Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

US Open
| Оновлено 13 вересня 2021, 23:05
29764
23

Втрачений шанс Джоковича, унікум з Великої Британії і оновлена Світоліна

Огляд головних подій US Open 2021

| Оновлено 13 вересня 2021, 23:05
29764
23
Втрачений шанс Джоковича, унікум з Великої Британії і оновлена Світоліна
Getty Images / Global Images Ukraine. Новак Джокович і Даніїл Медведєв

141-й розіграш Відкритого чемпіонату США з тенісу починався з тропічного шторму «Іда», а завершився вшануванням пам'яті жертв терактів 11 вересня 2001 року.
 
У чоловіків очікувалася історична боротьба Новака Джоковича за календарний Великий шолом, у жінок - знову було все не дуже зрозуміло. В результаті заповнені трибуни побачили сльози сербського тенісиста після шостого програного фіналу в Нью-Йорку і народження нових зірок у жінок.
 
Чоловічий одиночний розряд. Фінал
 
Даніїл Медведєв (Росія) [2] - Новак Джокович (Сербія) [1] - 6:4, 6:4, 6:4
 
У чоловіків все починалося відверто погано. На турнірі стартували всього три переможці ТВШ, що є найгіршим показником нарівні з попереднім роком. Через травми залишок сезону пропускають Рафаель Надаль, Роджер Федерер і діючий чемпіон Домінік Тим. Після стартового раунду вперше за часів Відкритої ери серед учасників залишився лише один володар титулів Grand Slam. Більш того, після завершення двох раундів з боротьби вибули 17 з 32 сіяних. Це вже повторення антирекорду позаминулого сезону. Наприклад, у жінок вибули лише 9 з 32. Тоді ще здавалося, що ось вона - та сама стабільність жіночого тенісу, нарешті більше не буде жартів з цього приводу.
 
Але повернемося до чоловіків. Незважаючи на численні міні-сенсації, основна трійка фаворитів без особливих пригод дісталася до півфіналів. У фіналі зустрічалися перший і другий номери світового рейтингу, що може бути крутіше для будь-яких організаторів. Джокович важкувато входив майже в кожен свій матч на турнірі, але все ж знаходив потрібні ключі до перемог, нічого дивного в цьому не було, в цьому компоненті він безперечно найкращий у світі.

Getty Images/Global Images Ukraine. Новак Джокович

 
У матчі за титул сталося те, чого можна було очікувати від будь-якої живої людини - Новак не витримав нервового напруження і зіграв відверто гірше своїх можливостей. У його діях не було легкості і впевненості, цього разу він був не удавом, а кроликом. Медведєв показав відмінний теніс, максимально підлаштувавши тактику під суперника, який цього разу діяв у трохи більш атакувальному стилі, ніж зазвичай. Російський тенісист зіграв акуратніше, точніше і успішніше. Провал стався тільки під час першої подачі на матч, коли за рахунку 40:30 Медведєв дав дві подвійні і розстріляв сітку. Новак в найкращих кондиціях, може, і зміг би відіграти навіть другий брейк, але сьогодні був не його день. Як і у Серени Вільямс, наближення рекорду затиснуло навіть такого ментального робота. Найближчим часом про календарні Шоломи в тенісі, швидше за все, потрібно забути, а ось виграти Australian Open-2022 Ноле може спокійно. 

Найкращий матч
 
Новак Джокович (Сербія) [1] - Александр Звєрєв (Німеччина) [4] - 4:6, 6:2, 6:4, 4:6, 6:2
 
Звєрєв провів 11-й матч в рамках турнірів Великого шолома проти тенісистів з топ-10 і всі їх програв. П'ять останніх - в п'яти сетах. Але гру видав чудову, змусивши Джоковича добряче попрацювати для перемоги. Але без провалів не вийшло, фатальний відрізок трапився на початку фінальної партії, а повернутися проти Новака з 0:5 неможливо, навіть якщо хотіти цього дуже-дуже сильно.


