Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 06 серпня 2021, 19:02
25789
38

Чому відхід Мессі з Барселони — тотальний провал

Менше, ніж клуб, менше, ніж Ліга, менше, ніж казка

| Оновлено 06 серпня 2021, 19:02
25789
38
Чому відхід Мессі з Барселони — тотальний провал
Getty Images/Global Images Ukraine. Ліонель Мессі

За резонансом це в сотні разів крутіше, ніж відхід Шевченка зі збірної України: вже вибачте, Андрію Миколайовичу. Найвідоміший в новітній історії футболіст, який зріднився з одним із найбільших футбольних клубів, йде. Ліонель Мессі дуже хотів залишитися в «Барселоні», «Барселона» дуже хотіла, щоб Ліонель Мессі залишився. Але в підсумку все завершилося крахом.

***

З 30 червня цього року Лео перебував у статусі вільного агента. Уже тоді це «цікаве» положення викликало, як мінімум, здивування і подив: як так, чому «Барса» не може домовиться зі своїм символом? Однак знаючі інсайдери всіх мастей запевняли, що це не більше, ніж колізія, непорозуміння, і воно буде вирішено найближчим часом. Мовляв, Мессі залишиться. Та й не з руки аргентинцеві було тоді форсувати події, адже потрібно писати історію на Копа Америка.

Перший титул чемпіона Південної Америки Лео нарешті отримав. Чисельна армія шанувальників маленького великого генія видихнула з полегшенням: ну, вже тепер-то він точно залишиться в «Барселоні», адже вже, фактично, нікому нічого доводити не повинен.

В принципі, наміри до оптимізму, вже навіть не стриманого, а ґрунтовного, дійсно були. За інформацією як каталонських, так, в цілому, і іспанських ЗМІ, клуб і футболіст перебували на дуже просунутій стадії переговорів. Більш того, сторони практично знайшли консенсус: Мессі заради нового контракту з «більше, ніж клубом», погодився на серйозне урізування зарплати. Ні, не так: на зменшення свого заробітку в два рази.

З ранку в четвер, п'ятого серпня, з'явилася інформація від відразу декількох, незалежних один від одного джерел, що контракт між «Барселоною» і її капітаном «на мазі». Більш того, вперше в своїй кар'єрі Лео представлятимуть, як офіційного новачка команди, і що сам аргентинець для цього урочистого і неординарного випадку підготував відповідну промову. І навіть антураж для цього виходив символічним: на «Камп Ноу», на товариський поєдинок, восьмого серпня завітає «Ювентус», з вічним суперником-колегою Лео в складі - Кріштіану Роналду, і ось перед цією грою і мало відбутися офіційне повернення Мессі.

Не відбулося. Далі, тобто ближче до вечора четверга, «Барса» підірвала справжню «ядерну бомбу»: мовляв, угоди не буде, хоча обидві сторони її хотіли, але «з фінансових і структурних причин» вона не відбудеться.

Тут-таки став реальністю факт, що вже після того, як Мессі погодився в два рази зменшити свою зарплату, його вмовляли знову піти на фінансові поступки. Лео відмовився. Тоді «Барса» і капітулювала.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ліонель Мессі

Напевно, при великому бажанні можна метнути камінь в город футболіста: мовляв, уже йде з ярмарки, міг би і стримати свої апетити. Тим більше, що клуб-то для нього не тільки рідний, а й знаковий. Швидше за все, в цьому щось є. Але ж гравець і так пішов на досить відчутні поступки своєму клубу. А ось клуб - не пішов. Тобто в даному випадку можна з комфортною упевненістю стверджувати, що «Барса» просто не зробила практично нічого, щоб утримати свій головний символ.

