Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 14 вересня 2021, 00:22
307
2

Майбутнє настало. Рік тому кіберспорт визнали видом спорту в Україні

В рамках спецпроекту Sport.ua і Parimatch розповідаємо, що змінилося за цей час

| Оновлено 14 вересня 2021, 00:22
307
2
Майбутнє настало. Рік тому кіберспорт визнали видом спорту в Україні
UESF

У вересні 2021 року в Україні відзначають знакову подію. Рівно рік тому 7 вересня 2020 року кіберспорт був офіційно визнаний видом спорту в Україні. У спецпроекті Sport.ua і Parimatch ми розповімо, як це вплинуло на індустрію в країні.

В Україні кіберспорт з зародження цієї індустрії знаходився на високому рівні. У країні з населенням більше 40 мільйонів осіб постійно з'являлися гравці з різних дисциплін. У «нульові» одними з найкращих гравців у дисципліні Starcraft II були Олексій White-Ra Крупник, Михайло Kas Гайда, Дмитро DIMAGA Філіпчук. Ці хлопці ставали чемпіонами та призерами престижних світових турнірів.

Їхню популярність підхопили гравці в Counter-Strike. Легендарний повністю український склад Natus Vincere гримів на світовій сцені. У 2010-му році склад Zeus, markeloff, Edward, starix, ceh9 завоював 12 медалей і головне - чемпіонство на головному турнірі - World Cyber ​​Games. Єгор markeloff Маркелов був найкращим гравцем світу в той час. Естафету цієї команди підтримав склад з Dota 2. У 2011-му році Natus Vincere виграли дебютний The International і виграли рекордні призові - 1 мільйон доларів. З тих пір українські гравці Данило Dendi Ішутін та Олександр XBOCT Дашкевич стали справжніми зірками кіберспорту і довгий час трималися в світовому топі. Завдяки успіху цих складів Natus Vincere стали мультигеймінговою організацією, відкривши команди в багатьох дисциплінах.

Склад NAVI з Counter-Strike після перемоги на WCG

Останні роки найкращим українським кіберспортсменом і одним з найкращих в світі по праву вважається Олександр s1mple Костилєв. 23-річний лідер складу NAVI в 2018 році ставав найкращим гравцем в CS:GO за версією престижного порталу HLTV, а наступні два роки займав друге місце. В 2021-му році s1mple - визнали найкращим кіберспортсменом за версією Міжнародної федерації кіберспорту. Крім цих зірок і легенд, в Україні безліч інших кіберспортсменів і складів з різних дисциплін. 

Завдяки успіхам українських кіберспортсменів країна почала приймати і престижні змагання. У 2017-му році Київ прийняв мейджор зDota 2 - одне з найбільших змагань в сезоні. Традиційно Київ приймав турніри серії StarLadder й інші чемпіонати. Таким чином, індустрія постійно розвивається, тому з роками виникло питання про вихід кіберспорту на новий рівень. У 2017-му році була заснована Федерація кіберспорту України (UESF - Ukrainian Esports Federation) і вже через три роки, в 2020-му році організації вдалося домогтися головного - визнати кіберспорт офіційним видом спорту в Україні. Це стало можливим завдяки зусиллям UESF, Міністерства молоді та спорту України, а також Міжнародної Федерації кіберспорту (IESF).

Період з вересня 2020-го по вересень 2021-го року в Україні була величезна кількість кіберспортивних турнірів і різних активностей. Незважаючи на пандемію коронавірусу, в країні було організовано 104 турніри. Це чемпіонати з дисциплін CS:GO, Dota 2, Fortnite, Warzone, R6, MK11, FIFA 21, PES, UFC, NBA2K, League of Legend, Brawl Stars, PUBG, PUBG Mobile, Tekken, Clash Royal і Valorant. У змаганнях взяли участь майже 15 000 гравців з 22 міст країни. Було розіграно 2,5 мільйона гривень загальних призових.

В 2021-му році Київ знову став центром світової Dota-2-сцени. З 2 по 13 червня столиця України вдруге в історії прийняла мейджор з Dota 2. WePlay AniMajor 2021 був проведений в унікальному стилі, темою турніру стало аніме, в цій стилістиці була облаштована сцена, студія коментаторів і аналітики. За перемогу на турнірі боролося 18 команд, які розіграли призовий фонд в розмірі 500 тисяч доларів. Переможцем стала китайська команда PSG.LGD.

