Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 22 серпня 2021, 07:35
7454
2

Угас може піднести сюрприз Пак’яо, але розраховувати на це не варто

Лев Кравців - про майбутній поєдинок нев'янучого Менні Пак’яо

| Оновлено 22 серпня 2021, 07:35
7454
2
Угас може піднести сюрприз Пак’яо, але розраховувати на це не варто
Getty Images/Global Images Ukraine. Менні Пак’яо та Йорденіс Угас (праворуч))

Менні Пак’яо зустрінеться не з Ерролом Спенсом, а з Йорденісом Угасом. Американець отримав проблеми зі здоров'ям прямо перед зустріччю з філіппінцем. Офіційний лікарський висновок - відшарування сітківки ока і проведена на ньому операція.

Тепер Спенс буде відновлюватися, а Пак’яо - намагатися повернути пояс, який у нього відібрала сама Асоціація. І буде це непросто.

У поєдинок Пак’яо зі Спенсом не вірилося до самого скасування, а Угас - важкий суперник

Менні Пак’яо - Еррол Спенс - той бій, який сам по собі був досить дивним. Філіппінець не виходить в ринг уже два роки і в цілому не відзначається активністю в боксі. Менні б'ється тільки з цікавими іменами, які можна так чи інакше віднести до спадщини. Такий незвично довгий прощальний тур легенди.

Спенс взагалі все ще повертається після аварії. У 2019-му Еррол не просто вилетів на своєму автомобілі з дороги. Спортивний суперкар перевернуло в повітрі стільки разів, що від самого автомобіля залишився тільки зад, а боєць вижив дивом. Відновлення та повернення призвело до поєдинку проти Денні Гарсії, який остаточно утвердився в статусі навколотопового боксера напівсередньої ваги.

Пак’яо - інша історія. З одного боку, Еррол - просто занадто великий і сильний спортсмен для Менні. Та й вік - не іграшка. З іншого, Пак’яо бив і не таких здорованів, а Спенс все-таки після аварії, після якої 9 з 10 людей не повертаються. Навіть через два роки.

Поєдинок розкручували посередньо, хоча це протистояння одних з кращих спортсменів дивізіону і крок до довгоочікуваного об'єднання поясів, яке все ніяк не можуть видати Еррол і Теренс Кроуфорд. У підсумку, трохи більше, ніж за два тижні до протистояння поєдинок скасували - травма і операція змінила ім'я суперника Пак’яо, але не змінила завдання.

Угас - не таке відоме ім'я, але назвати його поганим або слабким боксером буде просто смішно. Він всього на два сантиметри нижчий за Спенса і має трохи менший розмах рук, але з умінням користуватися цими привілеями у хлопця все в порядку. З кубинцями взагалі просто не буває, а з кубинцями, які ще і більші за тебе – поготів.

Остання поразка Йорденіса відбулася ще тоді, коли Менні востаннє виходив у ринг. В 2019 році Угас зустрівся з Шоном Портером і програв у близькому і досить суперечливому поєдинку. Кубинець відмінно діставав суперника. Взагалі, з точністю і відсотком ККД у нього все чудово. Звичайно, Портер і не відставав у активності і кількості, але підсумковий результат - перемога американця розділеним рішенням суддів - підтверджує близькість того, що відбувалося в рингу.

З того моменту Угас боксував ще тричі. Всі три рази виграв, а у 2020 році став «звичайним» чемпіоном світу за версією WBA, перемігши Абеля Рамоса.

Пак’яо не боксує з 2019 року. У минулому році Менні займався не боксом, а допомогою співвітчизникам в боротьбі з активною фазою коронавірусу, а у позаминулому вийшов у ринг двічі. Спочатку була легка і невимушена прогулянка з Едріеном Броунером, який знову викликав напади сорому за себе у всіх, хто дивився. Потім переміг до того моменту непереможеного Кіта Турмана, відібравши у нього статус «суперчемпіона».

Getty Images/Global Images Ukraine. Менні Пак’яо

Поєдинок з Кітом не був дуже простим, але сумнівів у перемозі Менні не виникало. Легкість на ногах, кількість ударів та їхня якість, нокдаун, в якому побував Турман на старті зустрічі - все на користь легенди. Незрозуміло, як один із суддів побачив там перемогу американця.

