Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 04 сiчня 2023, 02:39
10523
10

У Реалі п'ять бразильців, але вони коштують дорожче, ніж весь Шахтар

Sport.ua - про «чарівників м'яча», які виступають за «бланкос»

| Оновлено 04 сiчня 2023, 02:39
10523
10
У Реалі п'ять бразильців, але вони коштують дорожче, ніж весь Шахтар
Getty Images/Global Images Ukraine. Вінісіус Жуніор і Родріго (зліва) святкують взяття воріт суперника

Вважається, що сучасний «Шахтар» - це команда, результати та якість гри якої всерйоз залежать від бразильських легіонерів. У підпорядкуванні Роберто Де Дзербі вихідців з цієї країни нині тринадцять, з урахуванням натуралізованих Марлоса і Жуніора Мораеса. Однак всі вони, та ще й з українцями і нечисленними легіонерами інших національностей, разом узяті коштують дешевше, ніж п'ять бразильських легіонерів нинішнього «Реала» - Каземіро, Вінісіус Жуніор, Едер Мілітао, Родріго та Марсело.

Як мінімум, якщо покладатися на Transfermarkt, то весь склад першої команди «Шахтаря» нині оцінюється у 184 мільйони євро, а п'ятірка бразильців з першої команди «Реала» - у 200 мільйонів євро. Примітно, що до Києва на матч проти «гірників» в рамках третього туру групової стадії Ліги чемпіонів-2021/22 Карло Анчелотті включив у заявку всіх п'ятьох наявних у нього в розпорядженні бразильських легіонерів. Чого ж від них чекати в столиці України проти віце-чемпіона нашої країни?

МАРСЕЛО

Вік: 33 роки
Оціночна вартість: 5 млн євро
У «Реалі» з січня 2007 року

Getty Images/Global Images Ukraine

Вихованець академії «Флуміненсе» Марсело є одним з головних аксакалів нинішнього «Реала». У команді він знаходиться з січня 2007 року, коли і був викуплений «бланкос» за 7 мільйонів євро. Примітно, що незважаючи на природний талант, Марсело під час виступів у Бразилії був близький до того, щоб піти з футболу. Його сім'я була дуже бідною, і тягнути витрати, пов'язані із захопленням сина, батьки не могли. На щастя, керівництво «Флуміненсе» грамотно оцінило перспективи хлопчака, вважаючи за краще інвестувати в нього, що згодом принесло істотний економічний прибуток.

У «Реалі» Марсело освоївся на подив швидко. Сам він розповідав, що на перших порах йому дуже допоміг легендарний співвітчизник Роберто Карлос, який залишив Мадрид через кілька місяців після прибуття юного конкурента. З 2007 року Марсело фактично є ключовим гравцем «Реала», пропустивши значну частину матчів лише у сезоні-2012/13, коли мав проблеми з підколінним сухожиллям і пошкодженням плеснової кістки.

У минулому сезоні Марсело почав програвати конкуренцію більш молодому французу Ферлану Менді, внаслідок чого в пресі почали з'являтися чутки про те, що влітку 2021 року «бланкос» попрощаються із досвідченим бразильцем. Однак з приходом на тренерський місток Карло Анчелотті ситуація кардинальним чином змінилася - італійський коуч вважав за краще залишити досвідченого Марсело ще як мінімум на сезон, а після від'їзду з Мадрида в Париж Серхіо Рамоса, бразилець і зовсім став капітаном команди, причому першим легіонером на цій «посаді» з 1904 року!

І нехай в нинішньому сезоні на рахунку Марсело поки лише одна хвилина в одному поєдинку в рамках Ла Ліги, але досвідчений бразилець все ще на багато що здатний. Зокрема, «Шахтарю» не варто забувати, як Марсело, якого нещадно критикували після того матчу, асистував Модричу у жовтні минулого року в домашньому для «бланкос» поєдинку групової стадії Ліги чемпіонів проти «гірників», що завершився перемогою гостей з рахунком 3:2 .

