Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 13 вересня 2021, 18:26
16292
30

П'ять кращих тінейджерів УПЛ нинішнього сезону

Виділяємо тих, чиє майбутнє в футболі бачиться найбільш яскравим та успішним

| Оновлено 13 вересня 2021, 18:26
16292
30
П'ять кращих тінейджерів УПЛ нинішнього сезону
ФК Динамо Київ. Ілля Забарний

Побалакайте з будь-яким тренером дитячих і юнацьких команд, й зрозумієте, що ця робота у футболі є ледве не однією з найменш вдячних. В українському футболі так точно. Роками фахівці вкладають частинку душі в розвиток підопічних, а потім найбільш талановитих із них просто «уводять» скаути топових академій, які згодом й забирають собі всю славу, а разом з нею і певні асигнування.

Але гроші грошима, а робота з дітьми та юнаками здатна приносити тренерам величезне почуття позитиву, коли в майбутньому хтось із їх екс-підопічних перетворюється на футболіста національної збірної і топового клубу. Саме тому, незважаючи на всі складнощі, система дитячо-юнацького футболу в Україні все ще здатна випускати талановитих гравців, деякі з яких добираються до найвищого за вітчизняними клубними мірками рівня - української Прем'єр-ліги.

Власне, п'ятірку кращих, з точки зору автора даного матеріалу, тінейджерів (гравців у віці до 20 років) УПЛ сьогодні ми і представляємо на розсуд читачеві. Щоб рейтинг не виглядав відданим на відкуп грандам, в ньому прийнято рішення дотримуватися принципу один гравець з одного клубу (з урахуванням відданих в оренду).

Єгор ЯРМОЛЮК

Вік: 17 років
Громадянство: Україна
Клуб: «Дніпро-1»


СК Дніпро-1

На юнацькому рівні Єгор Ярмолюк встиг пограти за «Сталь» із Кам'янського та «Дніпро», а перший професійний контракт уклав вже з «Дніпром-1», де і виступає понині. Про талант молодого футболіста, який більше за все полюбляє грати на позиції центрального або атакувального центрального півзахисника, говорили з досить раннього віку, у зв'язку з чим його дебюту в українській Прем'єр-лізі занадто довго чекати не довелося. 19 червня 2020 року Ярмолюк вийшов на заміну у складі «Дніпра-1» на матч проти «Ворскли» (2:0), а через місяць, 19 липня, проти цього ж суперника опинився на полі у стартовому складі своєї команди, чим встановив рекорд УПЛ за найбільш юним віком для польового футболіста, котрий виходив на поле з перших хвилин (16 років і 140 днів).

І нехай всього у сезоні-2019/20 на рахунку Ярмолюка виявилося два поєдинки, вже в листопаді минулого року повідомлялося, що молодий талант «Дніпра-1» потрапив «на олівець» скаутам «Лейпцига», а цей клуб славиться гарною системою пошуку юних талантів. Щоправда, в стані дніпровської команди на Ярмолюка мають свої плани і поки, вочевидь, не планують його куди-небудь продавати.

На рівні УПЛ Ярмолюк поки з'являється на полі не так часто, і йому ще належить спершу закріпити, а потім й поліпшити темп свого прогресу, проте вже зараз зрозуміло, що цей хавбек здатний добре справлятися з високою динамікою гри на полі, давати хороший обсяг роботи з м'ячем, демонструвати відмінну інтенсивність єдиноборств, а крім того, він уміє вирішувати деякі епізоди за допомогою індивідуальної майстерності - за рахунок дриблінгу та техніки. При належному ставленні до справи й рівні розвитку Єгор Ярмолюк через пару-трійку років зможе чинити на свою команду вплив, порівняний із тим, який нині має в «Динамо» Микола Шапаренко.

Реймонд ОВУСУ

Вік: 19 років
Громадянство: Гана
Клуб: «Зоря»


ФК Зоря

Цього молодого форварда «Зоря» підписала ще на початку березня нинішнього року, і в кінці минулого сезону Овусу зумів дебютувати в УПЛ, але нічим особливим не запам'ятався. Втім, в луганській команді в останні роки нерідко з’являлися молоді ноунейми із зарубіжних країн, яким згодом вдавалося відмінно заявити про себе, і перейти в інший клуб, принісши «Зорі» певну економічну вигоду.

