. І, що найважливіше, був кращим у всіх цих компонентах, ніж опонент. Такі дії дали результат - розсічення і гематома у чемпіона. Рефері навіть покликав доктора, який після огляду дав добро продовжувати.

Але поєдинок тривав недовго. У десятому раунді Шакур почав влучати серіями, рефері подивився на чемпіона і вирішив, що на цьому час завершувати вечірку, присудивши Стівенсону перемогу технічним нокаутом в десятому раунді. Херринг протестував проти такого рішення судді - він не падав і був явно у свідомості, але на удари не відповідав. Протестував, але не дуже активно. 36-річний на той момент вже колишній чемпіон просто втомився, щоб щось доводити судді, який прийняв остаточне рішення.

Getty Images/Global Images Ukraine. Шакур Стівенсон

Тепер Шакур Стівенсон - чемпіон світу. Нарешті в його рекорді з'явилося гідне ім'я, а на плечі пояс. Він - один з трьох чемпіонів категорії, але Роджер Гутьєррес зі своїм титулом WBA цікавить зараз всіх в останню чергу.

Що далі?

Для Шакура все очевидно - всі хочуть побачити його зустріч з Оскаром Вальдесом. Настільки, що віддали мексиканцю перемогу в бою з Консейсао, хоча вона, якщо висловитися м'яко, є вкрай спірною.

Поєдинок грошовий. Шакур непогано збирає людей, перемігши сьогодні першого серйозного суперника. Вальдес і зовсім зірка номер два в Мексиці після Канело. Квитки продадуться, трансляції - теж. Та й бій буде супер: невеликий боксер проти габаритного, рухливий проти прихильника американської школи боксу, олімпійці, обидва з ударом.

Організувати таке протистояння непросто, але не повинно бути проблемою. Звичайно, в разі чого можна йти об'єднувати пояси з венесуельським чемпіоном WBA, але цей бій так само цікавий всім, як попередні виступи Шакура. Начебто непогано, але хочеться чогось іншого.

Що вирішить Херринг - не ясно. Йому вже 36 - не найбільш юний вік для легких категорій. Передпенсійний, якщо говорити точно. Джемел пережив стільки, що поразка від по-справжньому кращого, ніж він, бійця, не повинна його знищити психологічно. Херринг вилетів на Олімпіаді в першому ж бою. Екс-чемпіон був двічі в Іраку, пережив смерть доньки, професійні злети і падіння. Шакур - молодик, який тільки починає свій шлях.

Залишатися тут, в нинішній категорії, сенсу немає. Тут є цікаві персонажі. Ті ж Робсон Консейсао або Мігель Берчельт. Але навіщо Херринг їм? Берчельт - перший номер WBC і точно хоче реваншу з Вальдесом. Консейсао проти Херринга - відмінний бій, але для самого Джемела невигідний. Імовірність програти вкрай висока, а заробити сильно не вийде.

Непоганий варіант, враховуючи вік і габарити Джемела, а також в разі бажання продовжити, перейти в легку вагу. З ким там боксувати американцеві - незрозуміло. Варіанти є, але чи краще вони, ніж тут - головне питання. За чемпіонство поки бореться молодь, яка ніяк не вийде в ринг. Спробувати заробити перед пенсією - єдина мета на даний момент.

Джемел цілком може йти. Вік передбачає саме це. А ще важливішою є ситуація в вагових категоріях. Якщо Херринг відчуває, що зможе битися так, як з Фремптоном - варто пробувати ще. Якщо ні, і все буде схоже на поєдинок зі Стівенсоном - варто подумати про завершення.

Кар'єра американця не була чимось неймовірним. Але вся його історія відгукується у кожного. Для таких людей в боксерській індустрії завжди є місце.

Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Балабольченко Ломпаченко
Страшный сон Гномаченко