Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 18 липня 2021, 02:54
4684
1

Чарло – Кастаньо: бій за абсолютне чемпіонство, який у нас не подивляться

Лев Кравців пояснює, чому до братів Чарло немає великого інтересу

| Оновлено 18 липня 2021, 02:54
4684
1
Чарло – Кастаньо: бій за абсолютне чемпіонство, який у нас не подивляться
Getty Images/Global Images Ukraine

Чи чули ви щось про чергове об'єднання поясів? Отож. А воно буде - ось уже на вихідних. Та й бій класний, суперники цікаві і в розквіті сил. Так чому ж все так?

Чарло - Кастаньо - бій найкращих бійців категорії, в якій нема нікого цікавого

Джермелл Чарло раніше за брата робить крок до історичного досягнення - абсолютного чемпіонства двох братів-близнюків одночасно. Поки Джермалл ніяк не зважиться на поєдинки з реальними і по-справжньому важкими суперниками в середній вазі, Джермелл зібрав усі пояси і на підступі до останнього в колекції. Звичайно, порівнювати середню і першу середню вагу в плані конкуренції сенсу немає.

Брати Чарло взагалі є виключно внутрішнім проектом. Їхні поєдинки показують на PBC (Premier Boxing Champions), вони б'ються тільки з тими, з ким випускають, і плавно підходять до великих досягнень через невеликі фізичні затрати. На двох із братом у можливого майбутнього абсолюта вже шістдесят шість перемог і лише одна поразка. При цьому детально про хлопців за межами США багато не знають і не прагнуть дізнатися.

Одна поразка, до речі, саме у Джермелла - того, хто буде на вихідних боксувати за абсолюта. У грудні 2018 американець зустрівся з Тоні Харрісоном. 12-раундова перестрілка з ще більш габаритним суперником закінчилася першою поразкою в кар'єрі Чарло - одноголосним рішенням суддів.

Через рік Джермелл взяв реванш. Трохи змінив план, але більше попрацював над помилками. В результаті лівий боковий американця так часто лягав у ціль, що в одинадцятому раунді Харрісон побував у нокдауні двічі, а на третій захід на атаку від Чарло рефері дав відмашку.

Технічний нокаут трохи спірний. У нокдауні сумніватися не доводиться - Джермелл відмінно прикладався до голови суперника, а потім дуже добре знаходив її в продовженні атаки. Точно, жорстко, ефективно. Але ось після другого нокдауну Тоні піднявся впевнено, а потім не подавав ознак страждання. Він закрився за блоком і вичікував, але рефері був ближче - йому видніше, що відбувалося з головою і очима Харрісона. Та й загалом Джермелл у тому поєдинку виглядав краще, ніж в першому.

Getty Images/Global Images Ukraine. Джермелл Чарло

Брайан Кастаньо - чемпіон WBO у першій середній вазі і остання перепона перед американцем на шляху до абсолютного чемпіонства. Аргентинець - однолітка американця, ніколи не програвав, але має одну нічию. У 2019 Брайан влаштовував класні обміни з майстром нічиїх Ерісланді Ларою. Кубинець не перемiг і не дав перемогти супернику, а досвід такий поєдинок дає, як три проти середняків.

В рекорд у обох - що у Джермелла, що у Брайана - немає зірок. Ерісланді Лара - окей, хороший, хоч і віковий суперник. Патрік Тейшейра - непогано. У американця є Остін Траут - та ж історія, що з Ларою і навіть гірше, враховуючи і порівняний рівень, і рівень на момент поєдинків. Ванес Мартиросян, Джейсон Росаріо, Тоні Харрісон - цікаво, але не вибухонебезпечно. Але тут важливо враховувати, що перший середній далекий від стану топ-майстрів. Тут багато хороших, готових спортсменів, але не більше того.

Сергій Богачук вилетів від першого ж потужного випробування і повернеться поєдинком проти суперника з мінусовим рекордом. Тім Цзю б'є всіх на островах і обіцяє - поки на цьому все. Джессі Варгас - цікаво, але не так, щоб дивувати. Джек Кулькай, Джуліан Вільямс - все це добре, але не викликає резонансу і не додає розуміння, наскільки боксер хороший.

Безумовно, Чарло цікавий. Весь його бокс на інстинктах, на почутті суперника. Він і любить тиснути. Але не нестримно, а розумно і методично. Так, що ти втомлюєшся від монотонності ритму, з яким він завжди знаходиться поряд, провокує суперника на атаку і тут же б'є у відповідь. Довгі руки (185 см), важкий удар - у Джермелла є все.

Кастаньо - не останній пасажир. Логічно припустити, що за значимістю він другий боксер категорії. Аргентинець поступається майбутньому супернику в габаритах: нижче на дев'ять сантиметрів (171 сантиметр проти 180) і має менший розмах рук (171 сантиметр проти 185). Але те не особливо заважало Брайану до цього.

Аргентинець - класний агресор. Він може переслідувати суперника весь бій, постійно завдавати ударів, переносити вагу тіла з однієї на іншу ногу при атаці і продовжувати. Навіть Ларі було важко піти від цього хлопця, що вже говорити про Чарло. З іншого боку, не факт, що Джермелл захоче задкувати при своїх габаритах і можливостях. Аргентинець вміє і в роботі спиною вперед.

Getty Images/Global Images Ukraine. Брайан Кастаньо

Патрік Тейшейра - попередній суперник аргентинця – є ще більшим і з ще більш довгими руками, ніж у Чарло. Весь бій бразилець намагався посунути суперника, йшов на нього, намагався дістати - і програв. Кастаньо розумно працював на відходах, тримав комфортну для себе дистанцію, не давав ганяти себе по рингу за рахунок довгих рук і йшов від них за рахунок роботи корпусу, змушуючи рубатися на середній дистанції. Звичайно, Тейшейра - не Чарло, але той бій розповів про Брайана ще трохи більше.

Чому тоді бій за абсолюта з такими рівними суперниками не затребуваний?

Важливо розуміти, що він не цікавий у нас. А те, що поєдинок не будуть так сильно дивитися в Україні, як інші бої, не означає, що він не потрібен взагалі. У США Premier Boxing Champions точно не працює у збиток. Там все добре і зі зборами, і з кількістю трансляцій.

Просто Чарло - американський продукт. Американські чемпіони для американської аудиторії. Їм взагалі не потрібна Великобританія, Іспанія, Німеччина або Україна. Showtime відмінно збирає на Джервонті, який боксує тільки з тими, кого йому ставить Флойд, і на братах Чарло. Тому що це їхня історія.

Крім цього, брати Чарло не дивують. Їхні поєдинки не назвеш розривними, їхні висловлювання не є незвичайними і не привертають багато галасу. Хороші боксери, які працюють в одній площині. Вони взяли ринок США - і досить.

Так хто ж фаворит?

Чарло, але з невеликою перевагою. На Джермелла можна поставити в середньому за 1.3. На Кастаньо - за 3.15. Воно й зрозуміло, адже Брайан - не хлопчик для биття, але шансів у нього реально менше.

Тут може спрацювати правило про великого хорошого боксера, який завжди б'є хорошого маленького боксера. Не завжди, але в цьому випадку - цілком. Джермелл трохи більш досвідчений і просто трохи більший. Дистанція, методичний спокійний тиск, що доводить до злості, лівий боковий і вибухи комбінаціями на зручній дистанції. Якщо Кастаньо не витягне суперника на себе - навряд чи виграє за очками.

І не тому, що на Чарло більше ставлять - попередній досвід доводить, що і американцеві можуть не дати перемогти за очками. Просто буде важко раунд за раундом боротися на тільки з габаритами, але і з навичками.

Брайан може вдарити, може влучити. Чи може впасти американець, не ясно - його підборіддя не пробите і не перевірене. Та ймовірність є. Але за очками аргентинець нічого не забере.

Поєдинок Джермелл Чарло - Брайан Кастаньо відбудеться в ніч із суботи на неділю, 18 липня, у Сан-Антоніо. Орієнтовний початок бою - 04:00 за київським часом.

 
Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Oleg Kar
Скачай на торенті і дивись собі.