Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Гандбол
| Оновлено 03 жовтня 2021, 17:59
3987
3

Що чекає Мотор у новому сезоні?

Оновлений запорізький клуб готується підкорювати нові висоти на євроарені

| Оновлено 03 жовтня 2021, 17:59
3987
3
Що чекає Мотор у новому сезоні?
ГК Мотор

У нинішньому році старт нового сезону для «Мотора» буде дуже раннім. Вже 28 серпня запоріжцям належить вийти на майданчик в офіційному поєдинку. На них чекає дуель у чвертьфіналі СЕХА-Ліги проти словацького «Татрана». А могли відкрити для себе сезон чемпіони України ще раніше, але словацький клуб запросив про перенесення першого матчу, призначеного на 24 серпня, через загострення епідеміологічної ситуації в країні. Тепер обидва матчі відбудуться в Запоріжжі.

Хоча, якщо вже зовсім точно, то запоріжцям належить дограти турнір минулого сезону 2020/2021. За досить дивною логікою керівництва СЕХА-Ліги було вирішено вирішальні стадії змагань (чвертьфінали і Фінал чотирьох) перенести на кінець серпня - початок вересня. Звичайно, коронавірус істотно ускладнив життя творцям календаря, але зіграти хоча б чвертьфінали минулої весни, можна було спробувати. Адже на прикладі ситуації в Словаччині видно, що проблеми з вірусом залишаються, а відкладати матчі в очікуванні кращих часів - далеко не найоптимальніша ідея.

Тепер за чемпіонський титул в міжнародному турнірі боротимуться помітно оновлені команди, які значно відрізняються від своїх зразків минулої весни. Втім, чемпіонів Словаччини запоріжцям пройти цілком під силу. Кадровий потенціал у «Мотора» набагато вищий, ніж у «Татрана», а ось далі по курсу Фінал чотирьох, де в суперниках будуть дуже сильні команди. Але навіть вихід у топ-четвірку СЕХА-Ліги стане для чемпіонів України якісним кроком вперед, адже в минулому розіграші даного турніру команда зупинилася якраз на чвертьфінальній стадії.

Сам «Мотор» також зазнав істотних змін в міжсезоння. Відразу два гравці з торішнього складу завершили активні гандбольні виступи. Причому обидва грали на одній і тій же позиції лінійного. Йдеться про білоруса Максима Бабичева і українця Павла Гурковського. Їм на заміну менеджмент запорізького клубу підписав російського лінійного Дениса Васильєва, який до цього виступав у Франції.

А ось задня лінія чемпіонів України отримала дуже якісне посилення. Власне, це посилення було вкрай необхідне, адже ще в першій половині минулого сезону команда розсталися з чорногорцем Стеваном Вуйовичем, а в лютому нинішнього року колектив покинув серб Мілош Орбович, тоді як сильних напівсередніх на заміну їм підписано не було. І ось в міжсезоння склад команди поповнили литовський лівий напівсередній Йонас Трухановічус, який є переможцем Ліги чемпіонів сезону 2017/2018 у складі французького «Монпельє» і гравець національної збірної Хорватії Лука Шебетіч, на рахунку якого бронза на чемпіонаті Європи-2016. Балканець грає на позиції правого напівсереднього.

Ще одним новачком команди став український розігруючий Олександр Тільте. Гравець збірної України явно додасть варіативності побудовам «Мотора». З огляду на збереження в складі лідерів клубу, білоруса Бориса Пуховського і литовця Айденаса Малашинскаса, які синхронно почнуть свій сьомий сезон в «Моторі», а також дуже істотний прогрес Дмитра Горіги, залишається тільки порадіти за Гінтараса Савукінаса. Тепер головний тренер «Мотора» матиме в задній лінії дуже гідний набір виконавців.


ГК Мотор

Однак плани литовському фахівцю істотно поламали травми двох новачків. Лука Шебетіч і Йонас Трухановічус отримали пошкодження на найпершому етапі предсезонки. Як результат, литовець не зіграв у складі «Мотора» поки жодного, навіть товариського матчу, а хорват провів одну гру на зборі в Німеччині, і далі також працював за індивідуальною програмою. До них в лазареті команди додався один з героїв минулого сезону В'ячеслав Бохан. Білоруський лінійний отримав травму на самому першому тренуванні в міжсезоння.

