Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 14 липня 2022, 09:31
87854
14

Коли гра відходить на другий план. Як виглядають арбітри-жінки

Блогер Sport.ua Олександр Шершень – про найпривабливіших жінок-арбітрів у футболі

| Оновлено 14 липня 2022, 09:31
87854
14
Коли гра відходить на другий план. Як виглядають арбітри-жінки
Getty Images/Global Images Ukraine

Жінок-арбітрів почали залучати до обслуговування матчів чоловічих команд ще на початку 21 століття. Спочатку виключно в ролі лайнсменів у нижчих лігах, а згодом в елітних дивізіонах, єврокубках та на рівні збірних. Тепер же жінок часто назначають головними арбітрами матчів чоловічих команд. І якщо раніше жінка-суддя асоціювалася з серйозною фрау із свистком чи прапорцем, то зараз же серед арбітрів все частіше зустрічаються справжні красуні, або ж просто дуже харизматичні особи. Тож саме про таких рефері йтиметься далі.

Надін Камара Баштуш

Країна: Бразилія
Вік: 38

Надін Камара Баштуш до 2007 року працювала стоматологом в одній із приватних клінік в рідній Бразилії. Зваблива лікарка обожнювала вечірки і походи на дискотеки, а на вихідних із друзями, як більшість бразильців, ходила на стадіон вболівати за рідну команду. Тонко розуміючись на правилах футболу, вона часто коментувала дії того чи іншого судді. Один із друзів Надін жартома запропонував їй самій піти в арбітри, а не просто критикувати суддівські рішення. Лікарка ж до цієї ідеї віднеслася із всією серйозністю і пішла на курси рефері, а через деякий час почала судити футбольні матчі. Розпочала свою кар’єру чарівна рефері із обслуговування матчів юнацьких команд і регіональних ліг, а за сім років «доросла» до судді, яка працює на іграх елітного дивізіону Бразилії.

Незважаючи на модельну зовнішність, Надін Камара Баштуш не є прихильницею відвертих фотосесій, як деякі її колеги-арбітрині. Утім, деякі уболівальники зізнаються, що ходять на футбол не лише, щоб спостерігати за грою улюбленою команди, а й подивитися на роботу цієї жінки-судді.

Хрісула Корабілія

Країна: Греція
Вік: 44

Хрісула Корабілія доволі досвідчена і відома жінка-арбітр міжнародного класу. У свої 44 роки гречанка продовжує обслуговувати велику кількість матчів на найвищому рівні. У нинішньому сезоні Хрісула була асистентом арбітра вісім разів в рамках грецької Суперліги. Також вона працює на матчах на рівні національних збірних та єврокубків.

До слова, шлях до визнання цієї судді був доволі тернистим і вона не раз стикалася з агресією на свою адресу з боку гарячих грецьких уболівальників. Так, свого часу Федерація футболу Греції відсторонювала її від обслуговування матчів чоловічих команд через значні помилки. А в 2012 році розгнівані фанати одного з клубів закидали її різними предметами прямо під час гри. Треба віддати належне цій жінці-судді, адже вона зуміла після серії невдач досягти успіху у своїй нелегкій справі.

Клаудія Романі

Країна: Італія
Вік: 39

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Claudia Romani (@claudia_romani)

У світ футбольного арбітражу 39-річна італійка прийшла із професії моделі у 32-річному віці, мріючи поєднувати роботу судді з кар’єрою на подіумі. Таким чином, пишногруда італійка у 2014 році стала першою жінкою-арбітром, яка отримала ліцензію на право обслуговування матчів Серії А. Утім, попрацювати бодай на одній грі в еліті італійського футболу їй до цього часу так і не вдалося. Цікаво, що Клаудія позиціонує себе стовідсотковою італійкою, але встигла пожити в таких країнах, як Данія, США та Великобританія. Свого часу вона потрапляла в списки найсексуальніших жінок планети і, судячи з усього, цілком заслужено. Клаудія Романі не приховує, що з дитинства вболіває за «Мілан», тому, зізнається, матчі за участі цієї команди ніколи не змогла б обслуговувати, бо була б упередженою. Також арбітр-модель відома тим, що у 2011 році зустрічалася із відомим ловеласом і бомбардиром «Мілана» Філіппо Індзагі.

