Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 17 липня 2021, 07:47
7260
14

Португальські реформи. Як Моуріньо змінить Рому після Фонсеки

Від «Особливого» у Римі чекають багато чого, але чи зуміє він виправдати довіру?

| Оновлено 17 липня 2021, 07:47
7260
14
Португальські реформи. Як Моуріньо змінить Рому після Фонсеки
Твіттер Роми. Жозе Моуріньо

Минуло вже більше двох місяців з моменту офіційного підтвердження призначення Жозе Моуріньо головним тренером «Роми», а вболівальники «вовків» все ще не перестають перебувати у захваті. Про прихід «Особливого» в столичний італійський клуб було оголошено з великою помпою, та ще й напередодні матчу-відповіді півфіналу Ліги Європи-2020/21 проти «Манчестер Юнайтед». І нехай після поразки на виїзді з рахунком 2:6 «вовкам» вже нічого не світило, але не можна виключати, що на тлі новини про прийдешній прихід Моуріньо футболісти римської команди виходили на поле з особливою мотивацією, і в підсумку відсвяткували заслужену перемогу (3:2).

Ще до офіційного оголошення про прихід Моуріньо в «Рому» Паулу Фонсека відчував, що його дні на посту наставника римлян добігають кінця. Втім, навіть серед італійських експертів, здається, не знаходилося таких, які б передрікали, що екс-коуча «Шахтаря» в Римі замінить наставник з настільки високою репутацією, нехай недоброзичливці Моуріньо й вважають інакше.

Втім, якщо почати складати частинки пазлу воєдино, то все відбулося досить логічно. 2 травня Моуріньо в одному з інтерв'ю заявив про готовність повернутися до Італії, причому для роботи з командами, які є конкурентами «Інтера», де «Особливий» в 2010 році добився колосального успіху - треблу, що залишається і донині єдиним в історії «нерадзуррі».

«Раніше я виграв усе, що тільки можна разом з «Інтером». У нас і зараз зберігається особлива прихильність. Однак, якщо мені колись прийде пропозиція з іншого клубу Італії, то я не стану думати двічі. У мене виключно професійний погляд на речі, і це дарує мені певну гармонію всередині себе», - заявив Моуріньо.

Парадоксально, але після відходу Моуріньо з «Інтера» всі успіхи міланського клубу немов випарувалися, і до чемпіонства в сезоні-2020/21 похвалитися «нерадзуррі» було відверто нічим. Нині щось подібне Жозе напевно захоче повторити в «Ромі», хоча домогтися успіху з «вовками» йому буде дуже непросто. І справа навіть не в «кульгавих результатах» команд «Особливого» останнім часом, а в тому, що керівництво римського клубу, здається, не до кінця захоплене футболом. Хоча у фанатів «Роми» є надія, що прихід Моуріньо якраз і змінить настільки непривабливу істину.

Перш за все, ринок та уболівальників надихнула новина про те, що Моуріньо встиг переговорити з Кріштіану Роналду на предмет переходу лідера «Ювентуса» в «Рому». Крім роботи зі співвітчизником, якого Кріш прекрасно знає за спільними трудоднями у «Реалі», одного з кращих гравців сучасності в Римі може спокусити можливість залишитися в Італії, чия система оподаткування бачиться для радників Роналду більш вигідною, ніж інші, існуючі в ключових футбольних країнах Європи.

І нехай логічно існує мільйон та одна причина, по яким перехід Роналду в «Рому» неможливий, але одними чутками про це ринок навколо «вовків» був роздутий максимально. Мабуть, з часів переходу в «Рому» Габріеля Батістути у фанатів команди не було такого великого ентузіазму з приводу майбутнього трансферного вікна, й новачків, якими може посилитися їх улюблена команда. Першою «ластівкою» вже став 33-річний португальський воротар Руй Патрісіу, який нещодавно змінив «Вулверхемптон» на «Рому», проте його перехід навряд чи стане єдиним серйозним трансфером Моуріньо.

Твіттер Роми. Руй Патрісіу та Жозе Моуріньо

«Особливому» дійсно належить як слід перебудувати команду, для чого, не виключено, будуть потрібні футболісти зовсім іншого профайлу, ніж ті, ставку на яких робив Фонсека. Попередній тренер «Роми» вважав за краще використовувати схему 4-2-3-1, де ставка робилася на контроль м'яча (за цим показником «вовки» були на сьомому місці серед всіх команд-учасниць минулого розіграшу чемпіонату Італії), однак домогтися гарних результатів Фонсеці не вдалося. Головною осічкою Паулу став «проліт» римлян повз Лігу чемпіонів - спершу команда фактично втратила шанси на путівку в найпрестижніший клубний турнір континенту через національний чемпіонат, а потім, програвши «Манчестер Юнайтед» у півфіналі, і через Лігу Європи. Після 2:6 на «Олд Траффорд» на майбутньому Фонсеки в «Ромі» господарями клубу був поставлений великий і жирний хрест.

