Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 20 жовтня 2021, 19:09
3992
7

Барселона: чи є життя після Мессі

Оглядач Sport.ua вважає, що каталонський «пацієнт» швидше живий, ніж мертвий

| Оновлено 20 жовтня 2021, 19:09
3992
7
Барселона: чи є життя після Мессі
Getty Images/Global Images Ukraine

Після відходу з «Барселони» одного з найкращих, а може і найкращого футболіста сучасності Ліонеля Мессі, синьо-гранатові вчаться ходити заново. Спроби ці бачаться часом смішними, часом кострубатими, іноді більш серйозними. Але потрібно розуміти, що повернення назад не буде. Колишньої «Барселони», до якої ми всі звикли за довгі роки, вже немає. І не буде. Буде нова. Потрібно перегортати сторінку, якою б класною і цікавою вона не була, і починати з нового абзацу.

***

«У «Барселони» забрали душу» - сказав після чергової поразки каталонців від «Баварії» колишній гендиректор мюнхенського клубу Румменігге, прозоро вказуючи на головну проблему каталонців - відхід Мессі. Напевно, краще і не скажеш.

Шок - це по-їхньому. Колись найкраща команда світу, «більше, ніж клуб», багатомільйонна армія вболівальників синьо-гранатових опинилися в прострації після відходу Лео. І в такому положенні перебували досить довго. Незважаючи на досить значну трансферну кампанію - в літнє міжсезоння на «Камп Ноу» прийшли Депай, Агуеро, Люк де Йонг, Гарсія та ще кілька менш відомих персонажів, збалансувати склад не вдалося. «Барселона» початку сезону - все та ж команда з сезону минулого і позаминулого, перевантажена ветеранами, чварами, травмами (а як наслідок - молоддю), вразлива в захисті і вже непереконлива в атаці.

Новий-старий президент клубу Лапорта, прийшовши на посаду на хвилі загального обурення і заперечення Бартомеу, обіцяв дуже швидко навести порядок. Почистити авгієві стайні в команді - в першу чергу. Власне, на цьому грунті він і виграв вибори. Однак поки що ні про який порядок мову вести не виходить. Грізманн, П'янич, Дембеле, Юмтіті, Коутіньйо, Брейтуейт, та й Піке, загалом, - ось далеко неповний список тих, хто, за ідеєю нового клубного боса, повинен був пакувати речі і забиратися геть. Але пішли лише два перших зі списку. Та Мессі. Ось і виходить, що команда не збалансована, новачки ще не адаптовані, молодь просідає, Куман з усім цим толком не знає, що робити, а новий президент клубу продовжує воювати зі старим.

Getty Images/Global Images Ukraine

***

Ось в такій нездоровій атмосфері, та ще й зі збитками за минулий фінансовий рік в сумі 481 мільйон євро, «Барселона» вкочується в сезон. «Хетафе», «Гранада», «Кадіс» - в трьох стартових турах проти не найсильніших опонентів каталонці набрали всього п'ять очок. Далі впевнено здолали «Леванте», після чого настав перший час «Х» - гра проти «Атлетіко».

Проти чинного чемпіона Іспанії у підопічних Кумана не знайшлося навіть мінімального аргументу - поразка без шансів. Плюс до всього - дві поспіль поразки в Лізі чемпіонів: слідом за «Баварією» каталонці розгромно поступилися і «Бенфіці». «Ми здатні нашкодити «Баварії» - це слова перед грою з мюнхенцями головного тренера Рональда Кумана. «Ми повинні чітко заявити світовій спільноті: «Це «Барса», ми повернулися» - а це слова президента синьо-гранатових Жоана Лапорти.

Що було далі, всі знають. Щоб вкотре не наступати на мозолі улюбленої багатьма команди, скажу лише, що повернення не вийшло: нуль ударів в площину воріт суперника, три пропущені м'ячі. А після не менш резонансної поразки від «матрацників» клубний директорат «Барси» почав пошуки нового наставника. Хоча кілька тижнів тому Лапорта і Куман обмінялися люб'язностями. «Відносини ідеальні» - це тренер про президента. «Ми добре ладнаємо, повністю довіряю йому», - а це реверанс президента в бік тренера. Але після «Атлетіко» Лапорта твердо мав намір відправити нідерландця у відставку.

***

Але не тут-то було. Виявилося, що звільнити Кумана непросто. В першу чергу тому, що за достроковий розрив контракту з колишньою легендою клубу доведеться виплатити серйозну неустойку - близько 13-14 мільйонів. Якщо врахувати величезні борги клубу, зокрема, невиплачену неустойку ще одному тренеру - Сетьєну, то виходить, що краще залишити все, як є. Тим більше, що, за умовами встановленого ліміту на заробітні плати, «Барселона» зараз може собі дозволити платити новому тренерові не більше двох мільйонів євро на рік. Напевно, відхопити топа в таких умовах навряд чи вийде. М'яко кажучи.