Бібіана Штайнхаус

Країна: Німеччина
Вік: 42

Бібіана Штайнхаус із специфікою роботи футбольного арбітра знайома ще з дитинства, адже її батько також був футбольним рефері. Звичайно, німка не має такої фотомодельної зовнішності, як більшість красунь із нашого списку, але з харизмою в неї все гаразд. Жінка розпочала кар’єру арбітра ще в 20-річному віці, почавши судити матчі жіночої Бундесліги та Кубка Німеччини. Паралельно із цим вона працювала поліцейською.

У 2007 році їй довірили право судити матч у другій Бундеслізі між командами «Падерборн» - «Хоффенхайм». Також працювала вона і на міжнародних матчах серед жіночих команд. Лише через 10 років  Бібіані довірили обслуговувати матч у чоловічій Бундеслізі. 10 вересня 2017 року в матчі «Герти» проти «Вердера» вона стала першою жінкою, яка працювала на грі елітного чоловічого дивізіону в якості головного арбітра. Найбільшу популярність Бібіані Штайнхаус приніс епізод в матчі «Герта» - «Аахен», коли захисник берлінців Патрік Німайєр, немов би випадково торкнувся грудей рефері, на що та відреагувала іронічною посмішкою, яка потім стала хітом YouTube. Також Бібіана відома тим, що є дружиною колишнього зіркового судді Говарда Вебба. Незважаючи те, що за віком вона могла працювати арбітром ще й донині, 41-річна поліцейська у вересні минулого року несподівано оголосила про завершення кар’єри арбітра.

Орелі Больє

Країна: Швейцарія
Вік: 28

Швейцарка Орелі Больє широкому загалу вболівальників не дуже відома. Вона працює асистентом головного арбітра в матчах чемпіонату Швейцарії. А знаменитою рефері стала не завдяки якимось професійним навикам, а через відверту еротичну фотосесію для одного із місцевих журналів у 2014 році. Багато фанатів тоді назвали ці фотографії найкращими в історії футболу. Жінка-лайнсмен зізнається, що найбільше під час матчів на початку кар’єри страждала не від критики з уст самих гравців, а з боку уболівальників, які часто-густо кричали на її адресу різноманітні непристойності. Утім в подальшому Орелі Больє навчилася абстраговуватися від негативу, який інколи лунає з трибун.

Фернанда Коломбо Уліана

Країна: Бразилія
Вік: 30

Ефектна рефері-блондинка Фернанда Коломбо Уліана є однією з найкрасивіших жінок-арбітрів в чоловічому футболі. Свою професійну суддівську кар’єру бразилійка розпочала у 23 роки, до того працюючи на матчах команд із нижчих дивізіонів. Утім, у 2014 році отримала призначення на матч бразильської Серії А між командами «Атлетіко Мінейро» -  «Крузейро». На жаль, тоді далося взнаки хвилювання асистентки арбітра, яка в одному із моментів зафіксувала спірний офсайд, коли гравець гостей забив гол. Після гри красуні-лайнсмену добряче дісталося на горіхи від футболістів і керівництва «Крузейро». Ті навіть радили їй краще спробувати себе у ролі фотомоделі відомого еротичного журналу. Попри цей скандальний епізод на початку її кар’єри, Фернанда Коломбо мужньо витримала шквал критики і не дослухалася до «дружніх» порад футболістів. Вона продовжує судити матчі в еліті бразильського футболу і в чемпіонатах країн Південної Америки і час від часу відзначається різноманітними кумедними витівками.

Так, в червні 2019 року під час однієї гри вона розіграла футболіста, який порушив правила. Всі думали, що жінка-арбітр, яка потягнулася до карману, покаже жовту картку гравцю, але замість того вона дістала серветку і витерла собі лоба. Варто зазначити, що Фернанда Коломбо Уліана є дружиною відомого рефері із Бразилії Сандро Річчі.

