Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

WTA
| Оновлено 05 жовтня 2021, 17:15
18511
12

А Світоліна вийде? У Еліни є шанси на Підсумковий, але потрібні перемоги

Українка може вчетверте поспіль взяти участь у WTA Finals

| Оновлено 05 жовтня 2021, 17:15
18511
12
А Світоліна вийде? У Еліни є шанси на Підсумковий, але потрібні перемоги
Getty Images / Global Images Ukraine. Еліна Світоліна

Перша ракетка України Еліна Світоліна у понеділок опустилася на сьому позицію у світовому рейтингу і тепер має зовсім невеликий запас міцності, який дозволяє триматися в першій десятці. Найближчим часом Еліна втратить солідну кількість очок, для захисту яких життєво необхідно відібратися на Підсумковий турнір WTA, який 8 листопада стартує в мексиканській Гвадалахарі.
 
У Чемпіонській гонці, за результатами якої і визначать вісім учасниць WTA Finals, Світоліна розташовується поки що на 12-му місці, маючи відставання у майже 400 очок від восьмого місця, яке окупувала Наомі Осака. За місяць до закінчення гонки ситуація виглядає небезпечно, але є нюанси. Про них і поговоримо більш детально.
 
Для початку трохи теорії. До заліку Чемпіонської гонки йдуть очки тільки за 16 найкращих турнірів поточного сезону з деякими обмеженнями. Обов'язковими вважаються всі ТВШ, чотири найбільших турніри WTA 1000 (Маямі, Мадрид, Індіан-Веллс і Пекін) і ще два найкращих з решти «тисячників». Решта шість можуть бути будь-якими, але жодних ITF або WTA 125. З огляду на те, що змагання у Пекіні цього року не проводяться, це буде сьомий звичайний слот для тенністок. У випадку Світоліної це дуже важливо, адже вона вже виступила на 19-ти турнірах і в ньому вже є 55 очок.
 
Давайте подивимося на загальну картину з усіма тенісистками, які претендують на поїздку в Гвадалахару.
 
Основні фаворитки



Альтернативні варіанти

Четвертого листопада WTA підтвердила, що Барті, Соболенко, Крейчикова і Плішкова забезпечили собі участь у турнірі. З цієї четвірки з величезною часткою ймовірності до Мексики може не полетіти австралійка, якій потім потрібно буде проходити ще двотижневий карантин на батьківщині. Запас очок у Ешлі істотний, враховуючи зараження коронавірусом, виявлене у представниці Білорусі, потіснити Барті з першої позиції цього року ні у кого не вийде.
 
З другої четвірки окремо потрібно сказати про Наомі Осаку. Японка переживає найважчий період кар'єри, ймовірно, до кінця сезону ми її вже і не побачимо. Цього тижня Наомі вже вилетіла з першої десятки рейтингу WTA (хоча скоро туди може повернутися навіть не граючи), але в Чемпіонській гонці поки тримає прохідну восьму позицію. В результаті маємо шість практично гарантованих учасниць турніру: Соболенко, Крейчикова, Плішкова, Саккарі, Мугуруса і Свьонтек. За такого варіанту залишається ще два вільних місця і за них можна і потрібно боротися.
 
Скільки очок може додати Світоліна?

 
Поки що Еліна заявлена ​​на турніри в Індіан-Веллсі і на Тенеріфе. Очки, зароблені на більших змаганнях, будуть повністю враховані.

На турнірі WTA 250 в плюс піде тільки виступ не гірший 1/4 фіналу. Максимальна кількість балів, яку зможе заробити Еліна на Тенеріфе: 280-55=225.

Грати ще один турнір після виступу на Канарських островах поки що немає сенсу, адже потрібно перебити один зі слотів на 100 очок, а це мінімум вихід до півфіналу (110). Чи дозволить здоров'я в кінці сезону пройти подібний марафон - велике питання.
 
Хто головні конкурентки?
 
У Чикаго Еліна втратила, напевно, передостанню можливість зачепитися за путівку до Мексики. Світоліна програла в 1/4 фіналу Онс Жабер, яка прямо зараз має набагато більше шансів пробитися на дебютний для себе Підсумковий. Обійти Жабер буде непросто, різницю в 292 очки за два турніри ще потрібно якось відіграти.
 
Також біля Еліни знаходяться Еліза Мертенс з Бельгії та Анастасія Павлюченкова з Росії. Тут вже розриви мінімальні. Трохи нижче підпирають американки Корі Гауфф і Джессіка Пегула, абсолютно непередбачувана діюча чемпіонка US Open Емма Радукану, ймовірно травмована естонка Анетт Контавейт і швейцарка Белінда Бенчіч, у якої вже є досвід подібних баталій в кінці сезону. На відстані в дві сотні очок є ще Анжелік Кербер, Паула Бадоса і Дар’я Касаткіна, але чомусь в шанси цих спортсменок прямо зараз не віриться. Після US Open особливих результатів вони не показували.
 
