Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга конференцій
| Оновлено 30 вересня 2021, 20:40
6547
5

Нинішня Рома - не тільки Моуріньо та Мхітарян. Це, перш за все, Фрідкін

Sport.ua - про американського власника римського клубу, котрий має амбітні плани у футболі

| Оновлено 30 вересня 2021, 20:40
6547
5
Нинішня Рома - не тільки Моуріньо та Мхітарян. Це, перш за все, Фрідкін
Getty Images/Global Images Ukraine. Ден Фрідкін

Римська «Рома», якій сьогодні належить зіграти проти луганської «Зорі» у Запоріжжі в рамках другого туру групової стадії Ліги конференцій, є одним з найбільш відомих і сильних клубів італійської Серії А. До грандів її можна відносити чисто номінально, тому як історія трофеїв «вовків» налічує всього три перемоги в чемпіонаті країни, останній з яких влітку нинішнього року виповнилося вже двадцять років.

Втім, незважаючи на останній фактор, у «Роми» є багатомільйонна армія уболівальників не тільки в Італії, але й по всьому світу. Саме тому римський клуб привертає увагу інвесторів, один з яких - Ден Фрідкін - офіційно став новим власником «вовків» минулого літа, оформивши це право за суму майже в 600 мільйонів євро.

Хто такий Ден Фрідкін, чим займається і скільки у нього грошей

Ден Фрідкін - це 56-річний інвестор із США, статки якого, за оцінками Forbes, складають 4,1 мільярди доларів. Його Фрідкін фактично сколотив завдяки приналежній йому компанії Gulf States Toyota Distributors, яка є офіційним дистриб'ютором автомобілів і запчастин Toyota у країнах Перської затоки, а також має ексклюзивні права на розповсюдження автомобілів цієї марки в Техасі, Арканзасі, Луїзіані, Міссісіпі та Оклахомі. Станом на 2015 рік, кількість співробітників Gulf States Toyota Distributors становила близько двох тисяч осіб. Дохід компанії в цьому ж році дорівнював 8,4 мільярдам доларів.

Крім торгівлі автомобілями та запчастинами до них, Ден Фрідкін також є інвестором у фірмі Auberge Resorts, яка управляє мережею розкішних готелів і володіє нерухомістю в Аспені (штат Колорадо, США) і Кабо Сан Лукасі (один з найбільш популярних морських курортів на території Мексики).

До того ж, у 2014 році Ден Фрідкін всерйоз захопився індустрією розваг і заснував свою кінокомпанію Imperative Entertainment. У 2017 році остання стала одним із тріумфаторів Канського кінофестивалю, за результатами 70-тої церемонії проведення якого володарем престижної «Золотої пальмової гілки» став фільм «Площа» (The Square), поставлений режисером Рубеном Естлундом. Також Imperative Entertainment працювала над такими фільмами, як трилер Рідлі Скотта «Всі гроші світу» (All the Money in the World) і кримінальна драма Клінта Іствуда «Наркокур'єр» (The Mule), а ще займалася дистрибуцією південнокорейського фільму «Паразити», який отримав премію «Оскар» у 2020 році.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ден Фрідкін, Рідлі Скотт та Бредлі Томас

В даний час компанія Фрідкіна працює з легендарним режисером Мартіном Скорсезе над «Убивцями квіткового місяця» (Killers of the Flower Moon) з Леонардо Ді Капріо в головній ролі, зйомки якого завершилися 15 вересня, а прем'єра очікується вже в наступному році.

Як Фрідкін опинився у футболі

Вперше про можливість покупки «Роми» компанією Фрідкіна The Friedkin Group заговорили у грудні 2019 року. Тоді справи у «вовків» під керівництвом іншого американця Джеймса Паллотти йшли, відверто кажучи, не дуже вдало, і той розглядав можливість продажу футбольного активу. Із самого початку сторони торгувалися навколо суми в 900 мільйонів доларів, але переговори зайшли в глухий кут, а незабаром через початок пандемії COVID-19 були відкладені на невизначений термін.

Повернулися до торгів Паллотта і Фрідкін навесні 2020 року, а в серпні було оголошено про досягнення принципової домовленості щодо продажу клубу за 591 мільйон євро. Спочатку новий власник вважав за краще не робити кардинальної кадрової революції у стані «вовків», залишивши на посаді головного тренера команди португальського фахівця Паулу Фонсеку. Завдання на сезон для екс-наставника «Шахтаря» було одне - повернути римлян в Лігу чемпіонів, від чого, по суті, і залежало майбутнє португальця в клубі. Однак з Фонсекою «Рома» фінішувала лише сьомою, а коли стало зрозуміло, що «вовки» не потраплять у топ-4, Фрідкін домовився з іншим португальцем - Жозе Моуріньо, який прийняв команду з нового сезону.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ден Фрідкін (праворуч) та його син Райан

Цікаво, що спочатку планувалося, що Ден Фрідкін буде відверто небагато свого часу присвячувати керівництву «Ромою», делегувавши основну масу повноважень технічному персоналу та своєму старшому синові Райану Фрідкіну. Однак, за даними порталу Il Romanista, зараз американський власник дуже щільно займається справами «Роми». Він не повернувся у США, й лише зрідка літає в рідній Х'юстон, купив собі будинок в Римі і намагається зануритися в усі аспекти життєдіяльності клубу, щоб потім мати можливість приймати зважені менеджерські рішення.

