Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Олімпійські ігри
| Оновлено 26 липня 2021, 16:06
23478
12

Бронза Білодід, диво з Косово й стрілецький сум. Як минув перший день ОІ

Sport.ua підводить підсумок першого повноцінного змагального дня на 32-й літній Олімпіаді.

| Оновлено 26 липня 2021, 16:06
23478
12
Бронза Білодід, диво з Косово й стрілецький сум. Як минув перший день ОІ
НОК України. Дарина Білодід

Героїня дня

Наші очікування виправдалися. Стартовий змагальний день виявився для України результативним. 20-річна дзюдоїстка Дарина Білодід виграла бронзу у ваговій категорії до 48 кг. Її сльози після переможної сутички за третє місце з ізраїльтянкою Шірою Рішоні відобразили сум, радість і відчуття великої втоми після пройденого шляху одночасно.

Не є таємницею, що зайвий рік підготовки, пов“язаний з перенесенням Ігор через пандемію, не пішов Білодід на користь. Дарині з її високим зростом було важко втримуватися у межах найлегшої ваги і як не намагалася вона свої труднощі приховати, вони позначилися і на діях на татамі, і на результаті.

Усі три переможних сутички на Олімпіаді Білодід виграла завдяки красивим прийомам. Втім, кожна з перемог далася українці вельми важко. Сербку Міліцу Ніколіч Дарина перемогла, виконавши кидок через пояс із допомогою підсічки на останній секунді основного часу. Катаріну Кошту з Португалії у чвертьфіналі та ізраїльтянку Рішоні в сутичці за бронзу українка подужала утриманнями, які провела на golden score.

Getty Images/Global Images Ukraine. Дарина Білодід проводить прийом

Поєдинок Білодід проти чемпіонки світу-2017 Фуни Тонакі з Японії називали достроковим фіналом ще до початку олімпійського турніру в категорії до 48 кг. Ці суперниці готувалися одна під одну й, мабуть, було б справедливо, якби їх сутичка стала кульмінацією у вигляді фіналу. Однак згідно з жеребом Фуна і Дарина опинилися в одній частині сітки і визначили сильнішу в півфіналі.

Білодід виглядала активнішою на початку сутички. Вона навіть провела кидок, який претендував на оцінку «ваза-арі». Проте судді дію українки не оцінили і, мабуть, мали рацію. З кожною наступною секундою і особливо після того, як сутичка перейшла в golden score, ставала помітнішою перевага Тонакі в функціональній готовності. Врешті, на третій хвилині додаткового часу Фуна змогла виконати утримання і вийти до фіналу. Японка реваншувалася перед українкою за дві поразки у фіналах чемпіонатів світу 2018 і 2019 років.

Диво з Косово

Прийнято думати, що Білодід і Тонакі так сильно сконцентрувалися одна на одній, що просто не припускали, що можуть програти якійсь третій. Проте реалії трохи інші. За нашою інформацією, Білодід розраховувала зустрітися з Дістрією Краснікі в фіналі Олімпіади ще тоді, коли через проблеми зі здоров“ям не змогла вийти проти косоварки на фінальну сутичку чемпіонату Європи цьогоріч у квітні.

Звісно, Дістрія шокувала японців, перемігши Тонакі, котрій після перемоги над Білодід вже вішали на шию олімпійське золото. Однак для фахівців успіх Краснікі не став сюрпризом. В останніх три роки ця борчиня здійснила вражаючий прогрес. То відтоді, відколи перейшла з категорії до 52 кг у найлегшу вагу. У попередній категорії найвищим досягненням Дістрії було срібло чемпіонату Європи-2018.

Getty Images/Global Images Ukraine. Дістрія Краснікі

До слова, приклад 25-річної Краснікі може бути повчальним і для самої Дарини  Білодід. У тому розумінні, що Дістрія теж вважала, що втримуватися у межах категорії до 48 кг їй вельми складно. Однак у вазі до 52 кг Косово представлене олімпійською чемпіонкою Ріо-2016 Мажліндою Келменді. Щоб дві дзюдоїстки світового рівня не конкурували у внутрішньому відборі між собою, косовари поставили перед Краснікі умову, щоб та повернулася у найлегшу категорію. Дістрія погодилася і з 2019-го почала здійматися на призові місця головних стартів на постійній основі — бронза чемпіонату світу-2019 і Євро-2020, золото континентальної першості-2021. З вінцем у вигляді олімпійського золота в Токіо.

