Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 03 вересня 2021, 19:31
11990
2

11 топових трансферів вільних агентів минулого літа

Sport.ua – про гучні угоди літнього вікна, за які не довелося платити відступні

| Оновлено 03 вересня 2021, 19:31
11990
2
11 топових трансферів вільних агентів минулого літа
Getty Images/Global Images Ukraine. Тільки за Хакімі (зліва) ПСЖ заплатив гроші

Літнє трансферне вікно, яке закрилося днями в топових європейських чемпіонатах, показало, що поступово футбол, здається, буде більше рухатися в напрямку угод, оформлюваних на правах вільних агентів. Якщо раніше клубам вдавалося вмовляти своїх гравців, перепідписувати контракти, а потім продавати їх кудись за відступні, то зараз все більше прикладів, як топові футболісти змінюють місце прописки безкоштовно. Один тільки «Парі Сен-Жермен» за останні місяці здійснив кілька трансферів висококласних гравців на умовах вільних агентів, тому питання однозначно цікаве та актуальне.

Пропонуємо оцінити нашу добірку з одинадцяти топових трансферів, котрі були здійснені на правах вільних агентів літом, що минуло...

Джанлуїджі ДОННАРУММА

Вік: 22 роки
Громадянство: Італія
Маршрут трансферу: «Мілан» → «Парі Сен-Жермен»

Getty Images/Global Images Ukraine

Вихованець «Мілана» Джанлуїджі Доннарумма, який став відомим завдяки яскравому старту кар'єри в рядах рідного клубу, цього літа вирішив змінити прописку. У молодого голкіпера закінчився термін дії контракту з «россонері», а про нову угоду Джанлуїджі з «Міланом» не домовився, вважаючи за краще піти на поводу у свого агента Міно Райоли. Той давно має у футбольному світі неоднозначну репутацію, проте Доннарумму подібний факт, здається, не бентежить. У підсумку італійський кіпер прийняв запрошення «Парі Сен-Жермен», з яким уклав 5-річну угоду, але поки програє конкуренцію 34-річному костариканцю Кейлору Навасу.

Давид АЛАБА

Вік: 29 років
Громадянство: Австрія
Маршрут трансферу: «Баварія» → «Реал»

Getty Images/Global Images Ukraine

Австрієць Давид Алаба 13 років кар'єри провів у мюнхенській «Баварії», але цього літа відмовився підписувати з німецьким грандом новий контракт. Захисник побажав знайти новий виклик, тим паче, що вже певний час в пресі ходили плітки про інтерес до нього з Іспанії від «Реала». У підсумку Давід, трохи поторгувавшись, прийняв пропозицію з Мадрида, й нині спробує допомогти «бланкос» повернути чемпіонство і знову тріумфувати в Лізі чемпіонів.

Серхіо РАМОС

Вік: 35 років
Громадянство: Іспанія
Маршрут трансферу: «Реал» → «Парі Сен-Жермен»

Іспанець Рамос, навпаки, після 16 відмінних і повних трофеїв років у «Реалі», цього літа прийняв рішення про відхід з мадридського гранда. Серхіо деякий час торгувався з «бланкос» за умовами нового контракту, але коли стало зрозуміло, що сторони вкрай далекі від угоди, почав оглядатися по сторонах. Десь там він і розгледів запрошення від «Парі Сен-Жермен», який мріє нарешті виграти Лігу чемпіонів, в чому колосальний досвід Рамоса може парижанам надзвичайно допомогти. Щоправда, поки в Парижі іспанець отримав нову порцію проблем - його звинуватили в зверхності й зарозумілості, через що під питанням виявилося навіть місце у стартовому складі, котре здавалося беззаперечним.

