Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 12 вересня 2021, 00:42
10256
6

Холіфілд – Белфорт. Що це таке, і навіщо це відбувається?

Лев Кравців розповідає про шоу, які з нами надовго

| Оновлено 12 вересня 2021, 00:42
10256
6
Холіфілд – Белфорт. Що це таке, і навіщо це відбувається?
Getty Images/Global Images Ukraine. Холіфілд і Белфорт

Майк Тайсон – унікальний спортсмен. Колись гроза суперважкої ваги і людина, яка приковує до себе і до боксу мільйони пар очей, повернулася, щоб зробити це знову. Повернення Майка в поєдинку з Роєм Джонсом запустило ланцюгову реакцію: ветерани в рингу тепер є нормою, і навіть про Леннокса Льюїса, який чудово пішов, ведуться розмови.

Новий поєдинок – Евандер Холіфілд проти Вітора Белфорта. Більше фарс, ніж бій. Миттєва заміна, пошук атлетичних комісій, які на це погодяться, і все заради шоу. Такий він – новий бокс і новий формат, який, ймовірно, з нами надовго.

Белфорт не повинен був боксувати з Холіфілдом. Але кого це цікавить.

Спочатку планувалося, що з Вітором поб'ється Оскар Де Ла Хойя. Навколо колись «Золотого хлопчика» взагалі постійно струмують такого роду розмови. Причому, абсолютно очевидно, що вони ніяк не перетинаються з такими ж у бік того ж Володимира Кличка.

Про повернення українця кажуть небезпідставно. Володимир претендує на те, щоб побити рекорд Джорджа Формана, він у відмінній фізичній формі і сам закидає вудочку для перевірки зв'язку з фанатами. З усього цього Оскар перетинався лише з останнім пунктом і то не так активно, але розмови про його поєдинок з Саулем Альваресом спливали регулярно.

Хвала небесам, першим поєдинком після повернення Оскара повинен був стати не Канело. Все-таки, Альварес навряд чи провозився б з колишнім босом більше трьох-чотирьох раундів. Але і вийти на Белфорта не судилося. Де Ла Хойя захворів на коронавірус, незважаючи на повний курс вакцинації, і каже, що переносить його важко:

«Мене виписали з лікарні, я провів там три дні. Коронавірус вдарив по мені дуже сильно. Я був у найкращій формі у своєму житті, і мені справді не терпиться повернутися на ринг. Дуже дякую за всі ваші добрі побажання і вашу підтримку. Я ціную це», – сказав Де Ла Хойя.

Getty Images/Global Images Ukraine. Евандер Холіфілд

Американцеві стрімко знайшли заміну. 58-річний Евандер Холіфілд повинен був побитися на платформі Triller проти Кевіна Макбрайда, але транслятор скинув цей бій. А потім вихопив колишнього дворазового абсолютного чемпіона, щоб той вийшов на бійця змішаних єдиноборств.

Давайте відразу усвідомимо і заспокоїмося. Triller – розважальний майданчик. Це не DAZN, це, скоріше, новий Showtime. Головне їхнє завдання і основна аудиторія – ті, хто хоче ввечері подивитися якесь шоу, особливо не думаючи. Тому тут не потрібні тактичні протистояння і реальний бокс. Тут потрібні Джейк Пол, Логан Пол, Майк Тайсон проти Роя Джонса, блогери проти баскетболістів, Снуп Дог – коментатор. Багато веселощів за гроші передплатників.

Triller намагається овіяти все це аурою боксу. Вони звуть Редкача, який падає від, як він сказав, удару в нерв, у поєдинку проти іншого справжнього боксера. Вони звуть Теофімо Лопеса, який захищає статус абсолютного чемпіона світу. Але з боксом у них поки все погано, якщо це не пенсіонери. На одному Теофімо вони втратили точно близько п'яти мільйонів доларів і вже їх не повернуть – IBF зобов'язала транслятора організовувати бій там, де хоче чемпіон.

У боксі є правила, регламенти і комісії. У шоу ветеранів всього цього менше і все це м'якше. Тому Холіфілд і вийде в ринг. Без особливого медичного огляду і дозволу. Поєдинок взагалі довелося перенести до іншого штату, тому що там знайшлася більш зговірлива Атлетична комісія, яка дозволила Евандеру битися в 58.