Реймонд Овусу починав грати у футбол на батьківщині в складі академії «Голд Коаст», з якої на правах оренди віддавався в «Азокву Депортіво». Однак, коли контракт юного форварда підійшов до кінця, він покинув батьківщину і переїхав в Україну. І нехай поки Віктор Скрипник не поспішає підпускати молодого нападника до гри з перших хвилин, випускаючи того виключно на заміни, але Реймонд вже доводить головному тренеру, що готовий до більшого і заслуговує на довіру.

Тільки протягом серпня Овусу відзначився трьома забитими м'ячами, виходячи на заміну і домагаючись свого в кінцівках поєдинків. Поки Реймонд вражає своєю працездатністю та енергійністю. Він намагається відкриватися під передачі партнерів, активно йде в єдиноборства і при можливості намагається скористатися своїми технічними талантами. Але що важливіше - від Овусу завжди йде гострота, а це саме те, заради чого і повинен виходити на поле форвард. Хто знає, як піде кар'єра ганського форварда в Україні в подальшому, але поки за потенціалом він нагадує Денніса Бонавентуре, котрий прекрасно себе показав у «Зорі», після чого заслужив запрошення від «Брюгге», а нині грає і вже забиває в АПЛ за «Вотфорд».

Роман ДІДИК

Вік: 18 років
Громадянство: Україна
Клуб: «Рух»


ФК Рух

Роман Дідик, який грає на позиції центрального захисника, є вихованцем винниківського «Руху», з якого в 2015 році перебрався в «Карпати», де і продовжив набиратися досвіду на рівні ДЮФЛУ. Влітку 2019 року Дідик підписав контракт з «Агробізнесом», де провів два роки, причому в другому сезоні у 17 років став беззаперечно основним гравцем першої команди, яка до останнього претендувала на підвищення в класі з Першої ліги в Прем'єр-лігу.

У підсумку «Агробізнес» із завданням виходу в УПЛ не впорався, однак Дідика прийняв рішення повернути до себе «Рух», котрий за час відсутності захисника встиг змінити колишню винниківську «прописку» на львівську. 25 липня нинішнього року Роман дебютував в УПЛ у поєдинку проти «Металіста 1925» (1:2), і поки навіть після зміни головного тренера в команді залишається важливим футболістом основного складу, зумівши стати таким з ходу у свої 18 років.

По грі Дідик дуже хороший в інтенсивності: в середньому за матч на його рахунку 85 дій, з яких 77% виявляються вдалими. Роман має відмінну статистику точності передач (94%), хороший в лонгболлах (точність 75%), а також комфортно себе почуває в боротьбі за м'яч, виграючи в середньому 63% єдиноборств в обороні. Вельми непогано Дідик виглядає і на підстраховці, хоча в цілому з позиційною грою у нього є проблеми, що й недивно для такого молодого гравця. Єдине, що дивує, так це відсутність Дідика в числі гравців молодіжної збірної України, яка вдало стартувала у відборі на Євро-2023, а в центрі оборони команди грав навіть номінальний опорний півзахисник Арсеній Батагов з «Дніпра-1». Щоправда, це вже питання й рішення Руслана Ротаня, які в цілому кардинально не впливають на ступінь розвитку таланту Романа Дідика на поточному етапі його кар'єри.

Георгій СУДАКОВ

Вік: 19 років
Громадянство: Україна
Клуб: «Шахтар»


ФК Шахтар

Георгій Судаков народився й виріс у Брянці Луганської області, де і починав грати у футбол у місцевому «Соколі». У 2014 році перебрався до академії «Металіста», де виступав в ДЮФЛУ, а через три роки перейшов у «Шахтар». З «гірниками» в сезоні-2018/19 став чемпіоном України серед команд віком до 17 років, причому був визнаний кращим гравцем фінального турніру. Після цього про талант Судакова заговорили досить гучно, але до ігор за першу команду «гірників» хавбек почав залучатися Луїшем Каштру тільки в минулому сезоні, коли сумарно провів 12 матчів в рамках всіх турнірів.