Ерік ГАРСІЯ

Вік: 20 років
Громадянство: Іспанія
Маршрут трансферу: «Манчестер Сіті» → «Барселона»


Getty Images/Global Images Ukraine

Вихованець «Ла Масії» Ерік Гарсія у 16 років переїхав до «Манчестер Сіті», де зумів пройти шлях з молодіжної команди в першу, проте так і не став ключовим футболістом в схемах Хосепа Гвардіоли. Коли у Гарсії виникла можливість повернутися в «Барселону», то він довго не сумнівався і, відмовившись від пролонгації співпраці з «городянами», уклав угоду про повернення на «Камп Ноу». Каталонці прописали в договорі клаусулу в 400 мільйонів євро, а Ерік вже на старті сезону встиг провести кілька матчів в основі «блаугранас» в рамках Ла Ліги.

Джорджиньо ВЕЙНАЛДУМ

Вік: 30 років
Громадянство: Нідерланди
Маршрут трансферу: «Ліверпуль» → «Парі Сен-Жермен»


ФК ПСЖ

Досвідчений нідерландський півзахисник останні п'ять років був ключовим гравцем «Ліверпуля», з яким, зокрема, перемагав у Лізі чемпіонів-2018/19 та АПЛ-2019/20. Однак після цього Вейналдум відмовився продовжувати контракт з «червоними», і спершу вів переговори з «Барселоною», але в підсумку погодився на вкрай вигідну з фінансової точки зору пропозицію від «Парі Сен-Жермен». Поки півзахисник є важливою фігурою в колективі Маурісіо Почеттіно, але будувати навколо нього нову команду аргентинцеві навряд чи варто, оскільки через пару-трійку років фізичні кондиції хавбека напевно підуть на спад, і питання «стрижня» в колективі знову буде актуальним.

Хакан ЧАЛХАНОГЛУ

Вік: 27 років
Громадянство: Туреччина
Маршрут трансферу: «Мілан» → «Інтер»

Getty Images/Global Images Ukraine

За плечима добротного футболіста, але вельми жадібної людини Хакана Чалханоглу вже не один скандальний перехід з одного клубу в інший. Нинішнього літа турецький хавбек поповнив цю колекцію ще однією угодою, причому якою - змінив «Мілан» на головного конкурента - «Інтер». Після того, як угода була оформлена, Хакан Чалханоглу в інтерв'ю розповів, що пішов на такий крок через неймовірні амбіції «нерадзуррі», а також можливість «пограти у великому клубі» (немов, «Мілан» був маленьким). Однак для всіх навколо мотиви переходу Хакана Чалханоглу й відмови продовжити контракт з «россонері» очевидні - в «Інтері» турку просто пообіцяли більше грошей, ось він і зважився на такий крок. Втім, кожен може приймати ті рішення, які вважає для себе більш правильними та прийнятними.

Флоріан ТОВЕН

Вік: 28 років
Громадянство: Франція
Маршрут трансферу: «Марсель» → «Тигрес УАНЛ»

Getty Images/Global Images Ukraine

Чемпіон світу 2018 року в складі збірної Франції Флоріан Товен в останні роки був одним із символів «Марселя». З 2016 по 2019 роки вінгер і зовсім демонстрував фантастичну результативність за «провансальців» у чемпіонаті Франції - 15, 22 та 16 забитих м'ячів за три сезони, відповідно. Однак після непростої травми, пережитої в сезоні-2019/20, відносини між «Марселем» і Флоріаном Товеном виявилися досить напруженими. Футболіст неодноразово розповідав про самотність, яку почав відчувати, коли у нього виникли проблеми зі здоров'ям. У підсумку в травні нинішнього року Флоріан Товен на тлі інтересу до нього з боку «Інтера» і «Ліона» виторгував пристойний контракт у мексиканського клубу «Тигрес УАНЛ», де отримав можливість пограти пліч-о-пліч з колишнім партнером по «Марселю» та збірній Франції Андре-П'єром Жиньяком.

Ерік ЛАМЕЛА

Вік: 29 років
Громадянство: Аргентина
Маршрут трансферу: «Тоттенхем» → «Севілья»

Getty Images/Global Images Ukraine

Аргентинський вінгер свого часу вважався неймовірно перспективним, однак піти в своїй європейській кар'єрі далі виступів за «Рому» і «Тоттенхема» так і не зумів. У стані «шпор» Ламела в сезоні-2020/21 остаточно перетворився на резервіста, через що влітку його подальша доля була вирішена. Фактично лондонський клуб погодився обміняти Ламелу в «Севілью» на 20-річного таланта Брайана Хіля, а тому іспанському клубу угода нічого не коштувала. Треба визнати, що зміна прописки благотворно позначилася на кар'єрі Ламели, адже в трьох стартових турах Ла Ліги він записав на свій рахунок вже три забиті м'ячі, причому поки жодного разу не з'являвся на полі з перших хвилин.

