Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 19 серпня 2021, 18:23
5843
9

Рекордсмен по золоту, в якого є свій Шик: представляємо суперника Зорі

Sport.ua розповідає про віденський «Рапід», з яким луганчани розіграють місце в групі Ліги Європи

| Оновлено 19 серпня 2021, 18:23
5843
9
Рекордсмен по золоту, в якого є свій Шик: представляємо суперника Зорі
Getty Images/Global Images Ukraine

Бронзовий призер минулого розіграшу української Прем'єр-ліги «Зоря» близька до того, щоб розпочати свій, хочеться в це вірити, тривалий та успішний єврокубковий шлях в сезоні-2021/22. Волею жереба першим суперником луганчан на стадії плей-оф кваліфікації Ліги Європи стане віденський «Рапід».

Трохи історії зі згадуванням про рекорди

Віденський «Рапід» - клуб зі 123-річною історією. За цей час «зелено-білі» зуміли 32 рази виграти національний чемпіонат та являються за цим показником абсолютним рекордсменом на просторах Австрії. Найближчий переслідувач «Рапіда» по завойованим чемпіонствам віденська «Аустрія» має в активі одразу на вісім титулів менше, а тому в найближчі роки лідерству «Рапіда» навряд чи щось загрожує.

Втім, в останній раз «Рапід» ставав чемпіоном Австрії в уже досить далекому 2008 році, а всього у XXI столітті зумів здобути тільки два «золота» національного чемпіонату. Нині беззаперечним гегемоном в австрійському футболі є «Ред Булл Зальцбург», який за звичкою часто позбавляють спонсорських «домішок» у назві й іменують просто «Зальцбургом». «Червоні бики» мають в своєму активі вже 15 чемпіонських титулів в Австрії, причому не віддають «золоті» медалі нікому з суперників в останніх восьми сезонах!

Що стосується «Рапіда», то основну частину своїх чемпіонських титулів ця команда здобула до початку 70-х років минулого століття. Після того в активі «зелено-білих» лише сім тріумфів в чемпіонаті, а тому можна говорити, що виросло вже кілька поколінь фанатів цієї команди, котрі не бачили її в статусі беззаперечного гегемона австрійського футболу.

Варто також додати, що домашні матчі «Рапід» проводить на практично 30-тисячному стадіоні «Альянц». Ця арена належить «зелено-білим» й була зведена на місці стадіону «Герхард Ханаппі», на якому раніше проводив свої домашні матчі «Рапід». Будівництво нового «дому» обійшлося віденському клубу в 53 мільйони євро, а відкритий «Альянц» був 16 липня 2016 року. При цьому, перший матч, нехай і зі статусом товариського, «Рапід» провів проти «Челсі», зумівши обіграти англійців з рахунком 2:0 за більш ніж 28 тисяч глядачів на трибунах.

Шлях до єврокубків-2021/22

Минулий сезон в чемпіонаті Австрії «Рапід» завершив на другому місці в турнірній таблиці. Команда суттєво відстала від чемпіона в особі «Зальцбурга», а ось «Штурм» із Грацу, який набрав таку ж кількість очок, «зелено-білі» обійшли лише завдяки кращим додатковим показникам. «Срібло» національної ліги дозволило «Рапіду» в сезоні-2021/22 стартувати в кваліфікації Ліги чемпіонів.

Щоправда, шлях віденської команди в найпрестижнішому клубному турнірі Європи був надзвичайно коротким. Уже в другому кваліфікаційному раунді «Рапід» за сумою двох матчів поступився празькій «Спарті». Домашній матч австрійці виграли з рахунком 2:1, а ось на виїзді поступилися 0:2, й вирушили в Лігу Європи. Там перед «Зорею» «зелено-білим» випало битися з кіпрським «Анортосісом». Перший матч, який як і в Лізі чемпіонів проти «Спарти», виявився для австрійців домашнім, ті впевнено виграли з рахунком 3:0, й навіть виїзна поразка (1:2) не завадила саме «Рапіду» пройти далі - в раунд плей-оф, де команда і зіграє проти «Зорі».

