Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 02 серпня 2021, 12:40
9422
2

Дубль Романчука і побитий рекорд Кравець. Як минув 9-й день на ОІ

У Токіо відгомоніли пристрасті, можливо, найскаженішого дня Ігор-2020

| Оновлено 02 серпня 2021, 12:40
9422
2
Дубль Романчука і побитий рекорд Кравець. Як минув 9-й день на ОІ
Getty Images/Global Images Ukraine. Михайло Романчук

Герой дня

Додому рівнянин Михайло Романчук, котрий 7 серпня відсвяткує 25-річчя, повертається зі сріблом і бронзою. Він готувався до запеклої боротьби з чемпіоном світу Флоріаном Вельброком з Німеччини і чемпіоном Олімпіади-2016 Ґреґоріо Пальтрінієрі. Й обох переміг. Першого – на обох дистанціях, другого на одній. Проте Михайла і його постійних опонентів шокував 21-річний американець Роберт Фінк, молодий плавець, в якого взагалі не було за плечима титулів і якого за реального суперника ніхто не сприймав. Проте Роберт випередив фаворитів стаєрського плавання на обох дистанціях. 

Getty Images/Global Images Ukraine. Михайло Романчук

Фінальний заплив на 1500 метрів вільним стилем минув під знаком боротьби тих же суперників, які два дні тому розіграли між собою нагороди на дистанції 800 м вільним стилем. Тоді виграв Фінк, Пальтрінієрі був другим, Романчук – третім, Вельброк – четвертим.

Цього разу Пальтрінієрі, який цьогоріч мав проблеми зі здоров’ям, не витримав взятого суперниками темпу і відколовся на заключній частині дистанції. Лідирував впродовж майже всього запливу Вельброк. Але на заключних 50-ти метрах Фінк, так само як на 800-метрівці, потужним фінішним ривком втік у відрив і переміг з результатом 14.39,65. Романчук натомість був на заключній половині басейну потужнішим за Вельброка і з часом 14.40,66 став другим. Німець програв українцеві 25 сотих секунди і здобув бронзу. Інший українець, 29-річний Сергій Фролов посів у фіналі восьме місце – 15.04,26.

Love story дня

Загалом заключний день змагальної програми плавців минув під знаком головної зірки Tokyo Aquatics Centre періоду Ігор-2020, 24-річного американця Калеба Дресселя. Почав він день, вигравши з олімпійським рекордом 21,07 секунди кролеву 50-метрівку. На фініші він випередив людину, яка на цій дистанції була призером двох попередніх Ігор. У 2012-му француз Флоран Манаду 50 м вільним стилем виграв, а в Ріо-2016 був другим. Так само як зараз, коли Флоран здобув срібло з часом 21,55 секунди. Через лічені хвилини Манаду уже обіймав кохану, яка теж стала олімпійською призеркою. Данка Пернілле Блуме виграла бронзу на тій же кролевій 50-метрівці серед жінок.

Getty Images/Global Images Ukraine. Флорен Манаду

А виграла цю дистанцію з олімпійським рекордом 21,81 австралійка Емма Макеовн. Для 27-річної плавчині це шоста нагорода Токіо-2020. Раніше вона виграла два золота і три бронзи. Сьому вона виграє трохи згодом. А на попередній Олімпіаді ставала чемпіонкою в естафеті 4х100 м вільним стилем, брала два срібла і бронзу.

Дрессель же свою п’яту золоту нагороду Токіо-2020 і шосте олімпійське золото загалом здобув у складі комбінованої естафетної команди 4х100 м. Калеб впевнено здолав стометрівку «дельфіном» і разом із Районом Мьорфі, Майклом Ендрю і Заком Епплом долучився не лише до золота, а й до встановлення світового рекорду. 3.26,78 – то на півтори секунди швидше, ніж попереднє світове досягнення збірної США на чемпіонаті світу-2009 у Римі. 

Жіночу ж комбіновану естафету 4х100 м виграли австралійки – Емма Макеовн стала чотириразовою олімпійською чемпіонкою, Кейлі Макеовн – триразовою, Кейт Кемпбелл повертається додому з двома золотими медалями, а брасистка Челсі Годжс піднялася на вершину п’єдесталу вперше.

