Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Олімпійські ігри
| Оновлено 26 липня 2021, 16:26
10726
6

Бронза Рейзліна і прощання легенди. Як минув другий день ОІ

Sport.ua підводить підсумки другого змагального дня 32-ї Олімпіади

| Оновлено 26 липня 2021, 16:26
10726
6
Бронза Рейзліна і прощання легенди. Як минув другий день ОІ
Getty Images/Global Images Ukraine. Ігор Рейзлін

Герой дня

Йому 37 і за своє довге спортивне життя він досі жодного разу не їздив на Олімпіади. Ігор Рейзлін, киянин, який з раннього дитинства фехтує на шпагах під керівництвом тата-тренера Дмитра Рейзліна. Понад десятиліття Ігор знаходився в обоймі збірної України, але честі представляти державу на головному старті чотириріччя досі не удостоювався. Навіть колишній головний тренер збірної України і керівник профільної федерації, а нині керівник Мінмолодьспорту Вадим Гутцайт зізнався, що був час, коли у Рейзліна перестали вірити. 

Список досягнень Ігоря показовий: він був срібним призером чемпіонату Європи-2010 у командній першості, а після того не вигравав нічого суттєвого дев’ять років. Власне, разом зі сріблом із командою і бронзою в особистих змаганнях на чемпіонаті світу-2019 розпочалося стрімке сходження Рейзліна. За якихось два роки він перетворився на одного зі світових лідерів, від яких очікували перемог на будь-яких змаганнях. Третє місце в поточному світовому рейтингу — цифрове підтвердження цих слів.

У нашому випадку перед стартом особистих змагань шпажистів на Олімпіаді в Токіо прихованими фаворитами можна було вважати кожного з трьох українців, які у цих змаганнях виступали. Проте вистрелив саме Рейзлін. 

У двох стартових боях Ігор переміг швейцарців. Спершу він здолав 15:11 чемпіона світу-2018, призера п’яти чемпіонатів світу в команді Бенжаміна Штеффена. В 1/8 фіналу Рейзлін переміг 15:12 іншого титулованого командного бійця, теж чемпіона світу-2018, призера шести світових першостей Макса Гайнцера, який у першому поєдинку вибив зі змагань нашого Романа Свічкаря. У чвертьфіналі Ігор здолав 15:13 переможця Африканських ігор-2019 Могамеда Ельсаєда з Єгипту, 18-річного хлопця, який розпочав олімпійський шлях з сенсаційної перемоги над головним фаворитом змагань, олімпійським чемпіоном Ріо-2016 Янніком Борелем з Франції, а продовжив звитягою над дворазовим чемпіоном Азії Міньгао Ланем з Китаю. Останній у стартовому бою здолав найдосвідченішого і найтитулованішого нашого шпажиста, 41-річного Богдана Нікішина, для якого ця Олімпіада — четверта в кар’єрі.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ігор Рейзлін

Зупинив переможну ходу Рейзліна спортовець, якому судилося стати головною сенсацією турніру шпажистів. 24-річний француз Ромейн Каннон посідає у світовому рейтингу 47 місце. В олімпійську команду Франції Ромейн пробився останньої миті, через проблеми тих атлетів, які вважалися сильнішими. Та у Токіо провалилися якраз ті французи, від яких золота очікували. А Каннон зібрав колекцію зі скальпів фаворитів, які входять до топ-десятки світу — призера двох чемпіонатів світу Баса Вервейлена з Нідерландів, чинного чемпіона світу Сєрґєя Біду з команди без прапора і гімну, Ігоря Рейзліна (15:10) і чемпіона світу-2019, другого номера світового рейтингу Дьордя Шіклоші з Угорщини у фіналі. 

А Рейзлін між тим зумів зібратися і в бою за третє місце переміг 15:13 італійця Андреа Сантареллі, з яким два роки тому разом стояв на бронзовому щаблі п’єдесталу чемпіонату світу.

Дуже показовою є реакція батька й тренера новоспеченого олімпійського призера Дмитра Рейзліна на успіх сина: “Чесно, без кокетства, скажу: була б золота медаль, я б сказав, що це праця всього життя”.