Японці не приховували, що спробують на домашній Олімпіаді зібрати всі золоті нагороди в дзюдо. І зовсім не очікували, що їх плани будуть поламані вже в першому з фіналів. Причому не титулованою Білодід, а борчинею, яка в півфіналі чемпіонату світу, який відбувся на початку літа, поступилася другому номеру збірної Японії Нацумі Цуноді.

Каскад сенсацій

У найлегшій ваговій категорії дзюдо серед чоловіків Японія золота не віддала нікому. Триразовий чемпіон світу Наогіша Такато до бронзи Ріо-2016 додав перемогу на домашнійх Іграх. Перемогу, цілком закономірну. А ось більшість інших результатів у категорії до 60 кг виглядають сенсаційними. Скажімо, мало хто очікував бачити у фіналі представника Китайського Тайпею Ян Юн-Вея, котрий на шляху до вирішальної сутички боровся як скажений, подолавши кількох суперників, які попередньо виглядали сильнішими.

Приємно, що схожим сюрпризом зі знаком плюс був також 24-річний киянин Артем Лесюк. Найвищими досягненнями вихованця Геннадія Білодіда були бронза чемпіонату Європи U23 у 2017 році і друге місце на Гран-прі Марракешу в 2019-му.


НОК Украины. Артем Лесюк

В Токіо Лесюк у першій сутичці переміг утриманням ґватемальця Хосе Рамоса, а в другій створив сенсацію, здолавши на golden score срібного призера чемпіонату світу Шарафутдіна Лутфіллаєва з Узбекистану. Артем отримав два «шидо» й мусив демонструвати активність, щоб не бути дискваліфікованим. А в додатковий час Лесюк зумів провести переможний прийом, стягнувши суперника в партер.

У чвертьфіналі Лесюк поступився ще одному відкриттю, французові грузинського походження Луці Мхеїдзе, котрий після срібла цьогорічного чемпіонату Європи виграв бронзу Олімпіади, а ще торік взагалі не відібрався б на Ігри.

Виглядає, що Лесюк не встиг відновитися після двох переможних сутичок і, пропустивши два прийоми на «ваза-арі», програв Мхеїдзе достроково. А в сутичці втішного турніру проти іншого вихованця грузинської боротьби Торніке Чакадої, котрий виступає за Нідерланди, українцеві ще й заважала травма плеча.

Перші медалісти


Getty Images/Global Images Ukraine. Цянь Ян

Перший комплект нагород 32 Олімпіади був розіграний не на татамі, а в стрілецькому залі. 21-річна Цянь Ян з Китаю – перша чемпіонка Олімпіади-2020 у Токіо. Спортсменка встановила олімпійський рекорд (251,8) і перемогла у стрільбі з пневматичної гвинтівки з десятиметрової відстані, дисципліни, в якій вона була чемпіонкою Азії-2019. У Цянь Ян виявилися міцнішими нерви під час виконання заключного пострілу. Китаянка вибила 9,8, тоді як представниця команди без гімну і прапора Анастасія Ґалашина свою спробу провалила (8,9) і стала другою. Бронза тут здобула швейцарка Ніна Крістен.

Наша драма

У жіночій стрільбі з пневматичної гвинтівки представниць України на нинішній Олімпіаді немає. А ось серед чоловіків-пістолетників наша держава представлена достойно. Настільки, що медаль ми могли отримувати приблизно о десятій ранку за Києвом, а не о третій дня, коли Білодід перемогла ізраїльтянку Рішоні. Та 23-річний львів’янин Павло Коростильов втратив медаль, яка виглядала ледь не синицею в руках, одним невдалим пострілом. 


НОК Украины. Павло Коростыльов

До фіналу серед стрільців з пневматичного пістолета з десятиметрової відстані, Коростильов пробився з четвертим результатом – 581 очко. Натомість інший дуже сильний українець, 38-річний рівнянин Олег Омельчук четверту для себе Олімпіаду розпочав з 18-го місця. З сумою балів 575 Олегові до потрапляння в фінальну вісімку забракло трьох пунктів.

