Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 18 липня 2021, 00:59
6520
10

Рахім Стерлінг: тіньовий лідер збірної Англії

Sport.ua – про гравця, якого можна не любити, але потрібно цінувати

| Оновлено 18 липня 2021, 00:59
6520
10
Рахім Стерлінг: тіньовий лідер збірної Англії
Getty Images/Global Images Ukraine. Рахім Стерлінг

Чемпіонат Європи завершився для збірної Англії жахливо. «Леви» програли Італії фінальний матч в серії пенальті на переповненому своїми уболівальниками стадіоні. В цілому команда Гарета Саутгейта добре проявила себе на турнірі. Маючи один із найперспективніших складів серед європейських збірних, Англія зобов’язана була доходити до пізніх стадій турніру. До того ж, після проходу Німеччини в 1/8 фіналу турнірна сітка була сприятливою для «родоначальників».

У складі збірної Англії багато футболістів, за якими цікаво спостерігати. Мабуть, головною зіркою команди є її капітан – Гаррі Кейн. Один із найдорожчих гравців світу апріорі стягує на себе увагу. Але на чемпіонаті Європи форвард «Тоттенхема» виступив не дуже яскраво. Так, лідер «левів» записав на свій рахунок 4 голи в семи матчах, що, в принципі, непогано. Але те, кому і як забивав Кейн, залишає питання. Поки Гаррі справлявся з тиском і намагався розбудити в собі «інстинкт убивці», на перший план в команді Саутгейта вийшов Рахім Стерлінг. Несподівано? Зовсім ні. Досвідчений вінгер, триразовий чемпіон Англії, футболіст, який вже 9 років виступає за збірну, повинен був узяти гру на себе у відповідальні моменти. І він це зробив.

Участь Стерлінга в чемпіонаті Європи якийсь час була під питанням. Навряд чи Саутгейт сумнівався в його майстерності, але були певні ситуації, які викликали побоювання. Навесні англієць отримував мало ігрового часу. У березні-квітні у «Манчестер Сіті» був напружений графік, тому відсутність Рахіма в деяких поєдинках можна було зрозуміти. Але Стерлінг мало грав і в Лізі чемпіонів. У двоматчевому протистоянні 1/4 фіналу ЛЧ проти дортмундської «Боруссії» він провів на полі всього 2 хвилини. За 2 півфінальні поєдинки Ліги чемпіонів проти «ПСЖ» футболіст відіграв 8 хвилин. На фінальний матч проти «Челсі» Рахім вийшов у стартовому складі, за що удостоївся критики наставник «містян» Хосеп Гвардіола.

Getty Images/Global Images Ukraine

У вересні 2020 року Стерлінг зіграв 2 матчі за збірну Англії в рамках Ліги націй, після чого пропустив 6 поєдинків за участю національної команди. Футболіст взяв участь в трьох матчах кваліфікації на ЧС-2022, але пропустив 2 гри, які вважалися підготовкою перед стартом Євро. Складається враження, що Рахім був не дуже затребуваний «левами» останнім часом. Але Стерлінг відправився на Євро і приніс перемогу своїй команді в першому матчі турніру. Вінгер «Манчестер Сіті» забив гол, який виявився єдиним у поєдинку проти збірної Хорватії. З Шотландією Англія зіграла в нульову нічию, а Чехію перемогла з мінімальним рахунком. Автором єдиного забитого м’яча знову став Стерлінг.

На груповому етапі за «левів» забивав тільки Рахім, тому у виході команди до плей-оф його заслуга величезна. Але на цьому футболіст не зупинився. Стерлінг відкрив рахунок у матчі 1/8 фіналу проти Німеччини, давши англійцям не тільки ігрову, але і психологічну перевагу. У тому ж поєдинку свій перший гол на Євро-2020 забив Кейн. Взяв участь Рахім і в розгромі збірної України (4:0), записавши на свій рахунок результативну передачу. В овертаймі півфінального поєдинку проти Данії футболіст заробив пенальті, який став ключовим епізодом матчу. Так, стандарт вийшов дуже суперечливим, швидше за все, його не було взагалі і Стерлінг занадто картинно падав, але відчути подібний момент теж треба вміти. Дорікав йому хтось із партнерів або членів тренерського штабу після тієї гри? Навряд чи.

У фінальному матчі проти Італії Рахім результативними діями не відзначився. Але багато в чому завдяки йому Англія і опинилася у фіналі. Стерлінг був одним із кращих гравців своєї команди на Євро-2020. Футболіст сумарно завдав 14 ударів по воротах, 8 з яких припали в отвір. Він активно переміщався з одного флангу на інший і регулярно проривався до штрафного майданчика суперників,  чим створював моменти як для себе, так і для партнерів. Англієць виконав сукупно 18 успішних обведень, що є найкращим показником на турнірі. Це також говорить про те, що вінгер не боявся брати гру на себе, створюючи небезпечні моменти для своєї команди.

Getty Images/Global Images Ukraine

На Євро-2020 Стерлінг був одним із найкращих гравців збірної Англії та її лідером. Навряд чи хтось міг це спрогнозувати до початку турніру, хоча з іншого боку, все логічно. Рахім є найдосвідченішим футболістом у складі національної команди. На його рахунку 68 матчів за «левів». Це більше, ніж, наприклад, у Гаррі Кейна і Джордана Хендерсона. За збірну Англії Стерлінг дебютував 11 листопада 2012 року в товариському поєдинку проти Швеції. Свій перший гол за головну команду країни футболіст забив Литві у березні 2015-го. До і після того Рахім забивав рідко, але регулярно відрізнявся асистами. Стерлінг добре проявив себе у кваліфікації Євро-2020, яка пройшла в 2019-му році. Вінгер тоді забив 8 голів і віддав 9 результативних передач в семи матчах і повністю заслужив участь на чемпіонаті Європи.

В Англії критикують Рахіма за те, що він нестабільний психологічно, та й взагалі не дуже сильний ментально. Але це, напевно, не зовсім так, якщо після невдалого закінчення клубного сезону гравець зміг стати лідером національної команди. Євро-2020 футболіст, безумовно, може занести собі в актив. Навколо клубного майбутнього Стерлінга є питання. Подейкують, що він може як продовжити контракт з «містянами», так і покинути Манчестер. На тлі цих чуток активізувався мадридський «Реал», який був би не проти отримати такого гравця. Та й взагалі футболіст подібного рівня став би в нагоді багатьом командам, але це обговорювати поки рано. У Рахіма ще є час на те, щоб обміркувати своє майбутнє і повести «левів» до завоювання нових вершин.

Сергій Завалко
Оцініть матеріал
(31)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Колишній абсолютний чемпіон світу: «Усик виграє у Джошуа 10 боїв з 10»
Бокс | 18 березня 2024, 14:43 1
Колишній абсолютний чемпіон світу: «Усик виграє у Джошуа 10 боїв з 10»

Джош Тейлор не вважає, що Ентоні здатен перемогти Олександра

ВІДЕО. Збірна України U-19 почала збори перед іграми еліт-раунду Євро-2024
Футбол | 18 березня 2024, 22:10 0
ВІДЕО. Збірна України U-19 почала збори перед іграми еліт-раунду Євро-2024

Міні-турнір за вихід до фінального раунду ЧЄ пройде 20–26 березня у Скоп'є

Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
tsidyi
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Yaroslav1107
Лидер сборной Англии по дайвингу?
Роман Захарчук
Стерлинг дльфин евро и етот трофей у него далеко не первый раз.
Как игрок он довольно посредственный, кроме скорости по факту он хорошо умеет только нырять. не тот вид спорта выбрал.
Pol Chopa
Много достоинств у него а недостаток Стерлинга что он не командный игрок,необосновано много берет игру на себя любимого,а там фифти фифти(прет на защитников как бык на кр.тряпку,часто без результата),крайне мало пасов на партнеров возле штрафной,это видит Гварди потому он и на скамейке.
И в сборной почти также.
Слабый чемпионат, надо уезжать за границ
"теневой Лидер"?
Спорт.юа упоминания темного к англичанам чревато воплями о расизме
tima fialko
У СтерлІнга велика стартова швидкість-половина голів,це добивання.Зірка середньоі величини.
Maxcrimea10
Черный лидер, так точнее. Черный, ныряющий лидер
Mac_Gyver
Поищите по интернету статьи по английским пенальтистам, и всё в серии пенальти станет сразу понятным. Проще говоря, у итальянцев все игроки имели опыт десятков пенальти, со средней реализацией примерно в 80%. У англичан лидеры либо вообще не били пенальти, либо били очень плохо. Лучшим пенальтистом считался Рэшфорд.
bzzzzz
Стерлинг реально хорош, еслиб не макаронники лучший игрок евро