Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

16 липня 2021, 16:30
Формула 1
Гран-прі Великобританії 2021. Вільна практика
Гонка завершена
Формула 1
|
5613
5

Спринтерська гонка дебютує у Формулі-1. Що це і як працює

Перша проба відбудеться на Гран-прі Великобританії

Спринтерська гонка дебютує у Формулі-1. Що це і як працює
Getty Images/Global Images Ukraine

На Гран-прі Великобританії (16-18 липня) відбудеться дебютний заїзд Формули-1 в рамках спринтерської гонки.

Ф-1 офіційно додала спринт з нинішнього сезону, але короткі гонки відбудуться лише на трьох етапах. Перша проба - на автодромі Сільверстоун в суботу.

Як змінюється розклад вікенду

Тепер в п'ятницю замість двох звичних тренувальних заїздів відбудеться одна практика і кваліфікація. Кваліфікація пройде в звичайному форматі і визначить стартову решітку спринтерської гонки.

У суботу вранці пройде ще одна практика, а відразу після неї відбудеться спринтерський заїзд. У неділю пройде звична повноцінна гонка.

Формат спринту

Спринтерська гонка буде короткою - третина від звичайної дистанції. В рамках автодрому Сільверстоун гонщики проїдуть 17 кіл (близько 100 км).

На відміну від основної гонки, робити піт-стоп пілоти не зобов'язані і можуть починати спринт на будь-якій гумі. Очки отримають тільки ті, хто фінішує в топ-3 (3-2-1). У підсумку за вікенд можна максимально заробити 29 очок (3 за перемогу в спринті, 25 за перемогу в гонці і 1 за найшвидше коло).

Головний момент спринтерської гонки - за підсумками фінішного протоколу формується стартова решітка основної гонки. Якщо, наприклад, Льюїс Хемілтон виграє спринт, а Макс Ферстаппен фінішує 7-м, то в основний гонці Хемілтон стартуватиме з поула, а Ферстаппен з 7-го місця.

Формула-1 не приховує, що це лише тестові заїзди. Якщо пілотам і уболівальникам не сподобається, то з наступного сезону спринт скасують. У поточному чемпіонаті спринтерські гонки заплановані в Англії, Італії і Бразилії.

Пілоти в основному налаштовані скептично. Льюїс Хемілтон вважає, що нічого цікавого зі спринту не вийде, буде просто короткий аналог звичайної гонки.

Оцініть матеріал
(44)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Kuzyavr
Бред. Не знают что еще придумать, лишь бы налепить.
Konstantin Osipenko
Вважаю, що нічтого цікавого дуже не вийде, проте, ті, хто працюють у пятницю не зможуть подивитись більшу частину кваліфікацій
euro2012_za_2012euro
Ещё осталось сделать премию за первое место на кратных 10 кругах по 1 очку .
И будет гонка по очкам...