Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 01 травня 2023, 07:49
2805
0

Тріумф Рогліча, Падун готується до Вуельти. Підсумки тижня в велоспорті

Sport.ua підбиває підсумки тижня в шосейному велоспорті

| Оновлено 01 травня 2023, 07:49
2805
0
Тріумф Рогліча, Падун готується до Вуельти. Підсумки тижня в велоспорті
Getty Images/Global Images Ukraine. Прімож Рогліч

Гонки тижня

28 липня - Олімпійські ігри-2020 року, індивідуальна розділка, чоловіки

Слідом за груповою гонкою на Олімпіаді в Токіо був розіграний комплект нагород і в індивідуальній розділці. Як і в груповій гонці, рельєф дистанції був дуже складним, і це могло дуже сильно сплутати карти. Філіппо Ганна зараз по праву вважається найсильнішим роздільщиком світу, проте були великі питання щодо того, чи зможе він упоратися з таким складним рельєфом - це і було головною інтригою перед стартом гонки.

Як виявилося, не зміг. Італієць дуже сильно почав, показавши найкращий результат на першому проміжку, однак після цього почав просідати. До середини дистанції вже було зрозуміло, що золота йому не взяти - пішла боротьба за срібло і бронзу. Боротьба ця була дуже рівною і напруженою, але і в ній Ганна не досяг успіху - п'яте підсумкове місце з відставанням всього в 4 секунди від срібла. Розчарування для Ганни, проте на другому тижні Олімпіади у нього ще є шанс на золото в трековій програмі.

На думку букмекерів, головним фаворитом розділки був Воут Ван Арт, але він, як і Ганна, в результаті залишився без медалі: шостий результат, при чому за подіум бельгієць по суті і не боровся - Ганні він програв 35 секунд. Як і у випадку з італійцем, цій невдачі Воута є дуже просте і раціональне пояснення - він, на відміну від більшості своїх прямих конкурентів, брав участь в груповій гонці і завоював там срібло. У той час, як його прямі суперники були свіжими.

Золото в блискучому стилі завоював Прімож Рогліч, який зумів привезти всім суперникам більш ніж хвилину. Словенець, до слова, також брав участь у груповій гонці, і на папері вважався одним з її фаворитів. Однак в суботу Рогліч виступив слабо, і це здавалося ознакою поганої форми. Як виявилося, Прімож просто їхав групову гонку в економ-режимі і використовував її для підготовки до розділки.

План цей спрацював ідеально, що дозволило словенському врятувати сезон, який здавався провальним. Все було побудовано на підготовці до Тур де Франс, проте з «Великої петлі» гонщик «Jumbo Visma» зійшов через падіння. Однак в Токіо Рогліч зумів взяти дуже переконливий реванш за фіаско у Франції.

Getty Images/Global Images Ukraine

Срібло, як і 5 років тому в Ріо, взяв партнер Рогліча по «Jumbo Visma» Том Дюмулен. Нідерландець потребував цієї медалі для порятунку сезону ще набагато більше, ніж словенець. Першу половину сезону Дюмулен пропустив, вирішивши зробити паузу в кар'єрі. Здавалося, все рухається до її повного завершення, проте в червні Том знайшов в собі сили повернутися, поставивши собі за мету медаль в розділці на Олмпіаді. І завдання це він виконав. Поки що не відомо, які подальші плани у Дюмулена на цей сезон, проте 30-річний нідерландець зумів довести, що надалі є великою силою в сучасному велоспорті, і списувати його рахунків ще дуже рано.

А бронзу в дуже впертій боротьбі з Ганною і Штефаном Кюнгом завоював Роан Денніс. Австралієць знову відмінно підвів себе до розділки на титульному турнірі. 5 років тому в Ріо йому не пощастило - технічна поломка позбавила його медалі, однак зараз фортуна віддала йому борг: від п'ятого місця його відокремило менше секунди. Денніса багато критикували за те, що він не вийшов на старт групової гонки, хоча був у заявці, але до подібного роду вчинків Роана вже давно пора б звикнути.