Getty Images/Global Images Ukraine. Жоан Лапорта та Рональд Куман

Тому, зваживши всі за і проти, Лапорта вирішив залишити Кумана. Незважаючи на явні провали нідерландця. Незважаючи на недавній величезний вболівальницький банер на «Камп Ноу» - «Куман, забирайся». Загалом, незважаючи на багато і багато фактів і факторів, Куман залишився.

Хоча, подейкують, все може змінитися. Причому вже найближчим часом. Якщо «Барса» провалиться в найближчому Класико, якщо провалиться в двох найближчих матчах ЛЧ - проти «Динамо» - тоді, незважаючи на всі фінансові труднощі, Рональду таки вкажуть на двері.

***

Однак наївно, а може навіть нерозумно вважати, що у всіх бідах «Барселони» винен саме Куман. Так, його навряд чи можна назвати тактичним генієм, витонченим дипломатом, та й на мотиватора він теж не тягне. Але тут така справа... Куман прийшов в команду своєї мрії в найбільш невідповідний момент - після дна імені Сетьєна. Після незрозумілого відходу Суареса, після невідходу, а потім відходу Мессі, чвар «нагорі», ковіду, врешті решт. Ситуації, в якій опинився Куман, справді не позаздриш. У команди відняли «душу», а тут ще й з «головою» не все гаразд. Та й з приводу травм, які звалилися на «Барсу» - тренер теж по-своєму правий. Хоч і дістав усіх вже цим ниттям.

Барселона - Динамо. Прогноз і анонс на матч Ліги чемпіонів

Рональд намагався оновити команду - і в цьому його дорікнути правда складно. Просто не вдалося. Як було сказано вище, балансу між ланками все одно немає. Піке, Бускетс, Роберто, Альба - «сенатори» все одно продовжують грати, може, і не визначальну, але істотну роль. Плюс «баласт» - Коутіньйо, Юмтіті і компанія, що не дають можливості для повноцінного маневру.

Проте, навіть в таких спартанських умовах Куман «вгвинчував» до складу талановиту молодь, яку продовжує продукувати знаменита клубна академія (а інші самородки шукаються на просторах Ла Ліги). Мінгеса, Араухо, Педрі, Дест, Гаві, нарешті одужавший Фаті, а ще де Йонг (той, який Френкі) і, можливо, Депай - до цих імен потрібно вже звикати. Тому що це обриси нової «Барселони». Ці обриси вже чітко проглядалися в грі проти «Валенсії» - крайньої зустрічі перед «спаркою» проти «Динамо».

Getty Images/Global Images Ukraine. Мемфіс Депай та Ансу Фаті - нинішні лідери Барселони

Цілком можливо, що дати щось нове цій команді Куман вже не в змозі. Як зовні, так і внутрішньо цей тренер не схожий на інтелектуала, психолога чи хірурга. Дроворуб, каменяр, фізрук - це більш підходящі епітети для 58-річного тренера. Йому обов'язково потрібно сказати «спасибі», що і сам втримався на плаву, і не дав потопити команду в найбільш кризовий момент в новому тисячолітті. Однак далі, коли бедлам в «більше, ніж клубі» закінчиться - а це все одно рано чи пізно настане - команді обов'язково знадобиться новий керманич. Новий Гвардіола. Або просто Хаві.

Але поки його, цього керманича немає, і командою все ще керує Куман, в «Мадриді» можуть потирати руки: за такого розкладу найближче Класико напевно пройде під знаком «Реала». Та й для нашого «Динамо» ситуація теж більш-менш легкотравна, адже одна справа - грати проти розібраного колективу і невпевненого в своєму майбутньому тренера, і зовсім інша, коли все добре.

Але коли всі ці терки в «Барсі» закінчаться, там все стане на свої місця. Навіть без Мессі. Тому що талантів в команді вистачає. Та й за привабливістю вона все ще залишається однією з головних пріоритетів у футбольній індустрії.

Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
AlexxxKrup
Бля, к чему эти статьи?)Вряд ли ДК одолеет даже таку Барсу)
Vitason
Где будет трансляция? Кроме мегого- который любит бабло!!
~#~
Сегодня оживут, ведь на кону ещё и деньги стоят.
Andrey Ivanov
"Куман прийшов в команду своєї мрії в найбільш невідповідний момент - після дна імені Сетьєна. Після незрозумілого відходу Суареса..."
Суареса сплавив саме Куман) і Мессі після цього хотів піти...
Nomad
Луческу же им пояснит, что это будут 2 решающих матча?)
Professor Ts
Нормально у них всё…. Барселона - Динамо, минимум 4 - 0!