Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 22 серпня 2021, 23:15
9338
3

Пак’яо програв вперше за 4 роки. Можливо, Угас відправив Менні на пенсію

Лев Кравців - про завершення кар'єри легенди

| Оновлено 22 серпня 2021, 23:15
9338
3
Пак’яо програв вперше за 4 роки. Можливо, Угас відправив Менні на пенсію
Getty Images/Global Images Ukraine

Такі боксери, як Менні Пак’яо, йдуть декількома способами. Перший - стрімкий і оглушливий. Наприклад, спортсмен летить в нокаут, після якого не повертається взагалі або колишнім. Другий - з повільним згасанням. Коли спортсмени все менш серйозного рівня б'ють легенду просто через вік і рефлекси.

Пак’яо ж ці підходи поєднав, спорудивши новий. У нього був і нокаут, після якого неможливо повернутися колишнім. Хуан Мануель Маркес відправив філіппінця в нокаут, закривши їхню епопею красиво. Були й поразки в поєдинках, де їх не повинно було бути - той же Джефф Хорн. Але, можливо, фінальний поєдинок кар'єри Менні програв гідному супернику і добирався до нього тільки через топів.

Угас затягнув Пак’яо у свою гру. Зіграли роль габарити і вік Пакмена

Поєдинок Пак’яо і Угаса інтригував не лише тим, чи встигне Йорденіс підготуватися за десять днів. Тут виникали питання по кожному пункту. Що буде робити Менні з таким габаритним суперником? Не найбільшим у кар'єрі, але все-таки. Як Пак’яо повернеться? Два роки поза рингом у такому віці - величезний простій. Чи впорається Угас із рваним темпом Пак’яо? Високий темп - не проблема для Йорденіса, але такий, як вміє поставити Пакмен - проблема для всіх. Ми отримали відповіді на все.

Угас може витримати темп Пак’яо. Нинішнього, звичайно. Того, що був на початку 2000-х років - навряд чи, але там взагалі у всіх була проблема з Менні, а сам філіппінець боксував на декілька вагових категорій нижче за нинішнього. Нинішній Менні - відгомін того самого, який міг пересуватися, пробивати, розривати дистанцію і знову бити годинами.

Getty Images/Global Images Ukraine

Навіть у цьому поєдинку, явно не найбільш вдалому, Менні показував свої фішки. На початку зустрічі, коли розсмикував суперника і епізодами далі, коли провалював атаки чемпіона, щоб тут же контратакувати. Цього було мало і очевидно, що Пак’яо просто не може видати більше. Тому що одна справа розмахувати на швидкості руками по повітрю, а інше - по такому суперникові.

Менні повернувся гіршим після дворічної перерви. Не можна сказати, що у зустрічі з Турманом був неймовірний Пак’яо, але той філіппінець точно кращий за цього. Тоді у Менні принаймні вистачало сил на все протистояння, на постійні переміщення і на епізодичну рубку з чемпіоном. Зараз усе швидко скотилося в тактичну війну, в якій Пак’яо ніколи не був хорошим. А коли проти нього настільки великий суперник - тим більше.

Два роки поза рингом, коли тобі за сорок - занадто багато, щоб повернутися в адекватній формі. Якби у Менні вийшло, можна було б знову кричати про його геніальність. Але вийшло так, як вийшло. Швидше за все, це максимум Пак’яо зараз. Фантастичне досягнення 42-річного чоловіка, який бував у важких нокаутах, але цього недостатньо, щоб залишатися чемпіоном.

З габаритами Менні не впорався. Не провалився або посипався, а просто не впорався. Високий порівняно з ним кубинець швидко втягнув опонента у свою гру. Угас вміє бути в розміні і бути присутнім у рубці довше декількох епізодів. Наприклад, з Портером у них вийшла відмінна бійка, що переходила з раунду до раунду. Але тут така гра була не на його користь. Постійно рубатися з Пак’яо - означає наотримувати навіть зараз так, що голова буде гудіти годинами.