 

 

Кароліна Бояр

Країна: Польща
Вік: 23

Красі цієї асистентки арбітра можуть позаздрити багато професійних моделей. Ще б пак, полячка, окрім зовнішності, має ідеальні параметри. Навіть відомий англійський портал The Sun оцінив зовнішність Кароліни і визнав її найсексуальнішим рефері світу у 2018 році. Любов до футболу дівчині з дитинства привив її дідусь, який багато років працював футбольним арбітром. У 17-річному віці, навчаючись у Ягеллонському університеті, Кароліна Бояр записалася на курси арбітрів і була там єдиною жінкою, яка здобувала професію судді. Після їх закінчення довгоногу красуню почали залучати до обслуговування матчів із нижчих ліг. Полячка не приховує, що мріє колись відпрацювати на іграх на рівні матчів ФІФА, а своїм кумиром номер один називає німкеню Бібіану Штайнхаус. У січні 2020 року Кароліна Бояр втратила статус завидної нареченої і прийняла пропозицію від свого коханого - арбітра ФІФА Даніеля Стефанські, який, до слова, старший за свою обраницю на цілих 20 років.

Ірина Рачинська

Країна: Україна
Вік: 24

Цей список був би неповним, якби в ньому не було чарівної представниці України. Знайомтеся – це найкрасивіша жінка-арбітр в українському футболі Ірина Рачинська. 6 липня відсвяткувала 24 рік народження. Боковий арбітр обслуговує матчі української Прем’єр-ліги U-19 і не приховує, що в планах піднятися рівнем вище. Цікаво, що дівчина-арбітр не зациклилася виключно на футбольному арбітражі, а й подумала про свою освіту, закінчивши із червоним дипломом Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича. Також любителі сучасного кіноматографу відзначають надзвичайну схожість Ірини Рачинської із зіркою Голлівуду українського походження Мілою Куніс, яка, як і наша суддя, народилася в Чернівцях. Для особливо цікавої публіки варто відзначити, що Ірина не є родичкою Наталії Рачинської, яка свого часу була однією із кращих головних арбітрів в українській Прем’єр-лізі.

Єкатєріна Костюніна

Країна: Росія
Вік: 26

Єкатєріна Костюніна носить неофіційний титул найкрасивішої жінки-рефері в російському футболі. За її словами, у суддівство вона потрапила зовсім випадково вісім років тому. Тоді вона, гравець жіночого «Єнісея», прийшла на тренування своєї команди, забувши вдома бутси, і один із тренерів запропонував їй спробувати себе в якості рефері. Із цим завданням дівчина впоралася і невдовзі захопилася ідеєю стати професійною футбольною суддею. Незважаючи на яскраву зовнішність і ідеальну фігуру, колишня футболістка «Єнісея» наголошує, що не бачить себе в модельному бізнесі і все, про що вона мріє, це стати арбітром ФІФА та працювати на матчах чоловічої РПЛ. Попри це, лайнсмен любить порадувати своїх прихильників доволі пікантними знімками та відео в Instagram. Наразі Єкатєріна Костюніна поступово іде до своєї мрії, отримавши право на обслуговування матчів в першому жіночому і третьому чоловічому дивізіонах чемпіонату Росії.

Олександр Шершень
Оцініть матеріал
(412)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 14
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Владимир Коновалец
А де наша харків'янка Катерина Монзуль? Багато хто вважає її красунею...
Макс Руденко
Ірина Рачинська найкрасивіша
tsidyi
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Сергей Оксиюк
Некрасивых женщин не бывает! Бывает мало водки!
Yura Юрий
Катьку все знают, смысл писать? А бабушка Хрисула хороша чертовка
Igorok Киев
А где наша Катька не понял!
Sly Midget
Ирина Рачинская на Милу Кунис похожа.
DIM-C
где Попаденко ? )
manticora1990
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
pl2012ua
навіщо тут чудовисько з ОРК ?