Бій дня

Український боксер Олександр Хижняк гарантував собі медаль Олімпіади-2020. Не так легко, як очікувалося, але все ж. У чвертьфіналі вагової категорії до 75 кг наш боєць розділеним рішенням суддів переміг у чвертьфіналі опонента з Домініканської республіки Ойрі Седено. Чемпіон світу і Європи Хижняк, який не знає гіркоти поразок майже п’ять років, відчув гідний опір з боку суперника, за плечима якого немає жодних титулів. З перших секунд бою Седено запропонував скажений темп, який Олександр відразу прийняв. Впродовж майже усього бою суперники здійснювали жорсткий розмін, в якому вдалішим і влучнішим був, входячи на зручну для себе середню дистанцію, Хижняк.

Getty Images/Global Images Ukraine. Олександр Хижняк проти Ойре Седено

Судді роздільним рішенням (3:2) віддали перевагу українцеві в першому раунді, одноголосно визнали його домінування в другому. А заключна трихвилинка розпочалася з того, що рефері в рингу розпочав відлік, сигналізуючи про нокдаун Хижняка. Втім, як можна вважати нокдауном удар нижче пояса – загадка. Так чи інакше, Олександр продовжив надалі активно пресингувати суперника й у підсумку заслужив перемогу. Перевагу українцеві віддали чотири з п'яти суддів.

У півфіналі Хижнякові буде дуже непросто. Його суперником стане філіппінець Оймір Марсіаль, який обидва бої на Іграх-2020 виграв достроково. Зокрема у чвертьфіналі Оймір ефектно вирубав вірмена Армана Дарчиняна. Півфінал Хижняк – Марсіаль відбудеться 5 серпня.

Рекорд дня

Те, що відбувалося ввечері на Олімпійському стадіоні Токіо під час трьох легкоатлетичних фіналів, по-іншому, ніж божевіллям, не назвеш. При цьому починалася доба доволі буденно. В єдиному ранковому фіналі – зі штовхання ядра серед жінок – перемогла переможниця двох останніх чемпіонатів світу, призерка Олімпіад у Пекіні і Лондоні, 32-річна Ґун Ліцзяо. Чемпіонка єдина, кому вдалося відправити снаряд за межу 20-ти метрів. 20,58 м – особистий рекорд Ґун Ліцзяо.

А потім був вечір. Спершу унікальна річ трапилася в секторі для стрибків у висоту серед чоловіків, де найвищий результат – 2,37 м – показали відразу троє атлетів. Білорус Максим Недосьоков, використавши на подолання висоти більше спроб, змушений був, повторивши національний рекорд, задовольнитися бронзою. А ось переможець двох останніх чемпіонатів світу Мутаз Есса Баршим з Катару та італієць Джанмарко Тамбері навіть за цим показником мали абсолютний паритет. Вирішити долю золота судді запропонували спортовцям з допомогою додаткових стрибків. На їх розсуд. Проте обоє вирішили погодися, щоб здійнятися на вершину п’єдесталу разом. Таке за олімпійську історію стрибків у висоту трапилося вперше.

Getty Images/Global Images Ukraine. Трійка призерів у стрибках у висоту

Натомість дворазова чемпіонка світу з потрійного стрибка, 25-річна Юлімар Рохас із Венесуели нарешті зробила те, до чого наполегливо прагнула тривалий час – побила світовий рекорд українки Інеси Кравець. Встановлене на чемпіонаті світу-1995 у Ґетеборзі досягнення нашої землячки, яке рівнялося 15,50 м, протрималося 26 років. Недосяжний для решти учасниць результат 15,41 м Рохас показала вже в першій спробі. У третій Юлімар з невеликим заступом суттєво перестрибнула позначку світового рекорду. А в заключній, шостій спробі, вже в ранзі олімпійської чемпіонки Рохас стрибнула на неймовірні 15,67 м.

