Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 22 липня 2021, 13:05
11173
2

Першим бразильцем Шахтаря був... уругваєць! Історія Даміана Родрігеса

27 липня екс-гравцю «гірників» виповниться 47 років, але про нього вже мало хто пам'ятає в Україні

| Оновлено 22 липня 2021, 13:05
11173
2
Першим бразильцем Шахтаря був... уругваєць! Історія Даміана Родрігеса
ФК Шахтар

Сьогодні, мабуть, мало хто навіть з палких прихильників Шахтаря згадає такого легіонера донецької команди початку «нульових», як Даміан Родрігес. Однак цей центральний захисник примітний, перш за все, тим, що саме його, а не Брандао, можна назвати першим бразильцем в історії «гірників». Як мінімум формально це твердження має повне право на життя, адже Даміан Родрігес, незважаючи на своє уругвайське громадянство, народився і перші роки життя провів у Бразилії, й саме з нього почався активний південноамериканський трансферний вектор Шахтаря, що з роками привів до настільки успішних результатів, якими донеччани можуть похвалитися на європейській арені.

Даміан Оскар Родрігес Кантос народився 27 липня 1974 року в бразильському місті Порту-Алегрі. Його батько - бразилець, мати - уругвайка, і в країні, яка в останні роки досить справно поставляє своїх футбольних талантів Шахтарю, Родрігес провів всього-на-всього два роки.

«Я дійсно з'явився на світ у Бразилії, але вже в два роки з родиною перекочував в Уругвай. Батьки прийняли громадянство країни, в якій осіли, так що мене, як і мати, можна сміливо вважати уругвайцем. А ось батько - уроджений бразилець. До речі, я чув, що в Шахтарі повинні з'явитися два футболісти з батьківщини «пентакампеонів», якщо так - мені веселіше буде. І легше психологічно», - розповідав Даміан відразу після переїзду в Донецьк в червні 2002 року.

Трансфер в Шахтар став для Даміана Родрігеса повною несподіванкою. До цього він знати не знав про Україну, і навіть не здогадувався, де на карті світу знаходиться Донецьк. Втім, в європейському футболі уругваєць, народжений у Бразилії, міг опинитися ще у 1999 році. Тоді активний інтерес до нього виявляв іспанський Расинг, але в останній момент центральний захисник поламав ногу, і угода була скасована.

«Пам'ятаю, що трансфер вже був узгоджений. У понеділок, коли клуби вже обмінювалися останніми документами, я сказав, що хочу зіграти свій останній матч за Насьональ. У нас якраз було Суперкласіко Уругваю проти Пеньяроля, а тому я не міг вчинити інакше. Саме в цій грі я зламав великогомілкову кістку. Ця травма змінила мою долю в футболі. Незважаючи на домовленість про переїзд до Іспанії, в результаті я за кілька років полетів в Україну, ставши гравцем Шахтаря», - згадував цю історію згодом Даміан Родрігес.

На той момент в Шахтарі ще не існувало чітко вибудуваної трансферної політики по роботі з південноамериканцями. Тому не дивно, що гравцем «гірників» Даміан Родрігес став у досить солідному за футбольними мірками віці - контракт він підписав буквально за кілька тижнів до свого 28-річчя. Договір був укладений на досить незвичайний термін - 30 місяців, а сам Даміан пояснив переїзд в Україну бажанням подбати про власне майбутнє.

«Мені скоро виповниться 28, пора серйозно задуматися про майбутнє. Варіант з Шахтарем якраз і дозволяє попрацювати на день завтрашній, забезпечити себе і рідних. У 1999-му у мене вже була можливість вирватися в Європу: іспанський Расинг кликав до себе. Але прикра травма поставила хрест на цих надіях. На щастя, двері до Старого Світу сьогодні відчинилися повторно», - розповідав на презентації в Донецьку Родрігес.

Його родина спочатку була в сум'ятті від рішення Даміана податися в далеку і незрозумілу їм Україну. Думали, що Родрігес їх розігрує, але насправді центральний захисник був налаштований рішуче.

«Коли тільки оголосив про своє рішення, мої рідні навідріз відмовлялися в це вірити. Думали, що я жартую. Три рази телефонував родичам, щоб втовкмачити - це не розіграш! Я дійсно їду в Україну. Дасть Бог, все буде добре... » - говорив Даміан.