 
Прорив турніру - Карлос Алькарас / Ботік ван де Зандсхулп
 
Карлос вже давно на слуху в статусі наступника Рафаеля Надаля, але хлопцеві всього 18 років, і занадто високих очікувань поки не було. Тим більше, не на улюбленому ґрунті. Але так сталося, що Алькарас у третьому колі створив одну з головних сенсацій чоловічого турніру, відправивши відпочивати третю ракетку світу Стефаноса Циципаса. Найголовніше те, що після подібного результату Карлос зумів виграти наступний поєдинок, це, можливо, навіть більш важливо з точки зору розвитку його як майбутнього топа. Завершити успішний шлях довелося через травму в 1/4 фіналу після двох п'ятисетових матчів, але в статусі наймолодшого учасника цієї стадії в історії. Прекрасний виступ, хлопець завоював любов величезної юрби фанатів і тепер в рамках ТВШ має більше перемог над суперниками з топ-10, ніж Звєрєв.
 
Прорив 25-річного Ботіка ван де Зандсхулпа трохи з іншої опери, але не відзначити його було б блюзнірством. Кваліфаєр, який планував виступити на челленджері в Києві, дійшов до 1/4 фіналу, вибивши двох тенісистів з топ-15. Можна парирувати, що Каспер Рууд і Дієго Шварцман не показують вагомих результатів на швидкому харді, але в цих матчах вони були явними фаворитами. Більш того, нідерландський тенісист ще й зачепив сет в матчі з Медведєвим, більше нікому не вдалося зробити подібного.
 
Головний невдаха - Стефанос Циципас
 
Грецький тенісист повторив сумнівне досягнення Домініка Тіма і вдруге поспіль впевнено виграв цю номінацію. Уже після першого матчу на турнірі він розлютив екс-першу ракетку світу Енді Маррея затяжними туалетними перервами під час очного протистояння. Британець вів за сетами 2:1 і розраховував на перемогу, але емоції йому трохи завадили. Історія на цьому не закінчилася, в матчі другого раунду проти француза Адріана Маннаріно Циципас знову дуже довго був відсутній на корті, після чого виграв сет під нуль, чим ще більше підігрів інтерес до цієї теми. Александр Звєрєв звинуватив грека в тому, що Стефанос носить з собою телефон і під час перерв консультується з батьком з вбиральні. Мама грека пішла ще далі і заявила, що її син взагалі все робить повільно, тому нічого дивного в цьому немає. В результаті Циципас в третьому колі програв 18-річному Карлосу Алькарасу і достроково поїхав у відпустку.

Getty Images/Global Images Ukraine. Карлос Алькарас і Стефанос Циципас

Улюбленці фортуни - Даніїл Медведєв / Фелікс Оже-Альяссім
 

Спочатку Даніїл і розглядався як основний опонент для Новака в фіналі. З огляду на те, що вони очолювали посів, раніше матчу за титул зійтися тенісисти не могли. Головне питання полягало в тому, в яку половину сітки потрапить Александр Звєрєв. Німець дістався Джоковичу. Ще у чверті росіянина був Дієго Шварцман, який програв раніше згаданому ван де Зандсхулпу. У цьому й полягав весь фарт для російського тенісиста. Решту суперників він розібрав без особливих проблем.
 
Фелікс розташовувався в тій же частині сітки і виступав гідно. Не можна сказати, що йому дуже пощастило з сіткою спочатку, але виліт Циципаса і Рубльова, а також травма Алькараса здорово підсобили для першого півфіналу ТВШ у кар'єрі. Виходити до фіналу канадець ще не готовий ментально, але місяць тому йому виповнився лише 21. Головні перемоги попереду.
 
Наші
 

Починаємо звикати, що чоловічий теніс в Україні втрачає свої позиції. Ми поки ще граємо у кваліфікації, але найближчим часом може не залишитися тенісистів, які представлятимуть Україну навіть там. Сергій Стаховський вже відверто дограє і тримає себе в формі тільки заради збірної, Іллі Марченку також залишилося кілька сезонів, вище певного рівня він вже не підніметься. Поки що чекаємо прогресу від молоді, але вони ще не готові замінити ветеранів.

У юніорському розряді відзначився чемпіон Європи В'ячеслав Белінський, він дійшов до фіналу парного розряду.
 
Якщо ви втомилися від чоловіків, подивіться, як в Нью-Йорку вміють пити пиво дівчата. До речі, вартує там один келих хмільного напою 14 доларів, що на наші гроші краще не перераховувати.

