Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 01 жовтня 2021, 20:32
5405
1

Хто такий Едуардо Камавінга, і чому на нього зробили ставку в Реалі

Sport.ua – про останнього новобранця мадридського топ-клубу

| Оновлено 01 жовтня 2021, 20:32
5405
1
Хто такий Едуардо Камавінга, і чому на нього зробили ставку в Реалі
Getty Images/Global Images Ukraine. Едуардо Камавінга

В останній день роботи літнього трансферного вікна мадридський «Реал», який не відзначався до цього суттєвою активністю в плані підписань новачків, оформив досить несподіваний трансфер. За 31 мільйон євро «бланкос» підписали 18-річного таланта «Ренна» Едуардо Камавінгу, котрий вже встиг дебютувати у збірній Франції.

Українські вболівальники прекрасно запам'ятали Камавінгу, адже він став одним з тих, хто забивав «синьо-жовтим» у катастрофічному для команди Шевченка спарингу минулої осені, який закінчився з рахунком 1:7. Але поки серйозної ролі у стані національної команди Франції Едуардо не грає. Так чому ж його вирішив підписати «Реал»?

Важке дитинство і стрімкий підйом

Едуардо Камавінга народився на західному узбережжі Анголи в таборі конголезьких біженців, які ховалися на чужій території від смертоносної війни, що руйнувала їхню батьківщину. Через два роки після появи на світ Едуардо, його батьки перебралися до Франції, де осіли у невеликому містечку під назвою Фужер. Саме там хлопчисько і почав робити перші кроки у футболі, коли в 6-річному віці був записаний в ряди місцевої команди «Драпо-Фужер».

Коли Камавінзі було 10 років, його запримітив регіональний скаут «Ренна» Матьє Ле Скорне, завдяки зусиллями якого Едуардо і опинився в академії бретонців. Новий клуб хлопчини практично відразу ж прийшов на допомогу його родині. Будинок, яким у Франції обзавелися батьки Камавінги, серйозно постраждав в результаті пожежі, через що сім'ї емігрантів з Африки було просто ніде жити. «Ренн» виділив кошти на нове житло, чим остаточно переконав сімейство Камавінга в тому, що їхній син зробив правильний вибір.

Практично з перших днів у «Ренні» Камавінга зарекомендував себе з найкращого боку. Талант юнака швидко оцінив головний тренер юнацької команди «Ренна» Жюльєн Стефан, який згодом перейшов працювати з дублюючим складом, але підтягував Едуардо до ігор за нього, хоча той був набагато молодшим за всіх своїх товаришів. Саме Стефан і став тим коучем, при якому кар'єра Камавінги різко пішла вгору.

У грудні 2018 року керівництво «Ренна» відправило у відставку з поста головного тренера першої команди Сабрі Лямуши, замінити якого на посаді був покликаний Жюльєн Стефан. З самого початку цьому фахівцеві віддавалася роль типового тимчасовика, але він зумів досягти непоганих результатів, і керівництво залишило Стефана на посаді вже на постійній основі.


Getty Images/Global Images Ukraine. Едуардо Камавінга

Одним з доленосних для команди і кар'єри самого Камавінги рішень Стефана у «Ренні» стало переведення юного вихованця бретонців у першу команду. Спочатку це рішення сприймалося більшістю, як прагнення підтягти до когорти підопічних того, з ким Стефан був знайомий краще, але з часом Камавінга дав зрозуміти - він тренується з основою зовсім не по блату.

6 квітня 2019 року Едуардо Камавінга у віці 16 років 4 місяців і 27 днів дебютував в поєдинку французької Ліги 1 проти «Анже» (3:3), вийшовши на заміну на 89-й хвилині. Завдяки цьому півзахисник став наймолодшим гравцем, який коли-небудь виходив за першу команду бретонців в офіційних поєдинках з 1990 року, перекривши попереднє досягнення, що належало Лорану Уарду. Що правда, 15 серпня 2021 року Камавінга перестав бути рекордсменом «Ренна», оскільки наймолодшим гравцем в історії клубу став Матіс Тель, котрий зіграв в офіційному поєдинку за першу команду в 16 років 3 місяці і 19 днів.

