Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 03 жовтня 2021, 14:51
17995
207

Іронія долі, або Чому простота Луческу переможе романтизм Де Дзербі

Валерій Василенко розмірковує про майбутнє Класичне

| Оновлено 03 жовтня 2021, 14:51
17995
207
Іронія долі, або Чому простота Луческу переможе романтизм Де Дзербі
ФК Шахтар

Не залишає стійке відчуття дежа вю. Тільки зі зворотного боку, з «чорного входу». У минулому сезоні фаворитом і всього чемпіонату, і нашого Класичного вважався «Шахтар», але в двох випадках з трьох перемогло «Динамо», яке, до всього, виграло і УПЛ в одну «хвіртку». У сезоні нинішньому «біло-сині» настільки впевнено і розмашисто стартували, тоді як «помаранчево-чорні» на цьому відрізку явно мучилися, звикаючи до нового тренера і нової манери гри, що саме киян вважають, і небезпідставно, фаворитом і чемпіонської гонки, і українського дербі. Але поки що донеччани дуже впевнено, а місцями і знущально переграли динамівців у прем'єрній зустрічі. Наскільки «Динамо» було невмотивоване, розібране і неяскраве, настільки бадьорим, зарядженим і просто кращим виявився «Шахтар» в поєдинку за Суперкубок.

Доречними будуть і порівняння тренерів в минулому сезоні двох наших найкращих команд - по відношенню до сезону нинішнього. З одного боку - Луїш Каштру, півфіналіст Ліги Європи, який виграв чемпіонат України однією «лівою», який, як тоді здавалося, знайшов рецепт перемог над «Динамо» і затримається в «гірницькому» клубі надовго. А його візаві - Мірча Луческу, «кращі роки якого давно позаду» - ну, приблизно так ми всі тоді вважали. Що в підсумку сталося - ми всі пам'ятаємо: динамівський Містер дощенту осоромив скептиків і виграв на внутрішній арені все, тоді як Містер шахтарський був змушений покинути команду, піймавши облизня.

Правда ж, напрошується висновок: якщо в минулому році вдалося так у «Динамо» і його нового тренера, то в цьому році має добре вийти у «Шахтаря» і його нового керманича. І начебто навіть перша цеглинка на користь такого висновку вже є: впевнена перемога Де Дзербі і його команди в матчі за Суперкубок. Ви ж не забули, як в минулому році, на залитому дощем «Олімпійському» закутаний в рушник Мірча тактично розбив свого колегу в суперкубковій грі. Тоді та перемога була потрібніша «Динамо». І вони її отримали. І заслужили. Зараз повторився той же сценарій. Але з точністю до навпаки.

Повторюся: є величезна спокуса стверджувати, що тепер, після впевненої перемоги «Шахтаря» над «Динамо», стратегічна ініціатива опиниться у «гірників», і вони її не упустять до кінця сезону, перегравши свого заклятого друга на всіх фронтах.

Так, зиґзаґи долі часом очевидні до нестями своєю простотою і нехитрістю. Але, мені здається, не цього разу. Нижче спробую пояснити, чому так вважаю.

***

«У нас пропав дух авантюризму, ми перестали робити великі хороші дурниці» - ці слова з відомого новорічного фільму дуже до речі зайдуть не тільки під шубу з оселедцем, а й будуть антонімом під гру нинішнього «Шахтаря». Де Дзербі - романтик, бунтар, тактичний геній - такі і подібні ярлики приписували і продовжують це робити італійцеві. Тому що його футбол - це витонченість Міланського собору. Дуже і дуже красиво, з фіолетовим кольором. Але видовище не менш крихке, як виявилося. Можна довго співати оди Роберто за гру його команди проти «Інтера»: коли команда Індзагі дала супернику простір, коли мчала в кавалерійські наскоки з шашками наголо, «Шахтар» був у своїй тарілці. Це був бадьорий, майже кришталевий «Шахтар», а його атакуючими вензелями і фресками можна милуватися до нападів блювоти або мазохізму. Тільки ось все одно фундамент у цього собору, який вибудовує Де Дзербі в Києві для «Шахтаря», дуже і дуже крихкий, хиткий.


