Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 21 вересня 2021, 01:00
6375
5

Перехід Коутіньо в Барсу – помилка. Чи стане для нього шансом відхід Мессі?

Куман наче вірить у бразильця. Але чи втримається на своїй посаді нідерландський тренер - питання...

| Оновлено 21 вересня 2021, 01:00
6375
5
Перехід Коутіньо в Барсу – помилка. Чи стане для нього шансом відхід Мессі?
Getty Images/Global Images Ukraine. Філіппе Коутіньо

10 серпня французький «Парі Сен-Жермен» офіційно оголосив про трансфер аргентинської легенди «Барселони» останніх двох десятиліть Ліонеля Мессі. Ця угода боляче вдарила по надіях і почуттях шанувальників «блаугранас», які, здається, бачили винних і зрадників скрізь - починаючи від керівництва клубу й закінчуючи різними агентами та юристами, котрі «допомагали» Ліонелю покинути столицю Каталонії.

Через десять днів після новини про остаточне розставання Мессі і «Барселони» головний тренер каталонців Рональд Куман у спілкуванні з пресою заявив, що вірить в здібності та талант 29-річного бразильця Філіппе Коутіньо, який вже три з половиною роки перебуває на контракті в клубі, але не відпрацював й половини витрачених на його придбання 135 мільйонів євро.

«Філіппе потрібен ще один тиждень, щоб набрати форму. Після він стане потрапляти в заявку на матчі. Я розраховую на нього, адже він великий гравець. Він може бути важливим для «Барселони». У минулому році його мучили травми. Але в цьому сезоні я дійсно розраховую на нього», - заявив Куман.

На словах Куман висловив цілковиту підтримку Коутіньо, але пройшов місяць і поки бразилець відіграв за «Барсу» лише 24 хвилини в катастрофічному поєдинку Ліги чемпіонів проти «Баварії» (0:3). Що правда, в тій грі практично всі гравці «блаугранас» виглядали настільки слабкими і непереконливими, що навряд чи варто було б загострювати увагу на невдалому виході на заміну з боку Філіппе.

Getty Images/Global Images Ukraine

***

Але ж був час, коли Коутіньо вважався одним з найкращих атакувальних гравців світового футболу, був маленьким чарівником на «Енфілді» і ледве не ключовим гвинтиком командних взаємодій у збірній Бразилії. Подібного статусу Філіппе досяг у «Ліверпулі», де провів п'ять років, але трофеями так і не розжився. Очевидно, останній чинник в сукупності зі щедрою фінансовою пропозицією і підбив Коутіньо на те, щоб в січні 2018-го погодитися на переїзд в «Барселону», де його бачили як людину, яка зуміє замінити Неймара.

Якби Коутіньо тоді не пішов, то можна тільки уявляти, який статус у бразильця був би зараз у вболівальницьких колах «червоних». Напевно, частина з них точно ратувала б за те, щоб встановити пам'ятник бразильцеві десь поблизу з «Енфілдом», тому як до блискучої гри та значущості додалися б і трофеї. Після від'їзду Коутіньо «червоні» виграли Лігу чемпіонів у 2019-му та довгоочікуване чемпіонство в англійській Прем'єр-лізі у 2020-му.

У сезоні-2016/17 саме Філіппе Коутіньо був найкращим в «Ліверпулі» за системою «гол+пас» із 20 очками в активі (13 забитих м'ячів та 7 результативних передач). Також разом із Садіо Мане бразилець був і кращим снайпером команди в чемпіонаті, звання якого вже у сезоні-2017/18 легко забрав в свої руки Мохамед Салах, котрий прийшов з «Роми» та забив феноменальні 32 голи у 36 поєдинках.

