Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 03 серпня 2021, 22:44
8398
26

Чого чекати від Шахтаря під керівництвом Де Дзербі

Оглядач Sport.ua в двох турах у виконанні «гірників» побачив і нове, і старе

| Оновлено 03 серпня 2021, 22:44
8398
26
Чого чекати від Шахтаря під керівництвом Де Дзербі
ФК Шахтар

«Всі ті ідеї, які Де Дзербі награвав на тренувальних зборах, ми побачили», - сказав після прем'єрного поєдинку «Шахтаря» в новому сезоні (проти «Інгульця») генеральний директор «гірників» Сергій Палкін. З функціонером донецького клубу складно не погодитися: нові ідеї нового тренера «помаранчево-чорних» дійсно проглядалися вже в першій офіційній грі. Та й у другій теж. Але це аж ніяк не означає, що нинішній «Шахтар» кардинально відрізняється від «Шахтаря» Каштру. І що цей «Шахтар» на голову сильніше від «Шахтаря» кінця минулого сезону. Стислі висновки з перших двох поєдинків «Шахтаря» на чолі з новим наставником читайте нижче.

1. Нова схема

Луїш Каштру наполегливо «пересаджував» команду на схему 4-3-3. У перший сезон португальця в «Шахтарі» така ігрова модель виявилася і ефектною, і ефективною. В першу чергу тому, що лідери колективу - Тайсон і Марлос - були в порядку. Але ось на другий рік роботи Каштру з «гірниками» схема почала помітно пробуксовувати. Тайсон і Марлос з неї «випали», погіршили свої показники і інші гравці основи: Патрік, Степаненко, Тете, Мораес. Де Дзербі відмовився від використання «нідерландської» схеми і перейшов на знайому «Шахтарю» модифікацію 4-2-3-1. Власне, в такому повороті подій не було ні підступу, ні несподіванки, адже італійський тренер в своєму головному «дошахтарському» клубі («Сассуоло») працював саме за таким алгоритмом. Всі контрольні поєдинки на літніх зборах «гірники» провели саме за цією моделлю. За нею ж зіграли і два стартових тури УПЛ - проти «Інгульця» і «Львова». Є стійке враження, що дана ігрова модель донецькій команді підходить краще, оскільки дозволяє помітно посилити центр поля.


ФК Шахтар. Роберто Де Дзербі

2. Зашкалююча кількість передач і контроль м'яча: вже не «стерильний», але ще не суперефективний

Відносно новою виявилася і манера гри «Шахтаря» за нового тренера. Стартовий склад можна було спрогнозувати вже за останніми спарингами на австрійському зборі. Контрольний матч проти «Оболоні» (вже в Україні) лише підтвердив ці прогнози. Трубін в воротах, пара центрбеків - Марлон і Матвієнко, пара фулбеків - Додо і Корнієнко, опорні - Степаненко і Майкон, трійка атакуючих хавбеків - Педріньйо, Соломон і Патрік, на вістрі атаки - Траоре. Цей склад італієць виставив проти «Інгульця». У матчі проти «Львова» зробив два коригування в порівнянні з дебютом: замість Майкона в опорній зоні з'явився Антоніо, а замість Педріньйо на правому крилі атаки - Тете.

Отже, що ж такого нового показують на полі ці футболісти? Дуже серйозно зросла кількість передач. Причому передач коротких, горизонтальних. У контрольній грі проти «Оболоні» підопічні Де Дзербі зробили аж 1101 передачу: для наших широт це фантастична цифра. У матчі проти «Інгульця» передач було трохи менше, але все одно зафіксований рекорд за останні шість років - 908 передач. В повному порядку з передачами у донеччан було і в зустрічі з «Львовом».


ФК Шахтар. Марлон

Крім передач, змінилася і структура гри команди. За Каштру вінгери під час розвитку атаки дуже часто зміщувалися ближче до центру, звільняючи простір на флангах для крайніх захисників. У Де Дзербі в зв'язку з цим все по-іншому: крайні захисники на початковій стадії атаки зміщуються ближче до центру поля, в той час як вінгери розтягують фронт атаки якомога ширше. Так, Де Дзербі пробував і інші варіанти при початку атаки, але базовим залишався вищезгаданий. До речі, дана структура добре підходить Додо, і не дуже добре - Корнієнку. Тому не виключено, що якщо Ісмаїлі набере оптимальні кондиції, то саме він буде грати на місці лівого фулбека.

Контроль м'яча, як і раніше, залишається фішкою «Шахтаря». Так було і за Каштру. Тобто, в даному випадку нічого не змінилося. Відносна слабкість суперників на старті дає привід говорити, що контроль м'яча у «гірників» перестав бути «стерильним». Однак і особливо ефективним його назвати складно. До того ж, незрозуміло, що буде з цим контролем у грі проти більш серйозних команд - «Зорі», «Ворскли», «Колоса», не кажучи вже про «Динамо».