І якщо майбутнє Теля поки невідоме, то Едуардо Камавінга вже зараз може похвалитися суттєвими досягненнями. У своєму юному віці хавбек показав, що не боїться виходити на поле проти топових команд та їхніх зіркових виконавців. Свій перший матч в основному складі «Ренна» Камавінга відіграв 1 травня 2019 року, коли вийшов проти «Монако». Бретонці зуміли забити два швидких м'ячі, і на момент заміни Едуардо вели в рахунку 2:0, хоча поєдинок закінчили внічию 2:2. Камавінга відзначився 43 діями на полі, в тому числі 17 передачами, причому всі з них виявилися точними. А ще юний хавбек виграв 16 з 23 єдиноборств (70%), буквально вразивши всіх своєю холоднокровністю та витримкою. Після того поєдинку знайшлося чимало фахівців, які заявили, що упущена перемога «Ренна» - це результат відходу з поля Камавінги, без якого бретонці втратили контроль над грою.

Getty Images/Global Images Ukraine. Едуардо Камавінга проти Андера Еррери

По-справжньому здивувати всіх у Франції Камавінга зумів вже через кілька місяців - у поєдинку проти «Парі Сен-Жермен», який відбувся 18 серпня 2019 року в рамках розіграшу Ліги 1. Молодий хавбек у тій грі не тільки відзначився результативною передачею, а й показав 93%-ву точність в передачах, 60%-ву успішність обведень та 62%-ву ефективність в єдиноборствах. Після тієї гри, яку «Ренн» виграв з рахунком 2:1, про талант Камавінги у Франції заговорили на повний голос, а самі бретонці за підсумками сезону зуміли завоювати путівку в Лігу чемпіонів, де Едуардо отримав можливість дебютувати восени наступного року, провівши свій перший матч у груповій стадії в 17 років 11 місяців і 10 днів.

Багато в чому настільки яскравий старт професійної кар'єри і звернув на Камавінгу увагу топ-клубів континенту. Природно, багато говорили про варіант з «Парі Сен-Жермен», проте боси «Ренна» хотіли виручити за свого вундеркінда дуже багато грошей (подейкували про 100 мільйонів євро), і погодилися відпустити того в «Реал» за 31 мільйон євро плюс бонуси тільки після того, як стало ясно, що Едуардо не продовжить контракт з бретонцями, і ті ризикують втратити молодого хавбека безкоштовно в майбутньому.

Можливості та потенціал

Починав грати в професійному футболі Камавінга на позиції опорного півзахисника, проте досить швидко довів, що здатен адаптуватися до різних завдань на поле. Сьогодні для Едуардо не складає проблем закрити практично будь-яку позицію в центрі поля, виконуючи обсяг функцій від опорного півзахисника до інсайда, який активно грає на атаку.

У свої 18 років Камавінга володіє фантастичною фізичною готовністю, що дозволяє йому проводити велику кількість матчів у сезоні на високому рівні. Незважаючи на свій юний вік, Едуардо два останні сезони був ключовим гравцем «Ренна», провівши 60 матчів у Лізі 1, з яких в 52 з'являвся на полі в стартовому складі.

У минулому сезоні в середньому точність передач Камавінги становила 91%, але навіть переїзд в «Реал» не знизив цей показник, адже на старті нинішнього сезону молодий хавбек також має середню точність пасів у 91%. Очевидно, що в «Ренні» від півзахисника все-таки вимагали грати акуратніше, в той час як в «Реалі» напевно Анчелотті проситиме активніше ризикувати. Вже зараз помітно, що Камавінга готовий до подібного. Якщо в минулому сезоні на рахунку хавбека в середньому було по 1,1 передачі в штрафний майданчик суперника (при точності в 57%), то в нинішньому цей показник збільшився вдвічі - до 2,4 (при точності в 59%). Те ж саме стосується і дотиків у штрафному майданчику: тут також істотне зростання статистики в порівнянні з минулим сезоном - з 0,91 до 1,79. При цьому важливо, що Камавінга не втратив у ефективності ведення боротьби в центрі поля. Якщо в «Ренні» у минулому сезоні показник виграних єдиноборств у Едуардо дорівнював 48%, то на старті поточного сезону вже в «Реалі» він виріс до 54%.

