Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кроссфіт
| Оновлено 21 липня 2021, 20:56
1181
0

Харчування Чемпіона, або що їсти, щоб досягти успіху

Війна війною, а обід - за розкладом

| Оновлено 21 липня 2021, 20:56
1181
0
Харчування Чемпіона, або що їсти, щоб досягти успіху
Getty Images/Global Images Ukraine

Правильне харчування в спорті - це глибока робота. Чемпіонами стають не ті, хто знайшов "чарівне зілля", а ті, хто уважний до деталей. Щоб стати Чемпіоном, необхідно робити те, що треба, а не те, що роблять всі. Михайло Яцик. Фітнес-тренер, дієтолог, автор проекту "Тілобудівний завод" і "Спортивний коуч"

Харчування спортсмена - це додаткова допомога організму, яка покликана забезпечити його певними вітамінами і мікроелементами. Напевно ви подумали: "Чим більше обсяг тарілки, тим більше користі для організму". На ділі, це не так: споживання їжі понад норму не має нічого спільного з потрібною кількістю поживних речовин, що надходять в організм.

Неправильно складений раціон харчування перевантажує шлунково-кишковий тракт і їжа перестає повністю засвоюватися. Це не дозволить організму отримати всі вітаміни, які ви спожили, а навпаки, створить дефіцит корисних речовин.

Коли мова йде про організм спортсмена, який постійно працює в інтенсивному режимі (нескінченні тренування і змагання), компенсувати витрачені калорії необхідно правильно підібраним комплексом продуктів. Шкідливі продукти харчування провокують лише виснаження, перевтому, поганий емоційний стан і тд. Лише збалансований набір поживних речовин покликаний швидко відновлювати клітини і стимулювати зростання м'язових волокон.

У статті ми розкриємо важливість дисципліни у харчуванні при заняттях боксом; розглянемо, на що варто робити упор в харчуванні при регулярних інтенсивних тренуваннях; проаналізуємо фактори, що відображають можливі зміни в раціоні професійного боксера.

Важливість харчування при заняттях боксом

Яку мету переслідує раціон боксера? Чи потрібна спеціальна програма харчування при регулярних фізичних навантаженнях спортсмена? На ці питання відповідь однозначна: харчування - це головна умова для прогресу, результативності та своєчасного відновлення в спорті.

Що, як не харчування, може забезпечити достатню кількість калорій для надбання або підтримки необхідної фізичної форми.

Правильне харчування дозволяє боксеру тримати в нормі, уповільнювати або прискорювати всі метаболічні процеси свого організму, налаштувати гормональний баланс і фізичну форму у відповідальний момент. Тому користь правильного раціону несе в собі особливу цінність, що відповідає за успіх в кар'єрі боксера. Відсутність дотримання правил в харчуванні зведе нанівець регулярні тренування, а сам організм постраждає від нестачі поживних елементів і вітамінів.

На що слід робити упор в харчуванні боксеру- новачкові?

Щоб стати професійним боксером, одного бажання замало.

"Це наполеглива робота не тільки над своїми фізичними якостями, але і грамотне складання щоденного раціону, яке дозволить налаштувати роботу травлення і мікрофлору кишечника", - фітнес-тренер і дієтолог Михайло Яцик.

Безладне харчування і шкідливі харчові звички будуть "гальмувати" процес досягнення цілей новачка. Це стосується не тільки проблем з набором м'язової маси, а й професійного володіння своїм тілом під час поєдинку.

Коли новачок намагається перетворити правильне харчування на образ життя, важливо знати свою мету. Щоб уникнути зривів, варто почати з малого і пройти шлях до більш складного. Встановивши для себе мету, буде до чого прагнути. Це і є ключ до переходу на правильне харчування.

Кращий спосіб досягнення мети - дотримуватися хороших звичок, "не сходячи з дистанції". Цикл харчування боксера повинен носить різноманітний і засвоюється характер.

Продукти, на які варто робити ставку боксеру:

Білки: курка, яловичина, яйця, молочні продукти (сири, сир), риба і морепродукти.
Жири: рослинні масла
Вуглеводи: крупи, хліб цільнозерновий, горіхи, бобові, овочі і фрукти
Незнання особливостей потрібного раціону, часто призводить до помилок і раптовим розчарувань у великому спорті. Контроль фітнес-тренера і дієтолога - головні супутники в складанні індивідуального плану харчування поряд з розробкою персоналізованої програми тренувань.

Дисципліна правильного харчування в кар'єрі боксера

Що змушує боксера відчувати себе більш енергійним і відпочившим?

- Відпустка!
- А про правильне харчування не забули?

Коли людина дотримується балансу в харчуванні, він зміцнює свій організм, насичує мозок і кожну клітину поживними речовинами. Це дозволяє бути сильним і витривалим на рингу і в житті.