Але головне в тому, що в «Ліверпулі» у Коутіньо була особлива роль, яка давала можливість йому відчувати себе таким собі вільним художником, що творить шедеври за покликом серця, а не за службовим обов'язком. Кожен раз, коли «червоні» виявлялися на полі у непростій ситуації, їх план, здавалося б, спрощувався до неможливості - потрібно було просто віддати м'яч Коутіньо, а вже той обов'язково робив «Енфілд» щасливим. У «Ліверпулі» Філіппе дійсно був маленьким чарівником, який, не дивлячись на присутність в команді таких постатей, як Луїс Суарес, Рахім Стерлінг, Деніел Старрідж та навіть Стівен Джеррард, був неймовірно популярним і ледве не головним улюбленцем трибун.

Коутіньо - дуже обдарований футболіст, котрий наділений унікальним набором навичок, що вимагає свободи дій. Найкраще він відчуває себе лівим фланговим нападником, але також любить зміщуватися в центральну зону, а ще схильний багато працювати із м'ячем та часто пробивати по воротах. У своєму останньому повному сезоні в «Ліверпулі» (2016/17) Коутіньо за ударами за 90 хвилин (3,92) поступався лише двом гравцям Прем'єр-ліги - Серхіо Агуеро (4,98) та Деніелу Старріджу (4,05), але випереджав таких метрів бомбардирської справи, як Златан Ібрагімович (3,79) та Гаррі Кейн (3,66). Показово, що у цьому колі Коутіньо був у компанії класичних центрфорвардів, але на відміну від цих гравців, Філіппе ще й робив в середньому по 50 передач за матч з точністю у 85%. Саме тому ступінь впливу бразильця на гру команди була неймовірною.

Getty Images/Global Images Ukraine

У «Барселоні» подібні функції були віддані на відкуп виключно Ліонелю Мессі, у зв'язку з чим переїзд на «Камп Ноу» ознаменувався для Коутіньо справжнім кошмаром. Він втратив функції в команді, відповідати за які не просто звик, але й був радий, адже змагатися за значимістю з Мессі для бразильця було нерозв'язним завданням. Аргентинець звик дрейфувати по полю там, де вважав за потрібне, через що Коутіньо нерідко «ставав на шляху» в Лео, і зі сторони саме бразилець виглядав горезвісним «п'ятим колесом у возі».

У підсумку в «Барселоні» Коутіньо надзвичайно швидко перетворився з футболіста з винятковим статусом на «простого смертного», про що, до речі, раніше його і попереджав Юрген Клопп. Британські журналісти згадували, як в 2017 році німецький коуч «Ліверпуля» говорив своєму підопічному: «Залишайся в «Ліверпулі», і на твою честь встановлять пам'ятник. Якщо ж ти вирішиш піти у «Баварію», «Барселону» або «Реал», то станеш просто звичайним футболістом».

Слова Клоппа виявилися пророчими. Поїхавши в «Барселону», Коутіньо не тільки позбувся потенційного пам'ятника на свою честь неподалік від «Енфілда», а й позбавив збірну Бразилії ключового гравця, рішення якого часто допомагали команді добитися більшого, особливо у матчах, які невдало складаються. Зокрема, в останніх двадцяти поєдинках за «селесао» Філіппе записав на свій рахунок лише п'ять голів і три асисти, хоча ще на ЧС-2018, коли він ледь-ледь змінив клуб і провів у «Барсі» лише півроку, в п'яти іграх забив два м'ячі та віддав дві результативні передачі.

Getty Images/Global Images Ukraine

Влітку минулого року на пост головного тренера «Барселони» був призначений Рональд Куман. Незважаючи на прагнення керівництва «блаугранас» продати Коутіньо, нідерландський фахівець відразу позначив свою позицію - він вірить у талант бразильця та ​​готовий дати йому черговий шанс, однак травми буквально знищили минулий сезон для Філіппе. Він провів лише 12 матчів у Ла Лізі, в яких записав на свій рахунок по два забитих м'ячі і результативні передачі. Коли ж успішно проявити себе вдалося молодому Педрі, то про Коутіньо, котрий відлежувався десь у лазареті, якось дуже швидко почали забувати...