***

Згадайте, новий-старий президент «блауграни» Жоан Лапорта виграв недавні вибори після фактично імпічменту колишнього керівника клубу Хосепа Бартомеу в першу чергу на запевненнях зберегти Мессі для команди. Лапорта навіть спеціальний план для цього розробив: продати Юмтіті і Пьяніча, а якщо пощастить - і Грізмана з Дембеле, урізати зарплати іншим «сенаторам» - Піке, Бускетсу, Тер Штегену і Роберто. Але зовсім нічого зроблено не було. Так, план був апріорі авантюрним, та й спадок від «Бармалея» Лапорті дістався кепський, але ж і сам Жоан не зробив майже нічого, щоб поліпшити «інвестиційний клімат» в клубі. Зате не зрозуміло навіщо підписав явно «збитого льотчика» Агуеро. Тільки тому, що він друг і родич Мессі?

Getty Images/Global Images Ukraine. Жоан Лапорта та Серхіо Агуеро

На жаль, але «більше, ніж клуб», насправді таким не виявився. Маючий негативний фінансовий баланс, «синьо-гранатовий» монстр є на даному етапі практично мильною бульбашкою. Тому він навесні так рвався в добре відому Суперлігу, сподіваючись за рахунок американських мільйонів покращити своє становище. Та ідея виявилася фатою морганою, а іншої ідеї просто не знайшлося. Та й Ла Ліга не змогла/не захотіла міняти свої правила заради «Барселони» і її лідера. Згідно з виписаним фінансовим регламентом організації, яка проводить чемпіонат Іспанії, клуб апріорі не може витрачати більше, ніж заробляє. Якщо в минулому сезоні у «Барси» йшло на зарплати 671 мільйон євро, то в новому повинно було йти не більше 383 мільйони. Як то кажуть, закон суворий, але на те він і закон.

Проте, напевно, в зв'язку з цим можна пред'явити претензії керівництву Ла Ліги. Її глава Хав'єр Тебас не раз і не два гучно заявляв, що єдине і головне надбання іспанської першості - Ліонель Мессі. Мовляв, ми майже безболісно пережили відхід Неймара і навіть Роналду, і поки є Мессі, мрії про «наздогнати і перегнати» АПЛ є реальними.

Тепер Тебас, як і Лапорта, втратив свій головний козир, свій головний аргумент. До речі, днями Ла Ліга урочисто відрапортувала про підписання серйозної фінансової угоди з зарубіжним інвестиційним фондом на 2,7 мільярда євро. Можна лише уявити вираз обличь босів цього фонду після того, як вони дізналися, що Мессі більше не буде грати в чемпіонаті Іспанії.

Але Тебас і Ла Ліга в даній ситуації - однозначно менше зло. Це в першу чергу «Барселона», загнавши себе в глибоку боргову яму, стала заручником ситуації, що виникла. Хоча і на всю котушку намагалася перевести стрілки на Тебаса і його відомство. У клубі безлад - сто разів правий колишній гравець «Барси» Лінекер. І ніякими доказами на кшталт «клуб більше, ніж один футболіст», в даній ситуації себе не виправдаєш: завжди є винятки з правил. Ситуація з Мессі - якраз цей виняток.

І якщо Бартомеу вже ніколи не відмитися від тавра «проґавив Неймара», то Лапорта буде жити з ярликом «втратив Мессі»...

... «Барса» вже прибрала зі складу Мессі, клуб випустив прощальний ролик про свого капітана. Загалом, на даний момент ситуація бачиться саме такою, що повернення не буде. Якщо так в підсумку і станеться, програють абсолютно всі. В першу чергу клуб, який відтепер буде просто клубом. Та й Ла Ліга не скоро оклигає від відходу свого головного «людського» активу. Постраждає, якщо вже не постраждав, і сам Мессі. Його казка мала завершитися інакше.

Але в цьому грьобаному коронавірусному світі красивих, а головне щасливих казок стає, на жаль, все менше і менше.