Головний тренер

Getty Images/Global Images Ukraine. Дітмар Кюбауер

Керує командою 50-річний австрійський фахівець Дітмар Кюбауер. Як футболіст він з 1992 по 1997 роки провів під дві сотні поєдинків за «Рапід», а також мав досвід виступів в іспанській Ла Лізі за «Реал Сосьєдад» та у німецькій Бундеслізі за «Вольфсбург». Кар'єру гравця Кюбауер фактично завершив у 2008 році, і майже відразу ж перейшов на тренерський місток. Спершу керував командою «Адміра Ваккер Медлінг», потім - «Вольфсбергером» та «Санкт-Пельтеном», а 1 жовтня 2018 року отримав призначення в «Рапід». Поки єдиним трофеєм Кюбауера в тренерській кар'єрі є перемога у другому за силою дивізіоні австрійського футболу з «Адмірою Ваккер Медлінг».

Відзначимо, що в житті Кюбауера значиться один дуже важкий епізод, який стався 16 лютого 1997 року. У цей день вагітна дружина Дітмара Мікаела поїхала в аеропорт Відня, щоб зустріти чоловіка після того, як той повернувся з тренувальних зборів в Дубаї. Однак на шляху жінка потрапила в аварію, коли її автомобіль врізався у відбійник неподалік Айзенштадта. Дружину Кюбауера доставили в лікарню з серйозними травмами легені. У госпіталі Мікаела впала в кому, й пробула в такому стані півроку, але 13 вересня померла. Не зумівши витримати це потрясіння, Кюбауер прийняв рішення покинути Австрію, і перебратися за кордон. Саме так в його кар'єрі футболіста виникли вже згадувані «Реал Сосьєдад» та «Вольфсбург»…

Кадровий потенціал

В основному склад віденського «Рапіда» представлений австрійськими футболістами. Легіонерів в команді мінімум, а з тих, хто є важливу роль відіграють грек Таксіархіс Фунтас, чорногорець Філіп Стойкович, боснієць Срджан Граховац та словенець Деян Петрович. Також у складі є 25-річний японець Коя Кітагава, придбаний влітку 2019 року у «Сімідзу С-Палс» за 1,5 мільйони євро, але він переважно виходить на заміни.

Найбільш віковим гравцем нинішнього «Рапіда» є 31-річний Торстен Шик, котрий виступає на позиції правого вінгера або класичного флангового півзахисника, в залежності від стилю гри команди. У минулому сезоні саме цей футболіст став лідером «зелено-білих» за кількістю виконаних результативних передач в чемпіонаті Австрії (10), а тому за цим футболістом підопічним Скрипника варто приглядати особливо ретельно.

Getty Images/Global Images Ukraine. Еркан Кара (праворуч)

Не менш небезпечні в атаці «Рапіда» уже згадуваний грек Фунтас, а також 25-річний австрійський форвард Еркан Кара. Перший є найкращим бомбардиром «зелено-білих» в поточному сезоні в чемпіонаті Австрії (4 забитих м'ячі), а другий виграв командну гонку голеадорів за підсумками минулого сезону (15 забитих м'ячів). Саме Кара та Фунтас є найдорожчими активами «Рапіда», якщо спиратися на оцінки порталу Transfermarkt - їхні вартості становлять 3,5 та 3 мільйони євро, відповідно. Для порівняння: найдорожчим футболістом «Зорі» є Владислав Кочергін, чия оціночна вартість дорівнює 2,5 мільйонам євро.

Весь нинішній склад «Рапіда» Transfermarkt оцінює в 29,9 мільйонів євро (в середньому одного футболіста - в 1,11 мільйона євро). Що стосується «Зорі», то для неї аналогічні дані становлять 18,13 мільйонів євро (або 725 тисяч в перерахунку на одного футболіста).

Стиль гри та останні результати

Кюбауер воліє використовувати розстановку 4-2-3-1 з невеликими варіаціями, залежно від завдань та суперника. Наприклад, в минулому євросезоні «Рапід» кілька разів грав з трьома центральними захисниками, але проти команд, яких коуч «зелено-білих», очевидно, вважає більш менш рівними, до подібної моделі австрійці не вдаються.

В цілому можна відзначити, що «Рапід» не робить ставку на володіння м'ячем. У домашніх матчах, як правило, команда Кюбауера діє сміливіше, а на виїзді - куди обережніше. Відмінною рисою гри «зелено-білих» є велика кількість єдиноборств. В середньому за один матч футболісти «Рапіда» в минулому сезоні 219 раз вступали в єдиноборства в перерахунку на 90 хвилин чистого ігрового часу (49% дуелей виграли), в нинішньому – цей показник у віденської команди дорівнює 236 (50% - виграні), а тому вона діє ще більш агресивно та наполегливо.