 

Головна сцена WePlay AniMajor. Фото: WePlay Holding

Відзначимо, що офіційний статус кіберспорту в Україні привернув особливу увагу до цього виду і з боку федерацій класичних видів спорту. Федерація баскетболу України проводить свій чемпіонат з NBA2K, існує збірна України з цієї дисципліни. Більше уваги кіберспорту приділяє Українська асоціація футболу. Разом з UESF УАФ в цьому році провела в Україні чемпіонат Європи з eFootball PES 2021. У серпні Кривий Ріг прийняв учасників з 11-ти країн. Очікується, що в майбутньому Україна побореться за проведення чемпіонату світу з eFootball.

Щоб організовувати всі ці чемпіонати Федерація кіберспорту України побудувала власну студію, звідки проводяться трансляції турнірів UESF, а також великих світових змагань. Велику увагу приділяють трансляціям українською мовою. Також в 2021-му році був побитий рекорд України за кількістю гравців, які одночасно брали участь в одному турнірі - 1525 осіб у рамках Кубка України.

«Український кіберспорт відзначає знаменну подію - перша річниця визнання кіберспорту офіційним видом спорту. Ми пишаємося, що команда Федерації домоглася цього статусу. За цей рік UESF плідно працювала і докладала максимум зусиль для розвитку кіберспорту в Україні. Дякую за підтримку нашим партнерам і державі, кожному гравцеві і вболівальнику. Попереду ще багато планів і подій, турнірів і зустрічей. Ми віримо, що з кожним роком ми будемо себе перевершувати, масштабуватися і розвиватися!» - прокоментував першу річницю Артур Єрмолаєв, віце-президент і засновник Федерації кіберспорту України

Активну участь у розвитку кіберспорту приймає і компанія Parimatch. У червні під час чемпіонату Європи з футболу компанія влаштувала безпрецедентну акцію в історії України - «Кібертрак». Протягом трьох тижнів величезна фура-трансформер проїхала 11 містами України, подолавши понад 3 тисяч кілометрів по країні. У кожному з міст були проведені масштабні кіберспортивні чемпіонати, відбори на фінальні змагання, а також інші активності зі світу кіберспорту.

За останні кілька років компанія Parimatch Ukraine підтримала низку ініціатив UESF, серед яких популярний соціальний онлайн-проект «CyberUP: Вчися! Тренуйся! Перемагай!», Змагання в якому проходять у форматі турботи про фізичну форму, ерудицію та здоров'я молоді.

Представники Parimatch Ukraine також виступили партнерами декількох чемпіонатів України та регіональних турнірів з Dota 2 і CS:GO, призові фонди яких досягали одного мільйона гривень. Ці турніри проходили в 22 українських містах, враховуючи Дніпро, Харків, Полтаву, Івано-Франківськ, Кривий Ріг, Львів, Житомир, Луцьк, Рівне, Чернівці, Хмельницький, Вінницю, Запоріжжя, Одесу, Херсон, Миколаїв, Київ і Суми.

Не менш важлива і організація брендом Parimatch українських студій для трансляції міжнародних турнірів WePlay AniMajor і StarLadder RMR.

Разом з Parimatch наш сайт Sport.ua запустив проект Лікнеп з кіберспорту, в рамках якого ми розповідаємо про різні дисципліни, їхній вплив на індустрію і допомагаємо розібратися в тонкощах турнірів.

Оцініть матеріал
(1)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Трубін не врятував у серії пенальті. Марсель пройшов Бенфіку
Футбол | 19 квітня 2024, 00:51 38
Трубін не врятував у серії пенальті. Марсель пройшов Бенфіку

Французька команда виграла чвертьфінал ЛЄ

Кріс САТТОН: «Із Зінченка зробили цапа-відбувайла»
Футбол | 19 квітня 2024, 08:45 4
Кріс САТТОН: «Із Зінченка зробили цапа-відбувайла»

Екс-форвард «Челсі» виступив на захист українця

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Archie FireLion
Тоже мне, вид спорта...
RoNIkyo
І це круто!!! Ура, молодці.
Визнання кіберспорту одним з видів - дуже цікавий і корисний етап. Навіть не зважаючи на те, що для всіх кіберспортсмени - просто очкарики, які сидять за компом.