РОДРІГО

Вік: 20 років
Оціночна вартість: 35 млн євро
У «Реалі» з липня 2019 року

Getty Images/Global Images Ukraine

Вихованець «Сантоса» Родріго Сілва де Гоїс, або просто Родріго, зумів заявити про себе досить в ранньому віці. Дебютувати в бразильській Серії А цьому атакувальному гравцеві вдалося у 16-річному віці під керівництвом колишнього хавбека «Шахтаря» та збірної Бразилії Елано Блумера, який тоді виконував обов'язки головного тренера «Сантоса». Досить швидко Родріго зумів закріпитися в основному складі, що допомогло йому звернути на себе увагу скаутів багатьох топ-клубів.

«Реал», котрий в останні роки активно «прочісує» бразильський трансферний ринок саме в пошуках молодих і юних талантів, домовився з «Сантосом» про придбання Родріго за 45 мільйонів євро ще влітку 2018 року, а офіційно угода відбулася через 12 місяців, коли вінгер став повнолітнім.

Втім, поки Родріго має в «Реалі» не так багато можливостей в стартовому складі. Переважно молодого вінгера, здатного зіграти також в центрі нападу, і раніше Зідан, і нині Анчелотті випускають на заміни. Тому результативність 20-річного бразильця в Іспанії поки далека від тієї, яку хочуть бачити боси «Реала», але в клубі усвідомлюють, що за Родріго майбутнє першої команди, а тому терпляче працюють з ним, дозволяючи поліпшуватися з кожним сезоном.

У минулому розіграші Ліги чемпіонів Родріго, до слова, виходив в стартовому складі «Реала» на обидва матчі проти «Шахтаря». Гольовими діями не відзначився, хоча в цілому доставив певні проблеми гравцям оборони «гірників», здійснивши в двох поєдинках відразу 11 спроб обведень, з яких 7 виявилися вдалими. Крім того, саме Родріго став автором єдиного м'яча «Реала» в першому турі групової стадії нинішньої Ліги чемпіонів, який дозволив «бланкос» вивезти перемогу з Мілана над «Інтером» (1:0).

Едер МІЛІТАО

Вік: 23 роки
Оціночна вартість: 40 млн євро
У «Реалі» з липня 2019 року

Getty Images/Global Images Ukraine

Талант Едера Мілітао, котрий є вихованцем «Сан-Паулу», футбольній Європі допоміг розкрити «Порту». Саме в стан «драконів» молодий центрбек перебрався з Бразилії влітку 2018 року за 7 мільйонів євро, а вже через рік був проданий мадридському гранду за 50 мільйонів. При цьому, «Порту» не дуже-то й бажав торгуватися по Едеру, у зв'язку з чим «Реалу» довелося активувати клаусулу футболіста.

У перших двох сезонах в Мадриді бразилець був, по суті, гравцем ротації, проте з приходом на тренерський місток Карло Анчелотті та від'їздом з клубу Серхіо Рамоса, Мілітао є ключовим центральним захисником команди. В цілому це досить чіпкий та якісний бек, на рахунку якого в нинішньому сезоні в середньому по 12 єдиноборств (64% виграних), 5 перехоплень і 9 відборів м'яча за матч, а також по 50 передач, точність яких близька до 92%.

Тиждень тому повідомлялося, що Мілітао може не зіграти проти «Шахтаря» через пошкодження спини, отриманого у матчі за національну збірну Бразилії проти Колумбії (0:0). Однак, судячи з того, що бразильський центрбек прилетів в Україну і готується зіграти з «Шахтарем», травма не виявилася надто серйозною і найближчим часом Едер зможе з'явитися на полі.

ВІНІСІУС ЖУНІОР

Вік: 21 рік
Оціночна вартість: 50 млн євро
У «Реалі» з липня 2018 року

Getty Images/Global Images Ukraine

21-річний Вінісіус Жуніор, якого «Реал» підписав за 45 мільйонів євро з «Фламенго» влітку 2018 року, є одним з ключових молодих талантів мадридської команди зараз. Вінісіус дебютував у бразильській Серії А в 16 років, і дуже рано привернув увагу європейських грандів. Подейкували, що серйозні види на вінгера мав «Манчестер Юнайтед», але виконавчий директор клубу Ед Вудворд нібито порахував покупку молодого бразильця за кілька десятків мільйонів євро економічно ризикованою та потенційно невигідною для клубу.

