Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 12 жовтня 2021, 11:53
135941
48

Відрахував сина, озолотив Скалу, викривав Суркіса, давав премії за поразки

Десять маловідомих фактів про Рината Ахметова

| Оновлено 12 жовтня 2021, 11:53
135941
48
Відрахував сина, озолотив Скалу, викривав Суркіса, давав премії за поразки
ФК Шахтар Донецьк. Ринат Ахметов

11 жовтня 1996 року молодий донецький бізнесмен Ринат Ахметов став президентом ФК «Шахтар». З тих часів спливло чимало води. «Молодий донецький бізнесмен» встиг уже стати і немолодим, і недонецьким. Одне залишилося незмінним - бажання Ахметова зробити своє дітище найкращим клубом країни і одним з кращих - в Європі. В принципі, вдалося. У день 25-річчя «сходження» Рината Ахметова на посаду президента «гірницького» клубу Sport.ua згадує цікаві маловідомі факти, що стосуються - прямо або побічно - «керманича» «Шахтаря».

1. Ахметов міг очолити «Шахтар» ще раніше

Так, саме так. Ринату Ахметову настійно «рекомендували» очолити головний футбольний клуб Донбасу ще в жовтні 1995 року - відразу після резонансної загибелі Ахатя Брагіна, попередника Ахметова на посаді президента клубу. Але тоді 29-річний бізнесмен, глава «ДонГорБанку», вирішив взяти «самовідвід». Мовляв, щоб «оцінити свої сили» і подумати, «чи впораюся». Хоча, подейкують, були й інші причини. З чуток, спочатку Ахметов не дуже «хворів» на футбол. На бокс - так, регбі - теж. Ну, на більярд, на худий кінець. Але з часом втягнувся. І став справжнім, до мозку кісток, футбольним уболівальником.

2. Відрахував свого сина з команди

У президента «гірників» два сини - Дамір і Алмір. Старший, Дамір, намагався серйозно грати в футбол, тоді як молодшого більше цікавили комп'ютерні ігри. Дамір займався в академії «Шахтаря». І, за відгуками очевидців, у нього виходило. Але в один прекрасний момент (або не дуже прекрасний - дивлячись для кого) Дамір Ахметов перестав грати за «Шахтар». Причина - заборона Ахметова-старшого. За словами Рината Леонідовича, його син не повинен займати чиєсь місце, адже тренер, щоб не засмутити власника клубу, буде завжди давати його синові місце в основі. До речі, Ахметов заборонив займатися в клубній академії не тільки своєму синові, а й синові Бориса Колесникова, віце-президента «Шахтаря» і за сумісництвом друга дитинства.


ФК Шахтар Донецьк

3. Видавав команді премії за поразки...

У серпні 1998 року «Шахтар» у другому кваліфікаційному раунді Кубка УЄФА грав проти швейцарського «Цюріха». Перший матч відбувся на виїзді. І закінчився форменим розгромом «помаранчево-чорної» команди - 0:4. Зрозуміло, що шансів пройти далі після такого гостьового вояжу практично не залишалося. Тим більше, що в повторному поєдинку швейцарці довгий час вели в рахунку. Проте, «Шахтар» таки зумів перемогти «Цюріх» - 3:2 (завдяки «дублю» Орбу і переможному голу Штолцерса на останній хвилині зустрічі). Після матчу футболісти «Шахтаря», незважаючи на виліт з Кубка УЄФА, отримали солідні премії. Начебто з таким трактуванням: «За проявлений гірницький характер».

4. ... А збірній України - за перемогу над Росією

У тому ж 1998 році збірна України у відборі на ЧЄ-2000 зіграла проти збірної Росії. На переповненому НСК «Олімпійський» команда Йожефа Сабо переграла підопічних Анатолія Бишовця 3:2. Подейкують, що після гри в роздягальню до нашої національної команди заглянув президент «Шахтаря» Ринат Ахметов і в якості преміальних виклав футболістам сто тисяч доларів (на той час дуже серйозні гроші).

