Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 13 серпня 2021, 14:08
16248
5

Барселона має надоумити «робота» Педрі, щоб він себе не угробив

Рекорди та працездатність - це добре, але межі можливостей організму ніхто не відміняв

| Оновлено 13 серпня 2021, 14:08
16248
5
Барселона має надоумити «робота» Педрі, щоб він себе не угробив
Getty Images/Global Images Ukraine. Педрі

Влітку минулого року 17-річний на той момент хавбек Педрі повернувся в «Барселону» після закінчення оренди в «Лас-Пальмасі». Контракт талановитого футболіста каталонці викупили у острів'ян за 20 мільйонів євро ще на початку вересня 2019-го, після чого погодилися на сезон залишити Педрі набиратися досвіду у складі рідної для нього команди. Півзахисник провів 36 матчів, в яких записав на свій рахунок 4 забитих м'ячі та 6 результативних передач - непогані показники, як для такого юного футболіста.

Однак після повернення до «Барселони» мало хто чекав, що Педрі зуміє з ходу закріпитися в першій команді «блаугранас». Молодик, який ще вчора рубався в Сегунді, був мало схожий на потенційного лідера однієї з найбільш сильних іспанських команд, а тому Педрі передрікали роль дублера або резервіста, що виглядало цілком логічним прогнозом. Власне, десь так сезон-2020/21 для Педрі в «Барселоні» й починався - він переважно виходив на заміни, але до кінця жовтня остаточно переконав тренерський штаб «блаугранас» на чолі з Рональдом Куманом в тому, що здатний на значно більші досягнення.

У підсумку сезон для Педрі фактично розтягнувся на 11 місяців, протягом яких півзахисник провів 73 офіційні поєдинки за свою клубну команду, а також за національну та олімпійську збірні Іспанії. Завдяки цьому 18-річний хлопчина побив рекорд, який здавався феноменальним, португальця Бруну Фернандеша, котрий раніше зумів зіграти у 72 поєдинках протягом одного сезону.

Свій останній, 73-й за ліком, поєдинок в рамках де-факто сезону-2020/21 Педрі провів 7 серпня в рамках фіналу футбольного турніру на Олімпійських іграх в Токіо, в якому Іспанія поступилася Бразилії (1:2) в екстра-таймах. Здавалося б, після цього молодий футболіст відправиться в заслужену відпустку, яка затягнеться як мінімум на місяць, проте в результаті ми маємо абсолютно іншу ситуацію, котра викликає ряд питань і серйозних побоювань за, ймовірно, нового лідера «Барселони».

Каталонський клуб дійсно був готовий надати Педрі кілька днів відпустки. Рональд Куман, звичайно ж, не хотів залишатися без юного таланта надовго, але декаду точно планував віддати тому на відновлення. Однак несподівано сам Педрі відмовився від відпочинку, вважаючи, що йому цілком достатньо кількох днів на перезавантаження думок, після чого він знову буде готовий фізично та ментально до того, щоб зосередитися на нових викликах, які стоять перед командою вже в рамках сезону-2021/22, що в Ла Лізі починається вже 13 серпня (для «Барселони» - 15 серпня домашньою грою проти «Реал Сосьєдаду»).

Getty Images/Global Images Ukraine

Примітно, що після завершення Євро-2020, але до старту футбольного турніру на Олімпіаді в Токіо, Рональд Куман у спілкуванні з пресою заявляв про важливість отримання Педрі повноцінного відпочинку після настільки насиченого для молодого футболіста іграми сезону.

«Педрі багато грав. Ми повинні надати йому стільки днів відпочинку, скільки йому буде потрібно протягом цього літа. Як вже казав Гвардіола, зіграти два важливих турніри протягом одного літа - це перебір, але ми, як клуб, нічого не можемо з цим вдіяти», - заявляв Куман.

І в рамках цього ж інтерв'ю нідерландський фахівець додавав: «Для нашої футбольної системи дуже важливо, щоб молодь бачила, як гравець у 18 років здатний використовувати можливості в першій команді, які йому будуть надані у відповідь на старанну працю».

Getty Images/Global Images Ukraine

В останній тезі тренера і полягає, мабуть, фундаментальна значимість Педрі для нинішньої «Барселони», яка переживає фінансову та кадрову кризу. Каталонський клуб, можливо, як ніколи за останні десять років потребує якісних молодих футболістів - вихованців Ла Масії. І Педрі для останніх є живим уособленням здатності пробитися до головної команди в тому віці, коли більшість гравців ще виступають на рівні U-19.

Саме тому керівництву «Барселони» та особисто Рональду Куману важливо зрозуміти, яка зараз на них лежить відповідальність за подальший розвиток і кар'єрний шлях такого таланту, як Педрі. У свої 18 років цей кмітливий на футбольному полі юнак, безумовно, ще не здатен усвідомлювати всю небезпеку, якій він готовий піддавати свій організм, відмовляючись від повноцінного літнього відпочинку. Фізичні навантаження, особливо на топ-рівні, здатні по-справжньому вбивати здоровий організм, тому що ми говоримо про спорт високих досягнень, де на кону трофеї і величезні гроші, а не про аматорські заняття або лікувальну фізкультуру.

Навряд чи на старті сезону «Барселоні» надзвичайно потрібен Педрі. Куди більше його послуг каталонці потребуватимуть всередині й на фініші, ніж зараз, коли попереду ще дуже багато матчів, де теоретично без над зусиль можна відіграти потенційну фору від невдалого початку чемпіонату. Очевидно, що для цієї «Барселони» Педрі - це фігура, котру можна порівняти з Андресом Іньєстою, але форсувати перетворення юного таланта на повноцінного лідера команди, навіть після відходу з колективу Ліонеля Мессі, Куману навряд чи варто. Все повинно відбуватися органічно та поступово, тоді й буде толк.

Getty Images/Global Images Ukraine

Не можна забувати приклад талановитого бразильця Андерсона, котрий видав якісний дебютний сезон в «Манчестер Юнайтед», а потім влітку 2008 року відбув на Олімпійські ігри в Пекін. Свій останній матч на тому олімпійському футбольному турнірі хавбек провів 22 серпня, а вже через три дні зіграв за «червоних дияволів» у другому турі нового сезону англійської Прем'єр-ліги, причому вийшов у стартовому складі. В результаті Андерсон фізично не витягнув навантажень, що призвело спершу до погіршення ігрових показників, а потім і до частих проблем зі здоров'ям. Зокрема, Андерсону докучало хворе коліно, через яке сумарно бразилець провів у лазареті близько року свого життя, а закінчувати кар'єру був змушений в скромному турецькому клубі «Адана Демірспор» у 31 рік...

Від Педрі в новому сезоні будуть очікувати більшого. Він уже показав, на що здатен, але тепер з нього будуть питати не як з ноунейму із «Лас-Пальмаса», а як з гравця, який рік практично тягнув на собі не тільки «Барселону», а й збірну Іспанії. У Ла Лізі-2021/22 фанати «блаугранас» захочуть побачити від Педрі ще один або два кроки вперед у кар'єрі, і в разі їх присутності на трибунах, футболіст зможе відчути тиск безпосередньо на полі. Причому уболівальникам, в більшості своїй, абсолютно плювати на кількість матчів, які Педрі провів у минулому сезоні та кількість днів, протягом яких він відпочивав. Особливість фанатів полягає у тому, що вони практично миттєво забувають колишні заслуги, й зосереджують увагу виключно на поточних виступах і потенційних перемогах, а все інше - лірика, про яку можна буде потеревенити колись пізніше.

Getty Images/Global Images Ukraine

З огляду на це, керівництву «Барселони» та особисто Рональду Куману не варто надмірно брати до уваги побажання Педрі щодо ігрової практики на старті нового сезону. Навіть якщо 18-річний хлопець запевнить, що готовий грати з першої і до останньої хвилини в кожному поєдинку нового чемпіонату, Куману просто необхідно буде проявити свої досвід, мудрість і залізний авторитет. Не можна на чільне місце ставити короткострокові плани на шкоду довгостроковим вигодам, а повноцінний відпочинок Педрі, як би до нього не ставився сам футболіст, призведе до отримання дивідендів «Барселоною» не зараз, а в кінці сезону-2021/22. І плювати на рекорди, хоча й 73 матчі за сезон перевершити навряд чи скоро комусь вдасться...

Оцініть матеріал
(49)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Врятувала 5 матчболів! Костюк вирвала перемогу в 7-ї ракетки у Штутгарті
Теніс | 19 квітня 2024, 00:45 49
Врятувала 5 матчболів! Костюк вирвала перемогу в 7-ї ракетки у Штутгарті

Марта у трьох партіях обіграла Чжен Ціньвень у 1/8 фіналу турніру WTA 500

«Твій момент, брате». Зірковий гравець Реала розхвалив Луніна
Футбол | 18 квітня 2024, 18:58 0
«Твій момент, брате». Зірковий гравець Реала розхвалив Луніна

Джуд Беллінгем відзначив феноменальну гру українського воротаря

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Alex Andreiev
Пусть наша молодежь учится и смотрит. 18 лет- миллионер, но на Ибицу с девками отказался ехать после тяжелого сезона.
Вадим Кузьменко
Не показывайте это нашим футболистам . Им и так тяжело играть в упл и кубке
Olegor
А в 20 лет инфаркт?
На отдых надо выганять