Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 27 вересня 2021, 19:02
2210
1

Суперліга. Одеське дербі, римейк фіналу і сенсація в Черкасах

Огляд найцікавіших подій першого ігрового тижня баскетбольної Суперліги

| Оновлено 27 вересня 2021, 19:02
2210
1
Суперліга. Одеське дербі, римейк фіналу і сенсація в Черкасах
ФБУ

У минулий четвер взяв свій довгоочікуваний старт тридцять перший чемпіонат України з баскетболу. Дванадцять команд Суперліги провели свої перші поєдинки в турнірі. Вже на першому ігровому тижні національної першості був відзначений ряд цікавих подій, про які Sport.ua і розповідає читачам в своєму традиційному щотижневому огляді.

Матчі тижня

Перший тиждень чемпіонату подарував всім шанувальникам помаранчевого м'яча класичне українське баскетбольне блюдо. Одеське дербі - це завжди цікаво. Незалежно від місць, які займають команди в турнірній таблиці, матчі між БК «Одеса» і южненським «Хіміком» викликають підвищений інтерес і практично завжди відрізняються впертою боротьбою. Не став винятком і цей поєдинок.

Команди не змогли порадувати уболівальників високою результативністю, але гра вийшла напруженою. Майже вся перша чверть пройшла в рівній боротьбі, і лише в самому кінці десятихвилинки южненцям вдався невеликий спурт, після якого сирена зафіксувала рахунок на табло на користь господарів паркету – 18:13. У другій чверті ривок «Хіміка» продовжився і в середині другого відрізка він досяг максимальних у матчі тринадцяти очок – 32:19. Однак після цього одесити зібралися і почали наздоганяти свого суперника. І це у них непогано вийшло . На велику перерву команди пішли лише за чотириочкової переваги «Хіміка» – 36:32.

Третю чверть команди провели рівно, і нічия стала її справедливим підсумком, а ось початок четвертої десятихвилинки повністю залишилася за господарями. Завдяки успішним діям від Морріса, Антіпова та Джонса «Хімік» знову непогано відірвався в рахунку - 61:49. Одесити не здалися і скоротили різницю на табло до п'яти очок за 45 секунд до закінчення чверті – 63:58. Далі підопічні Олега Юшкіна застосували тактику навмисних фолів, але «Хімік» закинув три з чотирьох кидків з лінії, а одесити промазали два дуже важливих триочкових в рамках цих самих останніх 45 секунд. Важка перемога «Хіміка» в одеському дербі – 66:58.

Другим матчем, який явно виділявся в розкладі першого тижня Суперліги, став рімейк торішнього фіналу «Прометей» - БК «Запоріжжя». Однак виділявся він більше своєю вивіскою. Діючі чемпіони України в міжсезоння стали ще сильніше, тоді як запоріжці втратили майже всіх своїх лідерів і головного тренера Валерія Плеханова. Новим керманичем срібних призерів минулого чемпіонату став відомий в нещодавньому минулому гравець Станіслав Овдєєнко, який більшу частину кар'єри провів саме в Запоріжжі. Для нього нинішній сезон стане першим на посту головного тренера.

Як і очікувалося, особливої ​​боротьби в матчі не вийшло. БК «Запоріжжя» вистачило лише на першу чверть, яку команди зіграли з нічийним результатом. Далі на майданчику виконували соло підопічні Ронена Гінсбурга і без особливих проблем довели гру до перемоги – 89:74.

Сенсація тижня

Вже перший тиждень нового сезону приніс сенсаційний результат. Київський «Будівельник» перед стартом чемпіонату багатьма називався одним з головних претендентів на золоті медалі, тоді як «Черкаські Мавпи» розглядалися в ролі середняка турніру. Однак в стартовому матчі Суперліги для обох команд, який відбувся в Черкасах, перемога залишилася за господарями майданчика.

Вся гра пройшла в рівній боротьбі. Досить сказати, що жодного разу за матч різниця в рахунку не перевищила десяти очок. Однак більшу частину ігрового часу попереду був «Будівельник». Вважалося, що київський клуб за рахунок більш високого індивідуального класу своїх гравців все ж доведе матч до перемоги, але господарі були зовсім іншої думки. Розпочавши четверту десятихвилинку з відставання в два очки, «мавпи» швидко відіграли невеликий відрив. Далі на майданчику були баскетбольні гойдалки і вперта боротьба, в якій успішнішими виявилися господарі. Фінальна сирена зафіксувала досить несподівану перемогу «Черкаських Мавп» – 90:85.

Дебют тижня

Минулої суботи свій перший матч на рівні Суперліги провів криворізький «Кривбас», який став новачком змагань в найсильнішому дивізіоні українського баскетболу. Як і належить, в більшості подібних випадків, перший млинець вийшов грудкою, і команда розгромно програла в гостях МБК «Миколаїв» з різницею в двадцять дев'ять очок - 62:91.

