Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 25 вересня 2021, 00:38
9437
9

Шляхи порятунку Барселони. Юридичні хитрощі, які можуть врятувати топ-клуб

Шанси на поліпшення ситуації є, причому в найближчому майбутньому

| Оновлено 25 вересня 2021, 00:38
9437
9
Шляхи порятунку Барселони. Юридичні хитрощі, які можуть врятувати топ-клуб
Getty Images/Global Images Ukraine. Жоан Лапорта

Фінансова криза, в яку нині потрапила каталонська Барселона є, мабуть, найгострішою в історії цього клубу. Зовсім не жарт, адже заради того, щоб укластися в бюджет і регламент Ла Ліги, «блаугранас» довелося піти на неймовірний крок і попрощатися зі своєю головною легендою сучасності - Ліонелем Мессі. Аргентинець, так і не отримавши нового контракту в Барселоні, змушений був на правах вільного агента відбути в Парі Сен-Жермен...

І нехай Рональд Куман скільки завгодно розповідає про те, що відхід Мессі має ряд плюсів для команди, всі подібні висловлювання тренера, так само як і вищого менеджменту клубу є, скоріше, самонавіюванням і спробою хоч якось виправдатися перед фанатами. Насправді, всі прекрасно розуміють, що розставання із Мессі - це привід говорити зовсім про інший причинно-наслідковий зв'язок, в основі якого стоять гроші.

За словами нинішнього президента Барселони Жоана Лапорти, загальний борг клубу на поточний момент становить шокуючі 1,35 мільярди євро. При цьому, на зарплати футболістів йде 103% від суми доходів каталонців, що на 20-25% вище за аналогічні показники конкурентів. Як з подібною економікою Барселона може боротися за титул чемпіона Ла Ліги - питання із зірочкою, але переважній більшості фанатів абсолютно «фіолетово», який спадок залишив Лапорті його попередник Жозеп Бартомеу. Люди хочуть бачити зірок та трофеї. Поки склад команди позбувся головної зірки, слідом за якою надовго ризикують покинути Каталонію і титули.

Багато в чому через божевільні борги влітку нинішнього року Барселона була змушена відмовитися від активної роботи на трансферному ринку. Склад команди поповнили лише вільні агенти (нехай деякі з них, наприклад, Серхіо Агуеро або Мемфіс Депай, і є вельми пристойними виконавцями), а також орендовані гравці, в той час як продати довелося деяких перспективних молодих виконавців, плюс у мадридський Атлетіко на умовах оренди із зобов'язанням викупу був повернутий Антуан Грізманн.

Крім того, Лапорта все літо активно вмовляв ключових виконавців команди піти на зниження зарплати, що дозволило б клубу привести відповідну відомість у гармонію з нинішнім станом справ, а також зареєструвати в Ла Лізі новачків, чиє майбутнє, незважаючи на оформлення трансферів, якийсь час було під питанням.

Але куди важливіше для Лапорти і його помічників зараз почати повноцінний процес відновлення економіки клубу. Для цього існує відразу кілька стратегій, але далеко не кожна з них може принести швидкий результат, а чекати п'ять або десять років для Барселони може бути смерті подібно, оскільки в цей же період конкуренти, особливо мадридський Реал, спробують піти вперед на «світлові роки».

Головною можливістю якомога швидше нормалізувати економіку клубу для Барселони нині є своєрідні юридичні хитрощі, пов'язані з організаційно-правовою формою ведення діяльності. На даний момент статус каталонського клубу такий, що це некомерційна спортивна асоціація. Співвласниками клубу є всі його члени (так звані socis, що на каталонському означає «партнери»), кількість яких станом на 2019 рік становила 182 тисячі. Саме вони, а не акціонери або іноземні власники, приймають ключові рішення, що стосуються розвитку клубу. Це цікава стратегія життєдіяльності футбольного підприємства, яка має під собою ряд плюсів і величезну історичну складову, але прямо зараз багато хто з юридичних радників, про що пишуть іспанські джерела, схиляють Лапорту відійти від некомерційної спортивної асоціації на користь такого собі товариства з обмеженою відповідальністю (Sociedad Anonima Deportiva, або абревіатурою просто SAD).