Вінчала змагальний день стометрівка серед чоловіків. Її переможець теж виявився доволі несподіваним, хоч і не сенсаційним. Італієць Ламонт Джейкобс виграв, перевищивши на чотири сотих секунди встановлений самотужки за дві години до того у півфіналі європейський рекорд – 9,80 секунди. Срібло з особистим рекордом 9,84 взяв американець Фред Керлі, а бронзу з найкращим результатом у кар’єрі (9,89) на другій Олімпіаді поспіль у цій дисципліні завоював канадець Андре Де Ґрассе. Цікаво, що американець Трейвон Броммель, який мав найкращий результат у сезоні (9,77) і вважався основним фаворитом, не зумів пробитися у вирішальний забіг, подолавши у півфіналі дистанцію за 10 секунд рівно.

Представників України у жодному з п’яти легкоатлетичних фіналів Ігор-2020 наразі не було. Але вже післязавтра будуть. Віце-чемпіонка світу зі стрибків у довжину Марина Бех-Романчук у той час, коли її чоловік боровся за нагороду в плавальному басейні, не без проблем, але все ж з результатом 6,71 м здолала кваліфікацію. У фінал українка пробилася десятою з 12-ти можливих учасниць. Натомість одна із потенційних фавориток, білоруска Настасья Мирончик-Іванова в найкращій спробі стрибнула лише на 6,55 м і опинилася за межею медальної суперечки.

Були сподівання, що зможе вийти у фінал найкраща українська метальниця молота Ірина Климець. Проте вона змогла запустити снаряд лише на 68,29 м і в кваліфікації була лише 21-ю. Травми, з якими протягом останнього року боролася українка, котра на чемпіонаті світу-2019 була п’ятою, не минули безслідно. Натомість 35-річна Ірина Новожилова на своїй четвертій Олімпіаді виступила так само, як і на попередніх – не пройшла кваліфікацію. Більше того, українка показала найгірший поміж 30-ти учасниць результат – 59,85 м.

Не змогла здивувати на дистанції 3000 м з перешкодами і єдина представниця Тернопілля на Іграх-2020. Наталія Стребкова показала 35-й час серед 41-ї учасниці кваліфікації – 9.45,15.

(Не) наше золото

Уродженець України таки піднявся на олімпійський п’єдестал Токіо-2020. От тільки під іншим стягом. Дискваліфікація Олега Верняєва, провал Ігоря Радівілова в опорному стрибку та у вправах на кільцях у кваліфікації, непереконливий виступ Діани Варинської позбавили нашу команду зі спортивної гімнастики майже всіх медальних сподівань ще на старті. Єдиною надією наразі залишається Петро Пахнюк, котрий завтра стартуватиме в фіналі у вправах на брусах.

Сьогодні ж, у стартовий день фіналів в окремих видах золото у вільних вправах здобув 24-річний уродженець Дніпра Артем Долгопят. Артемів тато теж колись займався гімнастикою і сам він привів Артема в гімнастичну секцію. Олег Долгопят працював техніком-електриком на залізниці, мати – продавщицею в магазині. Коли Артемові було 12 років, йому, як дворазовому чемпіону України у своїй віковій категорії, пропонували переїхати до Києва. Але через важкий економічний стан родина наважилася на репатріацію до Ізраїлю.

Там Долгопят-молодший продовжив тренування і в останніх кілька років виріс в одного з найсильніших виконавців вільних вправ у світовій спортивній гімнастиці. Артем – один з небагатьох гімнастів, якому вдається виконувати елемент найвищого рівня складності – потрійне сальто назад. У вільних вправах Долгопят вигравав чемпіонат Європи-2020 і ще по два рази був срібним призером чемпіонатів Європи і світу. Тепер у Токіо з оцінкою 14,933 Артем здобув олімпійське золото.

Золото Долгопята, бронзові нагороди дзюдоїстки Ірини Кіндзерської під стягом Азербайджана і важкоатлета Артема Плєсного за Грузію – це ті медалі, які уродженці України принесли іншим державам.

Тим часом, у спортивній гімнастиці в неділю розіграні ще три комплекти нагород. 28-річний британець Макс Вітлок з оцінкою 15,583 удруге поспіль виграв олімпійське золото з вправи на коні. Бразилійка Ребека Андраде найкраще виконала опорний стрибок. Її середня оцінка за виконання двох спроб – 15,083. Бельгійка Ніна Дерваль стала чемпіонкою на різновисоких брусах – 15,200.

Кримськотатарські мотиви

Після завершення змагальної програми дзюдоїстів на борцівські килими Токіо вийшли борці-грекоримляни і майстрині жіночої боротьби. Перша наша борчиня виступила невдало. В стартовій сутичці чинна чемпіонка Європи Алла Белинська програла за рівної боротьби призерці двох чемпіонатів світу, переможниці Азійських ігор-2018 Чжоу Цянь з Китаю 3:4. Звісно, позначився на перебігу сутички той факт, що китаянка переважала українку в габаритах. Річ у тім, що Белинська виступає у категорії, якої в олімпійській програмі немає – до 72 кг. Щоб виступити на Іграх, Аллі довелося виступати у вазі до 76 кг.

Зате за підсумками недільних сутичок зберіг непогані надії на здобуття медалі борець, який два роки тому першим з представників свого виду спорту здобув олімпійську ліцензію – 31-річний бронзовий призер чемпіонату світу-2018 Ленур Теміров. Кримський татарин, який представляв Україну на Олімпіаді-2012 (тоді він програв у першій сутичці і припинив боротьбу) після окупації українського півострова російськими орками у 2014 році попервах вирішив змінити громадянство і спробувати пробитися до лав збірної РФ. Але, без успіху виступивши кілька разів у чемпіонаті РФ, Теміров зрозумів, що треба повертатися в Україну. У 2017-му блудного сина прийняла Полтавщина. Після повернення Ленур помітно додав у результатах і на знак вдячності після нинішніх олімпійських сутичок навіть спілкувався з журналістами українською мовою.

Ленур, який представляє найлегшу категорію до 60 кг, у Токіо наразі бореться вельми яскраво. У стартовій сутичці він переміг 5:0 бронзового призера Олімпіади-2016 Ельмурата Ташмурадова з Узбекистану. Чемпіона світу-2019 серед молоді Армена Мелікяна з Вірменії Теміров приголомшив агресивними діями у першому ж періоді, який виграв 7:0. У другій трихвилинці вірменин скоротив відставання до 8:4, але в підсумку виступи на Іграх припинив.

Загалом добре боровся Теміров і у півфінальній сутичці проти японця Кенічіро Фуміти, найсильнішого наразі з представників найлегшої категорії, дворазового чемпіона світу. Ленур не штовхався, шукав свої шанси у стійці. Але все ж у другому періоді Фуміта зумів перевести нашого борця в партер і виконати після того накат. Заробивши за ці дії чотири бали, Кенічіро вирішив долю протистояння. У фіналі він зустрінеться з кубинцем Луїсом Альберто Ортою. А Теміров завтра, 2 серпня, вийде о 15:30 у сутичці за бронзу. Його суперник визначиться за результатами втішного турніру. 

Головною ж подією дня у борцівській програмі стала сутичка між двома видатними борцями – п’ятиразовим чемпіоном світу Міяїном Лопесом з Куби, який приїхав на свої п’яту Олімпіаду за рекордним для свого виду спорту четвертим золотом і чотириразовим чемпіоном світу і Європи Різою Каялпом з Туреччини. 38-річний кубинець у півфіналі боровся довершено. Він контролював хід протистояння від початку до кінця, переміг 2:0, а ще два бали судді могли зарахувати Лопесові за проведений накат. Тепер у фіналі вагової категорії до 130 кг Міяїн зустрінеться з бронзовим призером чемпіонату світу-2019 Якобі Кажаєю з Грузії, якого, якщо не трапиться якогось дива, повинен перемагати без проблем.