Що цікаво, з нового сезону Денніс, швидше за все, перейде в «Jumbo Visma». Це означає, що в 2022 році всі три призери Олімпіади в розділці виступатимуть в одній команді. Додайте сюди ще й Ван Арта - і ви отримаєте незламну міць в командній розділці, якщо на якомусь з Гран турів її вирішать вставити в маршрут.

Ну а Штефана Кюнга дуже шкода. У всіх в пам'яті кадри його розчарування, коли Тадей Погачар відібрав у нього перемогу в розділці на Тур де Франс. А тепер ще й найприкріше, четверте місце на Олімпіаді.

З інших результатів відзначимо лише 9-те місце Ремко Евенпула - слідом за Джиро, бельгійський вундеркінд зазнав невдачі і на другому головному для себе старті сезону. Що це - тимчасове падіння результатів після важкої травми, чи щось більш серйозне? Відповідь на це питання ми, швидше за все, будемо шукати вже в новому сезоні.

31 липня - Класика Сан-Себастьян (Іспанія)

В останній вік-енд липня в Країні Басків за традицією пройшла найпрестижніша іспанська одноденка - Класика Сан-Себастьян. Більшість гонщиків, які брали участь в Олімпіаді в Токіо, в «Класікоа Доностія» (саме так звучить назва гонки баскською мовою), звісно, в Сан-Себастьян не приїхали. Однак і без цього старт-лист виглядав дуже солідно: Жуліан Алафіліпп, Еган Берналь, Бауке Моллема, брати Йейтс, Мікел Ланда, Йонас Вінгегор, наш Марк Падун і багато інших - подивитися було на кого.

Гонка проходила в досить незвичних для Класики Сан-Себастьян дощових умовах, і це мало дуже значущий вплив на результат. За 35 км до фінішу гонщики почали долати небезпечний спуск з Ерлаітца, де більшість топ-фаворитів і топ-команд по мокрій дорозі вирішили не ризикувати. Завдяки цьому зуміла від'їхати група з чотирьох осіб: Матей Мохоріч, Міккель Хоноре, Нілсон Паулесс і Лоренцо Рота. Вона наздогнали самотнього Саймона Карра, який атакував ще на підйомі в Ерлаітц, зумівши скинути самого Ланду.

«Deceuninck Quick Step» отримав свого представника у відриві у вигляді Хоноре, і тому поклав всю роботу в пелотоні на плечі «Trek Segafredo». У той час як попереду в основному працював дует Карр/Паулесс з «Education First». Робота «Trek Segafredo» була не настільки ефективною і злагодженою, і наздогнати це формування так і не вдалося.

Getty Images/Global Images Ukraine. Нилсон Паулесс

У фінішному спринті Паулесс зумів здобути, безумовно, найбільшу перемогу у своїй кар'єрі, випередивши Мохоріча і Хоноре. Карр з цього формування випав в останньому підйомі, а Рота не зміг повернутися після падіння на спуску. «Deceuninck Quick Step» і «Ineos» перехитрили самі себе, поклавши всю роботу на «Trek Segafredo» - у команди Луки Гуерчілени просто не було ресурсів для ефективної роботи на рівнині.

Брав участь в Класиці Сан-Себастьян і наш Марк Падун, при чому виглядав українець дуже гідно. До фінішу він дістався в групі лідерів, яка просіялась до 9 осіб, і посів у підсумку 13-те місце. Не видатний результат, але видно, що гонщик «Bahrain Victorious» готовий триматися з топ-фаворитами на кшталт Алафіліппа, в той час, як у тих же братів Йейтс це не вийшло.