6 вересня Фрідкін офіційно став одним з членів правління Асоціації європейських клубів (ECA), приділяючи велику увагу розвитку бренду «Роми» на континенті. На відміну від свого попередника Паллотти, який вважав, що економічно «вовки» можуть бути найбільш успішними за рахунок грамотної роботи на трансферному ринку, Фрідкін хоче зробити римський клуб, перш за все, успішним в комерційному секторі. Зараз «Рома» активно підшукує спонсорів, веде переговори про різні контракти та вірить, що цей напрямок буде здатен забезпечити найбільший потенціал зростання доходів в майбутньому.

Ден Фрідкін – особистий пілот Жозе Моуріньо

Крім кіно і тепер, здається, футболу, Ден Фрідкін буквально схиблений на авіації. У його ангарах розміщено понад 40 особистих літаків різних типів, в тому числі реактивний винищувач North American F-86 Sabre і чотири британські винищувачі Supermarine Spitfire, які були виготовлені у 30-х роках минулого століття й активно використовувалися Великобританією під час Другої світової війни.

Ден Фрідкін є одним з десяти цивільних пілотів Heritage Flight, які мають право літати в строю з демонстраційними групами одиночних кораблів ВПС США. Нинішній власник «Роми» регулярно бере участь в авіашоу по всій Північній Америці і Європі, літаючи правим крилом у складі льотної групи Horsemen - єдиної в світі групової пілотажної групи North American P-51 Mustang.

Цікаво, що хобі допомогло Фрідкіну справити незабутнє враження на нинішнього наставника «Роми» Жозе Моуріньо. Президент «вовків» особисто літав до Португалії на переговори з «Особливим», який виявився без роботи після звільнення з «Тоттенхема», а коли сторони вдарили по руках, то в Рим Жозе на літаку в якості пілота доставив особисто Ден Фрідкін. Португальські журналісти повідомляли, що Моуріньо був дуже вражений, коли з рідного Сетубала приїхав в аеропорт, де на нього чекав літак, який повинен був доставити тренера в столицю Італії. Разом з віце-президентом «Роми» Райаном Фрідкіним, на борту повітряного судна в якості його пілота на Моуріньо очікував власник «вовків» Ден Фрідкін, який і доставив делегацію в аеропорт Чампіно. Цим жестом бос «Роми» хотів особливо привітати нового тренера своєї команди, перед яким ставить завдання повернути «вовкам» лідируючі позиції в італійському футболі.

Солідні інвестиції у склад

Досягати поставлених цілей Жозе Моуріньо в «Ромі» доведеться не на голому ентузіазмі. Влітку нинішнього року Ден Фрідкін виділив майже 100 мільйонів євро новому тренеру і менеджменту клубу на підсилення складу. У підсумку «вовки» з витратами на ринку в 97,75 мільйонів євро виявилися сьомими в списку клубів з найбільшими інвестиціями в новачків (після «Арсенала», «Манчестер Юнайтед», «Манчестер Сіті», «Челсі», «Лейпцига» та «Астон Вілли»), але першими з представників італійської Серії А.

Основними новачками «Роми» влітку стали форварди Теммі Абрахам з «Челсі» (40 мільйонів євро) і Ельдор Шомуродов із «Дженоа» (17,5 мільйонів євро), захисники Матіас Вінья з «Палмейраса» (13 мільйонів євро), Рожер Ібаньєс з «Аталанти» (9 мільйонів євро) та Брайан Рейнолдс із «Далласа» (6,75 мільйонів євро), а також воротар Руй Патрісіу з «Вулверхемптона» (11,5 мільйонів євро).

З новачками та під керівництвом Моуріньо «Рома» відмінно почала сезон, здобувши перемогу в шести поспіль офіційних поєдинках. Потім «вовки» сенсаційно спіткнулися в Серії А на «Вероні» (2:3), а перед візитом в гості до «Зорі» програли ще й принципове дербі «Лаціо» (2:3). Нині команда Моуріньо знаходиться на четвертій сходинці в турнірній таблиці Серії А.

Цікаво, що…

У 2017 році Ден Фрідкін зумів об'єднати свою любов до кіно та авіації, керуючи винищувачем Supermarine Spitfire в оскароносному фільмі Крістофера Нолана «Дюнкерк». Зірковий момент Фрідкіна настав у вирішальній сцені на пляжі, в якій у винищувача Тома Харді (його дублером і був нинішній власник «Роми») закінчується паливо і він намагається зробити останнє коло, щоб атакувати німецький літак...

Оцініть матеріал
(21)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Обижающийся из Бергамо
Алексей спасибо за статью
LomUs17
Всё-таки молодчина этот Фридкин. Живёт полной жизнью, создёт что-то, а не только госбюджет пилит, как чиновники некоторые, не сидит на своих миллионах, а непосредственно участвует в разных вещах. Как говорится, талантливый человек талантлив во всём!
Kherson384
Мужиков нужно включать Заре.
GELO88
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Holiday
Вот Рома точно ещё не видела запорожских заводов, ДнепроГЭС и Хортицу. А вот Барселона приезжала. Правда - гандбольная.
Хортицу они могут увидеть, если их поселят не в Интуристе (советском), а в Хортица Палац. Где Зеленский-Голобородька драпал в кино от гопоты.) Хотя они могут прилететь и сыграть прямо от самолёта. Как когда Вильяреал в Киеве с Динамо. Что им там смотреть, если у них есть Рим.))) Наклепают и тут же улетят восвояси. Ну может в иллюминатор глянут на плотину и остров.)