Getty Images/Global Images Ukraine

Після декількох пристрілювальних раундів Йорденіс змусив Пак’яо діяти так, як було зручно йому - намагатися тактично перехитрити високого, довгорукого суперника. Угас скористався дуже простими, зрозумілими мотивами до перемоги, які використовувати так на такому рівні можуть тільки топ-бійці.

Кубинець чудово працював джебом. Класно додавав лівий боковий і правий в обхід захисту суперника-шульги. Не пасував у розмінах, але намагався туди не заходити. Постійно тримав зручну для себе дистанцію і збивав темп суперника. У Пак’яо виходило протидіяти. Він багато бив, рухався в атаці і зміщувався після ударів. Виглядало пристойно, але залітало мало. У кубинця лягало в ціль відчутно більше при меншій кількості нанесених ударів.

Головне, що зробив Угас - змусив суперника діяти так, як зручно йому, і на тихій хвилі цілився, влучав, забирав епізоди. До чемпіонських раундів хлопці навіть порубалися і ще додали в активності, але результат все одно був неочевидним. Йорденіс більше влучав, Менні - більше бив і був активнішим. Але судді винесли справедливий вердикт - перемога Угаса з невеликою перевагою. Можна було дати філіппінцю нічию, але це більше подарунок, ніж справедливий підсумок.

Що далі?

Угас замахується на Спенса, що логічно, враховуючи, хто злетів із цього бою з Пак’яо і з ким простіше зараз домовитися. Йорденіс - проблема для будь-якого бійця. На відміну від багатьох кубинців, Угас розвивається, стає більш кращим і не йде з повним животом з-за столу. З боксером такого стилю просто не буває нікому. Суть не тільки в габаритах - Спенс все одно більше. Суть в навичках, швидкості ударів і мислення. Ось така гра, як була сьогодні - майже завжди буде дорівнювати перемозі Йорденіса.

Getty Images/Global Images Ukraine. Менні Пак'яо

Пак’яо ще не оголосив про завершення кар'єри, але це, швидше за все, питання часу. Так, він вже десять раз міг піти, але не пішов. Але з кожним роком сподіватися на чарівне повернення старих-добрих сил не варто. Менні краще не стане, а переможе тільки тих, хто буде зручним по стилю і то, якщо повернеться швидше, ніж через два роки. Філіппінець вийшов з чемпіонської гри і, мабуть, варто взагалі гру завершувати. Тому що битися з середняками не хочеться, а з топами вже і не можеться.

Справа ще в тому, що у Менні просто дуже багато інших турбот. Відразу після бою він заявив, що з кар'єрою поки нічого не вирішив і вирішить трохи пізніше, але взагалі він хоче допомагати людям. Пак’яо повністю зайнятий своєю благодійною та політичною діяльністю, приносить там користь, а мотивації точно не стає більше. Мінус мотивація, помножена на мінус фізична форма - час завершувати.

Нікого не вразив такий програш легенди. Було сумно, але без здивувань. Як би там не було, Пак’яо йде великим навіть після поразки. Ніколи нікого не боявся, завжди бився з топами, мучив мексиканців і пройшов неймовірний шлях у всьому: від моменту втечі з дому до переходу через дванадцять вагових категорій.

Таке залишиться в історії і нашій пам'яті назавжди.

Оцініть матеріал
(43)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Де дивитись онлайн бій Василь Ломаченко – Джордж Камбосос
Бокс | 10 травня 2024, 08:47 1
Де дивитись онлайн бій Василь Ломаченко – Джордж Камбосос

12 травня в австралійському Перті пройде поєдинок за титули IBF та IBO

Асисти українців. Жирона втратила гостьову перемогу над Алавесом
Футбол | 10 травня 2024, 23:59 12
Асисти українців. Жирона втратила гостьову перемогу над Алавесом

Циганков та Довбик відзначилися результативними передачами

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
tima fialko
Хто бачив бій,той розуміє що розповідь про шалену перевагу кубинця,маячня.Абсолютно рівний бій і перемогу могли віддати Менні.
alekos59
После прогноза на олимпиаду этого эксперда больше не знаю !!!