Getty Images/Global Images Ukraine

На відміну від асоціації, відкрита спортивна компанія з обмеженою відповідальністю (SAD) має ряд переваг - наприклад, можливість скликати збори, щоб оголосити про банкрутство клубу або збільшення капіталу. Останній варіант - збільшення капіталу - одна з потенційних лазівок для швидкого виходу Барселони з моторошної економічної кризи. У цьому випадку існують два найбільш життєздатних варіанти.

Перший – це прихід в клуб інвестиційного фонду або фізичної особи-мільярдера, який викладе суму грошей, необхідну для очищення каталонців від будь-яких боргів. Щось подібне, по суті, відбувалося у Манчестер Сіті, коли прийшли інвестори з ОАЕ та не дозволили «містянам» впасти в економічну депресію через методи управління екс-власника і колишнього прем'єр-міністра Таїланду Таксіна Чіннавата, у якого почалися проблеми з законом на батьківщині. Також у якості прикладу може виступити Челсі, який у Кена Бейтса в скрутній ситуації викупив російський олігарх Роман Абрамович.

Другий варіант для Барселони - піти шляхом Баварії та деяких інших клубів, зокрема, німецької Бундесліги. Ця модель полягає в тому, що 51% акцій клубу належить його членам (фактично - socis), а решта 49% розподіляються між різними комерційними структурами, які використовують свою частку в своїх бізнес-інтересах, проте й допомагають солідно наповнити бюджет.

Обидва ці варіанти передбачають відмову від статусу некомерційної спортивної асоціації, який зараз у Іспанії, крім Барселони, мають всього декілька футбольних клубів - Реал Мадрид, Атлетік Більбао та Осасуна з Памплони. Переважна більшість клубів Ла Ліги, так само як і нижчих іспанських дивізіонів, за своєю організаційно-правовою формою є SAD'ами, але для Барселони, здається, принципово залишатися однією з небагатьох некомерційних спортивних асоціацій. Були навіть часи, коли каталонці рішуче відмовлялися розміщувати на футболках назву і логотип комерційного титульного спонсора (по суті, не маючи такого до 2011 року), чим виглядали явною «білою вороною» на тлі інших іспанських і європейських клубів.

Втім, всьому рано чи пізно настає кінець. Колись Барселона здалася, й уклала спонсорський контракт із Qatar Foundation про титульне спонсорство. У найближчому ж майбутньому, можливо, Лапорта та його радники прийдуть до доцільності зміни організаційно-правової форми клубу... А вже якщо таке трапиться, то буде вкрай цікаво, якій моделі розвитку буде віддано перевагу, і чи не стане один з найбільш маститих клубів континенту черговою «здобиччю» багатеньких дядечок, яких англійською мовою ще часто називають як «sugar daddy». Хоча останнє, швидше за все, стане фактичним смертним вироком для президентства Лапорти...

Текстmeta.ua/uk/sport

Юрій Штембєрг
Оцініть матеріал
(48)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Підсумкові таблиці відбору до Євро-2024 U-17. Потенційні суперники України
Футбол | 28 березня 2024, 00:59 0
Підсумкові таблиці відбору до Євро-2024 U-17. Потенційні суперники України

Команда Юрія Мороза зіграє у фінальному раунді ЧЄ U-17 серед 16 команд

Гравця Динамо засуджено до 18 місяців в'язниці умовно. Названо суму штрафу
Футбол | 28 березня 2024, 17:44 4
Гравця Динамо засуджено до 18 місяців в'язниці умовно. Названо суму штрафу

Жерсон Родрігеш звинувачується в нападі та нанесенні побоїв колишній дівчині

Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Игорь Нестеренко
Просто піраміда під назвою ФК "Барселона" добігла свого кінця! Тепер юристи і кидали всі борги на когось перепишуть, а заплатять як завжди "пересічні" Це стосується всіх клубів... З наших реалій згадайте хоча б Дніпро
Shchebet
Дебильный менеджмент угробил клуб, а теперь думают что делать....
Не платить игрокам зарплату и брать с игроков деньги на погашение долгов клуба...
Смотришь и подняться можно будет... за пару лет...
DIiMax2
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
source02
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
euro2012_za_2012euro
Реал расстался с Роналду .
Долг Реала 901 млн . евро.
Но Реал процветает.
OKs100
Барселону нужно ликвидировать.
bzzzzz
да фиг с этой барселоной, кому она вопще интересна после ухода месси.