Жіночий одиночний розряд. Фінал
 
Емма Радукану (Велика Британія) - Лейла Фернандес (Канада) - 6:4, 6:3
 

У жіночому одиночному розряді все починалося перспективно, а закінчилося, як завжди це буває останнім часом. Перші два кола, як уже згадувалося раніше, сіяні пройшли солідно, та й у другий тиждень вийшли всього три несіяних тенісистки. Хто ж тоді знав, яка жесть розпочнеться далі.
 
У верхній частині сітки несіяними були кваліфаєрка Емма Радукану і Шелбі Роджерс з США, яка до цього вибила першу ракетку світу Ешлі Барті. Радукану швидко розібралася з потужною господаркою кортів у 1/8 фіналу, далі з несіяних ще залишилася лише Лейла Фернандес, яка почала вибивати фавориток з нижньої частини сітки. Якщо 18-річна британка впевнено перемагала всіх у двох сетах, то 19-річна канадка з третього раунду пішла шляхом трьохсетових матчів. Жертвами Фернандес стали три представниці топ-5, в тому числі і Еліна Світоліна. Це абсолютно приголомшливе досягнення. Більш того, в кожному матчі на шляху до фіналу Лейла або вигравала тай-брейк, або брала сет з рахунком 7:5.

Getty Images/Global Images Ukraine. Лейла Фернандес

Фінальний поєдинок був більш рівним, ніж попередні матчі Радукану на турнірі, але все ж британка виявилася сильнішою за свою опонентку. Емма постійно загострювала, тиснула на суперницю на прийомі і заслужено перемогла. Фернандес мала непоганий шанс повернутися в гру у другій партії, коли британка подавала на сет, але Радукану вдалося відіграти брейкпойнти.
 
Емма встановила неймовірну кількість досягнень у жіночому турі. Вона – перший кваліфаєр, який зміг виграти Шолом. Тож не дивно, що британка зробила це з найнижчим рейтингом. В сумі Емма отримала за перемогу 2000 очок за основну сітку і 40 - за кваліфікацію. Цікаво, що наступного сезону навіть у разі захисту титулу вона втратить як мінімум 40 залікових балів.
 
Взагалі перспективи у неї фантастичні. Тільки за час US Open на британку підписалося більше мільйона людей в інстаграмі, найближчим часом варто очікувати космічних контрактів від різних брендів. З огляду на її інтернаціональні корені, знання китайської мови і модельну зовнішність, Наомі Осаку нарешті залишать у спокої рекламодавці і дозволять японці повноцінно готуватися до турнірів. Головне завдання для нової улюблениці Великої Британії витримати випробування «мідними трубами».

Getty Images/Global Images Ukraine. Емма Радукану

Раніше цього року подібний зліт вдався Барборі Крейчиковій, коли вона виграла Ролан Гаррос. Але чешка запам'яталася ще на минулому грунтовому мейджорі, та й перед Парижем виграла змагання в Страсбурзі. Є у Крейчикової і один кумедний момент, пов'язаний з US Open. Минулого року вона в статусі однієї з найкращих парниць світу пропустила Відкритий чемпіонат США, аби пограти 25-тисячники ITF в Чехії, щоб підібратися до топ-100 в одиночці і виступити на осінньому Ролан Гаррос. Тоді це здавалося смішним, але з понеділка вона стане сьомою ракеткою світу. Як важливо вчасно правильно розставити пріоритети.
 
З примітних фактів можна відзначити, що Кароліна Плішкова побила рекорд жіночого турніру за кількістю ейсів в рамках одного матчу. У поєдинку другого раунду проти Аманди Анісімової у чешки було 24 подачі навиліт. Раніше пальму першості тримала Юлія Гьоргес (21). Вісімнадцять і більше ейсів за матч настрілювали ще лише сестри Вільямс, Серена робила це тричі.
 
Також не можна не брати до уваги повний провал американців. І якщо у чоловіків нічого дивного немає, то у жінок - дуже навіть є. Але США взяли своє, вигравши Шоломи в парних розрядах окрім жіночого, де вічно молода Саманта Стосур повторила своє досягнення 16-річної давнини.
 