Як було раніше?
 
Еліна вже мала подібний досвід у своїй кар'єрі. Впевнено кваліфікуватися на Підсумковий вийшло лише вперше (сезон 2017). У 2018-му Світоліна входила до трійки тенісисток, які претендували на дві путівки. До зняття Сімони Халеп Еліні пощастило з поразками Плішкової і Бертенс на Кубку Кремля, але в підсумку всі вони поїхали до Сінгапуру і вийшли з групи. А Еліна ще й взяла трофей.

Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна

У 2019-му українка кваліфікувалася сьомою, хоча і вийшла з восьмого місця. Після невдачі тієї ж Бертенс на змаганнях в Лінці Світоліній була забезпечена як мінімум восьма позиція у Чемпіонській гонці. На жаль, тоді Еліна прийняла дивне рішення не зніматися з Кубку Кремля, чим дуже засмутила українських уболівальників. Цього року були зроблені відповідні висновки і замість поїздки до Москви Світоліна зіграє на Тенеріфе. Грати більш престижний турнір поїдуть практично всі конкурентки, тому не факт, що там би вдалося заробити більше очок.
 
Так Світоліна вийде чи ні?
 
До матчу з Жабер була певна впевненість, що у Еліни все вийде. Але після її виходу на корт у чвертьфіналі з'явилися великі сумніви. Травма стегна не дозволила добре рухатися, через що в Чикаго виступ українки завершився раніше, ніж ми всі чекали.

У вівторок відбулося жеребкування основної сітки в Індіан-Веллсі. Якщо поглянути на результати, то завдання мінімум - вихід до четвертого кола. Якщо не трапиться якийсь гучний успіх Світоліної на турнірі в США або кілька прямих конкуренток не проб'ються до півфіналу, то все буде, як завжди, вирішуватися у Москві. На даний момент позиція українки дуже вразлива, кваліфікуватися на Підсумковий турнір в такій ситуації буде максимально непростим завданням. Але якщо травма виявиться не дуже серйозною, рівень гри Еліни на американському харді все ж дозволяє розраховувати на успіх.
 
У традиційний час навіть в разі невдачі Світоліна кваліфікувалася би на малий Підсумковий турнір, але цього року він поки не анонсований. У разі потенційного виграшу WTA Elite Trophy (700 очок) можна було б навіть уникнути вибування з топ-10, яке зараз близьке як ніколи. До кінця сезону у Еліни залишається 2666 гарантованих очок, це занадто мало для місця в десятці найкращих навіть після трохи скороченого сезону.

Оцініть матеріал
(131)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця
Футбол | 26 квітня 2024, 08:01 6
Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця

«Мілан» вступив у боротьбу з «ПСЖ», «Баварією» та «Манчестер Юнайтед» за Андрія

Новий напрямок. Названо два клуби, які претендують на Мудрика
Футбол | 25 квітня 2024, 17:13 37
Новий напрямок. Названо два клуби, які претендують на Мудрика

Поки що незрозуміло, чи зайде мова про оренду чи про продаж українця

Коментарі 12
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Disiny7
Выйдет!
Это же Элина Свитолина. Не сама, так кто-то из конкуренток облажается, а Эля прорвется!
mb_cdi
пришла пора вылетать с топ-10. пришла!
KirTheKing
будет битва на этом 5-м неофициальном Шлеме.. попасть на Итоговый, кроме Элины, имеют шансы еще 18 барышень: Коллинз, Рыбакина, Фернандес, Квитова, Касатон, Бадоса, Кербер, Бенчич, Контавейт, Радукану, Пегула, Гауфф, Павлик, Мертенс, Жабер, Святек, Мугу, Саккари.. к тому же, у Касатона и Павлика, впереди домашний Кубок Кремля (470 очков).. Впервые после ковида здесь те же призовые, что и до пандемии: победитель получает 1.2 млн. долл и 1,000 очков..
Fanat230784
І так шанси один на мільйон, так ще й травма.
Напевно, не цього року....
Cryos
Опять никому не нужная математика и болтовня. Да все уже, забудьте. ^_^
u6464u
Зачем вы ребята ерундой занимаетесь, пересмотрите последнюю игру Свитолиной и всё будет ясно как божий день, можно ли в таком состоянии планировать попасть на итоговый, разве что Элина феникс, это уже с области философии.
Andrii_MKh
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
сергей богданов
Если коротко, то нет, без вариантов, её уровень тенниса не для итогового турнира в этом году
Михаил Черныш
ради итогового на кубок Кремля она съездит, как в прошлом году)) Потому что для патриотки Эли спорт вне политики))