Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 15 серпня 2021, 22:17
27488
6

П'ять гравців, яким яскрава гра на Євро допомогла перейти в топ-клуб

На жаль, українців в цьому списку поки немає...

| Оновлено 15 серпня 2021, 22:17
27488
6
П'ять гравців, яким яскрава гра на Євро допомогла перейти в топ-клуб
Getty Images/Global Images Ukraine. Давід Трезеге та Павел Недвед

Чемпіонат Європи 2020 року, який через пандемію Covid-19 відбувся цього літа, вже став історією. Зараз, коли на континенті потроху оживає клубний футбол і запускаються розіграші національних чемпіонатів, про нього й зовсім встигли злегка призабути. Але лише вболівальники, тому що скаути, агенти та клубні менеджери продовжують вести активну кадрову роботу, спираючись в своєму аналізі, в тому числі, і на нещодавні результати збірних на чемпіонаті Європи.

Незважаючи на те, що збірна України під керівництвом Андрія Шевченка вельми успішно з точки зору кінцевого результату виступила на Євро-2020, поки жоден із наших футболістів так і не перебрався в якийсь топ-клуб Європи. Чуток було чимало, перш за все, навколо Миколенка, Забарного та Матвієнка, але всі вони залишаються в своїх колишніх клубах, а сьогодні ми згадаємо футболістів, котрі після яскравої гри на Євро зуміли таки змінити прописку, відбувши на істотне підвищення...

Карел ПОБОРСЬКИ

Getty Images/Global Images Ukraine

Чемпіонат Європи 1996 року, який відбувся на полях Англії, став неймовірно успішним для національної збірної Чехії, котра уперше зіграла на континентальному турнірі після розпаду Чехословаччини. Чи то володіючи феноменальним поколінням, чи то будучи натхненними історичною подією, але чеські футболісти видали прекрасний турнір. На груповій стадії Чехія після стартової поразки від Німеччини (0:2) зуміла сенсаційно обіграти Італію (2:1), а потім в третьому поєдинку зіграла внічию з Росією (3:3), що дозволило чехам вийти в плей-офф з другого місця . У чвертьфіналі Чехія подужала Португалію (1:0), потім у півфіналі в серії пенальті пройшла Францію, а у вирішальному матчі лише в додатковий час програла Німеччині (1:2).

Карел Поборськи, котрий грав на позиції правого півзахисника, став одним з тих гравців, які привернули увагу європейських топ-клубів. Саме він забив єдиний м'яч у ворота португальців у чвертьфіналі, а також відзначився одразу трьома результативними передачами, в тому числі однією - у фіналі проти Німеччини, коли рахунок відкривав Патрік Бергер. Логічно, що після завершення чемпіонату Європи на керівництво празької «Славії» вийшло чимало серйозних клубів, але найбільш переконливим виявився «Манчестер Юнайтед». 3,5 мільйонів фунтів виявилося досить, щоб трансфер Поборськи на «Олд Траффорд» відбувся.

На жаль, почати виблискувати в «Манчестер Юнайтед» у Алекса Фергюсона талановитий Поборськи не зміг, так як потрапив на період становлення в команді зірки Девіда Бекхема. Той міцно застовпив за собою місце на правому фланзі півзахисту «червоних дияволів», а Поборськи провів в клубі всього півтора сезони, після чого був проданий за 2,5 мільйони фунтів у «Бенфіку». Що правда, з МЮ Карел все-таки встиг стати чемпіоном Англії, а також взяти два Суперкубки, а всього провів у футболці англійського гранда 45 поєдинків (5 голів та 3 асисти).

Павел НЕДВЕД

Getty Images/Global Images Ukraine

Недвед став ще одним чеським футболістом, котрий до фінальної частини Євро-1996 виступав на батьківщині, а після прекрасної гри на континентальній першості зумів перебратися в топ-клуб і топ-чемпіонат. Павел, що грав зліва у півзахисті, став автором першого гола чехів у ворота збірної Італії, а після сенсаційної перемоги 2:1, майже всі гравці збірної Чехії опинилися під «мікроскопами» скаутів, котрі представляють різні клуби Апеннінського півострова. На той момент контракт Недведа належав празькій «Спарті», яка влітку 1992 року викупила півзахисника у «Шкоди» з Пльзеня (нині ця команда називається «Вікторія») за досить пристойну на ті часи для тамтешнього ринку суму в 1 мільйон доларів. Що правда, вибивати ці гроші колишньому клубу Недведа довелося через звернення у Футбольну асоціацію Чехії, так як боси «червоних» намагалися, як це прийнято нині говорити, «кинути» трансферного партнера.

Як би там не було, але інвестиція в Недведа з боку босів «Спарти» цілком виправдалася, коли після Євро-1996 в клуб прийшов факс із запитом на трансфер гравця від «Лаціо». В процесі торгів чехи змогли вибити у італійців трохи більше 5 мільйонів доларів, а Недвед підписав з клубом зі столиці Італії контракт на чотири роки, який згодом був продовжений. У стані «орлів» Павел остаточно перетворився з «гидкого каченяти» на «прекрасного лебедя». У 1999 році «Лаціо» з Недведом у складі виграв Кубок УЄФА, а через рік чеський хавбек зіграв важливу роль у перемозі римлян в Серії А, яка стала для «орлів» другою й до нинішнього моменту залишається останньою у 121-річній історії клубу.

Всього в «Лаціо» Недвед провів п'ять сезонів, зігравши 208 матчів, в яких відзначився 51 забитим м'ячем і 16 результативними передачами. Влітку 2001 року чеський хавбек був проданий в «Ювентус» за 40 мільйонів євро, причому туринський клуб виграв непросту боротьбу за Павела у «Манчестер Юнайтед» і «Челсі». У стані «старої синьйори» Недвед зіграв ще більше матчів, виграв чотири чемпіонати Італії (хоча два титули згодом були в клубу відібрані через корупційний скандал), а також не покинув туринську команду після переведення її в Серію Б, провівши в «Ювентусі» залишок кар'єри, яку завершив у 2009 році, коли йому виповнилося 37.

Давід ТРЕЗЕГЕ

Getty Images/Global Images Ukraine

У 2000 році збірна Франції їхала на чемпіонат Європи в Бельгію та Нідерланди у статусі діючого чемпіона світу. Це була чудова команда, в атаці якої верховодили молоді, але зіркові Т'єррі Анрі та Ніколя Анелька, а в півзахисті «подавали снаряди» такі метри, як Зінедін Зідан, Дід'є Дешам та Юрій Джоркаєфф. Недивно, що на цьому тлі дещо губився 22-річний бомбардир «Монако» Давід Трезеге, котрий у чемпіонаті Франції-1999/2000 з 22 забитими м'ячами став другим у списку голеадорів після чудового бразильця Сонні Андерсона з «Ліона».

У підсумку на Євро-2000 Трезеге зіграв лише в трьох матчах з шести, але саме його поява у фіналі проти Італії стала ключовою для французької команди. Давід вийшов на заміну на 76-й хвилині замість Джоркаєффа, й спершу на третій доданій асистував Сільвену Вільтору, який зрівняв рахунок і перевів матч в екстра-тайми, а потім на 103-й хвилині з пасу Робера Піреса забив так званий «золотий гол» - м'яч, що завершив гру і приніс титул чемпіона Європи збірній Франції.

Після такого вдалого континентального чемпіонату боси «Монако» не упустили шанс продати і як слід заробити на своєму форварді. Трезеге за рекордні на той момент для «Ювентуса» 45 мільярдів лір (25,5 мільйонів доларів) перебрався в Турин, де провів наступні десять років кар'єри. Зі «старою синьйорою» Давід виграв два чемпіонства в Італії (ще два титули, як і у Недведа були анульовані), допоміг «Ювентусу» повернутися в елітарний дивізіон із Серії Б, а в 32 роки подався в клуби рангом нижче, де виступав аж до 2014-го. У складі «Ювентуса» на рахунку Трезеге 370 матчів, 171 забитий м'яч і 24 результативні передачі.

Хенрік ЛАРССОН

Getty Images/Global Images Ukraine

Одному з кращих форвардів шведського футболу до епохи Златана Ібрагімовича Хенріку Ларссону судилося стати легендою шотландського «Селтіка». За цю команду бомбардир провів сім сезонів й виграв вісім трофеїв. Ларссон відрізнявся феноменальною результативністю в стані команди з Глазго - на його рахунку 175 забитих м'ячів у 221 поєдинку! Пристойно Хенрік забивав і за збірну, але після ЧС-2002 вирішив завершити міжнародну кар'єру, і лише організований уболівальниками збір підписів під петицією за його повернення (подейкували, що зібрали більше 110 тисяч підписів!), а також особисті прохання прем'єр-міністра Швеції й тодішнього глави УЄФА Леннарта Юханссона переконали Ларссона повернутися в збірну і зіграти на Євро-2004.

На чемпіонаті Європи 2004 року, переможцем якого сенсаційно стала збірна Греції, шведи несподівано виграли групу, де грали разом з Данією, Італією та Болгарією. Це був той самий чемпіонат континенту, на якому в останньому турі скандинави розіграли скандальну нічию 2:2, яка влаштовувала обидві сторони, залишивши італійців за бортом плей-офф. У чвертьфіналі Швеція гідно протистояла Нідерландам, але поступилася супернику лише в серії післяматчевих пенальті. Хенрік Ларссон на тому чемпіонаті Європи забив 3 м'ячі, ставши кращим голеадором шведської команди, обійшовши на один гол 22-річного Ібрагімовича.

Після Євро-2004 Ларссон прийняв рішення покинути «Селтік». Йому якраз прийшло запрошення від «Барселони», і в майже 33-річному віці Хенрік нарешті потрапив у справжній європейський топ-клуб. У столиці Каталонії Ларссон відіграв два сезони (59 поєдинків, 19 голів), ставши 2-разовим чемпіоном Іспанії та вигравши Лігу чемпіонів, після чого повернувся в рідний «Хельсінгборг». У 2007-му на правах короткострокової оренди Хенрік пограв ще й за «Манчестер Юнайтед», з яким встиг стати чемпіоном Англії, а кар'єру завершив у листопаді 2009-го, коли йому було вже 38.

Лука МОДРИЧ

Getty Images/Global Images Ukraine

У 2008 році чемпіонат Європи було довірено провести Австрії і Швейцарії, а збірна Хорватії, кольори якої на турнірі був покликаний захищати хавбек загребського «Динамо» Лука Модрич, потрапила в одну групу з австрійцями. Але, незважаючи на протистояння з однією із господарок турніру, Хорватія впевнено виграла квартет, здобувши три перемоги в трьох матчах, в тому числі й над Німеччиною з рахунком 2:1.

Після настільки яскравої гри на груповій стадії, багато хто з фахівців припускав, що хорвати і в плей-офф зуміють пройти далеко, але «шашкові» несподівано вже чвертьфіналі спіткнулися на Туреччині. Матч завершився нічиєю 1:1, а в серії пенальті успішнішими виявилися турки. Лука Модрич провів на тому чемпіонаті Європи три матчі, в яких відзначився одним забитим м'ячем (переможним проти Австрії) та результативним пасом в чвертьфіналі.

Після Євро-2008 Модрич нарешті покинув рідний для нього чемпіонат Хорватії. Талановитого півзахисника за 20 мільйонів фунтів викупив «Тоттенхем», де Лука відіграв чотири сезони, але виграти так нічого й не зумів. Втім, з приводу останнього над «шпорами» вже давно потішаються злостивці... Зрештою, влітку 2012 року, вже після наступного чемпіонату Європи, який пройшов у Польщі та Україні, і на якому Хорватія не змогла вийти з групи (що правда, це був квартет з майбутніми фіналістами турніру Іспанією та Італією, а також з командою Ірландії), Лука Модрич за 31,5 мільйон фунтів перейшов в «Реал». У стані мадридців хорватський півзахисник, котрому нині вже 35 років, виступає і по сей день, нещодавно перепідписавши контракт до кінця сезону-2021/22. Відзначимо, що після завершення виступів збірної Хорватії на Євро-2020, де «шашкові» дісталися до 1/8 фіналу, Модрич оголосив про відхід з національної команди, зупинившись на цифрах в 142 матчі і 18 забитих м'ячів.

Оцініть матеріал
(169)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Work W1901
"Cаме він забив єдиний м'яч у ворота португальців у чвертьфіналі, а також відзначився одразу трьома результативними передачами, в тому числі однією - у фіналі проти Німеччини, коли рахунок відкривав Патрік Бергер."
Лол, якщо незраджує память, Бергер пенку забив
Henriklarsson11
усі топ гравці, а Лассон one love)
Володимир Ляшенко
А Яремчук? Чи Бенфіка не топ-клуб?