У юніорському турнірі два Шоломи (одиночку і пару) взяла американка Робін Монтгомері. Ймовірно, незабаром ми почуємо і про її успіхи на дорослому рівні.
 
Прорив турніру - Емма Радукану і Лейла Фернандес
 
Удвох ці дівчата перевернули турнір з ніг на голову. Замість розбірок еліти ми побачили нове покоління, яке прийшло і показало, що з ним потрібно рахуватися. Після настання ери силового тенісу здавалося, що таке вже неможливо, але тепер стало зрозуміло, що ноги і голова в цьому виді спорту знову значать багато. Радукану і Фернандес з нового тижня вже піднімуться до топ-30, тепер ми будемо їх бачити на всіх топових турнірах.
Також дуже символічно, що Лейла і Емма стали першими фіналістками турнірів Grand Slam, народженими після 11 вересня 2001 року.
 
Головна невдаха - Наомі Осака
 

Осака в певний момент не витримала випробування славою і зараз переживає не найкращі свої часи. Захистити торішню перемогу не вдалося, японка втратила майже всі очки і опуститься на дві позиції у світовому рейтингу. Але Наомі дуже сильна особистість і якось повинна подолати цю ситуацію. Можливо, для цього і потрібно пожертвувати залишком сезону.
 
Улюблениця фортуни - Емма Радукану
 
Як би добре не грала британка, але на шляху до фіналу вона не зустріла жодної суперниці з топ-10. Та й з тенісистками з топ-20 довелося грати лише з 1/4 фіналу. Ніхто не зможе дати точної відповіді, чи зуміла б вона пройти шляхом Фернандес, але титул завойований, все інше порожні балачки.
 
Наші
 

Еліна Світоліна
 
Перша ракетка України, яка в день чоловічого фіналу відсвяткувала 27-річчя, раптово підійшла до турніру в найкращій формі з часів Підсумкового турніру-2019. Після вистражданої і вимученої медалі на Олімпіаді Еліна невдало виступила в Монреалі і Цинциннаті, але раптово знайшла свою гру на невеликому турнірі в Чикаго. Починаючи в третього матчу, вболівальники побачили те, про що навіть не мріяли останнім часом. Еліна впевнено заграла в атаку, не розгубивши при цьому і захисних навичок. При хорошій швидкості переміщення кортом у суперниць шансів не було.
 
Жеребкування US Open порадувало, в перших колах можна було спокійно обігрувати кваліфаєрок. Хоча після турніру ця теза звучить вже не так переконливо. Важливо відзначити, що обидва матчі були виграні впевнено, раніше цього і минулого сезонів Еліна частенько дозволяла собі програвати по сету таким суперницям. У цьому була велика відмінність, та й сама гра приємно радувала око. У третьому колі була знищена росіянка Касаткіна, яка вже другий рік поспіль без шансів відлітає від українок у Нью-Йорку. У четвертому раунді Еліна розібралася з однією із знакових в своїй кар'єрі суперниць - Сімоною Халеп. Румунка потихеньку повертається в WTA-тур після травми і зараз явно не в найкращих кондиціях, але навіть в такому стані вона небезпечна суперниця. У цій грі у Еліни вже стали проскакувати неприємні моменти з відходом до більш захисної гри, але вона вчасно зупинилася. Румунка поїхала готуватися до весілля, а на українку чекав матч 1/4 фіналу.
 
На превеликий жаль, у зустрічі з Лейлою Фернандес Еліна провалила початок і дала молодій суперниці набути впевненості. Не можна сказати, що канадка була кращою на корті, але цей матч вона виграла головою. Проте, це найкращий результат Світоліної на ТВШ цього року і він залишає шанси чіплятися за поїздку на Підсумковий турнір. До восьмого місця прямо зараз 388 очок, турнірів залишилося не так багато, але Еліна точно буде боротися до кінця.

Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна

Даяна Ястремська
 
Повернення Даяни після виправдувального вироку в «допінговій» справі було складним. До US Open мало що виходило, але Відкритий чемпіонат США вона провела на дуже високому рівні. У першому матчі одиночного розряду українка хоч і програла Анжелік Кербер, але була всього у двох очках від перемоги в третій партії. Не вистачило дещиці, українку раптово затисло, і Даяна перестала влучати в корт. Після двох годин нічого дивного в цьому немає, раніше у неї сідали батарейки набагато раніше.
 
