Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 14 вересня 2021, 22:46
11139
35

Нескорені орли для Динамо. Що являє собою Бенфіка

Sport.ua – про першого суперника команди Мірчі Луческу на груповій стадії Ліги чемпіонів-2021/22

| Оновлено 14 вересня 2021, 22:46
11139
35
Нескорені орли для Динамо. Що являє собою Бенфіка
ФК Бенфіка

Чемпіону України київському «Динамо» стартувати в новому розіграші Ліги чемпіонів УЄФА належить домашнім матчем проти команди, з якою у «біло-синіх», на тлі інших двох опонентів в особі «Баварії» та «Барселони», апріорі найбільше шансів розжитися очками - лісабонської «Бенфіки». «Орли», як нерідко називають цей колектив, є однією з найбільш відомих футбольних команд Португалії, а тому детального представлення навряд чи потребують, але коротко про головне й найістотніше ми все-таки розповімо.

Візитка клубу

«Бенфіка» заснована в 1904 році, і вважається одним з клубів-засновників чемпіонату Португалії, перший розіграш якого відбувся у сезоні-1934/35. Перші чотири роки змагального процесу в цій лізі носили експериментальний характер, і після перемоги «Порту» в дебютному чемпіонаті, потім тричі поспіль першою була саме «Бенфіка».

До теперішнього моменту в активі «Бенфіки» налічується 37 перемог в португальській Прімейрі, що робить «орлів» найбільш титулованим клубом своєї країни. Крім того, лісабонці мають на своєму рахунку 26 тріумфів у Кубку Португалії, що також робить цей клуб рекордсменом другого за престижністю національного змагання в країні. У Європі «Бенфіці» також є чим похвалитися: в неї дві перемоги в Кубку європейських чемпіонів (прабатька нинішньої Ліги чемпіонів), які датовані вже досить далекими 1961 та 1962 роками. Після того «орли» п'ять разів виходили у фінал найпрестижнішого клубного турніру континенту й тричі грали у фіналах Кубка УЄФА / Ліги Європи, але кожен раз програвали, що багато хто пов'язує з так званим «прокляттям Гуттманна» - колишнього тренера «Бенфіки», котрий і привів команду до двох тріумфів у Кубку європейських чемпіонів, а потім покинув клуб, не зійшовшись з керівництвом у фінансових питаннях. У 1962 році, коли Гуттманн йшов, він нібито сказав наступне: «Без мене протягом ста років «Бенфіка» не зможе виграти жоден європейський кубок», і з тих пір лісабонські «орли», дійсно, якщо й виходять у фінали континентальних турнірів, то виключно їх програють.

Домашні матчі «Бенфіка» грає на рідному стадіоні «Ештадіу да Луж», місткість якого трохи перевищує 65,5 тисяч глядачів. Він був відкритий восени 2003 року, а незабаром прийняв матчі домашнього для Португалії чемпіонату Європи-2004, в тому числі й фінал між португальцями та греками, який подарував сенсаційну перемогу останніх - 1:0. Примітно також, що не так давно на «Ештадіу да Луж» пройшов фінал ЛЧ-2019/20, в якому «Баварія» обіграла «Парі Сен-Жермен» (1:0), а сама гра відбулася в Португалії, а не в турецькому Стамбулі, як планувалося, через наслідки пандемії коронавірусу.

Минулий сезон

До Ліги чемпіонів «Бенфіка» кваліфікувалася як третя команда за підсумками розіграшу португальської Прімейри-2020/21. У минулому чемпіонаті «орли» начисто програли конкуренцію землякам зі «Спортінга», які вперше за 19 років підняли над головою чемпіонський трофей, а також відстали на чотири очки від «Порту», ​​з яким по ходу сезону двічі зіграли внічию (1:1). З урахуванням високої позиції Португалії в таблиці коефіцієнтів УЄФА, навіть «бронзи» ​​національного чемпіонату «Бенфіці» виявилося достатньо, щоб пробитися в Лігу чемпіонів-2021/22, яку лісабонці почали з кваліфікаційної стадії.