Власне, у тому й річ, що Ігор Рейзлін не був схожий на звичного дебютанта Олімпіад. В його виступі не було й натяку на надмірну нервозність чи емоційність. То була виважена, професійна робота людини, яка впевнена у своїх силах і знає, що їй треба. На шляху до нинішнього п’єдесталу Ігор пройшов такий шлях, якого часто не мають навіть ті спортовці, за плечима яких по кілька Олімпіад. Ігор разом з татом розуміли, що здатні на більше, ніж бронза.

Кінець епохи

33-річний дзюдоїст Георгій Зантарая натомість навіть не приховував, що ця Олімпіада буде вінцем його спортивної кар’єри. Точніше, бажання залишити спорт Георгій мав ще після попередніх Ігор у Ріо-де-Жанейро. На ту Олімпіаду Георгій удруге поспіль їхав у статусі фаворитом і вдруге програв не найсильнішому опонентові в першій же сутичці. Ті дві поразки стали для борця, який рідко повертався зі змагань найвищого рівня без медалей, важкими психологічними ударами. 

Півроку після Ігор у Бразилії Зантарая не тренувався взагалі, а потім поступово повернувся в зал. Не даючи нікому гарантій, що це надовго. Та поступово Гео таки втягнувся. І сходу, навесні 2017-го  втретє в кар’єрі виграв чемпіонат Європи. Ця перемога надала Зантараї натхнення. Він усвідомив для себе, що ще один олімпійський цикл таки пройде. Весь цей час Гео залишався одним із найсильніших дзюдоїстів світу у ваговій категорії до 66 кг. У 2018-му він виграв бронзу, ставши призером чемпіонатів світу всьоме в історії. У 2019-му Зантарая тріумфував на Європейських іграх. 

Здавалося, до Олімпіади Георгій підходить у найліпшому стані. Однак потім сталася пандемія і зміщення старту Ігор на рік. Не маючи впродовж усього цього відрізку стабільної змагальної практики, Зантарая торік восени прийняв ще одне рішення, яке якості його підготовки, м’яко кажучи, не сприяло. Він став депутатом Київради.

Getty Images/Global Images Ukraine. Георгій Зантарая

Зрештою, на татамі Токіо Георгій одначе виглядав доволі добре. В обох проведених сутичках. Бронзового призера останнього чемпіонату Європи Альберто Ґайтеро з Іспанії Гео переміг у виснажливій майже десятихвилинній сутичці, яку суперник завершував з перебинтованою головою після розсічень губи та над бровою. Переважав Зантарая й іншого опонента — чинного чемпіона Європи Адріана Ґомбоча. Однак провести результативний прийом Георгієві не вдалося, а суперник за 33 секунди до завершення сутички зумів з допомогою зачіпа зумів виконати кидок на “ваза-арі” і шансів відігратися українцеві вже не дав. 

Спілкуючись невдовзі після завершення сутички з журналістом UA:Перший головний тренер збірної України з дзюдо Віталій Дуброва, котрий пройшов із Зантараєю увесь його змагальний шлях у статусі особистого тренера, не зміг стримати сліз. Віталія Вікторовича можна зрозуміти. Зантарая — легенда нашого спорту, перший чемпіон світу в історії українського дзюдо. Так довго як Георгій в еліті світового дзюдо залишаються одиниці. Було б символічно, якби цей шлях завершився олімпійською медаллю. Але не судилося. 

Золота сім’я

Між тим, обидва золота змагального дня у дзюдо сьогодні виграла японська сім’я Абе. Спершу 21-річна Ута, яка двічі вигравала чемпіонати світу, перемогла у фіналі вагової категорії до 52 кг серед жінок утриманням на golden score француженку Аманден Бушар і зробила переможний заспів для рідного брата. А потім уже на два роки старший Гіфумі, за плечима якого теж два світових золота, зумів кинути на “ваза-арі” грузина Важу Марґвелашвілі у фіналі категорії до 66 кг серед чоловіків і зробив сімейне щастя повним.  

Друга «дерев’яна» медаль

Ще одну нагороду Україна сьогодні могла здобути у кульовій стрільбі. Олімпійська чемпіонка-2004, власниця трьох нагород на чотирьох своїх попередніх Олімпіадах Олена Костевич зупинилася в кроці від п’єдесталу серед стрільців з пневматичного пістолета з десятиметрової відстані. Олена з сумою 197,6 очка посіла четверте місце, поступившись третій на ту мить Віталіні Бацарашкіній з команди ОКР 1,7 бала. Виглядає, що багато, але з огляду на те, що та ж Бацарашкіна в підсумку виправила становище і з олімпійським рекордом 240,3 стала чемпіонкою, нічого надзвичайного у тому розриві не було. 