Втім, незабаром травмовані гравці повинні влитися в колектив і допомогти «Мотору» в Лізі чемпіонів, а саме вона продовжує залишатися для запоріжців лакмусовим папірцем, за яким можна буде говорити про успішність сезону. Чемпіони України вдев'яте поспіль стартуватимуть в найсильнішому клубному турнірі Європи і знову спробують штурмувати досі небачену для себе висоту в вигляді чвертьфіналу турніру.

Попре те, що запоріжці пристойно посилилися в міжсезоння, виконати поставлене завдання буде дуже важко. Більш того, шанси на успішне подолання групового турніру помітно знизилися відразу після жеребкування. Нагадаю її результати:

Група А

«Вардар 1961» (Північна Македонія), «Ольборг» (Данія), «Мєшков Брест» (Білорусь), «Ельверум» (Норвегія), «Пік Сегед» (Угорщина), «Монпельє» (Франція), «Загреб» (Хорватія), «Кіль» (Німеччина)

Група В

«ПСЖ» (Франція), «Веспрем» (Угорщина), «Фленсбург» (Німеччина), «Динамо Бухарест» (Румунія), «Віве Кельце» (Польща), «Мотор» (Україна), «Порту» (Португалія), «Барселона» (Іспанія)

Група у «Мотора» вийшла дуже непроста. Якщо проводити паралелі з минулим сезоном, октет у запоріжців, прямо скажемо, був трохи легшим. А зараз маємо п'ять грандів європейського гандболу + чемпіони Португалії та Румунії. Радує тільки те, що шість команд з восьми як і раніше виходять в плей-оф.

Саме поєдинки з «Порту» і «Динамо Бухарест» в цьому контексті вбачаються ключовими на груповому етапі для запоріжців. Однак обійти ці клуби в турнірній таблиці буде дуже непросто. «Порту» за два сезони зняв достатньо скальпів з європейських топів, а «Динамо Бухарест» отримав дуже щедре фінансування від своїх спонсорів і зібрав сильну команду, яку очолив іспанець Хав'єр Паскуаль. Так, це саме той іспанський тренер, який 12 років очолював «Барселону», а ще два місяці тому вигравав з нею Лігу чемпіонів.

Варто відзначити, що матчі з «Динамо Бухарест» можуть стати найважливішими для «Мотора» в Лізі чемпіонів. По-перше, саме румуни перед стартом сезону 2020/2021 у відкриту обурювалися, що wild-card на участь в турнірі отримали запоріжці, а не вони, так що обіграти їх буде для хлопців Гінтараса Савукінаса справою честі. А по-друге, навіть якщо «Мотор» і не проб'ється в плей-оф Ліги чемпіонів, існує дуже велика ймовірність, що в дуелях з румунами буде визначено володаря wild-card вже на сезон 2022/2023.

***

І кілька слів про чемпіонат України. На жаль, національну першість в своєму нинішньому вигляді складно назвати конкурентоспроможним турніром. «Мотор» на кілька голів вище за своїх опонентів і неймовірно складно навіть уявити собі, що запоріжці не те, що не виграють чемпіонат, а отримають хоча б відчутні складнощі на шляху до чергового титулу.


ГК Мотор. Гінтарас Савукінас

Судячи з усього, ігрову форму команда буде підтримувати через матчі СЕХА-Ліги. Але яким буде новий сезон, поки незрозуміло. На даний момент немає ні чіткої схеми проведення нового турніру, ні точного складу учасників. Директорат ліги основні сили кинув на завершення розіграшу 2020/2021.

Майбутній сезон обіцяє стати дуже складним для запоріжців. Оновленій команді доведеться вирішувати непрості завдання і виходити на майданчик проти добре укомплектованих суперників. Але чим складніше поєдинок, тим приємніше радість перемоги. Залишається побажати гравцям чемпіона України якомога частіше переможно підкидати руки в унісон з фінальною сиреною і радувати своїх уболівальників не тільки результатом, але й хорошою грою.

Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Lesovij7
Так хочется вернуть славу украинского гандбола, славу Спартака
locator-x
Жеребкування якесь дике. 5 грандів з 6 в одной групі, В групі А тільки Кіль ну і Вардар з натяжкою (неясно, який там в цьому році склад). А в групі В ппц просто.
Ну що ж, зате буде на що подивитися))
newkyiv
Всё будет как всегда. Мы отстали от элиты в этом виде спорта. И никакие легионеры не помогут.
Это когда то запорожский гандбольный клуб ЗИИ победил в розыгрыше Кубка ЕГФ (1983). И там у всех была запорожская прописка в паспорте.))
Потом был женский Мотор. Многократный чемпион Украины, обладатель кубка ЕГФ (2001 год).
Было и прошло.