Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 21 липня 2021, 14:00
2445
2

В'ячеслав ГРОЗНИЙ: «Італія заслужено виграла Євро»

Відомий тренер підбив підсумки чемпіонату Европи

| Оновлено 21 липня 2021, 14:00
2445
2
В'ячеслав ГРОЗНИЙ: «Італія заслужено виграла Євро»
Getty Images/Global Images Ukraine

В'ячеслав Грозний в ексклюзивному інтерв'ю Sport.ua підвів підсумки Євро-2020, на якому тріумфувала збірна Італії.

— В'ячеславе Вікторовичу, які у вас емоції від Євро? Що скажете про збірну України?
— Звичайно, приємно, що на Євро на стадіонах були фанати. І це дійсно було свято. Не хочу втомлювати читачів тим, що вже неодноразово чули. Безумовно, вихід збірної України до чвертьфіналу Євро - це великий успіх всіх, всіх тих, хто причетний до результату. Це клуби, функціонери, Асоціація футболу, футболісти, тренери, дитячі тренери, фанати. Але планка піднята дуже високо, а далі вимоги будуть рости ще більше. Вимогливі вболівальники, до речі, в усьому світі і вони хочуть поєднання результату і якості гри. Але це рідко кому вдається зробити. У сучасному світі на перше місце виходить результат. На цьому Євро ми в черговий раз побачили тренд надійності командних дій на оборону. Це принесло результат. У фінал вийшли саме такі команди.

— Що думаєте з приводу збірних Італії та Англії?
— Італія і Англія виконують свою роботу якісно і припиняють будь-які наміри суперника загрожувати їхнім воротам. Обидві збірні в групах Євро не пропускали м'ячів. Їх суперечка розв'язалася лише в серії пенальті. Вони нікому не програють. Італійці і англійці в групі зіграли на нуль. Потім англійці обіграли 2:0 Німеччину, 4:0 - Україну і потім вони пропустили від Данії (2:1) і Італії (1:1) і то зі стандартів - після штрафного і кутового. З гри вони нічого не пропустили. Італійці грали різноманітніше. Англійці зіграли дуже прагматично, не дивлячись на високий кадровий атакуючий потенціал. Але це справа смаку і це тренерські рішення. Поставте себе на місце фанатів збірної Англії. З одного боку їх команда в фіналі, а з іншого боку вони засмучені, що кубок поїхав до Італії. Пред'являються претензії Гарету Саутгейту через обережну тактику з сімома гравцями, які обороняються, і воротарем. Вони вважають, що Кейна, Стерлінга і Маунта недостатньо, щоб вигравати. Я, до речі, теж так вважаю.

— Що вас ще здивувало на цьому Євро? Які збірні піднесли сюрпризи?
— Значно раніше, ніж всі думали, вилетіли з Євро чемпіони світу французи і чемпіони Європи 2016 португальці. Але це їх проблеми. У кожного результату є свої причини. Хтось стрибнув вище голови, а хтось зіграв на своєму рівні. Багато команд сподобалися своїм характером. В першу чергу, я б відзначив Данію. Після випадку з Крістіаном Еріксеном данці об'єдналися ще більше. А ще виділю характерну Угорщину, Австрію, Швейцарію, Шотландію.

Деякі збірні додавали по ходу чемпіонату, як, наприклад, збірна Іспанії. Вона додавала від матчу до матчу. У матчі з Італією іспанці були ближчими до перемоги і, як мінімум, виглядали краще. Деякі збірні залежні від своїх лідерів. Бельгія залежна від Де Брюйне і Азара, які грали на Євро після травм. Португалія залежна від Роналду, а Польща - від Левандовськи.

— Сенсацією став ранній виліт Франції з Євро. Що на це вплинуло?
— Францію підвели самовпевненість і внутрішньокомандні проблеми. Вони вели 3:1 в матчі з Швейцарією і вилетіли з Євро. На мій погляд, дуже правильним рішенням було повернення в збірну Каріма Бензема, але нічого не виходило у Киліана Мбаппе. Завищені амбіції йому заважали. До речі Німеччина проходить процес зміни тренера, а Іспанія тотального омолодження.

— Італія заслужено тріумфувала на Євро?
— Так, італійці заслужено стали чемпіонами, попри те, що в команді майже відсутні суперзірки. Верратті - хороший гравець, але він не суперзірка. Я б навіть сказав, що Жоржиньйо більше на цю роль тягне, але він теж не суперзірка. Зараз Доннарумма став суперзіркою, тому що отримав приз найкращого гравця Євро. Вони всі без винятку працювали на колектив і на результат. Це дуже важливий момент.

