Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Бельгія
| Оновлено 17 липня 2021, 12:46
17097
6

Золота селекція. Маліновський, Де Брюйне та інші, кого Генк відкрив футболу

«Магістри» в останні роки дійсно розкрили безліч талантів

| Оновлено 17 липня 2021, 12:46
17097
6
Золота селекція. Маліновський, Де Брюйне та інші, кого Генк відкрив футболу
Getty Images/Global Images Ukraine. Кевін Де Брюйне

Заснований в 1988 році футбольний клуб «Генк» не є одним із грандів бельгійської ліги, вигравши головне тамтешнє змагання чотири рази в історії. Поки конкурувати з «Андерлехтом» або «Брюгге», котрі володіють набагато довшою й значущою історією, «магістрам» в плані трофеїв дуже важко, проте з точки зору селекційної роботи «Генк» за останні роки серйозно втер носа конкурентам, подарувавши футбольній Європі цілу низку талантів, про яких раніше ніхто толком і не знав.

Приємно, що серед тих, кого європейському футболу відкрив «Генк», є і українець Руслан Маліновський, який потрапив у дуже солідну компанію...

Руслан МАЛІНОВСЬКИЙ

Період в Генку: 2016-2019
Нинішній клуб: Аталанта
Вартість на Transfermarkt: 30 млн євро

Давайте будемо чесними перед собою, Руслана Маліновського до переїзду до Бельгії знали далеко не всі шанувальники української Прем'єр-ліги, не кажучи вже про європейських їхніх колег. Якісні виступи в УПЛ у складі «Зорі» - це зовсім не те, що дозволило Маліновському засвітитися в Європі. Руслан був орендований «Генком» у «Шахтаря» з можливістю викупу, проте не встиг як слід проявити всю багатогранність таланту, перш ніж отримав важку травму - розрив хрестоподібних зв'язок коліна. Втім, боси «магістрів» не стали викидати за борт талановитого хавбека, а продовжили його оренду, допомогли у відновленні, і через рік викупили контракт Руслана у «Шахтаря» за 2 мільйони євро.

Getty Images/Global Images Ukraine

У Бельгії Маліновський проявив себе в кращому вигляді. Він багато забивав, віддавав, запам'ятовувався якісними стандартами та дальніми пострілами. Недивно, що влітку 2019 року за Маліновським приїхали гінці з «Аталанти», яка розщедрилася на 13,6 мільйонів євро, щоб підписати українця. Нині Руслан є одним з найбільш корисних гравців у команді Гасперіні, й, за чутками, на нього вже є серйозні претенденти, що здатне допомогти «Аталанті» не тільки повернути інвестиції, але і як слід заробити на трансфері.

Кевін ДЕ БРЮЙНЕ

Період в Генку: 2005-2012
Нинішній клуб: Манчестер Сіті
Вартість на Transfermarkt: 100 млн євро

В академії «Генка» Кевін Де Брюйне з'явився у 14-річному віці, й залишався в структурі клубу протягом семи років, за які встиг добитися фантастичного прогресу. Гра молодого півзахисника дуже вразила скаутів «Челсі», у зв'язку з чим лондонський клуб не пошкодував 8 мільйонів євро на покупку Кевіна. Втім, з ходу закріпитися в англійській Прем'єр-лізі Де Брюйне не вдалося. Йому потрібна була оренда в німецький «Вердер», щоб повернути впевненість у своїх силах, після чого «сині» вирішили за краще продати бельгійця за 22 мільйони євро у «Вольфсбург», і, як виявилося, поспішили.

Getty Images/Global Images Ukraine

Зі стану німецьких «вовків» Де Брюйне лише за півтора року повернувся в АПЛ, але вже в стан «Манчестер Сіті», і за неймовірні гроші - 76 мільйонів євро. Нині Кевіна знає вся футбольна Європа, ним захоплюється Хосеп Гвардіола та інші топові наставники, а оціночна вартість вихованця «Генка» досягла круглої цифри в 100 мільйонів євро, хоча «городяни» навряд чи погодяться розлучитися з Де Брюйне навіть за такі гроші.

Леон БЕЙЛІ

Період в Генку: 2015-2017
Нинішній клуб: Баєр
Вартість на Transfermarkt: 35 млн євро

Виходець з Ямайки Леон Бейлі опинився у «Генку», коли досяг повноліття - влітку 2015 року «магістри» заплатили 1,4 мільйони євро словацькому «Тренчіну». Тоді про цього футболіста знали, мабуть, хіба що найбільш просунуті скаути, однак широким верствам уболівальників та фахівців хлопчина був абсолютно невідомий.

Getty Images/Global Images Ukraine

Втім, лише півтора роки перебування в «Генку» показали Європі, що «магістри» знову розкопали «золотий самородок», який вимагав мінімальної огранки. На Бейлі, за чутками, задивлялися «Ліверпуль» та «Манчестер Юнайтед», але спритнішим за всіх виявився леверкузенський «Баєр», який виплатив Генку в січні 2017 року 13,5 мільйонів євро за трансфер ямайця. З тих пір Леон виступає в Бундеслізі, а його оціночна вартість вже зараз втричі перевищує інвестиції «фармацевтів» у трансфер гравця.

Тібо КУРТУА

Період в Генку: 1999-2011
Нинішній клуб: Реал
Вартість на Transfermarkt: 60 млн євро

Один з кращих воротарів сучасності Тібо Куртуа грати у футбол починав на позиції лівого захисника, а лише потім був переведений в «рамку». В академії «Генка» хлопчик з’явився, коли йому було всього 7 років, і затримався в клубі надовго. Куртуа зумів пройти всі вікові групи в стані «магістрів», перш ніж застовпити за собою пост №1 у першій команді. Фантастичний сезон-2010/11, за підсумками якого «Генк» став чемпіоном Бельгії, завершився трансфером Куртуа в «Челсі», за який лондонці виклали 5 мільйонів фунтів.

Getty Images/Global Images Ukraine

На жаль, але в стані «синіх», як і у Кевіна Де Брюйне, кар'єра у Куртуа «з коліс» не склалася. Молодого воротаря англійці зволіли відправити в оренду в мадридський «Атлетіко», де той проявив себе чудово і навіть став чемпіоном Іспанії в сезоні-2013/14, а потім повернувся на Стемфорд Брідж. Там Куртуа провів чотири сезони, двічі ставши чемпіоном Англії, а потім перейшов за 35 мільйонів євро в інший клуб з Мадрида – «Реал», виступати за який продовжує і до цього дня, будучи ключовою перешкодою на шляху українця Андрія Луніна в основний склад «бланкос».

Крістіан БЕНТЕКЕ

Період в Генку: 2006-2009, 2011/12
Нинішній клуб: Кристал Пелас
Вартість на Transfermarkt: 9 млн євро

Потужний Бентеке, якому пророкували успішну кар'єру на топ-рівні, перебрався в «Генк», ще будучи підлітком, але у 18 років повернувся в льєзький «Стандард», на контракті в якому пробув ще два роки, перш ніж знову піти в стан «магістрів». Вперше змусити говорити про себе, як мінімум Бельгію, Бентеке зумів, граючи в оренді в «Кортрейку» (14 забитих м'ячів у 34 поєдинках чемпіонату), а потім вдало виступив у сезоні-2011/12 за «Генк» (16 голів у 32 матчах).

Getty Images/Global Images Ukraine

У серпні 2012 року за Бентеке приїхали представники «Астон Вілли», якій знадобилися 9 мільйонів євро, щоб викупити Крістіана у «магістрів». В Англії форвард почав фантастично, забивши 42 м'ячі в перші три сезони в Прем'єр-лізі, що і спонукало босів «Ліверпуля» викласти 46,5 мільйонів євро на трансфер Бентеке. На жаль, в стані «червоних» розкритися на повну Крістіан не зумів, і вже за рік за 31 мільйон євро був проданий «Кристал Пелас», де грає і до цього дня, не відрізняючись стабільною результативністю в розрізі сезонів, але залишаючись досить небезпечним і якісним голеадором за мірками АПЛ.