Розчарування дня

Getty Images/Global Images Ukraine. Ірина Деха

Чинна чемпіонка Європи у ваговій категорії до 76 кг Ірина Деха з Харкова провалилася на другій у кар’єрі Олімпіаді. Наша 25-річна атлетка, яка посіла на попередній Олімпіаді п’яте місце, цього разу взяла 113 кілограмів у ривку і закріпилася на другому місці, слідом за лідеркою, еквадоркою Нейсі Патрицією Дахомес, котра підкорила штангу вагою 118 кг. Проте в поштовху Деха не впоралася з початковою вагою – 131 кг. Цілком очевидно, що українка не впоралася з нервами, адже ці кілограми для неї робочі. Візьми Ірина цю вагу, вона була б четвертою…

А Дахомес підтвердила статус лідерки. В поштовху вона взяла 145 кг і з сумою двоборства 263 кг стала чемпіонкою, принісши Еквадору друге золото Ігор-2020.

Слід Бубки

П’ята ракетка світу, німець Александр Звєрєв непристойно розгромно як для вирішальних поєдинків переміг у матчі за золото чоловічого одиночного тенісного турніру 25-го номера світового рейтингу Карена Хачанова. 6:3, 6:1 – матч тривав годину і 21 хвилину. До цієї перемоги певну причетність має син голови Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка-молодший, який працює в підготовчому штабі Звєрєва.

У жіночому парному розряді чемпіонками стали чешки Барбора Крейчикова і Катерина Синякова, котрі завадили тим самим зробити чемпіонський дубль Белінді Бенчіч зі Швейцарії. Вона грала в фіналі в парі з Вікторією Ґолубіч, поступилася 5:7, 1:6 і отримає срібло.

У змішаному парному розряді за золото боролися представники ОКР: Анастасія Павлюченкова та Андрєй Рубльов перемогла на супертайбрейку Єлєну Весніну і Аслана Карацева.

«Якщо є остання спроба, ти ще не програв»

Завтра, 2 серпня, завершиться програма 32-ї Олімпіади в кульовій стрільбі. Україна мала чималі сподівання в одному з двох заключних видів – стрільбі зі швидкісного пістолета з 25-метрової відстані. Власне, сподівання ці зберігаються, але лише примарні. Чемпіон світу-2018, 23-річний львів’янин Павло Коростильов на старті Олімпіади втратив нагороду в стрільбі з пістолета з десятиметрової відстані через невдалий останній постріл. Павло сподівається надолужити згаяне в другому виді програми. Але перша половина кваліфікації Павлові не вдалася. З сумою 286 балів він 15-й, відстаючи від восьмого місця, яке дає перепустку в фінал, на чотири очки. Виправити ситуацію Коростильов спробує завтра вранці, в другій половині кваліфікації. Правда, головний тренер збірної Олександр Камінський уже підвів невтішний підсумок виступу Павла на Іграх. За словами наставника, молодий стрілець не зумів адаптуватися до часових особливостей Токіо, постійно не висипався. 

Медальний залік

Китай зміцнив своє лідерство, довівши кількість золотих медалей до 24-х. Окрім вище згадуваних перемог, другу нагороду найвищої проби китайці здобули в бадмінтоні. Після перемоги змішаного дуету сьогодні чемпіонкою Токіо в жіночому одиночному розряді стала лідерка світового рейтингу Чень Юйфей. Своє друге золото цієї Олімпіади здобула стрибунка у воду Ши Тінмао. Після перемоги в синхронних стрибках з триметрового трампліна сьогодні 29-річна спортсменка тріумфувала на тому ж снаряді особисто, повторивши тим самим золотий дубль зразка Ріо-2016.

Американці з 20-ма золотими нагородами вийшли на друге місце, обійшовши японців, у яких залишилося 17 медалей найвищої проби. Окрім плавальних звитяг, гімн США лунав на честь гольфіста Ксандера Шоффеля.

Австралія повернула собі четверте місце у медальному заліку не лише зусиллями плавців. Ще дві з 14-ти загалом золотих нагород представникам Зеленого континенту принесли у велоперегонах BMX Лоґан Мартін і Метт Вірн у вітрильному класі «Лазер».

Представники ОКР відсунулися на п’яту позицію. В них – 12 золотих нагород.

У Великобританії перед початком заключного тижня Олімпіади – 10 золотих медалей. Чергове золото підданим Її Величності принесла у велоперегонах ВМХ Шарлотт Ворнінґтон.