3. Контрпресинг поки що не завжди працює

Ще одна явна ідея Де Дзербі - контрпресинг. Власне, цю функцію намагався прищепити своїм підопічним і Каштру, але не вийшло. Італійський тренер намагається це зробити, в першу чергу, за рахунок «зайвого» гравця в центрі поля. Ну і, ясна річ, у виконанні «розумного хаосу» від інших гравців, що беруть участь як у початковій фазі атаки, так і в просунутій. За грою з «Інгульцем» можна сказати, що контрпресинг працював: півтора тайму «гірники» не давали «дихати» опонентам. Але варто було віце-чемпіонам України розслабитися, як пішла нервозність, структура гри зламалася, і хиткий привид Каштру замаячив десь там за Бессарабськими воротами. Дуже довго у «Шахтаря» нічого не виходило і в матчі проти «Львова». До моменту першого гола (Траоре, 73 хвилина), гості взагалі нічим не запам'яталися. Лише тільки тим самим контролем м'яча. Лише коли львів'яни втомилися і почали втрачати позиції, захотіли поборотися за журавля в небі - почали розкриватися, «Шахтар» зумів переломити гру. Молодець, взагалі-то. Але, знову-таки, дуже хотілося б побачити в схожій ситуації нових підопічних Де Дзербі в поєдинку проти більш сильного і досвідченого опонента.

4. Проблема з лімітом


ФК Шахтар. Лассіна Траоре

Донецький клуб провів дуже агресивну трансферну кампанію. Про це було вже багато разів сказано, повторюватися не бачу сенсу. Скажу лише, що в цей раз в «Шахтарі» з'явилися не юніори на перспективу, а зрілі, готові майстри, які бралися однозначно під основу. А це значить плюс відразу три гравці-легіонери в старті: Марлон, Педріньйо і Траоре. Якщо врахувати, що Ісмаїлі витіснить зі старту Корнієнка, а схильний до травм Степаненко може зламатися, то «гірникам» буде дуже складно «нашкребти» потрібне число футболістів з українським паспортом. І це дійсно серйозна проблема для клубу, який так пишається своєю клубною академією.

5. Невідповідність гучної трансферної кампанії грі

«Накупили нових футболістів на 46 мільйонів - це цифри рівня топ-команд Західної Європи, а вихлопу поки що небагато», - приблизно так міркують футбольні обивателі після перших двох матчів «нового» «Шахтаря». І аргументовано відповісти їм практично нічим, тому що суто по грі і в матчі з «Інгульцем», і в поєдинку зі «Львовом» до «Шахтаря» є претензії. Точніше так: там, де повинні були вигравати «однією лівою», вигравали натужно, з надривом (якщо судити строго по грі, а не по результату). Може бути, що в подальшому «Шахтар» розкочегариться і ідеї Де Дзербі будуть доведені до автоматизму, а тому прийде і впевненість в грі. Однак поки що цього немає. Є команда і тренер, які хочуть грати по-новому. Часом виходить. Але частіше - зі старими елементами, що викликають печію.

Валерій Василенко
Оцініть матеріал
(57)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 26
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
GloryUkraine
Рано ще робити висновки. Дайте хоч третину сезону Шахтарю на перебудову.
Два матчі це ще не показник успіху чи фіаско.
Артур Отаманчук
крот має сидіти у норі і носа не чухати.
SportsMan
Где окажется Шахтёр,
Коль тренирует Дзерби де?
Ответ наш будет нехитёр:
Он окажется в п...е
P.S. В пердиве, в смысле. А вы о чем подумали?
tima fialko
Команда ще не сформована за ідеями,стилем Де Дзербі-надто мало часу було.Тому шанс що пролетим високий...Думаю в Ахметова хвате терплячості,як і у самого італійця.Треба підтримати команду при будь-якому результаті.
SportsMan
Ждать традиционного для де Дзерби 8-го места в чемпионате
Игорь Петров
Меня всегда умиляли рассуждения журналистов о схемах игры, 4-3-3 или 4-5-1 или 4-4-1-1 и т д, насколько я помню , в истории футбола было всего две революции, это переход от "дворового футбола" , когда играли в два защитника, а остальные бегали на половине поля соперника и за матч забивали друг-другу дюжину голов, к знаменитой бразильской системе дубль-ве, 4-2-4 и придуманный гениальным Ринусом Михельсом тотальный футбол с коллективным отбором мяча и взаимозаменяемостью на поле, все остальное для щелкопёров, на хлеб чем-то зарабатывать надо. Мне как то один знаменитый в прошлом футболист и неплохой тренер говорил, что нужно для победы, иметь в своём распоряжении хороших игроков, правильно расставить их на поляне, хорошо отмотивировать и не мешать им играть в футбол. Современный тренер, это прежде всего психолог и мотиватор , а все остальные рисунки игры, это второстепенно, если у тебя не бегут крайки, в центре некому отбирать и распасовывать, а на острие некому обострять и забивать, то сколько на бумаге или на доске не рисуй, толку будет 0. Что касается счета не по-игре, с Ингульцом, если по-игре, должно было 5-0 , а не 2-1 быть, но поэтому футбол и популярная игра, потому что дарит имоции за счёт непредсказуемости.
апк
Пока только созерцать.
_-AK228
это точно писал сотрудник спорт уа?! такое дилетантство...
Face Control
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
M@ksss__7777
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
M@ksss__7777
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
k-maro
Чего трансляция опять на футболе,Мегого выиграл права на ЛЧ и ЛЭ
Кто знает ?
M@ksss__7777
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил