Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 20 жовтня 2021, 06:59
5207
1

ФЕДОРЧУК: «Ярмоленко, повернувшись у Динамо, перекриє дорогу Циганкову»

Український тренер прокоментував слова президента клубу Ігоря Суркіса

| Оновлено 20 жовтня 2021, 06:59
5207
1
ФЕДОРЧУК: «Ярмоленко, повернувшись у Динамо, перекриє дорогу Циганкову»
Getty Images/Global Images Ukraine

Український тренер і експерт Олег Федорчук прокоментував слова Ігоря Суркіса про те, що він готовий дати можливість Андрію Ярмоленко закінчити кар'єру в «Динамо»:

«Я думаю, що тут нічого незвичайного немає. Такий прецедент в історії «Динамо» був, і не один. І Ребров повертався після «Вест Хема», і Шевченко після «Челсі». На мій погляд, це не спрацювало так, як хотілося б. Проте, це говорить про те, що президент клубу поважає футболістів, які відбулися в «Динамо» і не тільки відбулися, а й принесли великий дохід клубу. Не забуваємо, що продаж Андрія в «Боруссію» Д ‒ це був один з найбільших трансферів в історії «Динамо». Тому все закономірно, але є одне «але»: воно полягає в тому, що Ярмоленко, напевно, буде претендувати на місце гравця основного складу.

Ми повинні розуміти, що для тих футболістів, які з ним конкурують, в цьому випадку на його позиції сьогодні грає Циганков, це буде не дуже приємна новина. Якщо ми беремо досвідченого і вікового футболіста, то він перекриває дорогу іншому футболісту. Якщо такий гравець, як Ярмоленко, з'явиться в «Динамо», він повинен грати. В іншому випадку в цьому немає ніякого сенсу. Я добре пам'ятаю, коли повернувся Ребров, то він грав центрального півзахисника, плеймейкера. Це була комедійна роль. Він не грав в тій ролі, на яку претендував. Тому, як правило, такі повернення в чисто спортивному плані приносять клубу нуль. Ми повинні розуміти, що для «Динамо» ‒ це не шлях розвитку, це нічого не принесе, окрім хайпу, реклами і фінансових моментів, хоча я сумніваюся, що і в фінансовому плані «Динамо» виграє.

По-перше, з точки зору президента це некоректно, не впізнавши думки тренера. Уявіть собі, що Луческу щось програмує в своїх тактичних схемах і тут ‒ нате, візьміть Ярмоленко! Цією заявою Суркіс показує своє ставлення до рішень тренера. Це не правильно. Ви чули такі заяви від інших президентів? Ця заява ‒ не статусна для «Динамо». 20–30 років тому ‒ може. Але зараз «Динамо», мені здається, солідний клуб.

При цьому Ярмоленко не є володарем «Золотого м'яча». Це звичайний футболіст, хороший ‒ але звичайний футболіст. Тому сказати, що він щось додасть... Знову ж таки, тут багато «але». Сама розмова ‒ позитивна з точки зору сприйняття уболівальників і, особливо, фанів «Динамо». Але найголовніше йде після слова «але». Одне питання ‒ спортивне, друге ‒ фінансове, третє ‒ іміджеве і головний ‒ тренер. Що робити тренеру з цим гравцем.

До закінчення контракту Ярмоленко з «Вест Хемом» (до літа 2022 роки) він повертатися не буде, тому що він найбільш високооплачуваний гравець в своєму клубі. У «Динамо» таких зарплат немає, це зарплата мінімум п'яти футболістів. Це раз.

По-друге, давайте повернемося до Ярмоленка та його форми. У матчі з Фінляндією в складі збірної України його вистачило на 70 хвилин, а вже з Боснією ‒ на 35 хвилин. Це при тому, що півтора сезони він мало грає, повинен мати ігрову свіжість. А через рік-два мінус ще 15–20 хвилин. Мені здається, що якщо закінчувати, то там, де тебе менше бачать.

В українському чемпіонаті іскри летять, треба рухатися не менше, ніж в Англії. Чого-чого, але боротьби в нашому чемпіонаті, напевно, навіть забагато. Але це наш стиль, то, що у нас краще виходить ‒ боротися. У моєму розумінні, якщо вже самодостатньому футболістові сюди приїхати, то це чисто заради виставкової гри, розвести м'яч і закінчити. Але це його рішення. Навіть Шевченко мав у «Челсі» більше ігрової практики, ніж Ярмоленко зараз в «Вест Хемі» ‒ і теж нічого не дав «Динамо» на той час.

Завжди потрібно шукати паралелі. Якби свого часу Леоненко залишили в «Динамо», то хтось із пари Ребров–Шевченко не заграв би. А тепер уявіть, що хтось із-за Ярмоленко може не заграти. Ось всі говорили, що Ібрагімович допоможе «Мілану». Я був скептично налаштований. Ну і що? «Мілан» не став стабільною командою при ньому. Ну додалися глядачі ‒ і все.

Якби Ярмоленко мене питав, то я б йому відрадив. Тут не буде ні грошей, ні слави. Я не знаю, що мав на увазі Суркіс. Може йому просто поставили запитання. Ну да, він не проти ‒ зрозуміло, що він не буде проти. Але ініціативу в цьому плані клуб, напевно, не буде проявляти. Вмовляти футболіста або пропонувати понадбонуси ‒ я не думаю. Ярмоленко не завжди відрізнявся витривалістю та в молодості. Він часто вже не догравав ігри. З віком люди не стають більш мобільні або витривалі».

Оцініть матеріал
(26)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ЧС з хокею. Календар збірної України
Хокей | 25 квітня 2024, 10:00 6
ЧС з хокею. Календар збірної України

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

Новий напрямок. Названо два клуби, які претендують на Мудрика
Футбол | 25 квітня 2024, 17:13 19
Новий напрямок. Названо два клуби, які претендують на Мудрика

Поки що незрозуміло, чи зайде мова про оренду чи про продаж українця

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
ffff
А если на позиции тот-же Цыганков будет проигрывать её (позицию) Ярмоленко, то почему нет. Кому ещё конкуренция сильно мешала? Только тому, кто не хотел работать и показывать результаты лучше , чем другие на твоей позиции. Если Ярмоленко будет проигрывать Цыганкову, то будет выходить только на замены, но судя по сборной этого нет. И о какой борьбе рассказывает Федорчук в нашем чемпионате? Её практически нет, да ещё и сравнивает с чемпионатом Англии.