Топ-7 замикає Франція. У заключний день фехтувального турніру п’яте золото своїй країні принесли чоловіки-рапіристи у командній першості. Чемпіонами Ігор стали Ерван ле Пешу, Енцо Лефорт, Жюльєн Мертен і Максим Поті.

Перше данське золото у класі «Лазер Редіал» у вітрильному спорті виграла Анне-Марі Ріндом.

Крах американців

Визначилися чвертьфінальні пари в чоловічому волейбольному турнірі. В обох групах у заключному, п’ятому турі відбулося по одному очному поєдинку «за життя». В секстеті А невдаху між собою визначали збірні Японії та Ірану. Господарі в запеклому протистоянні перемогли 3:2 і після поразки Канади від поляків (0:3) посіли в групі навіть третю позицію, відсунувши «Кленових листків» на четверту. Іран, який у стартовому турі переміг чинних чемпіонів світу, збірну Польщі, з двома перемогами в підсумку залишився лише п’ятим. Польща з чотирма перемогами групу виграла. Італія, яка програла лише полякам,  сьогодні розгромила 3:0 Венесуелу, ставши другою. 

Getty Images/Global Images Ukraine. Збірна Аргентини вийшла до чвертьфіналу Олімпіади

В іншій групі зайвого визначили Аргентина і США, у яких було по дві перемоги. Американці начебто виглядали фаворитами протистояння. Але на ділі вони програли 0:3 і змушені тепер пакувати валізи достроково. Разом з Тунісом, який сьогодні програв 0:3 переможцям групи, представникам ОКР. Так само, як команда без гімну і прапора, чотири матчі виграли бразильці, які сьогодні здолали 3:2 французів.

Чвертьфінальні пари склали: Польща – Франція, Італія – Аргентина, ОКР – Канада, Бразилія – Японія.

Недосказаність Дончіча

Останніх два матчі зіграні й у груповому турнірі чоловічого баскетбольного турніру. Окрасою фінального дня стало протистояння чинних чемпіонів Європи словенців з іспанцями. Його балканці виграли 95:87, хоча ще за 13 секунд до сирени перевага Словенії складала всього три очки. Лідер переможців Лука Дончіч приніс команді 12 очок, 14 підбирань та 9 передач. Таким чином, йому забракло лише одного асиста, аби повторити історичні олімпійські трипл-дабли Олександра Бєлова (1976, СССР) та Леброна Джеймса (2012, США).

Словенія виграла групу з трьома перемогами у трьох матчах. В 1/4 фіналу балканці зіграють з німцями. Іспанія з двома перемогами стала в групі другою. У плей-оф команді братів Ґазолів буде непросто: на виліт іспанці зіграють зі збірною США. Інших дві пари склали Італія – Франція та Австралія – Аргентина. Чвертьфінали відбудуться 3 серпня.

Оцініть матеріал
(27)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Спортивний оглядач! Дивіться відео голів у новому Telegram-каналі
Футбол | 16 квітня 2024, 05:20 0
Спортивний оглядач! Дивіться відео голів у новому Telegram-каналі

Отримуйте швидше за всіх огляди матчів на свій телефон у Телеграмі!

Знову чотири на Вестфалені. Боруссія Д вийшла до півфіналу ЛЧ
Футбол | 16 квітня 2024, 23:57 17
Знову чотири на Вестфалені. Боруссія Д вийшла до півфіналу ЛЧ

Команда Едіна Терзича двічі на власному полі перевертала хід двоматчевої дуелі проти «Атлетіко»

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Student259
Анонса не будет?
brutal2015
Предыдущих обзорах больше рассказывалось о проблемах и причинах неудач украинского спорта. По моему на фоне неудачно проходящей для Украины Олимпиады многим это было интересно читать. Понятно что из-за недостатка призёров Олимпиады писать особо не о ком и не о чем. Но мне все же хочется чтобы автор(ы) продолжали высвечивать проблемные места нашего спорта. К примеру по сравнению с прошлой Олимпиадой просто обвал в результатах произошёл в спортивной гимнастике. Каковы причины, почему бы не разобраться.