Бути самоорганізованим - це завдання для боксерів не з нових. Думаєте, вони захищені від стресів? Зрозуміло, ні. Але вони з тих, хто розуміють плюси довгострокової перспективи, старанно працюють над собою, вміють розпоряджатися своїм часом, спрямовують свої дії на досягнення успішного результату. Це воістину дисципліновані люди, які не розмінюються на "дрібниці", а чітко знають, чому вони в боксі і чого вони хочуть досягти.

Дисципліна харчування боксера - це корисна навичка, яка не потурає ницим бажанням того, кому їх вигідніше продати, а допомагає людині досягти успіху самому. Спорт, по своїй суті, вносить в життя боксера свої корективи. Виходячи з цього, організм фізіологічно перебудовується під новий "спортивний графік" і бере під контроль безліч спокус (формується новий навик - самовладання).

У боксерському харчуванні важливо дотримуватися системи, не відхиляючись від здорового способу життя.

А ви знали, що професійному боксеру потрібно дотримуватися дисципліни не тільки в тренуваннях, а й у харчуванні?

Фактори, що впливають на режим харчування і спосіб життя боксера

Тренувальний процес боксера вимагає прогресу в харчуванні: він не зможе харчуватися так само, як звичайний офісний працівник. Тому разом з дієтологом "Курсу правильного харчування" Михайлом Яциком, ми підібрали особливо важливі аспекти, які прямо чи опосередковано впливають на раціон боксера.

- Кількість та інтенсивність тренувань. При інтенсивному фізичному навантаженні, кількість поживних речовин повинна збільшитися до такого показника, який зміг би повністю "покрити" добову потребу організму.
- Фізіологічні показники боксера (вага, зріст, фізична форма, обмін речовин і тд). Якщо не враховувати вихідні параметри боксера, складно визначити необхідну кількість потрібних мікроелементів за один прийом їжі. Кожному організму властива індивідуальна потреба.
- Професійні травми або наявність захворювань.
- Поставлені цілі (знизити, збільшити масу тіла, підтримати вагу стабільною). Важка вагова категорія вимагає максимально швидкого набору правильної ваги, з якою буде комфортно виконувати поставлені завдання. Наприклад, О. Усик - харчування направлено на зростання м'язової маси; В. Ломаченко - на зменшення жирової тканини.
- Етап підготовки до поєдинку. Чим більше маса тіла, тим більше витрат енергії, а відповідно, більше потреби в калоріях. - Різниця в калоріях, спрямована на компенсацію енергетичних втрат. Їх повинно бути достатньо для запланованих навантажень. У різні тренувальні цикли харчування змінюється.
- Вид або напрям спорту.
- Націленість на показники (сила, витривалість, швидкість).
- Відновлення маси після поєдинку. Високе навантаження, яку переживає організм під час поєдинку, вимагає контролю над відновленням витрачених енергоресурсів. У раціоні необхідний баланс білків, жирів і вуглеводів.
- Контроль маси тіла. "Вага не повинна скакати. Завжди треба бути готовим до наступного бою. Адже бути спортсменом - це робота 24/7/365", - В. Ломаченко.

Як бачимо, кожен боксер має свої особливі показники до дотримання раціону харчування. Продукти можуть бути однаковими, але їх поєднання і кількість прийому - значно відрізнятися.

Висновки

Грамотний підхід, здоровий глузд, режим і дисципліна - чотири титани, на яких вибудовується щоденний раціон професійного спортсмена.

Харчування має впливовий аспект на кар'єру і життя боксера. Це внесок в успіх при занятті важкими видами спорту. Без харчування, інтенсивність і кількість тренувань не принесуть ефективного результату.

Якщо дотримуватися принципів правильного харчування в спорті, незабаром мрія втілиться в реальність. Правильний прийом їжі - це не розкіш. Набір простих продуктів на тарілці - банальне правило раціону будь-якої людини.

Активність протягом дня, повинна бути побудована на правильному розподілі калорій, яка є "паливом" для організму. А для боксера, тим більше, оскільки тренування займають більшу частину його часу. Тому великі витрати енергії повинні вчасно відновлюватися за рахунок харчування.

Результат на рингу - показник підготовки до поєдинку. З урахуванням своєї спеціалізації, бокс має свої відмінні риси від інших видів спорту. Ось чому раціон ретельно підбирається виходячи з індивідуально-фізіологічних характеристик людини. Робиться це для того, щоб зберегти і зміцнити здоров'я спортсмена, підвищити його витривалість і реакцію на суперника в поєдинку, досягти високих результатів і вчасно відновитися після можливих травм.

Війна війною, а обід - за розкладом

Успіх на рингу досягається не тільки за рахунок продуманої тактики ведення бою, він також залежить від збалансованого раціону і своєчасного відновлення енергії.

Автор статті

Марина Михалик

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.