А ось «Реал», усвідомивши ступінь таланту Вінісіуса Жуніора, перейнявся трансфером гравця ще влітку 2017 року. Щоб підписати юного генія, «бланкос» довелося активувати клаусулу, прописану в контракті футболіста, в 45 мільйонів євро, а сама угода відбулася через 12 місяців, коли бразилець досяг повноліття.

З тих пір Вінісіус Жуніор поступово нарощує кількість одержуваного їм в першій команді «Реала» ігрового часу. Якщо в сезоні-2018/19 юний бразилець провів 9 ігор в стартовому складі «бланкос» в Ла Лізі, в сезоні-2019/20 - 12, то в минулому - вже 22. Зараз на рахунку Вінісіуса 8 поєдинків у чемпіонаті Іспанії-2021/22, в яких він відзначився 5 забитими м'ячами, хоча за минулі два сезони в його активі було сумарно 6 голів в іспанській лізі.

У Лізі чемпіонів Вінісіус Жуніор нині також виглядає вельми непогано. Незважаючи на відсутність результативних дій в іграх з «Інтером» та «Шерифом», на рахунку 21-річного бразильця 27 обведень (найкращий показник в ЛЧ-2021/22 на поточний момент), 18 дотиків до м'яча у чужому штрафному (2-й показник в турнірі), 7 розумних передач (2-й показник в турнірі) і 7 передач в розріз (3-й показник в турнірі). Проти «Інтера» та «Шерифа» Вінісіус Жуніор відіграв практично повні матчі, тому варто очікувати появи цього неймовірно талановитого бразильця в старті мадридців і на «Шахтар».

КАЗЕМІРО

Вік: 29 років
Оціночна вартість: 70 млн євро
У «Реалі» з січня 2013 року

Getty Images/Global Images Ukraine

З 2010 по 2013 роки Каземіро грав за рідний для нього «Сан-Паулу», після чого був орендований «Реалом», але для ігор за другу команду клубу. Там бразилець в основному і провів залишок іспанського сезону, хоча тодішній коуч першої команди Жозе Моуріньо дав йому можливість дебютувати в Ла Лізі. Влітку «Реал» побажав викупити Каземіро, але той залишився в Мадриді в статусі резервіста, і через сезон був відданий в оренду «Порту».

Блискуче відігравши рік у Португалії, опорний хавбек повернувся в «Реал», незважаючи на бажання керівництва «Порту» викупити його контракт за 15 мільйонів євро. З тих пір Каземіро є ключовим гравцем першої команди «бланкос», і зараз його оціночна вартість у 70 мільйонів євро є максимальною серед всіх футболістів «Реала».

У минулому розіграші Ліги чемпіонів Каземіро зіграв проти «Шахтаря» в домашньому матчі (2:3), а ось в Києві (0:2) залишився на лаві запасних. Незважаючи на сенсаційну поразку від «гірників» в Мадриді, бразильський опорник був одним з кращих в складі «бланкос» того вечора, виконавши величезний обсяг роботи (109 дій при 80 успішних), а також вигравши солідну частину єдиноборств (70%). Втім, у Карло Анчелотті навіть без дуже ефективного Каземіро в центрі поля є солідний вибір виконавців, а тому, хто зіграє в Києві за «Реал» в цій зоні, передбачити досить непросто.

Оцініть матеріал
(38)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Уперше в кар'єрі. Ястремська вирвала перемогу в матчі після 0:6 у 1-му сеті
Теніс | 25 квітня 2024, 16:22 22
Уперше в кар'єрі. Ястремська вирвала перемогу в матчі після 0:6 у 1-му сеті

Даяна дивовижним чином зуміла переграти Еміліану Аранго в Мадриді

Ракіцький може залишити Шахтар і перейти в клуб-аутсайдер УПЛ
Футбол | 25 квітня 2024, 12:41 12
Ракіцький може залишити Шахтар і перейти в клуб-аутсайдер УПЛ

Досвідченим центральним захисником цікавиться «Металіст 1925»

Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Heyter
Шериф доказал что Реал это понты состав Шерифа на 11 лямов или сколько там, вздёрнул сотни лямов Реала
kolezey-2
20,21,23 года пацанам,уже давно звезды,а у нас до 26-28 в перспективных ходят
Name Surname
лет 10 назад, они бы все прошли через Шахтер. Щас уже эту фишку с бразилами все просекли
Golhrenshtanga
И шо с этого
Face Control
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил