Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга конференцій
| Оновлено 22 липня 2021, 18:57
8497
11

Ворскла: готовність №?

Sport.ua оцінює рівень полтавчан напередодні старту в Лізі конференцій

| Оновлено 22 липня 2021, 18:57
8497
11
Ворскла: готовність №?
ФК Ворскла

Першою з українських команд в новому єврокубковому сезоні стартує «Ворскла». Підопічні Юрія Максимова в другому раунді кваліфікації нового клубного турніру під егідою УЄФА - Ліги конференцій - зіграють проти представника Фінляндії - КуПС. Поєдинки пройдуть 22 і 29 липня (матч у відповідь - в Полтаві). З яким багажем «біло-зелені» підходять до протистояння з володарем Кубка Фінляндії - читайте нижче.

Відомий склад Ворскли, який вилетів до Фінляндії на матч проти КуПСа

Підготовка

 

З відпустки полтавчани вийшли одними з перших в УПЛ - 18 червня. Особливістю цьогорічного літнього міжсезоння для команди став той факт, що підготовка проходила в рідних пенатах: команда не вилітала за кордон. До 27 червня «Ворскла» готувалася в Полтаві, після чого відбула на тренувальний збір в Закарпаття, де працювала до 16 липня. Безпосередньо до матчів проти КуПС підопічні Максимова готувалися на своїй базі під Полтавою.

За час підготовки «Ворскла» провела кілька контрольних поєдинків. В рамках першого збору полтавчани зіграли один матч - проти «Дніпра-1». І впевнено перемогли - 3:0. Забиті м'ячі на рахунку Челядіна, Пуцліна і Степанюка. Полтавчани зіграли двома складами: в першому таймі Максимов дав можливість проявити себе молоді, в другому - умовно основному складу.


ФК Ворскла. Валерій Бондаренко

На Закарпатті полтавчани зіграли три спаринги. Першим суперником став новачок нашої першої ліги - ФК «Ужгород». Як і в матчі проти «Дніпра-1», Максимов виставив на гру два склади (умовно молодіжний і основний), давши кожному з них зіграти по тайму. У підсумку «Ворскла» програла - 2:3. За полтавчан забивали Пешич і Кравчук.

Другим суперником «Ворскли» на закарпатській землі були львівські «Карпати». Полтавчани здобули впевнену перемогу над представником другої ліги - 4:0. Голи забивали Чеснаков, Степанюк і Кравчук (два). Цього разу тренерський штаб «Ворскли» особливо не експериментував зі складом: зіграла основа.

Максимально наближений до основного складу зіграв «товарняк» і проти «Минаю». Гра завершилася нульовою нічиєю.

Кадри

 

У порівнянні з минулим сезоном «Ворскла» зазнала суттєвих змін. Повісили бутси на цвях два ветерани команди - Сапай і Ребенок, які перейшли на тренерську роботу в полтавському клубі. Покинув «ворсклян» динамівець Цитаїшвілі, у якого завершився термін оренди. Але головна втрата - найкращий бомбардир минулого сезону УПЛ Кулач. І тренерський штаб «Ворскли», і клубне керівництво дуже хотіли зберегти форварда, але не вдалося: Влад покинув Полтаву в якості вільного агента. Вочевидь, сторони не зуміли прийти до спільного знаменника в фінансовому питанні. Можливо, Кулач знайде своє щастя в «Динамо».

Фінансове питання стало каменем спотикання і в ситуації з захисником Альюном. За нашою інформацією, оборонець настійно вимагав від «Ворскли» збільшення платні. Причому в рази. Клуб не поспішав задовольняти занадто зрослі апетити фактурного футболіста. Компроміс поки не знайдений: Альюн просто не повернувся в розташування команди з відпустки, і «Ворскла» загрожує йому серйозними санкціями.

Тепер щодо нових імен. Захисника Мельничука і нападника Мкомолу такими можна назвати лише умовно: обидва повернулися з оренд (з «Чорноморця» і «Інгульця» відповідно). Гравець захисної лінії Кушніренко теж свого часу захищав кольори «Ворскли», а в минулому сезоні він виступав за «Миколаїв». Але з'явилися і дійсно нові обличчя. «Ворскла» посилилася екс-захисником «Десни» Таммом і колишнім форвардом «Кайрата» Есеолою.


ФК Ворскла. Адерінсон Есеола

Також гравцями «Ворскли» стали футболісти, що належать «Шахтарю» - захисник Бондаренко і півзахисник Вакула. Обидва перейшли в полтавську команду на правах оренди.

Гра

 

З побаченого в спарингах «Ворскли» в нинішньому літньому міжсезонні можна зробити наступні висновки. Команді вдалося підсилитися якісними гравцями, і вона стала сильнішою. Ну, як мінімум, більш варіативною. Так, товариські матчі - підмога для серйозного аналізу така собі, але іншого на даному етапі просто немає. Тому можемо констатувати, що з появою Тамма і Бондаренка у Максимова з'являється більш широкий вибір центрбеків, ширші можливості для ротації. До того ж, з'явилася можливість «пересунути» Пердуту ближче до атаки: Ігор кілька товариських поєдинків провів у півзахисті.

Напевно нових фарб грі «Ворсклі» додасть і Вакула. Цього універсального і різнопланового молодого гравця дуже хотів Максимов. І отримав. Але в даному випадку слід зазначити таке: Влад наскільки талановитий, настільки і проблемний футболіст. Він не прижився в «Десні» - хлопця відрахували за порушення спортивного режиму буквально на другий тиждень перебування в чернігівській команді. Складно йому було пробитися і в основу «Шахтаря». Але там вже з іншої причини. Загалом, футболіст він непростий за характером, але що стосується його суто ігрових характеристик, то він може стати справжнім топом на рівні УПЛ. Якщо, звичайно ж, сам того захоче. І якщо Максимов підбере до нього ключ.


ФК Ворскла. Юрій Максимов

Єдиною больовою точкою «Ворскли» залишається напад. Ну, у всякому разі, бачиться, що рівноцінно замінити Кулача поки що не вдалося. Степанюк залишається єдиною основною опцією «Ворскли» в нападі. Тому що Есеола ще повністю не акліматизувався на новому місці. Радує, що багато на зборах забивав молодий Кравчук, але хлопцеві ще потрібно набити багато шишок, щоб претендувати на місце в стартовому складі.

Перспективи

 

На наш погляд, наявного кадрового резерву і тренерського досвіду «Ворсклі» буде досить, щоб пройти в наступний раунд кваліфікації Ліги конференцій. Хоча недооцінювати фінів ніяк не можна, адже вони показали цілком боєздатну гру на попередній стадії кваліфікації.

Але якщо «Ворскла» має амбіції потрапити в груповий раунд ЛК (а вона напевно має таке бажання), потрібно буде серйозно напружитися. Тому що в третьому раунді кваліфайна, і особливо в плей-оф, суперники будуть серйозніше.

Оцініть матеріал
(61)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. Лунін оформив крутий сейв у суперматчі після удару де Брюйне
Футбол | 17 квітня 2024, 22:40 7
ВІДЕО. Лунін оформив крутий сейв у суперматчі після удару де Брюйне

Андрій вийшов у стартовому складі Реала на поєдинок-відповідь ЛЧ проти Ман Сіті

Томас ТУХЕЛЬ: «У першому таймі була шахова партія»
Футбол | 18 квітня 2024, 03:53 0
Томас ТУХЕЛЬ: «У першому таймі була шахова партія»

Головний тренер Баварії прокоментував перемогу у матчі 1/4 фіналу ЛЧ із Арсеналом

Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Артур Отаманчук
Хоч би не програли
Макс Руденко
А де дивитися на ТБ цю гру в Україні?
Navbahor
2:1, 0:1, пенальти...
abc
Мрію дочекатися , щоб ця зелена шобла зникла з футбольної мапи України .