Мабуть, головним мінусом Камавінги прямо зараз є його надмірна залежність від лівої ноги. У футболі цей хавбек типово «одноногий» виконавець, чим багато опонентів «Ренна» по чемпіонату Франції навчилися грамотно користуватися ще в минулому сезоні. В середньому своєю сильною лівою ногою Камавінга в Лізі 1-2020/21 виконував 51 передачу за матч, в той час як правою - тільки 3 паси за гру. Сам футболіст в інтерв'ю визнавав залежність від лівої ноги, і обіцяв в майбутньому зробити все, щоб вона звелася до мінімуму.

Втім, талант і потенціал Камавінги настільки колосальні, а його футбольний інтелект очевидний, що тренерський штаб «Реала» на чолі з Карло Анчелотті нині лише розсипається компліментами на адресу молодого хлопця.

«У Камавінги є все, щоб грати за «Реал». Упевнений, що він багато дасть клубу. Едуардо може грати на будь-якій позиції в півзахисті, що є великою його перевагою. «Реал» отримав дуже сильного гравця на багато років вперед», - зазначав Анчелотті в середині вересня.

Чого чекати в Мадриді?

Перехід Камавінги з «Ренна» в «Реал» за 31 мільйон євро, безумовно, став гірким розчаруванням для шанувальників бретонців. Та й керівництво клубу напевно хотіло виручити від продажу хавбека значно більше, але президент «Реала» Флорентіно Перес неймовірно грамотно скористався ситуацією. Є навіть припущення, що чутки про інтерес мадридців до Кіліана Мбаппе, котрі активно роздувалися в пресі в кінці серпня, були потрібні босу «бланкос» для того, щоб максимально таємно вести переговори по Камавінзі, завдяки чому вдалося уникнути більш агресивної конкуренції з боку інших топ-клубів Європи.

Getty Images/Global Images Ukraine

Адаптація Камавінги в Мадриді буде напряму залежати від того, наскільки комфортно в Іспанії буде його родині, адже до батьків молодий хавбек дуже прив'язаний ще з часів свого важкого дитинства. Подейкують також, що відносини Едуардо з керівництвом «Ренна» зіпсувалися після того, як стан бретонців покинули дві ключові для кар'єри Камавінги людини - Жюльєн Стефан, котрий дав йому шанс у першій команді, та Матьє Ле Скорне, котрий привів юнака в академію «Ренна» у 2013-му. Після цього, а також на тлі численних трансферних чуток, Камавінга й відмовився залишатися у «Ренні».

Як складеться його майбутнє в Мадриді? Складно передбачити, але одне можна гарантувати точно - за своє місце в складі Едуардо буде битися до кінця. Його головними достоїнствами люди, котрі знайомі з Камавінгою ближче, називають вміння пристосовуватися до обстановки і ситуації, а також його вроджена скромність. Очевидно, їх виробило непросте життя, з яким Едуардо довелося зіткнуться з самого дитинства.

У Мадриді з його практично безмежними можливостями і морем пафосу Камавінзі доведеться зіткнуться з низкою спокус і випробувань. Немає сумнівів, що на хавбека чекають і непрості часи, бо нарватися на критику в таборі «бланкос» куди простіше, ніж виступаючи за «Ренн». Однак, народившись у таборі біженців і пройшовши непростий шлях наверх до самої футбольної еліти, Камавінга в свої 18 років психологічно виглядає вже абсолютно сформованим та здатним впоратися із будь-яким тиском.

Оцініть матеріал
(23)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Куртуа одним словом охарактеризував Луніна після перемоги Реала над МанСіті
Футбол | 18 квітня 2024, 01:50 1
Куртуа одним словом охарактеризував Луніна після перемоги Реала над МанСіті

Тібо опублікував короткий твіт після матчу-відповіді 1/4 фіналу Ліги чемпіонів

АНЧЕЛОТТІ: «Пенальті – азартна гра. Довіряв Луніну, який був спокійним»
Футбол | 18 квітня 2024, 02:05 1
АНЧЕЛОТТІ: «Пенальті – азартна гра. Довіряв Луніну, який був спокійним»

Карло коротко прокоментував серію пенальті у матчі «Манчестер Сіті» – «Реал»

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Karaim2011
Очень хорош.
Был и брак в матче против шерифа (но у кого его в том матче не было...), но скорость, количество отборов, острые передачи вперёд...
Как по мне одно из лучших преобретений Реала.
Утрамбуется в составе, сыграется, и думаю будет первоклассный игрок.