Звичайно, попит з дебютанта поки не великий, і головне для команди обтесатися на новому для себе рівні. Однак така розгромна поразка все ж залишає чимало запитань. Аж надто слабо виглядала команда в своєму дебютному поєдинку. Причому протистояв «Кривбасу» далеко не гранд Суперліги. Проте, по грі створювалося враження, що зустрічалися колективи з різних дивізіонів українського баскетболу.

Втім, ще раз повторюся, що від новачка Суперліги і такого ж тренера-дебютанта Артема Сліпенчука поки не можна вимагати багато. Будемо розраховувати, що команда намацає свою гру. В іншому випадку навіть важко уявити, що можуть зробити з оборонними порядками «Кривбасу» претенденти на медалі вищого дивізіону українського баскетболу.

Перфоманс тижня

Найвищий рейтинг ефективності на тижні продемонстрував центровий «Будівельника» Дрю Гордон (28 балів). Однак його команда програла «Черкаським Мавпам», у складі яких виконував соло Родні Первіс.

Саме американський легіонер черкащан став основною проблемою для киян, що визнав навіть і тренер «будівельників» Ігорс Міглінієкс. Родні Первіс закинув сім з дев'яти триочкових. Причому деякі з них були з максимальним рівнем опору. Також кидаються в очі і вісім результативних передач від американця. Підсумковий рейтинг ефективності у захисника «Черкаських Мавп» склав 27 балів.

Кидок тижня

Як зробити точний кидок в кільце суперника, якщо до закінчення ігрового часу залишилося три секунди і м'ячем володіють опоненти? Легко, якщо у Вас в команді є Ді Джей Купер та Іссуф Санон. Наочний приклад гравці «Дніпра» продемонстрували у зустрічі з «Харківськими Соколами». Перший зробив яскраве перехоплення і віддав результативну передачу, а другий вразив кільце суперників практично з сиреною, яка відправляла команди на велику перерву (на відео з 2:12).

Суперліга        

23 вересня

«Дніпро» - «Харківські Соколи» 81:57 (31:18,19:15,17:4,14:20)
«Дніпро»: Санон – 16, Павлов – 12 + 7 підбирань
«Харківські Соколи»: Магоні – 12 + 6 підбирань, Девіс – 11 

24 вересня

«Хімік» - БК «Одеса» 66:58 (18:13,18:19,14:14,16:12)
«Хімік»: Морріс – 15 + 6 підбирань, Козак – 11
БК «Одеса»: Каллісон – 17 + 6 втрат, Лейманіс – 11 + 6 підбирань

БК «Тернопіль» - «Київ-Баскет» 72:83 (17:15,12:20,21:21,22:27)
БК «Тернопіль»: Кларк – 17, Фурстінгер – 16 + 10 підбирань + 5 втрат, Луценко – 13
«Київ-Баскет»: Вудсон – 16, Ковальов – 15, Кеффі – 14 + 5 підбирань + 8 передач + 5 втрат

25 вересня

МБК «Миколаїв» - «Кривбас» 91:62 (24:19,21:8,30:14,16:21)
МБК «Миколаїв»: Радуніч – 18 + 8 підбирань, Ніксон – 16, Барніс – 15 + 6 підбирань
«Кривбас»: Полайт – 17 + 6 підбирань, Коренюк – 11 + 5 підбирань

26 вересня

«Черкаські Мавпи» - «Будівельник» 90:85 (17:23,22:19,22:21,29:22)
«Черкасские Мавпы»: Первіс – 27 + 8 передач, Максвелл – 16 + 6 підбирань, Кольченко – 13
«Будівельник»: Клавелл – 24, Гордон – 19 + 15 підбирань, Стоктон – 13 + 8 передач

«Прометей» - БК «Запоріжжя» 89:74 (22:22,25:17,21:15,21:20)
«Прометей»: Стефенс – 17 + 6 підбирань, Петров – 15, Еванс – 13 + 5 передач + 5 втрат, Харрісон – 13
БК «Запоріжжя»: Джозеф – 17 + 7 підбирань + 5 передач, Френсіс – 13 + 8 підбирань, Удрас – 12 + 5 підбирань

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стало відомо, за скільки Наполі планує купити українську зірку Жирони
Футбол | 25 квітня 2024, 21:21 6
Стало відомо, за скільки Наполі планує купити українську зірку Жирони

Артем Довбик зацікавив італійський клуб

Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця
Футбол | 26 квітня 2024, 08:01 6
Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця

«Мілан» вступив у боротьбу з «ПСЖ», «Баварією» та «Манчестер Юнайтед» за Андрія

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Holiday
Никакой сенсации. Мавпы могут обыграть любой клуб, что и случилось.