Таким чином, українські стрільці завершують з дерев’яними медалями другий змагальний день поспіль. Втім, ці четверті місця мають різне внутрішнє наповнення. Якщо Павло Коростильов випустив з рук нагороду, не впоравшись з нервами і потім погруз у хвилюваннях ще більше, то Костевич поставилася до відносної невдачі філософськи, відзначивши, що цей старт допоміг їй зняти певну психологічну напругу і до наступної дисципліни вона підійде значно спокійнішою. 

Перший світовий рекорд

Перевершення олімпійських рекордів у різних видах стрільби вже стало явищем майже буденним. Натомість плавці розіграш перших на цій Олімпіаді медалей відзначили відразу рекордом світу. Австралійки Бронте Кемпбелл, Меґ Гарріс, Емма Маклеон і Кейт Кемпбелл, перемігши в естафеті 4х100 м вільним стилем з результатом 3.29,69, на 36 сотих секунди перевершили досягнення своїх землячок зразка квітня 2018 року. 

400-метрівку комплексом, на якій на початку нинішнього тисячоліття панувала українка Яна Клочкова, трохи несподівано з результатом 4.32,08 виграла японка Юї Огаші. Ту ж дисципліну серед чоловіків виграв срібний призер Ігор-2016 Чейз Каліш зі США — 4.09,42. 

Ще одне плавальне золото неділі спричинило справжній фурор. 400-метрівку вільним стилем серед чоловіків сенсаційно виграв з результатом 3.43,36 18-річний тунісець Ахмед Гафнауї, найвищим досягненням якого досі було четверте місце на 800-метрівці кролем на юніорському чемпіонаті світу-2019. 

Дівчина, яка зламала шаблони

Ще одну сенсацію, але вже з комічним присмаком, створила 30-річна австрійська велосипедистка Анна Кізенгофер. Ця спортсменка ніколи не хапала з неба зірок і не вважалася претенденткою на медалі ще й тому, що була єдиною представницею своєї країни. А без командної роботи в сучасному велоспорті ні на що претендувати начебто не можна. 

Проте трапився казус. Кізенгофер зі стартових метрів групової шосейної велогонки серед жінок втекла у відрив, на який опонентки особливої уваги не звернули. Повноцінно вкомплектовані чисельно команди вели свою неквапливу тактичну боротьбу, яку виграла триразова чемпіонка світу Аннемік ван Влойтен з Нідерландів. На фініші голландка зраділа, а коли виявила, що програла чемпіонці хвилину і 15 секунд, була шокована. Виявилося, що через проблеми з радіозв’язком на трасі інформації про ривок Кізенгофер не було.   

Медальний залік

Лідерство в медальному заліку продовжує утримувати Китай, в активі якого 11 нагород загалом, шість з яких золоті. Три недільних золота Піднебесній імперії принесли Ші Тінмао і Ган Ван у синхронних стрибках із триметрового трампліна, а також важкоатлети-чоловіки Фабін Лі (вагова категорія до 61 кг) і Чень Ліцзюнь, який переміг у категорії до 67 кг з олімпійськими рекордами у сумі двоборства (332 кг) і поштовху (187 кг).

Другими з п’ятьма золотими медалями ідуть японці. 

Збірна США наразі приблизилася до азіаток впритул — чотири золотих нагород і 10 загалом. У неділю золото здобули американці Лі Кіфер (у жіночому фехтуванні на рапірах), Вільям Шанер (у чоловічій стрільбі з малокаліберної гвинтівки з десятиметрової відстані) і Анастасія Золотіч (категорія до 57 кг серед жінок у тхеквондо), 

До обох золотих нагород Кореї причетна Сан Ан, яка у суботу перемогла у мікстових змаганнях стрільців з лука, а сьогодні виграла командні змагання разом із Чжан Мін-Гі та Кан Ча-Юн. 

Загалом у неділю було розіграно 18 комплектів нагород. Перше золото Узбекистану у ваговій категорії до 68 кг приніс тхеквандоїст Улуґбек Рашитов. 