Фінал Коростильов розпочав не надто переконливо. Але потім видав блискучу серію із пострілів з 10,5 балів і піднявся відразу на друге місце. Власне, другим-третім українець, котрий у 2018 році був чемпіоном світу, залишався вже й у стадіях на виліт, коли суперники один за одним завершували виступи. Й ось у мить, коли боротьбу продовжувало лише четверо стрільців, у Павла не витримали нерви. Після 8,3 українець впав з другого місця на четверте і припинив виступи. Важкий психологічний удар, який, сподіваємося, зробить Коростильова стійкішим у майбутньому. Зокрема й на цій Олімпіаді, бо ця дисципліна для нього не єдина.

Чемпіоном у стрільбі з пістолета з десятиметрової відстані сенсаційно став Джавад Фаруґі з Ірану, який переміг з олімпійським рекордом – 244,8. Срібло виграв серб Дамір Мікеч, бронзу — чемпіон Пекіна-2008 Пан Вей з Китаю.

Легенда дня

31-річний угорський фехтувальник Арон Сіладьї виграв особисту першість шаблістів на третій Олімпіаді поспіль. Для цього виду спорту така стабільність є унікальною. Особливо з урахуванням, що на чемпіонатах світу індивідуально Арон не перемагав ніколи, а на Євро єдиний раз тріумфував у 2015-му. Проте щойно настає Олімпіада, як Сіладьї перетворюється в непереможного монстра. Приміром, італійця Луїджі Самеле у фіналі Адам не помітив — 15:7.

Getty Images/Global Images Ukraine. Арон Сіладьи

Китай виривається в лідери

Іншу золоту нагороду в фехтуванні здобула 29-річна китайська шпажистка Сунь Івень, яка в Ріо-2016 брала командне срібло і особисту бронзу.  

Окрім Сунь Івень і майстрині кульової стрільби Цянь Ян, третє золото Китаєві принесла представниця вагової категорії до 49 кг у важкій атлетиці Гоу Чжигуей. Це тріо вивело Китай в лідери медального заліку за підсумками першого змагального дня.

Загалом у суботу, 24 липня, було розіграно 11 комплектів нагород. Крім Китаю, інші вісім золотих медалей розділилися по одній на країну. В найлегших категоріях у тхеквондо виграли італієць Вітор Делла’Аквіла (до 58 кг) і таїландка Паніпак Вонґпаттанакіт (до 48 кг). У змішаних командних змаганнях у стрільбі з лука тріумфували майбутня суперниця нашої Валерії Марченко в особистому заліку Сан Ан і Кім Чже-Док. У груповій шосейній велогонці серед чоловіків з фінішем біля підніжжя Фудзіями переміг еквадорець Річард Капараз.

Спалахнули й погасли 

Був у груповій гонці й один представник україни. Анатолій Будяк тривалий час ішов у пелотоні, який переслідував лідера. Однак потім наш велосипедист почав відставати. Нічого дивного в цьому немає, адже самотужки претендувати у таких перегонах на щось неможливо.

А ось хто дійсно розчарував, так це тенісистка Даяна Ястремська (WTA №46), яка в стартовому колі жіночого одиночного розряду поступилася 72-й у світовому рейтингу канадійці Лейлі Фернандес – 3:6, 6:3, 0:6. Провівши на корті дві години і сім хвилин, через три години Даяна вийшла на корт ще раз – цього разу в парному розряді, разом із Еліною Монфіс-Світоліною. Одеситки поступилися француженкам Еліз Корне та Фіоні Ферро. Для Ястремської Олімпіада на тому завершилася, а Світоліна зіграє завтра орієнтовно о восьмій ранку в першому колі одиночного турніру з німкенею Лаурою Зіґемунд.

Також припинили виступи після стартового ж змагального дня ще кілька українських атлетів. Бронзова призерка трьох чемпіонатів світу Олен Кривицька, яка була нашою єдиною представницею в фехтуванні на шпагах, у стартовому бою поступилася 8:15 полячці Ренаті Крапік-Мяззі.

Трохи згодом 30-річний боксер Микола Буценко, який представляє вагову категорію до 57 кг, програв еквадорцеві Жанові-Карлосу Кайседо. Перший раунд усі п’ять суддів віддали латиноамериканцеві, другий так само одноголосно залишився за українцем, а в третьому рефері роздільним рішенням віддали перемогу Кайседо.