У Кубку Португалії-2020/21 «Бенфіка» була близькою до трофею, але у фіналі досить несподівано поступилася «Бразі» (1:2), причому «зброярам» лісабонці програли й трохи раніше, але вже у півфіналі Кубка португальської ліги, також втративши шанс завоювати хоч якийсь трофей в сезоні.

Що стосується минулого сезону для «Бенфіки» в єврокубках, то починали його «орли» із третього раунду кваліфікації Ліги чемпіонів, де відразу ж вилетіли від грецького ПАОКа (ігри стадії через пандемію коронавірусу було прийнято рішення проводити в рамках одноматчевого протистояння). Після цього лісабонці опустилися в Лігу Європи, де з 12 очками спершу вийшли в плей-оф з другого місця в групі із «Рейнджерс» (14 очок), «Стандардом» (4) та «Лехом» (3), а після вже в 1/16 фіналу нарвалися на «Арсенал», і за сумою двох матчів вилетіли від лондонців (1:1 - вдома, 2:3 - на виїзді).

Нинішній сезон

ФК Бенфіка

Сезон-2021/22 поки складається для «Бенфіки» дуже добре. До теперішнього моменту лісабонська команда провела 13 поєдинків, з урахуванням передсезонних товариських, в яких жодного разу не програла. Якщо брати до уваги виключно офіційні зустрічі, то тут статистика для «Бенфіки» й зовсім приголомшлива: 9 матчів, 8 перемог, 1 нічия при різниці м'ячів 19:3.

Чи варто говорити, що «Бенфіка» по грі пробилася до групового раунду Ліги чемпіонів, де, як і роком раніше, стартувала з третього раунду кваліфікації. Спершу лісабонці впевнено впоралися з московським «Спартаком» (2:0, 2:0), а потім в непростій дуелі обіграли нідерландський ПСВ (2:1, 0:0), причому у гостьовому поєдинку-відповіді з 32-ї хвилини грали в меншості.

У португальській Прімейрі в «Бенфіки» і зовсім єдиний стовідсотковий показник в графі набраних очок. Поки «Спортінг» та «Порту» в стартових п'яти турах вже двічі оступилися (і «леви», і «дракони» по два рази зіграли внічию), лісабонські «орли» здобули 15 очок і нині впевнено лідирують, підходячи до першої гри з «Динамо» нескореними.

Головний тренер

Очолює «Бенфіку» відомий португальський фахівець Жорже Жезуш. Він уже працював раніше з «орлами» з 2009 по 2015 роки, тричі за цей період приводячи лісабонців до перемог у чемпіонаті Португалії. Однак останніми двома місцями роботи Жезуша були закордонні команди - «Аль-Хіляль» із Саудівської Аравії та «Фламенго» із Бразилії. Останній фахівець привів до перемоги в чемпіонаті Бразилії-2019, але влітку 2020 року домовився з клубом про дострокове розірвання співпраці, після чого повернувся до Португалії, знову прийнявши «Бенфіку».

У минулому сезоні Жезуша в Португалії добряче критикували, й було чимало закликів до керівництва звільнити 67-річного тренера, однак той залишився. Подейкували про жахливу атмосферу всередині команди, чутки про що розігрів вже влітку нинішнього року агент Вілл Дантас, котрий представляв інтереси Педріньо при переході того з «Бенфіки» в «Шахтар» за 18 мільйонів євро. «Жезуш погано ставиться до всіх, і це стосується не тільки Педріньо. Гравці не розповідають про це, тому що бояться, і це правда», - заявив агент. Що правда, більшість уболівальників «Бенфіки» були налаштовані позитивно, дізнавшись про відхід Педріньо, оскільки вважали, що цей гравець не робить їх команду сильнішою.