Можна було б сказати, що підготовка Падуна до Вуельти проходить ідеально, якби на наступний день він не впав на іншій баскській одноденці - Сіркуіто де Гетчо. Падіння було досить неприємним, і з гонки Падун зійшов. Мабуть, серйозних травм Марку вдалося уникнути, але момент все одно дуже неприємний.

Дайджест новин

- Головна новина тижня - свіжоспечений дворазовий чемпіон Тур де Франс Тадей Погачар продовжив контракт з «UAE Emirates», при чому відразу до кінця 2027 року - ймовірно, найбільш довгостроковий контракт в історії велоспорту. Зарплата Погачара по новому контракту не повідомляється, але в кулуарах говорять про те, що і тут встановлено рекорд - 7 мільйонів євро на рік. До цього рекордними були 6 мільйонів євро на рік, які заробляє Петер Саган в «Bora Hansgrohe» за контрактом, який якраз закінчується в кінці нинішнього сезону і продовжений не буде - словак за крок від переходу в «Total Energie».

Цифри в контракті Погачара, звичайно, вражають. Але в цілому виглядають досить закономірно - хто, якщо він, гідний такої зарплати і такого тривалого контракту в сучасному велоспорті? Особливо на тлі Кріса Фрума, який отримує неймовірні 5 мільйонів від «Israel Start-Up Nation», при тому, що виглядає збитим льотчиком, не здатним добиватися якихось високих результатів.

Getty Images/Global Images Ukraine. Тадей Погачар

- До речі, залишає «Bora Hansgrohe» не тільки Петер Саган, але і Паскаль Аккерманн. Пробіл в спринтерському цеху німецька команда збирається заповнити за допомогою повернення Сема Беннетта. Цю інформацію в своєму недавньому інтерв'ю підтвердив і генеральний менеджер «Deceuninck Quick Step» Патрік Лефевр. Спіч Лефевра вийшов вогненним - він нагадав про те, наскільки некрасиво «Bora Hansgrohe» попрощалася з Беннеттом в 2019 році, порівнявши його повернення в німецьку команду з ситуацією, коли дружина повертається до чоловіка після того, як він її побив.

- Продовжив контракт з «Jumbo Visma» віце-чемпіон і одне з відкриттів Тур де Франс Йонас Вінгегор. Нова угода датчанина розрахована до 2024 року.

- А ось контракт Герейнта Томаса з «Ineos» закінчується в кінці нинішнього сезону, і існує висока ймовірність того, що продовжений він не буде. Сам Томас заявив, що у нього на руках є пропозиції від кількох команд, і він збирається всі їх розглянути.

- Крім відвертої розмови про майбутнє Сема Беннетта, Патрік Лефевр розповів і подальші плани Ремко Евенпула на нинішній сезон. Після невдачі на Олімпіаді йти у відпустку бельгійський вундеркінд не збирається. До кінця сезону він виступить на Турі Данії, Турі Бенілюксу, чемпіонаті світу та Ломбардії.

- Повертається в гонки більш ніж 3-місячної паузи Тібо Піно, які сподівається на те, що його проблеми зі спиною залишилися в минулому. 17 серпня він стартує на 4-денній гонці Тур Лімузена, після чого виступить на ще кількох досить скромних французьких гонках. Чи буде взагалі Піно в нинішньому сезоні ганятися за межами Франції - поки що не відомо.

- Расистський скандал розгорівся навколо тренера збірної Німеччини Патріка Мостера під час Олімпіади в Токіо. Під час чоловічої розділки його підопічний Нік’яс Арндт стартував після кількох гонщиків з Африки і Близького Сходу. У мережі з'явився відеозапис, на якому Мостер підганяє Арндта наздоганяти менш титулованих суперників, називаючи тих «погоничами верблюдів». НОК Німеччини, незважаючи на публічні вибачення тренера, відразу ж відправив його додому. Тепер Міжнародний союз велосипедистів (UCI) відкрив щодо нього дисциплінарну справу.

Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.