Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 16 серпня 2021, 18:17
26623
4

7 топ-футболістів, котрі грали на ЧС-2006 та продовжують кар'єру понині

Минуло вже 15 років, але ці хлопці все ще радують своїх шанувальників красивою грою

| Оновлено 16 серпня 2021, 18:17
26623
4
7 топ-футболістів, котрі грали на ЧС-2006 та продовжують кар'єру понині
Getty Images/Global Images Ukraine. Ліонель Мессі

Нинішнє літо через пандемію коронавірусу виявилося незвичайним з точки зору топових футбольних турнірів. Перш за все, мову варто вести про фінальну частину Євро-2020, яка повинна була пройти ще рік тому, але де-факто була зіграна влітку 2021-го. Саме тому й без того короткострокові канікули без клубного футболу пройшли ще швидкоплинніше - було за чим стежити, що обговорювати, і над чим міркувати.

У той же час, на початку липня виповнилося 15 років з моменту завершення фінальної частини ЧС-2006, який відбувся у Німеччині та став одним з найбільш зразкових із точки зору організації футбольних мундіалів в історії. Тріумфатором того турніру, як і Євро-2020, стала збірна Італії, хоча грали за неї зовсім інші виконавці...

Сьогодні ми пропонуємо згадати топових футболістів, котрі взяли участь у фінальній частині ЧС-2006, й продовжують кар'єру понині. Таких, насправді, залишилося не так і багато, адже ми говоримо про часи, коли на поле ще виходили такі легенди, як Олівер Кан, Девід Бекхем, Міхаель Баллак, Мірослав Клозе, Ернан Креспо, Руд ван Ністелрой, Алессандро Дель П'єро, Роналдо, Рауль, Зінедін Зідан, Луїш Фігу, Андрій Шевченко та багато інших...

Лукас ПОДОЛЬСКІ

Getty Images/Global Images Ukraine

На чемпіонат світу-2006 Лукас Подольскі потрапив в якості самого молодого футболіста в заявці національної збірної Німеччини - господині турніру. Тодішній головний тренер німецької команди Юрген Клінсманн бачив в номінальному форварді «Кельна», який на той момент вже погодив питання переходу в «Баварію», відмінного партнера в атаці для Мірослава Клозе. В результаті Подольскі провів на ЧС-2006 7 поєдинків, в яких відзначився 3 забитими м'ячами, чого все-таки не вистачило Німеччині для тріумфу. Втім, сам Лукаш був визнаний кращим молодим футболістом того мундіалю, а попереду у нього була неймовірна з точки зору очікуваних перспектив кар'єра...

4 червня нинішнього року Лукасу Подольскі виповнилося 36 років. З радарів топ-клубів форвард пропав ще влітку 2015 року, коли перейшов з «Арсенала» в «Галатасарай», а згодом перебрався в японський «Віссел Кобе». У січні 2020-го Подольскі знову опинився в Європі, підписавши контракт з турецьким «Антальяспором», за який провів 47 матчів у всіх турнірах (7 забитих м'ячів і 5 результативних передач). Нинішнього літа Подольскі покинув Туреччину, але завершувати кар'єру не захотів, підписавши контракт з польським «Гурніком» із Забже, де, ймовірно, і попрощається з футболом влітку 2022-го, коли термін дії договору закінчиться.

Сеск ФАБРЕГАС

Getty Images/Global Images Ukraine

Влітку 2006 року Сеску Фабрегасу було всього-на-всього 19 років, і він був головною надією лондонського «Арсенала», якому за допомогою методів і переконань Арсена Венгера віртуозно вдалося забрати хавбека з академії каталонської «Барселони». На турнірі в Німеччині збірна Іспанії провела чотири матчі, після чого поступилася дорогою французам в 1/8 фіналу. Сеск, незважаючи на юний вік, взяв участь у всіх іграх, хоча в стартовому складі з'являвся тільки двічі. Втім, головні успіхи з «Червоною фурією» у Фабрегаса були ще попереду - разом зі збірною він став дворазовим чемпіоном Європи (2008 і 2012), а також чемпіоном світу (2010).

На клубному рівні Сеск Фабрегас більшу частину кар'єри провів у таборі трьох команд - «Арсенала», «Барселони» та «Челсі». Коли він виявився не здатним тягнути топ-рівень, його відпустили в клуб простіше, але все одно дуже пристойний - «Монако», де хавбек грає й донині. Контракт 34-річного футболіста з монегасками розрахований до літа наступного року, і теоретично він незабаром може приїхати до України, коли «Монако» прибуде на матч-відповідь стадії плей-оф кваліфікації Ліги чемпіонів з «Шахтарем».

Лука МОДРИЧ

Getty Images/Global Images Ukraine

У 2006-му Лука Модрич ще виступав за рідне для нього загребське «Динамо». Він був 20-річним перспективним півзахисником, про якого вже чули європейські топ-клуби, але якого поки ніхто не насмілювався запросити до своїх лав. На турнірі в Німеччині Модрич провів лише два поєдинки, вийшовши на заміну в матчах проти Японії і Австралії. Хорвати виступили невдало, покинувши мундіаль вже після групової стадії, що не допомогло Модричу заробити вістів в очах топових покупців.

В Європу Модрич перебрався у 2008 році, коли його контракт викупив «Тоттенхем». Через чотири роки хорват за 35 мільйонів євро поїхав в «Реал», де виступає і до цього дня. На початку вересня Модричу виповниться вже 36 років, а в травні він продовжив контракт з мадридським клубом ще на один рік, провівши який перед володарем «Золотого м'яча» 2018 року серйозно постане питання - завершувати кар'єру, або пограти ще десь, але на більш щадному рівні, як-то рідний чемпіонат Хорватії, грошовиті арабські ліги, або приємна в усіх відношеннях північноамериканська МЛС.

Серхіо РАМОС

Getty Images/Global Images Ukraine

За рік до чемпіонату світу 2006 року Серхіо Рамос перейшов із «Севільї» в «Реал», а тому в свої 20 років був уже досить відомою та яскравою особистістю у світі футболу. Не дивно, що Рамос був ключовою фігурою в складі збірної Іспанії, яка вже в перших двох турах вирішила питання щодо виходу в плей-оф, а тому Серхіо та ще ряду гравців було дозволено перепочити в іграх заключного, третього, ігрового дня групової стадії. Однак це, як уже згадувалося вище, не сильно допомогло іспанцям, на шляху яких встала збірна Франції...

Серхіо Рамос до недавнього часу продовжував грати за «Реал». У мадридському клубі він став справжньою легендою, вигравши 5 чемпіонств у Іспанії, 4 розіграші Ліги чемпіонів, 4 Суперкубки Іспанії й таку ж кількість клубних чемпіонатів світу, а також 3 Суперкубки УЄФА та 2 Кубки Іспанії. Але цього літа Серхіо сенсаційно для багатьох не домовився з «Реалом», вирішивши за краще покинути клуб, і в статусі вільного агента перейти в «Парі Сен-Жермен». На топ-рівні 35-річний Рамос, судячи з усього, збирається затриматися ще як мінімум на два роки - принаймні, саме на такий термін розрахований його договір із парижанами.

Андрес ІНЬЄСТА

Getty Images/Global Images Ukraine

Вихованець академії «Барселони» Андрес Іньєста практично всю свою кар'єру провів в рідному клубі. З нього ж він і був викликаний в збірну Іспанії для участі у фінальній частині ЧС-2006, в якій зіграв лише один матч - в заключному турі групової стадії проти Саудівської Аравії (1:0). Основним футболістом для «Червоної фурії» Іньєста зумів стати вже за два роки на тріумфальному для іспанців Євро-2008, а через чотири роки, вже на Євро-2012 піренейці знову перемогли, а Андрес був визнаний кращим гравцем турніру. Також зі збірною хавбек виграв чемпіонат світу 2010 року, фінальна частина якого відбулася в ПАР.

На клубному рівні Іньєста 16 років віддав «Барселоні». За цей час хавбек провів 674 матчі за «блаугранас» у всіх турнірах, що є третім показником у 121-річній історії клубу. Влітку 2018 року Іньєста вирішив залишити каталонський клуб, підписавши контракт з японським клубом «Віссел Кобе», де виступає й до цього дня. Нині Андресу вже 37, але він не втратив смак до футболу, і не так давно підписав новий договір з японцями, розрахований до кінця січня 2024 року. На момент закінчення цієї угоди Іньєсті буде вже без малого 40 років.

