Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 16 липня 2021, 22:57
7282
7

Григорій Хижняк: той, хто навчив любити баскетбол

Сьогодні Григорію Хижняку виповнилося б 47 років

| Оновлено 16 липня 2021, 22:57
7282
7
Григорій Хижняк: той, хто навчив любити баскетбол
ФБУ. Григорій Хижняк

В одному нещодавно знятому повнометражному мультиплікаційному фільмі, який, тим не менш, піднімав зовсім не дитячі запитання, була сказана дуже глибока фраза: «Ми живі, поки про нас пам'ятають». Одному з найкращих центрових в історії українського баскетболу, яким без найменшої тіні сумніву є Григорій Хижняк, забуття точно не загрожує. Адже будь-який шанувальник помаранчевого м'яча, хто хоч одного разу був на грі і бачив Гришу наживо, навіть якщо він виступав за табір суперників, вже не міг забути цю яскраву людину.

***

Існують гравці, які вписують своє ім'я в історію баскетболу завдяки величезному таланту, приголомшливій працьовитості і відмінним баскетбольним вмінням. Вони заслужено перебувають в числі тих, кого будуть згадувати і поважати. Однак багато хто з цих гравців так і залишаються для звичайного вболівальника людьми дещо з іншої орбіти. Стримані емоції, класичні автографи і швидке фото після матчу, інтерв'ю з типовими відповідями, стандартна поведінка на майданчику і за його межами, а також ставлення до баскетболу як до роботи є їх постійною моделлю поведінки. А що, коли зірковий гравець виявляється настільки щирою і простою людиною, для якої важливий абсолютно кожен уболівальник на трибунах? Коли він живе грою? Такі люди займають своє особливе місце, яке зовсім не залежить від положення їхньої команди в турнірній таблиці і цифр в персональній статистиці. Саме таким був Григорій Хижняк.

Неординарний центровий з'явився перед широкою баскетбольною публікою в середині дев'яностих. Тоді на перших комерційних каналах вже почали показувати матчі НБА і український уболівальник міг особисто переконатися, як гармонійно зливаються воєдино високоякісний баскетбол і елементи шоу-тайму. На рідних майданчиках з цим симбіозом були проблеми. Напружена і якісна гра була, а ось з яскравими та незабутніми моментами було натужно. З появою на паркеті майбутньої зірки українського баскетболу шанувальники помаранчевого м'яча в нашій країні, нарешті, змогли на власні очі побачити, що баскетбол це не тільки очки, кидки, підбирання та інше, а набагато більше, ніж просто гра. Гриша швидко став улюбленцем уболівальників по всій країні. Звичайно, в українських командах і раніше зустрічалися гравці, що створюють шоу, але Хижняк став першим, хто почав це робити на потоці.


ФБУ. Григорій Хижняк

Дуже добре займатися справою, яка тобі дійсно подобається. І з цим Григорію сильно в житті пощастило. Щира працьовитість і величезна любов до баскетболу допомогли Хижняку стати справжнім майстром своєї справи, але цього для нього було замало. Створюється враження, що бігмен хотів усім (уболівальникам, журналістам, тренерам, партнерам по команді) розповісти про цю любов, а щоб така розповідь дійшов до серця, вона не могла бути прісною. І він розповідав безліччю різних способів: увагою і постійним контактом з уболівальниками, затягуючи тим самим їх в самий епіцентр баскетбольного матчу, щирим спілкуванням з пресою, яскравими та добрими жартами всередині своїх команд, які ще більше згуртовували колектив. Хижняк став особливою особистістю в баскетболі.

***

Зовсім не хочеться перераховувати всі титули і регалії українського центрового, адже це зайняло б дуже багато часу. Більшість любителів баскетболу про них прекрасно інформовані, а хто поки не в курсі, вільно можуть ознайомитися з ними у всесвітній павутині. Тільки додам, що зірка Григорія Хижняка яскраво засяяла і над європейським баскетбольним небосхилом. Чи не жарт, незважаючи на більш ніж двадцятирічний вік баскетбольної Євроліги у своєму сучасному вигляді саме Хижняк займає друге місце в загальному історичному рейтингу за кількістю блок-шотів за гру (у майці литовського «Жальгіріса» в сезоні 2000/2001 він їх зробив аж вісім у поєдинку проти іспанського «Естудіантеса») і перше (!) місце за кількістю блоків у середньому за сезон. Той же розіграш 2000/2001 він завершив з показником 3,21 блок-шота в середньому за гру. Минуло вже двадцять років, але жодній зірці європейського баскетболу, яких за цей час через Євролігу пройшло ой як не мало, не вдалося побити рекорд нашого Григорія.

Але, як вже говорилося вище, більшості шанувальників баскетболу Григорій Хижняк запам'ятався своєю харизматичністю і безпосередністю. Він був з таких гравців, про яких розповідали своїм друзям, колегам і родичам, тим самим закладаючи в їхній свідомості фундамент цікавості до баскетболу. А на наступну гру компанія йшла вже в більш широкому складі.

Так само можу сказати і про себе. Почувши перший раз про Гришу від своїх друзів, і побачивши пару його ігор по телевізору, я твердо вирішив піти на баскетбольний поєдинок наживо. І нехай на моєму першому матчі, що довелося відвідати, Григорія Хижняка в складі граючих команд не опинилося, гра зачепила, а незабаром вже вдалося і на власні очі побачити одного зі своїх улюблених баскетболістів. Зараз, озираючись назад і віддаючи данину пам'яті Людині з великої літери, хочеться сказати: «Григорію, ти був одним з тих, хто навчив мене любити баскетбол».

...І, здається, що я далеко не самотній у цій думці.

Оцініть матеріал
(54)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
olex.mykhailov
Дуже харизматична особистість та легенда українського баскетболу!
potemkin78
эх какое противостояние было Окунский - Хижняк. жаль их уже обоих нет.
Слабый чемпионат, надо уезжать за границ
Гриша идол баскетбола.
Приезжал он когда то к нам в Луганск.
Блин влетели наша команда Динамо Луганск с разницей минус 30.
Гриша громким тембром орал дай блок.
Золотые времена.
Жалко его хороший был игрок
Gvm
Спасибо Алексей за статью. Я Григория узнал в начале 90х когда он только начинал в Николаеве. Все так он запомнился огромным талантом, открытостью и запредельным желанием создавать именно шоу из Великой игры! Я тебя буду всегда помнить Гриша!!!
SandroKing
Отличный был игрок. Харизматичный. Единственный раз в жизни я решился попросить автограф и это был Григорий Хижняк. Помню как сегодня несмотря на прошедшие десятилетия.
der_MaiStier
Хижняка дуже нагадує Бобан Мар'янович - як візуально, так і за особистими рисами. Обидва - харизматичні здоровані
1-й тур
Как раз тогда стало не до баскетбола. Так что - мимо. Вот последние 3-4 сезона начал следить за нашей Суперлигой. Игры бывают очень крутые. Но в рамках нашего уровня.)