Більше порадувала гра Ястремської у парних розрядах. Для початку хотілося б відзначити виступ в міксті, де був встановлений національний рекорд для цього мейджора. У дуеті з Максом Перселлом з Австралії українка пробилася до півфіналу, а там трохи не пощастило. Перемогти було під силу і Даяна почала добре, але от у Макса не пішла гра. З огляду на те, що потрапляння в мікст вийшло ще й досить несподіваним, результат можна вважати майже феноменальним.
 
Марта Костюк
 
Повторити прекрасний виступ зразка минулого року не вдалося, але на це було кілька причин. По-перше, Марта після Вімблдону дуже довго не грала, заліковуючи травму. По-друге, жеребкування виявилося максимально жахливим. Уже в першому колі довелося змагатися з 17-ю сіяною Марією Саккарі, яка в підсумку дійшла до півфіналу. Не можна сказати, що у Костюк зовсім вже не було шансів, але наразі її організм явно не готовий видавати максимум, що дуже сильно тисне морально. Як ми знаємо, Марта з таким тиском поки не навчилася справлятися.
 
У парному розряді Костюк виступала з Ястремською. Потенційно це нереально потужний дует, який готовий вигравати матчі будь-якого рівня. Але для цього потрібно, щоб зійшлися декілька чинників. Виконує соло в цьому тандемі Марта, Даяна може чудово зіграти другу скрипку. Але якщо гра не йде у Костюк, можна вимикати трансляцію, тому що діла не буде. Після двох перемог на старті наші дівчата були близькими до сенсації, коли взяли перший сет і вели з брейком проти однієї з найсильніших на даний момент в пар у світі – Дабровські / Стефані, але втримати перевагу не вдалося. Для збірної цей дует може стати тим елементом, який дозволить обігрувати найсильніші команди світу. При всій повазі до сестер Кіченок, вони не можуть вирішувати завдання подібної складності. Марта і Даяна в перспективі можуть, але їм потрібно більше виступати разом.
 
Ангеліна Калініна
 
Ангеліна зробила рівно те, чого від неї і чекали. У першому колі впевнено обіграла єгиптянку Маяр Шериф, для якої це занадто високий рівень. А в другому без особливих шансів поступилася тій же Кербер, яку цьогоріч обігрувала на Ролан Гаррос. Цікаво, що через шторм «Іда» Анжелік не змогла дістатися до готелю через зупинку транспорту і була змушена перед матчем з українкою ночувати в тренажерному залі. Мабуть, це додало їй ще більше спортивної злості.
 
Леся Цуренко, Катерина Козлова і Катаріна Завацька виступали в кваліфікації, але далеко пройти не зуміли.
 
Чоловічий парний розряд. фінал
 
Раджив Рам (США) / Джо Солсбері (Великобританія) [4] - Джеймі Маррей (Великобританія) / Бруно Суарес (Бразилія) [7] - 3:6, 6:2, 6:2
 
Рам і Солсбері спільно виграли другий титул Великого шолома. У минулому році вони стали найкращими в Австралії.
 
Жіночий парний розряд. Фінал
 
Саманта Стосур (Австралія) / Чжан Шуай (Китай) [14] - Кетрін Макнеллі (США) / Корі Гауфф (США) [11] - 6:3, 3:6, 6:3
Стосур виграла четвертий Шолом в парному розряді і другий на кортах Нью-Йорка. Для Чжан Шуай це другий титул після Австралії-2019.
 
Мікст. Фінал
 
Дезіре Кравчик / Джо Солсбері (США / Великобританія) [2] - Джуліана Олмос / Марсело Аревало (Мексика / Сальвадор) - 7:5, 6:2
 
Для Кравчик це вже третя поспіль перемога на ТБШ в поточному сезоні. У Парижі вона перемагала також з Солсбері, а в Лондоні обіграла його в фіналі, граючи в дуеті з ще одним британцем Нілом Скупскі.