Зараз, коли «Камп Ноу» покинув Мессі, ситуація для Коутіньо в черговий раз може змінитися. Тренер, як і раніше, налаштований інтегрувати бразильця в свою команду, припускаючи, що той повністю відновив форму і може бути корисним як в середній лінії, так і в атакувальній трійці. Коутіньо дійсно може дати Куману необхідну в такій складній ситуації для тренера глибину вибору, адже бразилець здатен конкурувати як з Педрі або Френкі де Йонгом, так і з фланговими нападниками. А з атакою у «блаугранас» якраз все досить складно через травми Серхіо Агуеро, Усмана Дембеле, Мартіна Брейтуейта, а також Ансу Фаті, котрий продовжує відновлюватися.

Головна проблема полягає в іншому - позиції самого Кумана на «Камп Ноу» нині вкрай хиткі. Подейкують, що керівництво «блаугранас» вже сповістило нідерландця, що результати наступних чотирьох матчів стануть визначальними для тренера в плані його майбутнього в клубі. Тому ризикувати в такій ситуації Куман навряд чи стане, хоча для того, щоб спробувати знову розкрити Коутіньо, коучу, ймовірно, варто було б запропонувати бразильцю ту роль і статус, які він мав колись у Клоппа в «Ліверпулі». І лише в разі чергового провалу можна було б сміливо стверджувати, що Коутіньо в «Барселоні» вже не потрібен. Проблема тільки в тому, що Куман, як і багато інших на його місці, навряд чи поставить інтереси одного конкретного гравця вище за свої власні...

Оцініть матеріал
(28)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Лунін відреагував на пропозицію від топ-клубу. Він прийняв важливе рішення
Футбол | 16 квітня 2024, 00:02 2
Лунін відреагував на пропозицію від топ-клубу. Він прийняв важливе рішення

Український воротар не хоче переходити в «Баварію»

Знову чотири на Вестфалені. Боруссія Д вибила Атлетіко з 1/4 фіналу ЛЧ
Футбол | 16 квітня 2024, 23:57 0
Знову чотири на Вестфалені. Боруссія Д вибила Атлетіко з 1/4 фіналу ЛЧ

Команда Едіна Терзича двічі на власному полі перевертала хід двоматчевого протистояння

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Andrew Tv
Зато не было ошибкой Ливерпуля его продать. Сразу после ухода Коутиньо Ливерпуль как снял оковы. Не подошел Коу и Баварии. Он везде лишний
cucumber
Гоу в Металлист!
vishu
Коутіньо грав би тоді далі у Ліверпулі і не мав пи проблем. тоді у Ліверпулі була абсолютно бомбезна трійка нападу, не гірше ніж Мессі Суарес Неймар. не треба було покидати англійців.
Grigorio666
Я думаю, що якщо на нього будуть грати гравці команди, ТО І ГОЛЬОВЕ ВІДЧУТТЯ ПРОКИНЕТЬСЯ, в Барселоні раніше всі грали в основному через Мессі, а Коутінью був у нього в тіні, і тому НА МОЮ ДУМКУ, в нього ще все попереду, ЯКЩО ЗВІСНО ТРЕНЕРУ ПОЛУЧИТЬСЯ ОБ'ЄДНАТИ КОМАНДУ, і дати хоч трохи волі цьому гравцю, ТОБТО ДАТИ ЗІГРАТИ НА ТІЙ ПОЗИЦІЇ, НА ЯКІЙ він раніше грав у Ліверпулі, і САМИМ ГРАВЦЯМ ФК БАРСЕЛОНА ТРЕБА ПОВЕРТАТИСЯ З НЕБЕС НА ЗЕМЛЮ і ВЖЕ БЕЗ ЛІОНЕЛЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
johndow
Много текста о сбитом летчике, Коут уже все, ньюкаслы-брайтоны, а потом условный Сан-Паулу