На жаль, але побудувати успішну кар'єру в Європі уругвайцю з бразильським корінням не вдалося. Незважаючи на те, що через кілька днів після покупки Даміана «гірники» оголосили про трансфер форварда Сан-Каетано Брандао, котрому судилося увійти в історію донецької команди і довгий час бути ключовим гравцем атаки, хоча вболівальники часто критикували цього бразильця за помилки в реалізації і аж ніяк не бразильську техніку, адаптуватися, як новоспеченому партнеру в Україні у Родрігеса не вийшло.

За Шахтар Даміан провів лише 8 матчів, а потім відбув назад в Насьональ, де підтримував форму, перш ніж агенти підшукали для нього новий клуб. Історія відходу Родрігеса з донецької команди взагалі виявилася досить заплутаною, й нині однозначно сказати, як і що там відбувалося, мабуть, зможуть лише безпосередні її учасники.

Зокрема, влітку минулого року футбольний агент Геннадій Перепаденко згадував про той трансфер, давши зрозуміти, що до нього по угоді залишилися питання з боку президента і власника Шахтаря Ріната Ахметова.

«Даміан народився в Бразилії, але потім його батьки переїхали в Уругвай. На той момент він викликався в збірну Уругваю. Його двічі дивилися селекціонери Шахтаря. Трансфер схвалили. «Гірники» заплатили за Родрігеса 1,5 мільйона доларів. На жаль, трансфер себе не виправдав. Даміан зіграв лише 8 матчів і через півроку повернувся до Латинської Америки. Перейшов у мексиканський Дорадос де Сіналоа. У Шахтарі сказали, що йому не вистачає швидкості», - розповів Перепаденко.

І додав: «Чи правда, що мені дзвонив Ахметов і наполегливо рекомендував повернути гроші за трансфер? Так. Я пояснював, що виступав виключно посередником. Моя справа - рекомендувати гравця. Але часи були трохи іншими, ніж зараз. Після дзвінка президента Шахтаря відчував себе незатишно».

Незатишно було в Європі і Даміану Родрігесу. Після відходу з Шахтаря він пограв в Мексиці, Колумбії та Перу, а закінчувати повернувся в рідний Уругвай. Влітку 2008 року в 34-річному віці Даміан попрощався з професійним футболом в команді Сентраль Еспаньол.

Примітно, що протягом всієї кар'єри Даміан Родрігес мріяв пограти за одну з бразильських команд. Коли стало зрозуміло, що в Шахтарі центрбеку нічого не світить, його агенти активно працювали над пошуком варіантів працевлаштування для свого клієнта саме в Бразилії, але так нічого й не підшукали.

Не дивно, що після завершення кар'єри Даміан обзавівся нерухомістю в Бразилії, яку вважає однією з найбільш прийнятних країн для комфортного проживання.

«Я народився в Порту-Алегрі, і хоча дитинство провів неподалік від Монтевідео, не можу приховувати, що мені дуже подобається тропічний клімат. У міру можливості я намагаюся йти від холоду, тому обрав для життя Ріо-де-Жанейро. Я завжди дуже хотів жити в Бразилії, в основному через клімат і тому, що це неймовірно красива країна», - розповідав Родрігес.

І нехай його історія в Шахтарі не склалася, але він став однією з «перших ластівок» поряд з Брандао, які поклали початок активній роботи «гірників» на південноамериканському ринку, вектор роботи на якому, з приходом в 2004-му році на тренерський місток команди Мірчі Луческу, остаточно змістився на Бразилію. Сьогодні, коли ні Луческу, ні Даміана вже немає в Шахтарі, в стані «гірників» присутня ціла колонія з 12 бразильців (плюс натуралізовані українці Марлос і Жуніор Мораес), хоча навряд чи хтось із них зараз знає і замислюється над тим, що їх історія в Україні, по суті, є продовженням трансферного експерименту донецького клубу, розпочатого в 2002-му з Родрігеса...

Текст: meta.ua/sport/

Юрій Штембєрг
Оцініть матеріал
(36)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Марусяк переписав історію українських стрибків. Підсумки лижного тижня
Зимові види | 18 березня 2024, 19:15 12
Марусяк переписав історію українських стрибків. Підсумки лижного тижня

Sport.ua підбиває підсумки тижня в лижних видах спорту

Де дивитись онлайн матч відбору до Євро-2024 Боснія і Герцеговина – Україна
Футбол | 19 березня 2024, 00:31 7
Де дивитись онлайн матч відбору до Євро-2024 Боснія і Герцеговина – Україна

21 березня о 21:45 відбудеться півфінал плей-офф кваліфікації Євро-2024

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
umnuy2
Незатишно он себя почував)))
Huygens
По нашему, Дамиан Оскар Родригес Кантос это Дамиан Кантос, а не Родригес.