Важкий старт Світоліної

Набирають обертів тенісні турніри Олімпіади. На відміну від першого змагального дня, другий був сповнений сенсаційних результатів. На щастя, представниці України несподіваних сюрпризів уникнули. Хоча шоста ракетка світу Еліна Світоліна мучилася з 31-ю Лаурою Зіґемунд з Німеччини у важкому трисетовому протистоянні три години і сім хвилин. Вже завтра, 26 липня, наша тенісна прима в другому колі зіграє з австралійкою Айлою Томляновіч (WTA №61), матч якої проти Ярослави Шведової з Казахстану завершився достроково, через травму суперниці. 

Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна

Непростою вийшла стартова перемога сестер Людмили та Надії Кіченок у парному розряді. Зрештою, ніхто й не очікував, що проти індійської пари зі знаменитою Санею Мірзою в складі, котра грає разом із Анкітою Райною, буде легко. 0:6, 7:6(0), 10:8 — на перемогу українки витратили годину і 35 хвилин. Тепер вони зіграють  з італійками Сарою Ерані/Жасміне Паоліні, котрі в першому колі несподівано здолали американок Ніколь Меліхар/Елісон Ріске. 

Головною ж сенсацією дня в тенісі стала поразка першої ракетки світу Ешлі Барті з Австралії, котра програла 48-й у рейтингу Сарі Соррібес з Іспанії. Сенсаційно поступилася італійці Каміллі Джорджі 15-та тенісистка світу Дженніфер Брейді зі США. Чемпіонка Roland Garros-2017 Єлєна Остапенко з Латвії програла росіянці Єлєні Весніній.

Страсна дорога

Серед тих українців, які в неділю не боролися за медалі, успішно виступили Ігор Хмара і Станіслав Ковальов, які є єдиними представниками України в академічному веслуванні. Після невдалої кваліфікації у суботу вони таки пробилися в півфінал, вигравши втішний заїзд. 

Також до півфіналу змогла пробитися перша в українській історії олімпійська представниця у веслувальному слаломі Вікторія Ус. Кваліфікаційні заїзди 28-річна киянка, яка в Ріо-2016 посіла 12 місце, завершила 17-ю і 16-ю відповідно. У півфінал проходять 24 найсильніших. 

Після провальної особистої кваліфікації продовжили свої муки українські лучниці. На цей раз Вероніка Марченко, Лідія Січенікова і Анастасія Павлова програли в стартовому колі командного турніру з рахунком 2:6 майбутнім фіналісткам, команді ОКР. 

Непогано провела перший змагальний день у стендовій стрільбі Ірина Маловічко. З 71-м очком вона посідає 11-те місце серед 28-ми учасниць дисципліни “скіт”.

Очікуваною була поразка у стартовому бою вагової категорії до 63 кг нашого Ярослава Харциза. У відкритому бою його перебоксував чемпіон світу-2013 Джавід Чалабієв із Азербайджану, який протягом усього поєдинку був влучнішим, технічнішим і жорсткішим.

Завершила виступи на Олімпіаді призерка чемпіонату Європи-2021 з настільного тенісу Маргарита Песоцька. Вона програла 3:4 індійці Маніці Батрі.

З прогнозованих поразок від фаворитів розпочали груповий турнір з бадмінтону Марія Улітіна і Артем Почтарьов. Марія поступилася американці Бейвен Жань, Артем — малазійцеві Лі Зії-Чжія. 

Не змогли кваліфікуватися у фінал стрільби з малокаліберної гвинтівки з десятиметрової відстані срібний призер Олімпіади-2016 Сергій Куліш і Олег Царьков. Сергій настріляв 623,5 очка і став 29-м, Олег з 621-м пунктом — 40-й. 

Несподівано слабо у кваліфікації плавальної стометрівки на спині виступила досвідчена Дарина Зевіна. У далеко не найсильнішому запливі вона фінішувала шостою з семи учасниць, а її результат 1.01,91 — 30-й поміж 41-ї учасниці кваліфікації. 