 
Оцініть матеріал
(74)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Гравець Реала заявив, що гол Барселони у ворота Луніна мали скасувати
Футбол | 24 квітня 2024, 07:31 2
Гравець Реала заявив, що гол Барселони у ворота Луніна мали скасувати

Тоні Кроос вважає, що Андреас Крістенсен притримував його під час забитого м'яча

Лунін здивував Реал умовою, за якої він залишиться у команді
Футбол | 25 квітня 2024, 00:13 5
Лунін здивував Реал умовою, за якої він залишиться у команді

Український воротар хоче підвищення зарплати

Коментарі 23
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Mishka_Tayson
Гарний огляд. Дякую авторові!
Abdulla
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
vital
Дійсно автору за вдалий огляд.
Слабый чемпионат, надо уезжать за границ
Я смотрел 5-10 игр шлема.
Лично для меня открытие это Карлос Алькарас.
Если его Ферерро поставит на ноги. Это будет игрок сильнее Надаля
sv_2000
"Тільки за час US Open на британку підписалося більше мільйона людей в інстаграмі"
Да... Испытание медными трубами будет суровым. Желаю Эмме его преодолеть и не скатиться ни в сторону Осаки, ни в сторону Курниковой
Stanislav Matusevych
Розбиратися у своїх проблемах завжди важко. Особливо, коли близькі і не останні в світі тенісу люди постійно повторюють, що все супер, то просто тобі хейтери заздрять. Так, звичайно, я знов кажу про одного зі своїх улюблених спеціялістів. Останнім часом він присвячує мені гнівні пости приблизно раз на Шолом, а цього разу перевершив себе. Пронизаний брудом пасквіль тепер торкався не тільки мене, а й моєї родини (з якої він, звичайно, нікого навіть не знає) та її ставлення до мене. Буквально один крок залишився до рівня абсолютного дна і пасажу про мамок. Правда, через якийсь час найбрудніше лайно (хоч і не все стосовно мене) він все ж таки видалив. Можливо, якісь залишки совісті все ж збереглися.
А мені знову доводиться повторювати, що я ні в якому разі не є хейтером Еліни. Але я і не бездумний глор, який буде тільки хвалити. Критикувати я намагаюсь по справі і точно без особистих образ. На відміну від натовпу расистів, яких завжди вистачає в коментах під новинами про стосунки Еліни та Гаеля і які пана спеціяліста чомусь не зачіпають. Системні проблеми в грі Еліни є, і про них потрібно казати і над їх вирішенням працювати. Відношення в стилі "всьо харашо, прєкрасная маркіза" нічого доброго не несе. І якщо продовжувати тему совкових пісень, то у власних помилках винуватий не жираф, а папуга, що кричить з дерева, ніби у жирафа все класно, і він сам знає, що для нього краще.
До речі, а один з коментів нижче - то не хтось із прибічників пана спеціяліста відзначився? Адже огляди Шоломів і за мене, і зараз пишуться за абсолютно однаковою схемою. А того коментатора в минулі роки я чомусь на сайті не зустрічав...
Stanislav Matusevych
Про наших. Ангеліна, дійсно, виступила у свою силу. Марта і Даяна відзначилися у парних розрядах. Їхня пара виглядає дуже перспективно, якби не все ті ж ментальні проблеми. В першу чергу, Марти, оскільки саме вона веде пару. Даяна добре виглядає другим номером, але, що цікаво, у жіночій парі, коли в Марти все розвалилося, мало що виходило і у Даяни. А ось у міксті при невдалій грі Перселла у півфіналі Даяна класно тягнула все на собі, і до перемоги не вистачило буквально трохи. При тому, що в міксті відсотків 70 зазвичай залежить саме від гри чоловіка. В результаті для збірної досвід дівчата отримали дуже потрібний. Сподіваюся, вони продовжать грати разом.