ФК Шахтар. Роберто Де Дзербі

На мій погляд, більш показовий, більш звичний «Шахтар» - не той, який був у матчі проти «Інтера», а той, який був у матчах проти «Монако» чи «Шерифа». Ми можемо довго захоплюватися шикарним куполом і готичним розписом, але вибачте, якщо дряхлі стіни, то будівля може запросто впасти від першого подиху вітру.

Ось цю слабинку «Шахтаря», цю Ахіллесову п'яту Луческу обов'язково спробує використати в майбутньому поєдинку. Якщо Де Дзербі всі сили поклав під гру з «Інтером», то його візаві в грі з «Баварією», на мій погляд, явно шахраював, прибираючи в другому таймі лідерів, всім своїм виглядом показуючи, що з мюнхенцями змагатися марно, а ось з донеччанами змагатися потрібно і можна.

***

Цілком можливо, що, якщо вже продовжити цитувати вищезгаданий старий новорічний фільм, нинішньому «Динамо», та вже й його тренеру, «велике не по плечу». Та й на «безумство» київська команда та її сивочолий наставник навряд чи зараз здатні. Тільки ось всі ці виходи за межі «вивіреної схеми» чинному чемпіону і його тренеру не потрібні.

Сьогоднішнє «Динамо» бере іншим: простотою, дисципліною, бойовитістю, зіграністю. Так, всього цього не було в першій грі проти «Шахтаря». Але на неї, як мені здається, Луческу і не ставив. А ось на другу гру проти своєї колишньої команди він поставить практично все. І зіграє приблизно так, як зіграв проти Де Дзербі Вернидуб.


ФК Шахтар. Мірча Луческу

Італійська витонченість впала тоді під контратакуючими ударами невигадливих, але дуже наполегливих і навчених «варварів». Собор тоді дав тріщину, і нічия з «Інтером» все одно не дала привід стверджувати, що пролом законопатили і висновки зробили. Проти «Динамо» в цей раз «Шахтарю» буде набагато важче. Я б сказав - на порядок важче. Мірча напевно зможе струснути команду, правильно її налаштувати. Роберто теж буде налаштовувати правильно, тільки правота у кожного різна. Ламати все одно легше, ніж будувати. Та й проти лома, як правило, прийоми не знаходяться.

Тому, як мені здається, «Шахтар» цього разу не зможе засмутити «Динамо». Дуже досвідчений і прагматичний динамівський тренер, якого занадто «дістали» майбутнім матчем недоброзичливці, особливо тим «коридором» в Суперкубку, щоб так просто віддати другу поспіль гру принциповому супернику, який не вищий за класом.

Це в кіно практично завжди перемагають романтики. Такі, як Де Дзербі, які намагаються вигадати велосипед. А в реальному житті перемагають ті, хто «завжди праві». Такі, як Луческу, у якого головна зброя - не вигадувати велосипед, а просто прибрати зайве з готової конструкції.

Якщо не трапиться нічого екстраординарного, то в неділю ввечері буденна простота переможе романтичну непристосованість до життя. Можливо, це не буде правильно. Але це буде логічно.