Зрештою, інший хавбек - португалець Жоау Маріу, котрий цього літа приєднався до «Бенфіки» після розірвання контракту з «Інтером», - дуже схвально відгукується про нинішнього наставника лісабонців, стверджуючи, що той просто є дуже вимогливим тренером. «Містер Жезуш залишається таким же, яким я його знав по «Спортінгу». У нього дуже високий попит, й не тільки від футболістів у грі або на тренуванні, але і від всіх працівників клубу. Він унікальна людина, тому що йому вдається встановлювати високі вимоги до всього, контролюючи практично кожен аспект, а це неймовірно складно в футболі. Я знаю, про що кажу, тому що за свою кар'єру пограв у декількох клубах», - підкреслював Маріу.

В цілому Жорже Жезуш є одним з найбільш маститих португальських фахівців сучасності. В кінці 2019 року його заслуги перед батьківщиною виділив особисто президент Португалії Марселу Ребелу де Соуза, який вручив Жезушу знак Командора (ComIH) Ордена Інфанта дона Енріке за перемогу із «Фламенго» в чемпіонаті Бразилії. Ця нагорода є національним лицарським орденом Португалії та вручається за заслуги перед Португалією, за поширення португальської культури, її історії та її цінностей.

flash.pt. Жорже Жезуш

Склад команди

Середній вік нинішнього складу «Бенфіки» становить 26,4 років (аналогічний показник для «Динамо» - 25,1), і в команді достатньо досвідчених та дуже досвідчених виконавців. Найбільш віковими є бельгійський центральний захисник Ян Вертонген (34 роки) і його колега по амплуа аргентинець Ніколас Отаменді (33 роки). З одного боку це своєрідний плюс «Бенфіки», адже досвідчені беки менш схильні до позиційних помилок, але з іншого - мінус, адже швидкі гравці команди-суперниці можуть легко розривати центр захисту на шматочки.

Кращим бомбардиром «Бенфіки» в минулому розіграші Прімейри із 22 м'ячами став швейцарець Харіс Сеферович. Старт нинішнього сезону 29-річний бомбардир пропустив через проблеми зі здоров'ям, але вже повернувся й провів 15 хвилин в нещодавньому поєдинку чемпіонату проти «Тондели» (2:1), проте не потрапив до заявки на гру із «Санта Кларою» (5:0).

Найдорожчим футболістом «Бенфіки», за оцінками Transfermarkt, є 28-річний правий вінгер Рафа Сілва, оцінений аналітиками у 23 мільйони євро. Він грає за «орлів» з літа 2016 року, перейшовши з «Браги» за 16 мільйонів євро. У нинішньому сезоні вже відзначився 4 забитими м'ячами у 8 поєдинках в рамках всіх турнірів.

Також в складі є ряд інших відомих футболістів, як Юліан Вайгль (екс-«Боруссія» Дортмунд), Жедсон Фернандеш (екс-«Тоттенхем»), Валентіно Лазаро (орендований у «Інтера»), Адель Таарабт (екс-«Тоттенхем» і «Мілан»), але для нас найбільш цікавий 25-річний вихованець академії київського «Динамо» Роман Яремчук, котрого «Бенфіка» підписала цього літа із «Гента» за 17 мільйонів євро. Наш співвітчизник дуже добре почав кар'єру в Лісабоні і вже встиг заслужити повагу вболівальників, відзначившись 6 результативними діями (2 голи та 4 асисти) у 6 поєдинках. Очевидно, що для Яремчука матч проти «Динамо» буде особливим, і в ньому він напевно захоче довести колишньому клубу, що його керівництво дуже помилялося, коли влітку 2017 року списало його з рахунків і відпустило в «Гент» за 2 мільйони євро плюс відсоток від перепродажу.