Кріштіану РОНАЛДУ

Getty Images/Global Images Ukraine

Грати за національну збірну Португалії Кріштіану Роналду почав ще у 2003 році, й встиг зіграти у фінальній частині Євро-2004, а тому ЧС-2006 не став для нього першим серйозним турніром на міжнародному рівні. На той момент Роналду мав контракт з «Манчестер Юнайтед», а на мундіалі провів всі 7 поєдинків збірної Португалії, яка дісталася до півфіналу, де поступилася Франції, а потім в матчі за «бронзу» програла ще й господарям німцям. Втім, невдачі зі збірною Роналду все-таки вдалося перервати у 2016-му, коли Португалія сенсаційно стала чемпіоном Європи, а через три роки ця національна команда стала першим в історії тріумфатором Ліги націй.

У 2009 році Роналду перебрався в «Реал», де став справжньою легендою світового футболу, й провів у Мадриді дев'ять років. Після цього, перебуваючи в перманентно натягнутих відносинах з босами «бланкос», Роналду вирішив змінити обстановку і був проданий в «Ювентус», де продовжує грати і понині в свої 36 років. Діючий контракт португальця з туринським клубом розрахований до кінця сезону-2021/22, але вже зараз можна однозначно сказати, що зупинятися на цьому Кріштіану не має наміру - грати і оновлювати рекорди Роналду буде до тих пір, поки дозволяє його богатирське здоров'я.

Ліонель МЕССІ

Getty Images/Global Images Ukraine

У 2006-му Ліонелю Мессі було 19 років, і він не був ключовою фігурою для збірної Аргентини, дебютував у якій за рік до фінальної частини чемпіонату світу в Німеччині. Той мундіаль не приніс аргентинцям радощів - команда дійшла до чвертьфіналу, де в серії пенальті програла збірній Німеччини. Мессі провів на турнірі 3 матчі (1 - в основі), в яких відзначився 1 забитим м'ячем (у ворота збірної Сербії і Чорногорії). Через вісім років Аргентина з Мессі в ролі ватажка набагато ближче підібралася до перемоги на чемпіонаті світу, але тоді в фіналі на шляху до трофею перед ними знову встали німці... Перший же і поки єдиний свій титул з національною збірною Мессі здобув лише в цьому році, коли Аргентина виграла Кубок Америки.

Нині Мессі 34 роки. Всю свою кар'єру на клубному рівні цей футболіст провів в «Барселоні», з якою у нього по завершенні сезону-2020/21 закінчився контракт. Незважаючи на обіцянки босів «блаугранас» підписати нову угоду з легендою, в результаті історія аргентинця в столиці Каталонії завершилася зовсім не так, як хотілося б фанатам клубу. Через фінансові нестиковки та жорсткі правила Ла Ліги, «Барселона» не змогла укласти новий контракт з Мессі, і той через пару днів після офіційного оголошення про відхід зі стану «блаугранас» опинився у «Парі Сен-Жермен». В Парижі разом із Неймаром, Ді Марією, Мбаппе та іншими зірковими гравцями Ліонель тепер спробує допомогти босам клубу вибудувати новий топ-проект світового футболу, до досягнень якого будуть тягнутися всі інші.

Оцініть матеріал
(164)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Джерело: друг Мілевського намагався підкупити не лише 2 гравців Миная
Футбол | 23 квітня 2024, 16:36 19
Джерело: друг Мілевського намагався підкупити не лише 2 гравців Миная

Але футболісти закарпатської команди відмовили в «співпраці» Сергію Третьяку

Джерело: Лунін відхилив пропозицію Реала і може перейти в гранд АПЛ
Футбол | 23 квітня 2024, 22:36 0
Джерело: Лунін відхилив пропозицію Реала і може перейти в гранд АПЛ

Український воротар влітку може перейти в «Манчестер Юнайтед»

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
aleks19826
А так же Златан Великий, Джиджи Буффон, Йохан Джуру, Рибери вроеде не завершал карьеры, Хосе Рейна, Дима Чигринский, Аарон Леннон еще бегает из звезд. Короче хватает их еще. Тевес не помню официально обьявлял или нет после ухода из Боки
Jeka Lukashin
В этот список смело можно добавить и Милевского и Пятова.
Ёкарный Бабай
Криповато глаз на руке выглядит