Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Єврокубки
| Оновлено 18 вересня 2021, 18:02
3113
1

Парма – Прометей. Прогноз та анонс на матч кваліфікації ЛЧ ФІБА

Команди з України та Росії розіграють єдину путівку в груповий турнір

| Оновлено 18 вересня 2021, 18:02
3113
1
Парма – Прометей. Прогноз та анонс на матч кваліфікації ЛЧ ФІБА
FIBA

Зустріч «Парма» – «Прометей» відбудеться у суботу, 18 вересня, в Болгарії. Початок поєдинку о 18.30 за київським часом. В прямому ефірі матч покаже телеканал «Хsport».

Після двох дуже впевнених перемог на перших етапах кваліфікації чемпіону України належить провести вирішальний поєдинок за право зіграти у груповому турнірі Ліги чемпіонів ФІБА. А в суперниках у «Прометея» буде російський клуб «Парма», що тільки додає градуса майбутньому протистоянню.

Варто визнати, що з двома першими суперниками в кваліфікаційному турнірі підопічним Ронена Гінсбурга пощастило. «Левські» та «Опава» виявилися не в тому стані і не в тій ваговій категорії, щоб створити українському клубу реальні проблеми. Однак ще до початку турніру в Софії було зрозуміло, що найголовнішим випробуванням для «Прометея» буде фінальна зустріч, адже по інший бік сітки були відразу три добротних клуби із сильних чемпіонатів.

З цієї трійці до фінального матчу дісталася пермська «Парма». Російський клуб провів два непростих поєдинки і здобув в них дві перемоги над міцними опонентами. Спочатку на першій стадії відбору з перевагою в три очки був обіграний ізраїльський «Хапоель Ейлат» – 79:76, а в півфінальному раунді «Парма» виявилася сильнішою за французький «Ле Ман», який вважався фаворитом цього поєдинку і всього кваліфікаційного турніру в цілому. Матч завершився з тринадцятиочковою перевагою російського клубу – 82:69.

Пермський колектив є типовим середняком Ліги ВТБ (відкритого чемпіонату Росії, де разом з російськими командами грає декілька клубів з інших країн). «Пармі» важко конкурувати (в першу чергу, по бюджету) з грандами типу «ЦСКА» або «Унікса», але в останні сезони команда твердо облаштувалася в середині турнірної таблиці. Так, в сезоні 2020/2021 «Парма» посіла сьоме місце в регулярному чемпіонаті і поступилася в плей-оф учаснику Євроліги «Зеніту» з Санкт-Петербурга – 0:2.

На відміну від попередніх суперників «Прометея» по кваліфікації Ліги чемпіонів ФІБА російський клуб має велику групу легіонерів. Їх у складі «Парми» цілих шість (один американець, два литовця, латиш, поляк і білорус). Причому білоруського бігмена Артема Параховського в Україні повинні добре знати за виступами за київський «Будівельник» в сезоні 2011/2012.

З цієї компанії найбільш небезпечними гравцями є американський атакуючий захисник Джеремайя Хілл, який став найрезультативнішим гравцем своєї команди у грі проти «Ле Мана» (17 набраних очок) і литовський тандем з захисника Адаса Юшкевічуса і форварда Ейгірдаса Жукаускаса. Прибалти на своїх плечах фактично витягли гру з ізраїльським «Хапоелем» і в цілому є дуже важливими гравцями для свого клубу. Особливо хочеться відзначити Жукаускаса, який до дабл-даблу в матчі з ізраїльтянами (19 очок + 11 підбирань) додав непогану статистику у грі з «Ле Маном» (14 очок + 8 підбирань + 6 передач). Російські гравці знаходяться в клубі на другорядних ролях, але з них варто виділити форварда Євгена Воронова. Тридцятип'ятирічний баскетболіст є бронзовим призером Олімпіади-2012 в Лондоні і завдяки своєму досвіду приносить багато користі команді.

Ще однією персоною, яка заслуговує в «Пармі» великої уваги, є головний тренер Казіс Максвітіс. Литовський фахівець вже кілька сезонів створює в Пермі дуже міцну команду з не найсильнішого набору виконавців. Якісна робота Максвітіса не залишилася непоміченою, і кілька днів тому стало відомо, що керманич «Парми» призначений головним тренером збірної Литви. Виходить, що сьогодні на нас чекає протистояння головних тренерів збірних Чехії та Литви на чолі українського і російського клубів.

Дуже багато в майбутньому поєдинку для «Прометея» буде залежати від гри передньої лінії команди. Якщо захисники зі своєю роллю на турнірі спільними зусиллями справляються непогано, то у фронткорті за всіх поки віддувається Шон Еванс. У поєдинку з «Пармою» і з її міцною передньою лінією зусиль одного американця може не вистачити і дуже важливо, щоб Антоніо Кемпбелл, В'ячеслав Петров і Дмитро Тихонов внесли свій вклад в якісну гру під кільцем. Особливо це стосується Антоніо Кемпбелла, який поки зовсім не вражає і вже скоро може покинути клуб.

Підопічним Ронена Гінсбурга залишилося зробити останній крок на шляху до групового турніру Ліги чемпіонів ФІБА і цей крок однозначно буде найскладнішим. «Парма» на голову вище за попередніх суперників «Прометея». Втім, якщо чемпіони України збираються пошуміти в Європі, то обігравати російського середняка і виходити на нову для себе єврокубкову орбіту вони просто зобов'язані. Букмекери вважають невеликим фаворитом поєдинку український клуб. Хочеться вірити, що вони не помиляються, і вже у жовтні ми зможемо спостерігати ігри «Прометея» проти команд з топових європейських чемпіонатів.

Прогноз Sport.ua: перемога «Прометея»

Олексій Коляго

Sport.ua проведе текстову трансляцію поєдинку.

Оцініть матеріал
(21)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Договірний матч в українському футболі? В УАФ розпочали офіційну перевірку
Футбол | 26 квітня 2024, 21:16 18
Договірний матч в українському футболі? В УАФ розпочали офіційну перевірку

26 квітня Металіст обіграв Кремінь 2:1 у 6-му турі Першої ліги у Групі вильоту

ВІДЕО. Ембіід оновив особистий рекорд за очками в плей-оф
Баскетбол | 26 квітня 2024, 08:56 0
ВІДЕО. Ембіід оновив особистий рекорд за очками в плей-оф

А також повторив або переписав багато інших досягнень

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Vitaliy88
Вперед Прометей!!! Віримо, що зможуть пройти російську Парму