Багато хто був здивований вибором колишнього головного тренера збірної України Андрія Шевченка взяти Георгія Судакова до складу команди на фінальний турнір Євро-2020, однак сам коуч неодноразово давав зрозуміти, що його рішення базується виключно на побаченому під час тренувального процесу. І нехай хавбек не провів на чемпіонаті Європи жодної хвилини, його майбутнє в головній команді країни поки бачиться вельми райдужним, тим більше, що в такому юному віці він вже отримав досвід перебування на топ-турнірі.

На рівні УПЛ Судаков у Роберто Де Дзербі з'являється вже значно частіше, й демонструє в цілому високу працездатність. У перерахунку на 90 хвилин Георгій робить 86 дій, 71% з яких виявляються вдалими. Найкраще у Судакова виходить грати в пас, хоча і в єдиноборствах, і з точки зору ударів по воротах цей хавбек виглядає дуже пристойно. Роберто Де Дзербі в одному з останніх інтерв'ю казав, що Судаков «сильний і точно стане ключовим гравцем у «Шахтарі», з чого можна зробити висновок про гарні перспективи цього футболіста як в стані «гірників», так потенційно і в збірній України.

Ілля ЗАБАРНИЙ

Вік: 19 років
Громадянство: Україна
Клуб: «Динамо»


dynamo.kiev.ua

Вихованець академії «Динамо» Ілля Забарний в минулому сезоні став, мабуть, головним молодим одкровенням української Прем'єр-ліги. 18-річний на той момент центрбек стрімко увірвався в першу команду, скориставшись кадровою кризою і довівши Мірчі Луческу, що саме він заслуговує бути ключовим футболістом на позиції. Недивно, що незабаром Іллю викликали в національну збірну України, з якою він згодом поїхав на Євро-2020, й відіграв від свистка до свистка всі п'ять матчів «синьо-жовтих» на турнірі.

У прем'єрному сезоні за «Динамо» на дорослому рівні Забарний став чемпіоном України і володарем Кубка країни, а також зіграв з «біло-синіми» в Лізі чемпіонів. Все це призвело до стрімкого зростання «цінника» футболіста. Нині, за оцінками Transfermarkt, він становить 11 мільйонів євро, хоча ще рік тому, у вересні 2020-го, дорівнював 50 тисячам євро.

З точки зору статистики Забарний на рівні УПЛ не перебуває на топових позиціях, тому як «Динамо» куди більше грає на атаку, а тому центрбеки більше задіяні в побудові гри, ніж безпосередньо в нейтралізації комбінацій суперника. У той же час, у нинішньому сезоні Забарний має відмінний показник виграних єдиноборств (72%), а також має відмінний показник у точності передач (92%) і в цілому в обсягах виконуваної роботи (80 дій за 90 хвилин при 84% вдалих). Настільки вдалі виступи Забарного, напевно, сприятливо позначаться на майбутньому решти талановитої «динамівської» молоді, якій Луческу та його асистенти охочіше будуть давати шанс проявити себе в першій команді, коли у цьому виникне необхідність.

Оцініть матеріал
(84)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі
Футбол | 26 квітня 2024, 12:40 16
Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі

На українського воротаря свого часу претендували «Наполі» та «Ліверпуль»

Новий шанс збірної України. Анонс чемпіонату світу з хокею
Хокей | 26 квітня 2024, 12:51 5
Новий шанс збірної України. Анонс чемпіонату світу з хокею

Команда Дмитра Христича спробує вийти до Дивізіону 1A

Коментарі 30
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Слабый чемпионат, надо уезжать за границ
Чем судаков лучше Дубинчака Назаренко Ваната ?
Вы бы ещё мудрыка сюда бы приплели.
Я так понимаю родился на 6-7 лет новый голоден бой, который уедет в какую нибудь Монцу в 27 лет, да))??
Robert Monroe
Той же Кулаков з Маріуполя та навіть Топалов показали у цьому чемпіонаті у десять разів більше за Судакова чи Ярмолюка. Та навіть якщо Шахтар брати, то Мудрик виглядає на порядок цікавіше прямо зараз. Це просто список хайпових імен, за виключенням Дідика.
aleks19826
На тинейджера только мудрые тянет. Все другие уже в 18-20 лет выглядят как Беседин в 21.
aleks19826
А витяг циганок, Беседин, Матвиенко где? Тоже ещё те тинейджеров🤣🤣🤣
ALKOSruLKA
...якийсь він дуже деревянний... Йому б опрником грати (Судаков)
Face Control
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил