Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 10 серпня 2021, 10:35
28597
12

Крістіан Еріксен: як у нього справи зараз, і що з перспективами

Контракт 29-річного данця з «Інтером» чинний до літа 2024 року

| Оновлено 10 серпня 2021, 10:35
28597
12
Крістіан Еріксен: як у нього справи зараз, і що з перспективами
Getty Images/Global Images Ukraine

12 червня весь футбольний світ пережив справжній шок. У кінцівці першого тайму матчу першого туру групового етапу фінальної частини Євро-2020 між Данією та Фінляндією на полі сталося щось жахливе. Принаймні, саме так все виглядало спочатку, коли хавбек датчан Крістіан Еріксен, намагаючись прийняти м'яч від партнера, просто звалився на газон у несвідомому стані. Далі глядачі побачили коло з гравців збірної Данії, які своїми тілами закривали від пролазливих фотографів та роззяв безпорадного Еріксена, котрий отримував першу медичну допомогу. Багато хто з данських гравців плакав, інші невміло намагалися приховати почуття остраху за життя партнера...

Згодом лікар збірної Данії Мортен Боесен заявив, що Еріксен дійсно пережив клінічну смерть прямо на полі, але медичній бригаді вдалося «завести» серце Крістіана за допомогою спеціального обладнання. «Ми провели першочергову реанімацію прямо на полі, і нам це вдалося. Наскільки ми були близькі до того, щоб втратити Еріксена? Не знаю, але ми повернули його до життя після однієї дефібриляції, тому досить швидко», - сказав лікар.

Після цього Данія дограла в той же день матч проти фінів, хоча й не могла думати про футбол. Команда Каспера Х'юлманда сенсаційно програла той поєдинок (0:1), але в майбутньому змогла перекреслити очікування скептиків й дісталася до півфіналу Євро-2020. Важливо, що практично кожен раз Х'юлманд і його підопічні, рухаючись далі по турнірній сітці, згадували про Еріксена. Коуч і футболісти не втомлювалися підкреслювати, що Крістіан повинен був бути з ними весь цей час, а тому до кінця вони б'ються не тільки за батьківщину і уболівальників, але й за свого партнера, котрому, на щастя, вдалося вижити.

У лікарні Еріксен провів трохи менше тижня. Йому імплантували кардіовертер-дефібрилятор, який буде стимулювати серце та виправляти небезпечну для життя аритмію. За кілька днів до виписки Крістіан в своєму акаунті опублікував звернення до всіх людей, які підтримали його в непростій ситуації.

«Всім привіт! Велике спасибі за ваші добрі та милі повідомлення, які приходили з усього світу. Це дуже багато значить для мене і моєї родини. Я в порядку, хоча попереду у мене ще обстеження в лікарні, але відчуваю я себе добре. Тепер буду підтримувати збірну Данії в наступних матчах. Грайте за Данію! Ваш Крістіан Еріксен», - йдеться у дописі в Instagram футболіста.

На початку липня з'явилася нова інформація про Крістіана Еріксена. Стало відомо, що він продовжує відновлюватися в рідній Данії. Зокрема, зірковий хавбек потрапив на фото разом з юним шанувальником його таланту. Знімок, судячи з геолокації, був зроблений на відомому данському пляжі Тісвілделейе.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bjørn Bindzus (@bjornbindzus)

Однак грати з дефібрилятором Еріксену в Італії не дозволять. У тамтешній Серії А на цей рахунок діє жорсткий медичний протокол, за умовами якого категорично заборонено перебувати на полі футболістам з кардіостимуляторами. Багато в чому через це, як вважають експерти, «Інтер» підписав турецького хавбека Хакана Чалханоглу, прибуття якого в стан «нерадзуррі» фактично означає, що Еріксен у сезоні-2021/22 міланській команді навряд чи допоможе.

У той же час, важливо розуміти, що аж ніяк не у всіх футбольних чемпіонатах діють такі ж правила медичного протоколу, як в італійській Серії А. Скажімо, в нідерландській Ередивізі подібних обмежень не існує. Більш того, захисник «Аякса» та збірної Нідерландів Дейлі Блінд нині виходить на поле, маючи встановлений підшкірний кардіовертер-дефібрилятор, аналогічний тому, який нині був інтегрований в організм Еріксена.

Також варто відзначати, що кілька днів тому в авторитетній британській газеті The Times з'явився матеріал, у якому стверджується, що спортсмени «майже завжди» можуть повернутися на колишній рівень фізичних навантажень після аналогічних випадків із серцевими проблемами, які пережив Еріксен. Автори матеріалу посилаються на дослідження вчених, котрі з'ясували, що не у всіх людей вчасно можна виявити генетичні захворювання, здатні призвести до проблем із серцем, що викликає його зупинку. Однак подальший прогноз для таких пацієнтів сприятливий, і вони навіть зможуть поступово повернутися на колишній рівень спортивної форми.

Як би там не було, але в Італії Крістіана Еріксена в найближчі півроку ми на полі не побачимо точно. Можливо, «Інтер» відправить хавбека в оренду в клуб із країни, де данцю не буде протипоказано грати у футбол, але в цьому випадку очевидно одне - ризики будуть перекладені на самого гравця. Чи захоче Еріксен знову відчути футбольний адреналін на полі? Це питання, відповідь на яке ми, звичайно ж, колись дізнаємося, але далеко не факт, що в самому найближчому майбутньому.

Нещодавно партнер Еріксена по збірній Данії та форвард «Барселони» Мартін Брейтуейт, згадуючи ситуацію навколо Крістіана в матчі проти Фінляндії, чесно зізнався, що йому було дуже непросто. «Я пережив одну з найжахливіших ситуацій у своєму житті. Те, що було найважливішою спортивною подією в історії Данії, перетворилося на справжній кошмар. Те, що сталося того вечора, для багатьох стало шоком. Був момент, коли я подивився на Еріксена, й зрозумів, що його більше немає з нами. Коли ви бачите тіло мертвої людини, то розумієте це відразу. Ви усвідомлюєте це. І це те, що я бачив того вечора», - зізнався Брейтуейт.

З огляду на це, далеко не факт, що рідні та близькі Еріксена дозволять тому повернутися у футбол, як би не хотів цього сам Крістіан. Для них куди важливіше мати в сім'ї сина, чоловіка та батька, ніж футболіста, кожен вихід на поле якого буде викликати стрес і занепокоєння. Колись легендарний Арріго Саккі сказав: «Футбол - найважливіша справа із усіх неважливих справ». Він мав рацію, особливо, якщо врахувати, що життя - це найдорожче, що є у кожної людини.

Олексій Сливченко
Оцініть матеріал
(151)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 12
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Ёкарный Бабай
После такого самый сложный момент - психологический. Блинд играет без особых физических проблем, но утверждает, что каждый раз борется со страхом выходя на поле. Ну то есть, ни о какой 100%-ной работоспособности уже нельзя говорить, если прибавляется борьба с собой.
Вова Чертрогатый
а есть ли смысл ему рисковать? жизнь то одна, и он скорее всего уже что-то заработал на футболе, надо заканчивать
Tasha19
Той випадок, коли футбол футболом, а здоров'я важливіше.
tima fialko
Навіть якщо Крістіан подолає психологічний бар"єр,мільони людей будуть хапатися за серце при кожному його падінні.Тож краще піти
StrikeX
Те що він тоді вижив, то вже величезний позитив і майже чудо. Пам'ятаю, у той момент думав: "Напевне, це все...", виглядало все настільки страшно.
Так що зараз для нього футбол - не головне. Головне - відновитися на 100 % і берегти здоров'я
Viktor Krichevskii
Лучше уйти и заниматься физкультурой....тренировать дитишек...даже не взросльіх...
scorpio16
В случае Кристиана , действительно лучше будет закончить карьеру либо переходить в чемп Нидерландов итам играть , если семья даст добро либо план Б - начинать тренерскую карьеру ,заканчивать курсы , получать лицензию и вперёд под чьё то крыло в тренерский штаб на несколько лет