У Менні є зуб на опонента. Ставши «суперчемпіоном» навіть за версією WBA, яка до недавнього часу була щаслива мати хоч сто чемпіонів у кожній вазі, у боксера все одно з'являються певні обов'язки. Захищати пояс Пак’яо не зміг. Коронавірус, допомога людям і відсутність хоч якоїсь конкретики призвели Асоціацію до стану, коли їм захотілося показати, хто тут головний.

В результаті у Пак’яо відібрали пояс, зробивши його «чемпіоном у відпустці», а статус «суперчемпіона» помчав на Кубу до Угаса. Правда це чи ні, але Менні засмутився. Спочатку про це сказав Фредді Роуч, який заявив, що філіппінець по-справжньому злий на майбутнього опонента через цю ситуацію. А ближче до бою висловився і Менні, який радий, що зможе закрити це питання в поєдинку, а не у суді або переговорах з WBA.

Так хто ж фаворит?

Букмекери впевнені: Пак’яо повинен перемагати. Середній коефіцієнт на Менні - 1.28. На Угаса - близько 3.5. Але Йорденіс може здивувати, хоча в це і не особливо віриться. Вся справа в тому, коли вік наздожене Пак’яо.

На тренуваннях Менні виглядає добре. Швидкий, свіжий, відпочивший і знову мотивований. Він хоче забрати пояс «суперчемпіона» назад і в ідеалі побитися з усіма топами напівсереднього дивізіону.

Але і Угас вийде не просто відбувати номер. Кубинець вміє і битися, і боксувати. І працювати з дистанції, і битися на ближній. За рахунок зросту, розмаху рук, почуття дистанції, кубинець стає вкрай спритним і незручним суперником для будь-кого.

Звичайно, порівнювати рівні суперників Менні і Йорденіса не варто. Пак’яо - легенда, а кубинець претендує лише на дві позиції: чергового переможця легенди або того, хто потенційно може відправити її на пенсію.

До речі, простій Пак’яо - не обов'язково мінус. Менні давно не боксує по три-п'ять поєдинків на рік. Він виступає, коли хоче і з ким хоче. Вибирає тільки якісних, цікавих суперників, а значить, має мотивацію до них готуватися.

Так, Угас боксував весь цей час, поки Пакмен відпочивав, але Менні вийде свіжим і готовим, а Йорденіс - після двотижневої підготовки. Чи достатньо цього для перемоги над легендою з Філіппін? Навряд чи. Якщо тільки посеред бою Пак’яо не наздожене спортивна старість. Повна, безповоротна, готова з'явитися нізвідки. Тоді з майбутнім президентом Філіппін можна прощатися.

Сумнівів немає в одному: якщо Менні в рингу, нудьгувати не доводиться. Та й Угас при таких суперниках вміє запалити і дати шоу. Мабуть, це найголовніше в кар'єрі пізнього Пак’яо.

Поєдинок Менні Пак’яо - Йорденіс Угас відбудеться в Лас-Вегасі у ніч із суботи на неділю, 22 серпня. Орієнтовний початок поєдинку - 05:00 за київським часом.

Оцініть матеріал
(24)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
onco-clown
Ютуб-блогер "Лаборатория бокса" интересно разбирал обоих этих бойцов и говорил несколько другие вещи. Что Угас должен побеждать, ведь Пакьяо 42,5 года. Короче сколько экспертов - столько мнений.
K_Sarioglo@i.ua
Гм. Є логічні речі, але частково є дезінформація і просто неоднозначні речі.

Угас не вийде після двотижневої підготовки, адже інформація про те що Угас повернеться влітку була ще у квітні, а в останній день липня була інформація, що його бій затверджено в андркаті тоді ще Менні зі Спенсом. Отже Йорденіс цілеспрямовано гоувався до цієї дати, просто до іншого суперника. Втім, у цьому вони з Менні в однаковій ситуації.
Щодо бою з Кітом - як на мене Кіт точно взяв 3,7,8,9 та 11-й раунди, а 6 та 12 можна йому віддати з натяжкою. Тож і 114-113 на його користь можна було побачити. Хоча я вважаю найсправедливішим рахунок 114-113 Менні. Але все одно це була аж ніяк не впевнена перемога, та й було видно, що у другій половині філіппінець уже тоді виглядав явно втомленим.
Мій прогноз: Угас перебоксує Менні, але йому не віддадуть перемогу судді - буде спліт на користь Менні.