Всього ж, за версією Transfermarkt, склад першої команди «Бенфіки» оцінюється в 286,5 мільйонів євро (в перерахунку на одного гравця - 9,88 мільйонів). У «Динамо» аналогічний показник становить 133 мільйони євро (в перерахунку на одного гравця - 4,43 мільйони).

Попередні матчі проти «Динамо»

sportingpedia.com

До цього «Бенфіка» чотири рази зустрічалася з київським «Динамо» в рамках офіційних матчів. Поки статистика не на боці українців: 1 перемога при 3 поразках і гнітючій різниці м'ячів 1:8.

Вперше «Динамо» та «Бенфіка» зійшлися в групі останнього розіграшу Кубка європейських чемпіонів - в сезоні-1991/92. Тоді в першому турі кияни на своєму полі завдяки голу Олега Саленка здобули мінімальну перемогу 1:0, а ось на виїзді за кілька місяців програли без варіантів - 0:5, посівши останнє місце в квартеті, на вершині якого розташувалися «Барселона» (9 очок) і празька «Спарта» (6 очок). Примітно, що два м'ячі в тому лісабонському погромі у ворота «Динамо» відправив вихованець луганської школи футболу екс-форвард киян Сергій Юран, котрий грав спершу за збірну СРСР, а потім прийняв російське громадянство.

Останні на цей момент дві зустрічі «Динамо» та «Бенфіки» відбулися в сезоні-2016/17, коли жереб знову звів українців і португальців в одну групу Ліги чемпіонів. На жаль, кияни під керівництвом Сергія Реброва знову не змогли нічого протиставити «орлам» - 0:2 вдома і 0:1 на виїзді. Подивимося, як буде цього разу…

Оцініть матеріал
(37)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 35
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
onco-clown
просуммируем отрекомендованные онлайн ресурсы, где можно смотреть в сложившейся ситуации с мегого:
https://gooool.tv/
https://www.sport-tv.biz/
https://myfootball.top/
http://livetv461.me/
onelike tv
Артур Отаманчук
Головне, що завтра Шериф жорстко згвалтує кротів
onco-clown
"навіть «бронзи» ​​національного чемпіонату «Бенфіці» виявилося достатньо, щоб пробитися в Лігу чемпіонів-2021/22"
Нам бы 3-ю команду, чтоб бодались в еврокубках на уровне Динамо и Шахтера - было бы веселее
POWER
Яремчук в Бенфике, а его хер кто в мире сдержит, если он будет в настроении забивать.
fifadinamo
Динамо Київ сьогодні захлопне кришку для шостого каналізаційного колектора, а поки попищіть
manticora1990
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
icebeer
"но с другой – минус, ведь быстрые игроки команды-соперницы могут легко разрывать центр защиты на лоскуточки."
ну как не стыдно такой бред писать.
adidas777
Мегого конечно уроды!
Показывать Барсу Бавария и не показывать ДК - Бенфина U19
Динамо выигрывает на данный момент 4-0
Nomad
Юран тогда порадовал. Хороший пример для Романа.
Машуня Милая
Никто не подскажет как можно будет посмотреть в онлайне? Ну если нет мегого
manticora1990
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Слабый чемпионат, надо уезжать за границ
Само больше опасаюсь Вайгиля. Режет поле четко.
onco-clown
Спершу лісабонці впевнено впоралися з московським «Спартаком» (2:0, 2:0)
Кстати, а Спартачек давно уже в группе ЛЧ не играл))
DIiMax2
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Cityzen83
Думаю чуда не случится и Динамо спокойно займет последнее место в группе. Если сегодня сыграют в ничью, то, конечно буду очень счастлив и удивлен одновременно. Уж больно в разных весовых категориях Динамо и остальные по группе. По поводу мегого - плачу 100 грн в месяц вместе с дружбаном, меньше чем 2 пачки сигарет, главное, чтоб доп оплату за просмотр не брали - вон Вусик только за доп деньги просмотр.
Alesana
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
OKs100
Яремчук должен делать дубль.