5. Першим кинув «рукавичку» Григорію Суркісу

Спочатку в столиці не зовсім серйозно (скажімо так) сприймали нового президента «Шахтаря». І не дивно: в перші роки президентства молодого Ахметова його «Шахтар» не був конкурентом «Динамо». Але в кінці 90-х - початку «нульових» ситуація кардинально змінилася. У 1999 році Ринат Ахметов публічно заявив, що рано чи пізно, але «Шахтар» стане чемпіоном України. Своє слово глава донецького клубу дотримав. Але зараз - не так про це, скільки про перший публічний конфлікт Ахметова з Григорієм Суркісом. У той час Суркіс-старший був президентом ФФУ і почесним президентом «Динамо». Після одного з матчів чемпіонату України, а саме після гри «Металург» (Донецьк) - «Динамо» (відбулася 30 листопада 2001 року), під час якої арбітр Андрій Шандор вилучив гравця «металургів» Яксманицького і призначив дуже спірний пенальті в ворота донеччан, Ахметов зібрав прес-конференцію, на якій запропонував Григорію Михайловичу залишити посаду керівника національної асоціації. Мовляв, «Суркіс взяв собі не владу, а відповідальність». За словами Ахметова, поки біля керма українського футболу буде залишатися Суркіс, «в українського футболу не буде майбутнього».

6. Зробив Невіо Скалу одним з найбільш високооплачуваних тренерів світу

 

Getty Images/Global Images Ukraine

Розчарувавшись у вітчизняних наставниках, Ахметов твердо вирішив запросити іноземного фахівця. Причому не просто іноземця, а іноземця з ім'ям. Так в команді на початку 2002 року з'явився італієць Скала. З чуток, Ахметов вибирав з трьох кандидатур - Скала, Луческу і Даум. Ринат Леонідович особисто вів переговори з італійським алленаторе. І на особистому літаку доставив сивочолого Невіо в Донецьк - ознайомитися з майбутньою робочою обстановкою. Знаючі люди стверджують, що за контрактом Невіо Скала заробляв в «Шахтарі» два мільйони доларів на рік. Тоді це була феноменальна для наших широт сума. Наприклад, знаменитий Марчелло Ліппі заробляв в «Юве» два з половиною мільйона.

7. Трощив дорогі авто футболістів?

Скала зробив те, що не зробив в «Шахтарі» жоден його попередник - здобув для донецької команди історичне перше «золото» в національному чемпіонаті. Напевно, шалені інвестиції, вкладені в італійського тренера, себе виправдали. Але довго затриматися в Донецьку «Містеру» не вдалося. Після резонансної поразки у Відні від «Аустрії» в Кубку УЄФА (1:5) Скала подав у відставку. Відставка була прийнята. Подейкують, що Ахметов був настільки роздратований тим ляпасом від далеко не найсильнішого опонента, що битою побив скла дорогущих іномарок своїх футболістів. Але правда це чи ні - досі невідомо.

8. «У Суркіса немає ні розуму, ні совісті»

Черговий виток протистояння по «осі» Ахметов - Суркіс. Напередодні Євро-2012 це протистояння досягло свого апогею. На одній з прес-конференцій президент «Шахтаря» Ринат Ахметов відповів на питання про доцільність призначення головним тренером збірної України Мирона Маркевича. Далі - довга цитата: «Що стосується суміщення, то я вже говорив: це, можливо, не принесе користі ні збірній, ні клубу. Але можу сказати, що Мирон Богданович - гідний тренер, і «Металіст» показував яскравий, видовищний футбол, добивався гарних результатів. Що стосується пана Суркіса, то він продовжує непрофесійно виконувати свою роботу. Поки я не призначив тренера, я завжди сумніваюся. Але коли я вже прийняв рішення, то кажу, що мій тренер найкращий, що я в нього вірю і зроблю все для того, щоб всі наші конкуренти зазнали невдачі. Суркіс і Виконком ФФУ призначили головним тренером Маркевича. Це означає, що, за великим рахунком, треба було припинити розмови про те, кого вони хотіли б бачити на цій посаді. Інакше Суркіс всім показує, що цього тренера не хотів і в нього не вірить. Це, м'яко кажучи, негарно і некоректно. На Суркісу лежить відповідальність за результат гри команди, тому що він призначає тренера. У даній ситуації все, м'яко кажучи, негарно і непрофесійно. Це говорить про те, що у Суркіса немає ні розуму, ні совісті. Я думаю, що Маркевич прийшов для того, щоб допомогти, а не для того, щоб його принижували публічно».

9. Продавав Тимощука за 14 мільйонів, а в підсумку продав за 20-ть

Getty Images/Global Images Ukraine

Взимку 2006/2007 капітан «Шахтаря» Тимощук почав збиратися в Європу. Контракт Анатолія з донецьким клубом закінчувався найближчого літа, і він начебто як твердо намірився попрощатися. Керівництво «гірників» намагалося утримати свого лідера, але коли зрозуміло, що марно, вирішило зробити хід конем: 14 мільйонів євро - саме такий ярлик «повісив» на півзахисника президент клубу Ахметов, вважаючи, що ціна відлякає потенційного покупця. Але в результаті не відлякала, а привернула. Російський «Зеніт», який тільки отримав бездонного спонсора в особі «Газпрому», купив у «Шахтаря» капітана за 20 мільйонів євро. Ну, така у них там в Росії бухгалтерія. Тоді ходили чутки, що половину з цієї суми за Тимощука «Шахтар» отримав грошима, а половину... - газом. Брешуть, напевно.