Оцініть матеріал
(153)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 38
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Alexander Nikolaenko
Печально, конечно... Это мой любимый футболист и ему пора искать новые вызовы... Удачи, Лео! Мы в тебя верим!
finka13
В первую очередь клуб, который отныне будет просто клубом
Барселона никогда не будет просто клубом. Это Вальядолид просто клуб, а команда в которой играли:
Ромарио
Роналдиньо
Ронадло
Ривалдо
Кройф
Иньеста
Хави
Куман
Фигу
Вилья
Пике
Гвардиола
Стоичков
Коку
Точно не просто клуб.
З.Ы. а вот автор - просто писака...
tima fialko
Барса не по-людські обійшлась з Суаресом,тепер імітувала "боротьбу"за Мессі.Фактично обох гравців яким клуб великою мірою забов"язаний своєю славою останніх років,вигнано в шию.Буду вболівати за Барсу навпаки,щоб фани розтрощили офіс клубу за падіння на дно Ла Ліги
euro2012_za_2012euro
Просто МС купил ГрильЯЖа по 1,5 млн. За 1кг
На мази Лукаку. За те же бешенные деньги. Уже денег нет. Как минимум финансовый феерплей
Мбаппе хочет через год свободным негром в Реал. Но можно этот год поиграть с Месси
ПСЖ фаворит на Месси.?
Cruijff
Згадується "відхід" Тотті - вражаюче видовище,
а ситуація із Мессі повна лажа ..
Микола Унгурян
шкода, правда при чому тут автор приплів коронавірусний світ?
Що до 2020 року в Барси все було ок з фінансами?
Мессі звісно успіхів та нових здобутків, але навряд чи з ПСЖ зможе здобувати серйозні трофеїі
GeloN83
Буде прикольно, якщо Мессі стане гравцем "Реалу"... Але... "Ман. сити" чекає на Мессі...
Maxcrimea10
1) Бартомеу целенаправленно разваливал клуб годами - неужели не понесет за это наказания?
2) о ситуации с зарплатами знали уже давно, можно было продумать альтернативные стратегии удержания Месси и как минимум никого не подписывать до слива балласта
3) с Лео нужно максимально поддерживать контакт и вернуть его через год, он точно принесет еще много выгоды для клуба!
Ёкарный Бабай
"То есть в данном случае можно с комфортной уверенностью утверждать, что «Барса» попросту не сделала практически ничего, чтобы удержать своего главного символа." То есть платить вместо 50 млн в год все еще баснословные 25 млн в год и это в двух шагах от банкротства - ничего не сделала? Зарплата Месси в 6 раз больше, чем у любого другого футболиста Барсы. Нужно признать, что он не пошел на более чем 2-кратное уменьшение ЗП ради фейр-плея Ла Лиги, а значит думает о деньгах, которые можно заработать в другом более богатом клубе и только поэтому стороны не договорились.
Саша Яковенко
Василенко - апріорі вірний самому собі.
bolela11111
Это был крик души фаната. Но, как человек со стороны, я не вижу, "тотального провала", кроме как для болельщиков клуба.
Месси хотел уйти еще год назад из-за разногласий, тогда удержали. Но, сейчас еще и ситуация с финансами.. все-таки не 100 долларов, да и не факт что будут трофеи даже если Месси будет дальше колошматить, а ему 34.. Нет ему времени ждать перемен к лучшему имхо
zac1310
...потом-то всё нормализуется, но на пару-тройку лет отток капиталов гарантирован
Sunrise
Только не пойму какие там вопросы могут быть к Ла Лиге? Переписывать правила под одного человека?
umnuy2
Можно же было к примеру согласиться на 1 евро зарплату а когда все наладиться через год,два увеличили бы в два раза ту что не пропустила да лига....или они там все друг другу не доверяют
Kevko
У Барсы нет денег содержать Месси в его видении своих доходов. Такова реальность. Эта ситуация показывает, что возможно единицы из футболистов по настоящему преданы клубам. Все остальные - люди, которые выбирают наиболее денежный путь. Даже если этих денег уже очень много накопили.
Слабый чемпионат, надо уезжать за границ
Наконец то барса будет как команда.