Мемфіс ДЕПАЙ

Вік: 27 років
Громадянство: Нідерланди
Маршрут трансферу: «Ліон» → «Барселона»

Getty Images/Global Images Ukraine

Після невдалого етапу кар'єри в «Манчестер Юнайтед», Мемфісу Депаю вдалося відновити реноме успішного футболіста у французькому «Ліоні». Однак цього літа Депая покликав в «Барселону» співвітчизник Рональд Куман, і Мемфіс занадто довго над цією пропозицією не роздумував. У 27 років нідерландець отримав другий шанс показати, що гідний грати на найвищому рівні, і зараз, здається, налаштований серйозно його використати. Принаймні, стартувати в Ла Лізі Депаю вдалося досить пристойно: два забиті м'ячі в трьох стартових поєдинках є хорошим досягненням, хоча наскільки Мемфіс й інші новачки «блаугранас» зуміють змусити фанатів своїми успіхами забути про Мессі - мабуть, головне питання поточного сезону для «Барселони».

Серхіо АГУЕРО

Вік: 33 роки
Громадянство: Аргентина
Маршрут трансферу: «Манчестер Сіті» → «Барселона»

Getty Images/Global Images Ukraine

За десять років у «Манчестер Сіті» Серхіо Агуеро встиг стати кращим бомбардиром в історії «городян», а також взяти п'ять чемпіонських титулів в англійській Прем'єр-лізі. Однак цього літа клуб і футболіст вирішили, що їм пора розійтися, й кожен обрав новий вектор розвитку. Серхіо оперативно отримав запрошення від «Барселони», яке із задоволенням прийняв, підписавши договір на два роки. Якщо Агуеро вдасться позбутися своїх проблем зі здоров'ям, то в стані «блаугранас» він може навіть в 33 роки показати, що не розгубив бомбардирський талант. Ось тільки пограти в «Барсі» разом з Ліонелем Мессі Серхіо так і не вдасться...

Ліонель МЕССІ

Вік: 34 роки
Громадянство: Аргентина
Маршрут трансферу: «Барселона» → «Парі Сен-Жермен»

Getty Images/Global Images Ukraine

Все тому, що 10 серпня стало відомо про припинення 16-річного перебування Мессі в першій команді «Барселони». Фантастичний відрізок часу Ліонеля в стані «блаугранас» завершився зовсім не так, як припускали численні фанати цієї команди. Мессі пішов через те, що клуб так і не зумів забезпечити для нього прийнятні умови особистого контракту, хоча певні питання з цього приводу все одно залишаються. Як би там не було, але Ліонель незабаром отримав пропозицію від «Парі Сен-Жермен», і погодився перебратися в Париж, де спробує нарешті допомогти клубу з інвесторами із Катару стати тріумфатором Ліги чемпіонів.

Оцініть матеріал
(86)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Хаві прийняв несподіване рішення. Барселоні не потрібно шукати нового коуча
Футбол | 24 квітня 2024, 22:25 10
Хаві прийняв несподіване рішення. Барселоні не потрібно шукати нового коуча

Легенда «синьо-гранатових» провів зустріч із керівництвом та вирішив залишитися в клубі!

Стала відома точна сума, за яку Перес готовий продати Луніна
Футбол | 24 квітня 2024, 07:01 8
Стала відома точна сума, за яку Перес готовий продати Луніна

За останніми чутками, Андрій не погодився на продовження контракту та може залишити клуб

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
manticora1990
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Vbolivalnyk-Peter
Завжди гадав, що Доннарумма за Мілан грав, а автор пише що він в ПСЖ вільним агентом з Інтера перейшов....