Якщо «Зорю» кілька останніх сезонів при Скрипнику виділяють за інтенсивність пресингу, то «Рапід» мало в чому поступається луганчанам і в цьому компоненті. Показник PPDA у «зелено-білих» в минулому сезоні становив 9,1, а в нинішньому й зовсім 7,8 (що правда, у «Зорі» він ще більш високий - 6,4). Тому в цьому аспекті нас напевно чекає захоплююча тактична боротьба двох тренерів і їхніх команд, прекрасно знайомих з вимогами своїх наставників.

Важливо відзначати, що «Рапід» дійсно дуже добре проводить саме домашні поєдинки. Наприклад, «Спарту» у другому раунді кваліфікації Ліги чемпіонів австрійці вдома здолали з рахунком 2:1, причому буквально задавили ударами (всього - 17, у площину – 8), а ось на виїзді, програвши 0:2, «Рапід» був уже не настільки сміливий та агресивний попереду (тільки 1 удар по воротах). Схожа картина спостерігалася і проти «Анортосіса», коли в першому домашньому поєдинку «зелено-білі» нанесли 24 удари (10 - в площину), і забили 3 м'ячі при показнику очікуваних голів 3,08xG, а на виїзді при 13 спробах напрацювали лише на 0,93xG.

У питанні ударів по воротах «Зорі» потрібно готуватися до того, що суперник буде наносити їх практично з будь-яких позицій. Бити здалеку - не проблема для гравців «Рапіда». Вони завдають удару тоді, коли просто виникає навіть невеликий натяк на це. Це іноді йде на шкоду більш продуманим і зваженим гольовим комбінаціям, але іноді призводить до помилок воротарів суперників, як при другому голі в домашньому матчі проти «Анортосіса».

В цілому «Рапід» любить швидкий та вертикальний білд-ап, через що бачиться досить незручним суперником для нинішньої «Зорі». Що правда, в обороні австрійської команди чимало проблем, починаючи з позиційних провалів, і закінчуючи банальною неузгодженістю та нездатністю накрити суперника, який перебуває в меншості. Також луганчанам можна буде спробувати ловити суперника на частих фолах, в надії на жовті і червоні картки для опонента. Порушувати правила проти «Анортосіса» австрійці не гребували вельми часто, «назбиравши» за дві гри 37 командних фолів та 6 жовтих карток.

На користь «Зорі» повинен зіграти і той факт, що нині «Рапід» перебуває аж ніяк не в кращій формі. У чотирьох стартових турах австрійської Бундесліги «зелено-білі» набрали лише 4 очки (одна перемога при одній нічиїй та двох поразках). Нині команда Кюбауера знаходиться на 10-му місці з 12 можливих, а тому на цьому підопічним Скрипника цілком можна зіграти. Сам Кюбауер після несподіваної недільної поразки від «Райндорф Альтах» (1:2) заявив про майбутню гру проти «Зорі» наступне: «Ми повинні вдосконалюватися. На команду чиниться дуже великий тиск».

Власне, цим тиском і декотрою невпевненістю в собі у «Рапіда» й повинна спробувати скористатися «Зоря». Луганчанам тільки важливо пам'ятати, наскільки успішний зазвичай віденський колектив в рідних стінах, а тому перша гра повинна стати для українського «бронзового» призера надзвичайно важливою і стратегічно цінною з точки зору подальшого проходу в групу Ліги Європи.

Оцініть матеріал
(21)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

У кого 10? Стала відома оцінка Мудрика за розгромну перемогу в АПЛ
Футбол | 05 травня 2024, 19:56 5
У кого 10? Стала відома оцінка Мудрика за розгромну перемогу в АПЛ

Український вінгер відіграв 76 хвилин проти «Вест Гема»

Зідан назвав переможця у протистоянні Реала з Баварією в ЛЧ
Футбол | 06 травня 2024, 09:50 1
Зідан назвав переможця у протистоянні Реала з Баварією в ЛЧ

Екснаставник «галактікос» – про суперництво команд в півфіналі турніру

Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
newkyiv
Приятно вспомнить советское ДК.
КОК 1985-86.
Тогда было Рапид (Вена) - Динамо (Киев) 1:4, 1:5.
Алексей Есенин
да свежо в памяти противостояние с дынамо, мда уж....