Еліна провела в цілому хороший турнір. Ще пару місяців тому подібний рівень гри від неї сприймався б чимось фантастичним. Цікаво, невже причина повернення найкращого тенісу Світоліної є настільки простою? Адже вони з Монфісом побралися приблизно за місяць до того, як гра повернулася. Два з половиною роки синусоїдальних зустрічань/розлучень виходило мало що. А тут - хоп, і ніби чарівною паличкою махнули. Я багато писав раніше, що гра може повернутися, якщо пара остаточно розлучиться. А вийшло ось так - спокій в душі Еліни настав після шлюбу. Чергове свідчення того, що чоловікам подекуди важко зрозуміти жінок. Тільки не кажіть ніхто Еліні, що лише в казках все закінчується шлюбом. У житті з нього все тільки розпочинається.
Тим не менше, гра-то до Еліни повернулася, але черговий похід за Шоломом знову закінчився у чвертьфіналі. Бо старі граблі нікуди не поділися. Вчергове при наближенні важливих матчів на Шоломах на Еліну нападає якийсь ступор. Перша партія з Фернандес вийшла геть провальною. Перед цим з Халеп теж перший сет Еліна розпочала повільно і від оборони, але проблеми самої румунки не дозволили їй створити великих проблем Світоліній. А Фернандес забрала своє. І далі, хоч Еліна з другої партії увімкнулася, але вдавалося їй Лейлу тільки наздогнати. Випередити вже ні, хоч до перемоги на таї було лише 2 м'ячі.
Згадаємо інші пам'ятні чвертьфінали Шоломів. Програш із бубликом на АО Мертенс, яка тоді ще тільки підбиралася до топ-20. Класична Подороска минулого року. Пам'ятна гра з Халеп на РГ, поразка з 6:3, 5:1. Цей матч пам'ятають всі, але багато хто точно забув, що перед ним сама Еліна ледь врятувалася від Мартіч із 2:5 у вирішальному сеті. Загалом з дев'яти шоломних чвертьфіналів Світоліна виграла два, і обидва рази вже в півфіналах розгромно програвала топам. При цьому на інших досить великих турнірах Еліна має ряд титулів, і там їй чомусь ніщо не заважало. Маю на увазі і Рим, і Торонто, і Підсумковий, де взагалі одні топи за замовчуванням. Чи то справа у двотижневому форматі Шоломів, чи у психології при підготовці до найголовніших стартів, не знаю. Але це проблема, і в її корнях потрібно розбиратися.
Stanislav Matusevych
Дякую пану Володимиру за цікавий огляд. Подій на цьому ЮСО було багато, і тому дозволю собі зробити ряд висновків. Наприклад, про те, що Новак теж є людиною, а не роботом, і нерви можуть його захлиснути у вирішальному матчі. Забагато стояло на кону. Навіть не пригадаєш, коли востаннє він був настільки не схожим на себе. І хоч Медведєв переміг і зіграв у цілому добре, прірва між Великими і всіма іншими меншою не стала. Джокович у своєму нормальному стані, якби й програв перший сет, у другому зробив би таки брейк у другій партії (шансів у у розіграшах на старті сету вистачало), а потім вже не відпустив би. Але Удав затиснув не жертву, а сам себе.
Жіночий же фінал, як би не були задоволені ним любителі сенсацій, поставив фактично діагноз нинішньому жіночому Туру. Бо якби до вирішального матчу пробився один ноунейм, ще можна було б це списати на народження майбутньої суперзірки. Але два народження суперзірок за один турнір? Вибачте, відділ фантастики на іншому поверсі. Перемоги на Шоломах тенісисток другого ешелону стають все більш регулярним явищем. Квінтесенцією тенденції став суботній фінал, перемогу в якому здобула дівчина без жодної перемоги в матчах турнірів WTA (тільки на Шоломах та ITF їй поки вдавалося вигравати у суперниць). За останні роки Шоломи вигравали Остапенко, Кенін, Андреєску, Швьонтек. І що далі? Ні, вони всі стали непоганими, а дехто і хорошими тенісистками, але не більше. Де ті лідери, хоч старі, хоч нові, на яких особисто будуть ходити стадіони? Іменами яких будуть називати епохи, як зараз у чоловіків? Метелики красиво горять у полум'ї свічки, але дуже недовго.
pl2012ua
не мав вільного часу, зайшов продивитись заголовки новин, але цю статтю прочитав повністю. Автору респект.
Valerie
Вперше вболівала за Новака. І плакала разом з ним ...
VoOne1983
А чому Ви пишете, що Радукану стала переможницею ТВШ з най нижчим рейтингом? Кляйстерс в 2009 перемогла на ЮСО взагалі не маючи рейтингу.