Натомість Ігор Хмара і Станіслав Ковальов, які є єдиними представниками України в академічному веслуванні, посівши четверте місце у кваліфікаційному заїзді легких двійок парних, напряму в півфінал не пробилися, але матимуть змогу виправити ситуацію в додатковому старті.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ігор Радівілов

Не вразили під час кваліфікації й гімнасти. Петро Пахнюк, Ілля Ковтун, Євген Юденков та Ігор Радівілов насилу з останнім прохідним, восьмим результатом (247,492) пробилися до фіналу командної першості. А ось з особистими видами історія не дуже втішна. В фіналі особистого багатоборства виступлять  Пахнюк, котрий із сумою 82,731 став тільки 24-м, та 17-річний Ковтун (34 місце, 31,851). З шести фіналів в окремих видах багатоборства Україна буде представлена лише Пахнюком, котрий показав восьмий результат (15,333) у вправах на брусах. Найбільшою несподіванкою став провал Радівілова, котрий не пробився у фінал обох видів, у яких він здобув чимало медалей — у вправах на кільцях і опорному стрибку.

Родзинки від ігровиків

Стартували на Олімпіаді змагання у чоловічих волейболі гандболі. У волейболістів не обійшлося без сенсації. Чинні чемпіони світу поляки поступилися 2:3 збірній Ірану. На грані поразки були й італійці, які поступалися за сетами Канаді 0:2, але змогли перевернути хід гри на свою користь і перемогли на тай-брейку. Центральним матчем дня стала зустріч збірних США і Франції, в якій “зірково-смугасті” перемогли 3:0. Ще три поєдинки (Бразилія — туніс — 3:0, ОКР — Аргентина — 3:1, Японія — Венесуела — 3:0) завершилися прогнозовано.

Найпам’ятніший матч ігрового дня у гандболістів провели збірні Швеції та Бахрейну. Азійці впродовж практично усього поєдинку утримували перевагу в один-два м’ячі, але шведи на заключних хвилинах вийшли вперед. Врятуватися бахнейнці могли на останній секунді, коли у ворота шведів був призначений семиметровий. Тренер скандинавів вирішив замінити воротаря і випустив на дуель проти найрезультативнішого в складі суперників Ахмеда Могамеда третього голкіпера Андреаса Палічку. І той команду врятував! Перемога шведів 32:31.

У найцікавішому за обгорткою поєдинку збірна Іспанії перемогла 28:27 Німеччину. Решта матчів завершилася прогнозовано: Норвегія — Бразилія — 27:24, Франція — Аргентина — 33:27, Португалія — Єгипет — 31:37, Данія — Японія — 47:30.

Завтра на Олімпіаді в Токіо буде розіграно 18 комплектів нагород.

Всі медалісти 24 липня

Іван Вербицький
Оцініть матеріал
(86)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Після важкої травми гравець Шахтаря пропустить Олімпіаду
Футбол | 28 березня 2024, 14:14 0
Після важкої травми гравець Шахтаря пропустить Олімпіаду

Гравець олімпійської збірної вибув на тривалий термін

Хацкевич розповів, чи були в Яремчука проблеми з режимом та алкоголем
Футбол | 28 березня 2024, 14:52 2
Хацкевич розповів, чи були в Яремчука проблеми з режимом та алкоголем

Колишній головний тренер «Динамо» вважає Романа найпрофесійнішим футболістом з тих, кого він бачив

Коментарі 12
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Дмитрий Рыженко
Как это чудо из Косово? Она на первом месте в мировом рейтинге в этой весовой категории. Вряд ли победа лидера рейтинга мира может считаться за чудо.
Magistr
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Alex Romanov
Я так понимаю, олимпиада для Даши закончена или она ещё может в какой-то дисциплине выступить(ссори, если вопрос глупый)?
Dell Dnieper
В такому віці, просто молодець...
Vladimir Shevchenko
Чёткий обзор, спасибо!
Петр Смирнов
Правду кажуть, заговори щоб я тебе побачив!
Сьогодні вперше бачив як говорила Дарина, нашою рідною мовою.
І дуже прикро, що пів країни обзивають її бєлодєд.
Микола Унгурян
Тенісистки прогнозовано, адже це не гламурні вечірки
Tokyo2022
у Косово одна из лучших женских команд этого вида спорта
Vlad Knyaznin
ещё пару медалек будет, серебро возьмут прыгуньи Бех и Могучих и всё.