10. Вибрав ігрову позицію для Алекса Тейшейри

У січні 2016-го півзахисник «Шахтаря» Алекс Тейшейра був проданий в китайський «Цзянсу Сунін» за 50 мільйонів євро. Таким чином, верткий і технічний бразилець став одним з найдорожчих «вихідних» трансферів «Шахтаря». Цікаво, що спочатку Тейшейра був фланговим півзахисником, і його кар'єра в «Шахтарі» довгий час не складалася. На одному з тренувань команди Ахметов настійно порекомендував тодішньому наставнику «Шахтаря» Мірчі Луческу перемістити Тейшейру на місце розігруючого. Румун не став суперечити президентові, і перемістив бразильця. Це було того варте.

Оцініть матеріал
(761)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стали відомі ще два клуби, які вийшли до Ліги чемпіонів 2024/25
Футбол | 16 квітня 2024, 08:01 4
Стали відомі ще два клуби, які вийшли до Ліги чемпіонів 2024/25

Реал та ПСВ гарантували собі участь у головному клубному єврокубку наступного сезону

Таблиця АПЛ після перемог Ман Сіті та Челсі, поразок Ліверпуля та Арсенала
Футбол | 16 квітня 2024, 12:00 8
Таблиця АПЛ після перемог Ман Сіті та Челсі, поразок Ліверпуля та Арсенала

13–15 квітня відбулися матчі 33-го туру чемпіонату Англії 2023/24

Коментарі 48
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
psv970
одним словом бандит который в своё время через убийство отжал клуб
FunnyCat_
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
igorlyulkin
очень уж хитрожопый этот рыжий бандюган
ZloyDeda
11... и до бесконечности - грабил, грабит и будет грабить Украину и украинцев! Сразу видно кто отрабатывает "печенюшку"
mayjumanji8841
зализали так, что еще не скоро просрется
BUCH
Ой как льстите спорт юа, ой как льстите....
Я согласен, что Суркисы не без греха...
Но давайте откровенно: есть такая компания ДЭТЭК ...
И это на сегодня... А что было раньше???
mayjumanji8841
а где правда за Брагина??? очканули
Олександр Д.
Покажите мне такую страну,
Где славят тирана,
Где победу в войне над собой
Отмечает народ.
Покажите мне такую страну,
Где каждый - обманут,
Где назад означает вперед,
И наоборот.
Блинн, уже 30 лет как нет Игоря Талькова - но ни хрена не поменялось!
Taykitanin
Автору незачет. Маловідомі факти якраз криються в допрезиденській історії Ахметова......
Александр Науменко
Ходят слухи, поговаривают... Головний "кровосіся неньки". Нeв'їздний в ОША.
Oleksandr Kelym
Повернути на Олімпійський портрети видатних Динамівців на чолі із Лобановським - а Шахтар разом з Ахметовим ВІДПРАВИТИ НА ДОНБАС !
ДОСИТЬ донецьким бандитам сидіти в Києві !
PFCLviv
Вам ніколи не вдасться відмити злодія, прокляття на його роду буде багато поколінь висіти ! Правило бумерангу ніхто не може відмінити, страждання і біль людей вилізуть боком для дітей, внуків і правнуків!
PFCLviv
Ніфіга собі ви вилизали рижому злодію?!
Бідний Народ України потерпає від цього ненажери!
Alex.P67
Автору потрібно було зробити три колонки для ахметова, суркіса і коломойского. І отпалірувати кождого дупу. А ще зробити висновок, як їх всі люблять! Доречі, автор заслужений журналіст?
offshorezeli
читать про суркисов и ахметова это последнее что хочется читать на этом сайте, уж лучше про бывшую жену Морозюка читать.
adidas777
Сегодня весь день вместо футбольных новостей на кАналах футбол, получасовое вылизывание рыжему!
Как это всё мерзко...........
Alex Sem
Откровенная джинса, еще и такого презираемого Украиной персонажа, который сделал и делает очень много зла, чтоб у автора руки отсохли, на спорт юа после этого гомна ни нагой
Alehandro
До чего ж на нашего Буншу... то есть, Кучму похож (с)
igorlyulkin
и выиграл бы скала тот чемпионат одновременно со мной...если бы Валерий Васильевич не ушел из жизни
Stanislav Sinigovets
А где самый важный факт, что ахметка-вор😏