Непереконлива Dream Team

Головною сенсацією дня стала поразка чоловічої збірної США з баскетболу в стартовому матчі турніру проти французів. Очолюваний легендарним Ґреґґом Поповичем сучасний варіант “Команди мрії” начебто й краще розпочав гру, на початку матчу повів і почав нарощувати розрив у рахунку. Але французи поступово розібралися, що й до чого і вже наприкінці третьої - на початку четвертої чверті вели у рахунку. Американці з Кевіном Дюрентом на чолі начебто своєчасно стрепенулися, повернули собі лідерство й перед кінцівкою основного часу мали перевагу в сім очок. Збірна США випустила перевагу майже власноручно. Спершу Бем Адебайо за рахунку 74:72 не реалізував два штрафних кидки. А потім одну з двох втрат впродовж останніх двох хвилин допустив Даміан Ліллард. Після неї Івон Фурньє вивів Францію уперед. Друга ж втрата Лілларда за 26 секунд до сирени поховала навіть теоретичні шанси американців. Найкращим у складі переможців був саме Фурньє, котрий приніс команді 28 очок. У невдах найвищу результативність продемонстрував Джру Голлідей (18 очок), але з огляду на промахи при виконанні відкритих кидків у вирішальний момент зустрічі найкращим у складі американців його не назвеш.

В інших трьох матчах чоловічого баскетбольного турніру Чехія перемогла 84:78 Іран, Італія здолала 72:82 Німеччину, а Австралія розгромила 84:67 Нігерію.

У стартовому турі жіночого волейбольного турніру варто виділити протистояння збірних, чемпіонати країн яких вважаються найсильнішими. Саме з огляду на те розгромна перемога збірної Італії над командою ОКР у трьох сетах виглядає несподіваною. Також сюрпризом можна назвати суху перемогу туркень над китаянками. Інші матчі завершилися прогнозовано: США — Аргентина — 3:0, Сербія — Домініканська республіка — 3:0, Японія — Кенія — 3:0, Бразилія — Корея — 3:0.

Невдало розпочала Олімпіаду й команда ОКР з жіночого гандболу. Росіянки не змогли перемогти бразилійок — 24:24. Головні фаворитки турніру, збірна Норвегії, стартували з надупевненої перемоги над кореянками — 39:27. У найочікуванішому поєдинку дня збірна Франції перемогла 30:29 команду Угорщини. Решта матчів завершилися так, як очікувалося: Нідерланди — Японія — 32:21, Чорногорія — Ангола — 33:22, Іспанія — Швеція — 24:31.

Була своя сенсація і в футболі. Збірна Бразилії не змогла обіграти команду Кот-д’Івуару — 0:0. Аргентинці після стартової поразки від Австралії насилу переграли 1:0 Єгипет. Так само важко було в матчі проти австралійців головним фаворитам турніру. Іспанці, які в першому турі зіграли 0:0 з Єгиптом, перемогли 1:0 завдяки голу Мікеля Оярзабаля. 

Франція, тричі по ходу гри поступаючись,  драматичну перемогу над збірною ПАР вирвала завдяки діям капітана Андре-П’єра Жиньяка. 35-річний нападник тричі забив сам, а на другій компенсованій хвилині асистував Теджі Саваньє і допоміг тому провести переможний м’яч. У решті поєдинків футбольного турніру Німеччина перемогла 3:2 Саудівську Аравію, Корея розгромила 4:0 Румунію, Гондурас здолав 3:2 Нову Зеландію, Японія завдала поразки 2:1 Мексиці. Нагадаємо, що “ацтеки” в першому турі перемогли 4:1 Францію. 

Всі медалісти 25 липня

Оцініть матеріал
(47)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
IvanLa
спортовець, спортовці - невже я читаю ці слова на спорт.уа
не знаю кому дякувати, чи автору, чи перекладачу. але дякую вам!!
це без іронії
Главное - сочувствие
Баскетбол Франция - США напоминал игру Николаев-Одесса, котя на более высоком уровне. Но даже на этом уровне куча потерь, промахов, кривых пасов и незабитых штрафов. Формула розыгрыша щадящая, и янки всё равно пролезут и станут чемпионами. Так что жаль, что не как в теннисе.)
tima fialko
Що це буде найгірша Олімпіада в історіі України,вже зрозуміло.Дивився пляжний волейбол і думав,невже не знайти в країні дві дівчини чи хлопця,що вміють грати у популярну гру?Звичайно,це наівне питання,але бере розпач,як країна зникає з еліти світового спорту