Якщо відкинути думки про те, що Triller – це про бокс, то і живеться простіше. Коли шоу на першому місці, то і вимоги менші. Варто лише сподіватися, що всі ці поступки не підуть віковим бійцям у мінус.

Белфорт – відмінний ударник і значно молодший. Але все одно все буде залежати від Холіфілда

Класний ударник в змішаних єдиноборствах і хороший боксер – все ж різні історії. Вітор, дійсно, вміє бити краще за того ж Вудлі або багатьох інших бійців ММА. З 26 перемог, 18 – нокаутом або технічним нокаутом. Це 69%.

Але варто враховувати й інші моменти. Рукавички в боксі м'якші, ніж у змішаних єдиноборствах, а в цьому поєдинку на обох спортсменів надінуть добре, якщо 12-унцові – можуть ще важчі. Донести удар в ММА, де варіантів для обману суперника в рази більше через більш багатий арсенал – зовсім не те ж саме, що донести його в боксі. І тим більше, що донести його в боксі до голови дворазового абсолютного чемпіона світу.

Getty Images/Global Images Ukraine. Вітор Белфорт

Будемо відверті, Белфорт уже давно не той. З п'яти його останніх поразок усі п'ять – дострокові. Причому, чотири з них через нокаут після удару. Як аргумент наводиться те, що Вітор бився відносно нещодавно. Але це саме «нещодавно» – три роки тому. У 2018-му він програв технічним нокаутом Ліото Мачіді.

З іншого боку Холіфілд, який не виходив у ринг вже рівно десять років, а коли виходив востаннє, уже був ветераном. 58 і навіть майже 59 років – занадто багато для повноцінного поєдинку. Американець у приголомшливій формі. Фізичній формі. Тренується з Володимиром Кличком і Антоніо Тарвером і готується так, ніби попереду справжній бій. І він-то справжній. Тобто, в рекорд обом спортсменам піде.

Насправді, Холіфілд виглядає, як людина, яка може перемогти. Якщо поєдинок буде не у сильно високому темпі і триватиме не надто довго. У Белфорта був бій в боксі у 2006-му, але ніщо не зрівняється з поєдинком проти Евандера. Ця людина била Тайсона, билася з Льюїсом і брала участь у таких поєдинках в боксі, у яких Вітор фізично не міг брати участь.

«Якби я потрапив на його територію, я б переживав і думав, що може щось статися. Але я зараз у відмінній формі і поєдинок пройде на моїй території», – розповідав незадовго до поєдинку Евандер.

І це правда. Якщо молодість не зіграє на дистанції, то Белфорту просто важко буде дістати голову такого досвідченого бійця. А далі справа техніки, ваги і навичок. Те, що Холі – один з найбільш вмілих бійців в історії, сумніватися не доводиться.

Головне, на що хочеться сподіватися в цьому поєдинку – що обидва бійці вийдуть з рингу без травм. Абсолютно все одно, як він закінчиться. У шоу найголовніше, пройшовши через нервовий стрес, залишитися з приємними спогадами. Інакше це не шоу, а катування.

Бій Евандер Холіфілд – Вітор Белфорт відбудеться 12 вересня у Голлівуді, штат Флорида, США, на арені Seminole Hard Rock Hotel & Casino. Орієнтовний початок бою – 05:00 за київським часом.

Оцініть матеріал
(34)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Sashka
Що тут скажеш. Нічого спільного це боксом і спортом в цілому немає. Звичайний вертеп. Бої Мейвезера (після бою з Пакменом), Поли( це взагалі якесь непорозуміння),Тайсон-Джонс. Тепер це. Повага до Холіфілда була просто безмежною,як до боксера. Тепер є ця повага як до батька ,цілої футбольної команди дітей ,скільки там у нього 10 чи 11. І намагається усіх забезпечити. Сам маю 3 і все розумію. Але до спорту це немає відношення. Як пояснити за тих же Полів, малим пацанам в залі,що вони мають тренуватись день за днем,рік за роком? Коли люди просто зійшли з розуму з цими ,ненавиджу це слово ШОУ. Все це здебільшого вже нагадує Стародавній Рим і Колізей,і те що там відбувалось. Деградація...
dikcher
После всяких блогеров и цирка от Мейвезера, это уже и не выглядит так странно.
axylinam
Холифилд наверняка получит не меньше 10 миллионов зелени,а за такой гонорар вполне можно тряхнуть стариной
Primovocatus
Нам такое не транслируют. Так что - по барабану.)