Getty Images/Global Images Ukraine. Жоржиньйо

— Що для себе, як тренера, виділили за підсумками чемпіонату Європи?
— Головні підсумки Євро. Перше: виграє не той, хто більше може, а той, хто більше хоче. Друге: колектив однодумців і трудяг досягає більшого, ніж самотньо егоїстичні зірки. Третє: всі без винятку повинні виконувати величезну чорнову роботу без м'яча і вміти якісно пресингувати. Четверте: центральні захисники повинні виконувати свої прямі функції, а також вигравати всі єдиноборства. Найкращими захисниками все-таки стали Джорджо К'єлліні і Леонардо Бонуччі з Італії, а також Гарі Магуайр і Джон Стоунз у Англії. Крайні захисники - це крила атаки. Це, наприклад, Леонардо Спінаццола з Італії і Люк Шоу з Англії.

Центральний диспетчерський трикутник повинен діяти варіативно і вести гру. У Італії це Жоржиньйо, Верратті і Барелла. Це ідеальний трикутник, він таким і повинен бути. Крайні нападники повинні бути швидкими і класними дріблерами. Наприклад, Стерлінг, Сака, К'єза і інші. Обов'язково повинен бути центрфорвард калібру Лукаку, Роналду, Бензема і Кейна.

Зросла швидкість просування м'яча в атаку в активно вигідні позиції передач на хід, часто була доставка м'яча між лініями в ударні позиції. Це дуже важливі моменти. Але необхідно приділити увагу персоналці в штрафному майданчику. Багато пробивали і забивали через те, що грали «зону» у власному штрафному майданчику. Потрібно переходити на персоналку. Дуже важливі якісні заміни і воротарі, які роблять різницю, як наприклад, Доннарумма.

— Англія вийшла в фінал, але багато хто чекав від англійців більш атакуючого футболу.
— Найкращою збірної на Євро по ударам була Іспанія (19,2 удари завдавала в середньому за матч). Італія була однією з найкращих (більше 18 ударів в середньому за матч). А Англія всього лише 9,5 в середньому ударів за поєдинок наносила по воротах суперника. Це в два рази менше, ніж у італійців та іспанців. Англійці прагматичніше грали. Італійці були варіативніше і креативніше.

— Ваші очікування від Євро виправдалися?
— Мені Євро сподобалося. Я робив ставку на Францію і Бельгію з організації гри. Не думав, що португальці так рано вилетять. На англійців я не ставив, я не думав, що вони дійдуть до фіналу. Італійців, французів і бельгійців я виділяв.

Мені дуже сподобалися данці по організації гри. Мені найбільше сподобався перший тайм матчу Данія - Бельгія (1:2), який данці виграли. Я саме цей перший тайм буду ще десятки разів переглядати. Так, у другому таймі у Бельгії вийшов Де Брюйне і бельгійці перемогли. Але данці мені сподобалися в цьому поєдинку, особливо, в першому таймі. Хороша команда, яка швидко доставляє м'яч в ударні зони.

— До речі, Мессі з Аргентиною виграв Копа Америка. І хто тепер головний претендент на Золотий м'яч?
— Я дуже радий за Лео, тому що він нарешті виграв Копа Америка і перший трофей зі збірною Аргентини. Мессі заслуговує на це. Він, напевно, найкращий футболіст сучасності поряд із Кріштіану Роналду! Роналду вигравав Євро з Португалією. І справедливо, що Мессі тепер виграв титул зі збірною. Мессі на Копа Америка став найкращим бомбардиром (4 голи) і найкращим асистентом (5 гольових пасів), а також найкращим гравцем. Думаю, що швидше за все, Мессі і отримає Золотий м'яч. Це на мій суб'єктивний погляд. Я так бачу.

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Далі без Трубіна. Визначено півфінальні пари Ліги Європи
Футбол | 19 квітня 2024, 06:30 0
Далі без Трубіна. Визначено півфінальні пари Ліги Європи

У півфіналах Ліги Європи зіграють: Марсель – Аталанта, Рома – Байєр

Легендарний Касільяс привітав Реал із перемогою над Сіті і відзначив Луніна
Футбол | 18 квітня 2024, 08:22 2
Легендарний Касільяс привітав Реал із перемогою над Сіті і відзначив Луніна

Ікер опублікував пост у своєму Twitter, мадридський клуб вибив «містян» із ЛЧ

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Navbahor
Выиграли бы за 120 мин, то и базара нет.
А так - чемпионы по пенальти.
MaxUa
Отличное интервью.