Найімовірніше, Моуріньо не буде кардинально змінювати схему гри, акцентуючись на тих таки 4-2-3-1, але з абсолютно протилежними командними взаємодіями. Набагато більше футболістів будуть зобов'язані відпрацьовувати в обороні, ніж це було за Фонсеки, тому як Моуріньо не буде прагнути до збереження контролю над м'ячем. «Особливого» куди більше приваблює футбол, заснований на гарній фізичній готовності команди, тому тасувати гравців Жозе буде куди активніше, через що, зокрема, у тренера можуть намітитися проблеми з деякими виконавцями.

Зокрема, цікаво, як вдасться вдруге спрацюватися Моуріньо та вірменському легіонеру «Роми» Генріху Мхітаряну, який не знайшов взаєморозуміння з португальським наставником в «Манчестер Юнайтед», однак в минулому сезоні був одним з кращих футболістів «вовків». Незважаючи на всілякі чутки, Мхітарян віддав перевагу продовженню ще на сезон свого договору із «Ромою», а тому Італія побачить цікаве продовження серіалу під назвою «Моуріньо і Мхітарян в одному флаконі».

Очікується, що шанс на перезапуск кар'єри отримає і талановитий хавбек «Роми» Ніколо Дзаньоло, який пропустив весь минулий сезон через травму хрестоподібних зв'язок коліна. Та й з Едіном Джеко Моуріньо, на відміну від Фонсеки, може налагодити прекрасний контакт, заснований на взаємовигідній співпраці двох сильних особистостей.

Нині Моуріньо не зацікавлений в тому, щоб приходити в команду, в якій він буде тиснути на інших своїм авторитетом. Після невдач в «Манчестер Юнайтед» і «Тоттенхемі», «Особливому» є що доводити, як оточуючим, так і самому собі. І будь-які конфлікти для цього - не найкращі помічники. Тому багато хто очікує, що Жозе буде особливо проникливим зі своїми гравцями, але провокаційним із представниками ЗМІ та конкуруючих клубів. Йому буде де випустити пар, і на кому повправлятися в «гостроті язика», але є відчуття, що влаштовувати шоу заради власної популяризації Моуріньо буде все рідше. Зараз він аж ніяк не в тому положенні, та й реноме колись найуспішнішого тренера в світовому футболі пора рятувати.

Зрештою, Моуріньо всього-на-всього 58 років, а на пенсію, виходячи з інтерв'ю португальця, даного в жовтні 2015-го, він не збирається раніше 70. Це і дає надію фанатам «Роми», що до них прийшов не дідусь, який прагне заробити якомога більше на своїх минулих заслугах, а все ще голодний до перемог і гучних звершень менеджер із приставкою «топ». Останню, до речі, за результатами спільної роботи, належить повернути собі не тільки Моуріньо, але й самому римському клубу.

Олексій Сливченко
Оцініть матеріал
(34)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 14
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Ёкарный Бабай
У Ромы проблемы в руководстве. 17 тренеров за 20 лет, практически меняют каждый год. Фонсека продержался 2 года это уже достижение.
sv_2000
Статья - прямо сплошной трам-пампам))
Болельщики в восторге, поговорил с Роналду, трансфертный бум вокруг команды... Это о Руе Патрисио что ли?))
По факту Моуриньо давным давно ничего значимого не выигрывал с далеко не последними командами (Челси, МЮ, Тотенхем). Но и это не главное. Главное, что он ни в одной из команд не поставил нормальную игру и из каждой из них уходил досрочно, оставляя после себя негативную ауру....
Так что сомневаюсь я в полном и тотальном восторге болельщиков))
kylt_lichnosti
Да когда он подводил. Рома будет игра не хуже, чем до него.
Ярослав Пучков
Было приятно почитать статью, спасибо автору. Чемпионат Италии идеально подходит для Моуриньо. Надеюсь, Моур сможет повторить тот же успех, который у него был с Интером
GeloN83
"Вболівальники в захваті"... Ну-ну... Подивимось через півроку їх захват.
polesse2000
Кто знает, а куда Зорро слился?
tima fialko
"Рома" повинна витрачати гроші на зірок співмірні з грандами-Інтером,Юве,Міланом і не один рік.Цього нема,результату не буде, винуватим знову буде тренер.Жаль Жозе.
~ Viacheslav ~
Ничего не сможет сделать с Ромой. Его оттуда выгонят через год, как выгнали из предыдущих клубов. Он знатно их на бабло развел
svetlog
Думаю, чемпионат сразу не выиграет, но в борьбе за скудетто поучаствует. И в ЛЧ выйдет. Это как минимум...
Вспомните, кому удастся, первую победу в ЛЧ.
Много у него тогда было суперзвезд?
Interstellar Петрович
Будут стоять всей командой в защите. Какие еще реформы может Моур.
Молоко (укр.)
Байдуже...
victorpolo
Моуриньо - тренер так себе... все его победы и достижения - это больше заслуга владельцев клубов, которые скупали лучших футболистов планеты! В Роме, насколько мы видим, этого не собираются делать... Поэтому результаты будут примерно такими же... 4-7 место в Италии...
Vitaliksaj
Самый бездарный тренер