Оцініть матеріал
(120)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 207
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Burevestnik
главное, чтобы матч был без явной агрессии игроков, без лояльного отношения арбитров к одной из команд, без присутствия ультрасов, без травм.
Bulba_sumkin
Жека появилась и сразу минуса полетели)) Оно и не удивительно, если у чела 50-60 аккаунтов))
просто парень
Я представляю если Шахрай выпустит чисто украинский состав, против украинского состава Динамо)) это же бедная шахта будет))) правда если ещё у шахты найдется столько украинцев))
А если весь чемп шахтер сыграет украинцами только🤔😂
manaero
Сколько бестолкового пафоса и глупой бестолковой лирики в изрыге аФтора !
Все гараздо проще... Что прошлогоднее, что нынешнее "Динамо", выражаясь аллегориями все того же аФтора -– хата из бревен, скрепленная старой, пока еще добротной , но еще не пересохшей глиной, неплохо смотрящаяся на фоне остальных соломенных хатынок из УПЛ, но чаще всего разваливающаяся под напором не самых хитрых добротных европейских строений .
"Шахтер" же , пока — набор кирпичей , которые необходимо сложить в правильный пазл и закрепить правильным раствором , который , на данный момент , находится в поисках того самого сочетания и , порой , проигрывающий бревнам, скрепленным добротной глиной.
Что до "более привычного Шахтера" в игре с "Шерифом" , по словам аФтора ( ...так а как на данный момент вообще можно рассуждать какой он "привычный "Шахтер"" , а аФтор ? ), так от добротной глины Вернидуба пострадал и Реал все из-за той же ошибки подбора раствора для своих кирпичей !
Исходя из всего этого.... Резульат предстоящего классического противостояния , в большей мере, будет зависить от того , применит ли Де Дзерби добротную и проверенную "кладку" обороны и опорников или решится в очередной раз на эксперементы . Практически уверен на 100% , что Де Дзерби применит первый проверенный вариант !
Возвращаясь к аллегориям аФтора .... Нас ожидает противостояние раствора , заложенного в кладку кирпичей Де Дзерби с привычной склейкой бревен с глиной Луческу. Результат же будет зависеть от того, на сколько крепко подобранный раствор Де Дзерби будет держать кирпичи при отчаянных выпадах бревен Луческу и на сколько металлические наконечники кирпичного строения на острие атаки будут искусны в прохождении не самой надежной глины ! ))
inspekcha85
После фиаско в Суперкубке и 0-5 от Баварии ломанутся реабилитироваться и получат по ушам от ШД...это будет хороший пендель для Луческу
Inka Dinka
Ахахаха, да ДК просто отлетит от Шахтера, Шахтер по чуть набирает обороты, а ДК только судьи тащат. "Александрийская карма" спустит это недоразумение на его место - дальше позорить когда-то великий клуб...
Sukiyaki
Весьма странный вывод автора.
С чего бы, команда, которая "слила" последнюю очную встречу, пролетевшая в одну калитку в ЛЧ , обыгрывать примерно равного , а то и превосходящего по классу, соперника?
Динамо, никак не может прибавить, не зря Луческу нервничал в игре с Александрией.
Calm
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
elPadrino
Я болельщик Динамo и в чём-то согласен с автором.В большинстве своем класс игроков Шахтера повыше,но Луческу старый футбольный лис и сделает всё для того,чтобы не дать сыграть игрокам Шахтёра и самим убежать несколько раз в контратаку. Очень много зависит от судьи,игра будет на грани фола,а то за гранью
KIEv
Согласен с автором. Динамо выиграет или хотя бы не проиграет. Билет на матч купил. Все на стадион!
drekcler1
Болел Шахты понять можно,Надо было Динамо выставить боевой склад, поставить автобус, лечь костьми ухайдохать игроков и проиграть в 1-2 мячя и это за 3 дня до игры с Шахтой.Уставшим игрокам Динамо проиграть в чемпе Шахте и вуаля ,зато мы дали бой Баварии проиграли в один гол,а чемп типа ну то такое.С Баварией ловить всё равно било нечего,У деда в подсознании была важная игра в чемпе с конкурентом за чемпионство через 3 дня
New Zealander
Что мне нравиться так это то что в последних трех матчах Шахтёр забил 7, а пропустил только 1 гол. И это при том что среди соперников были Динамо и Интер. А что не нравиться так это то что травмировался Ласина. И теперь Дзерби переведёт в атаку Педриньйо. А это уже не то.
Елена Бурмистрова
В рейтинге клубов УЕФА Шахтер на 17 месте, а Динамо на 31.
mayakovskiy1
Ну все))) Рвань упивается бояркой))) Ртом Василенко Шахту уже победили))
Завтра правда опять будет нытье, мол судья виноват, не повезло, Монзуль смеялась))) Ну хоть сейчас в кукаречной праздник
Вячеслав Авдеев
За сколько Василенко-эту статейку написал?
Ретро Футбол
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
vitek-kherson
Что касаемо матча, то будет борьба тактик и кто выиграет ее не известно🤗
FunnyCat_
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Servicant
Максимум, что смог выжать Луческу из этой игры - это нулевую ничью. Но и этого хватило, чтобы сохранить за собой первое место. Хотя уверенности, что удастся выиграть золото второй год подряд, нет. Шахтёр должен прибавить, а у Динамо резервов особо и нет.
Вячеслав Авдеев
Зачем три дня одну статью печатают._Василенко свой хлеб отрабатывает?