Сергій МИЛИНКОВИЧ-САВИЧ

Період в Генку: 2014/15
Нинішній клуб: Лаціо
Вартість на Transfermarkt: 70 млн євро

Прийнято вважати, що Милинкович-Савич став відомим у європейському футболі завдяки якісній грі за «Лаціо», що, безумовно, недалеко від істини. Однак не можна забувати, що перші кроки до слави сербський хавбек робив саме в Бельгії, куди прибув влітку 2014 року в ряди «Генка» з рідної «Войводіни» за 1 мільйон євро. У стані «магістрів» Милинкович-Савич провів тільки один сезон, проявивши себе так, що бельгійський клуб зумів перепродати хавбека в 18 разів дорожче, ніж купував!

Getty Images/Global Images Ukraine

Остаточно на топ-рівень Милинкович-Савич вийшов уже в «Лаціо», де грає протягом останніх шести років. Чутки ледве не кожне трансферне вікно відправляють серба у більш успішний топовий клуб континенту, але поки узгодити покупку півзахисника з босами римлян не вдається нікому. Воно й недивно - оціночна вартість контракту Милинковича-Савича становить 70 мільйонів євро, а провертати угоди подібного масштабу в Європі в останні роки вдається буквально трьом-чотирьом клубам, та й то по разу-другому за сезон.

Каліду КУЛІБАЛІ

Період в Генку: 2012-2014
Нинішній клуб: Наполі
Вартість на Transfermarkt: 48 млн євро

Каліду Кулібалі можна сміливо називати вихованцем французького «Меца», однак на новий рівень цьому кремезному центрбеку допоміг вийти саме трансфер в «Генк», де 21-річний на той момент футболіст спершу дебютував на рівні елітного дивізіону країни (у Франції Кулібалі грав у Лізі 2), а потім і в єврокубках.

Getty Images/Global Images Ukraine

Провести за «Генк» більше двох сезонів Кулібалі не вдалося, тому як його пригледіли скаути «Наполі», й 10 мільйонів євро неаполітанцям виявилося достатньо, щоб переконати «магістрів» продати свою «перлину оборони». На даний момент 30-річний Каліду продовжує грати в Неаполі, хоча кожне трансферне вікно чутки сватають його в клуби рівня «Манчестер Сіті» або «Барселони». Втім, боси «Наполі» не хочуть прощатися зі своїм героєм, вважаючи, що той вартує дуже і дуже дорого, а така позиція не сприяє успішному веденню переговорів, та й сам Кулібалі вже кілька разів продовжував контракт з неаполітанцями, а тому, вочевидь, не надто й налаштований на від'їзд з цього клубу.

Оцініть матеріал
(102)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. В УЄФА привітали легенду Динамо з ДН та згадали його гол топ-клубу
Футбол | 25 квітня 2024, 12:17 5
ВІДЕО. В УЄФА привітали легенду Динамо з ДН та згадали його гол топ-клубу

Сьогодні, 25 квітня, Олегу Гусєву виповнився 41 рік

Хаві прийняв несподіване рішення. Барселоні не потрібно шукати нового коуча
Футбол | 24 квітня 2024, 22:25 13
Хаві прийняв несподіване рішення. Барселоні не потрібно шукати нового коуча

Легенда «синьо-гранатових» провів зустріч із керівництвом та вирішив залишитися в клубі!

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Fangold
Можна для порівняння Динамо Київ викласти
Stran
Всего-то надо вовремя продать, и всё...
Укрмолоко
Меняю Малиновского на Де Брёйне.
sashaddd25 Саша (металлолом сдали на приёмку)
Ого сколько звёзд. Но в нашем Шахтёре больше