Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 13 липня 2021, 14:58
18353
16

Топ-10 відкриттів Євро-2020

Шведський дриблер, бельгійський тінейджер, італійська «електричка», «новий Іньєста» та інші

| Оновлено 13 липня 2021, 14:58
18353
16
Топ-10 відкриттів Євро-2020
Getty Images/Global Images Ukraine. Леонардо Спінаццола

Євро-2020, як і належить статусному турніру, явив футбольному світу нових зірок. Сьогодні ми згадаємо найбільш яскравих із них. Увага: в наш список потрапили більш-менш нові обличчя, які досі по-справжньому не запалювали на міжнародній арені, тому в ньому не виявилося Шика, Бензема, Яремчука, Сеферовича та інших гравців, які вже давно на слуху.

Александер ІСАК, збірна Швеції

Getty Images/Global Images Ukraine

21-річний нападник «Тре крунур» змінив типове уявлення про скандинавського футболіста: дуже технічний і швидкий, з відмінним баченням поля, хорошим ударом і передачею. Не дарма сам Ібрагімович називає його «новим Златаном». Правда, забити на Євро-2020 Ісаку не вдалося. Зате він вдосталь «повозив» своїх суперників по груповому етапу. Навіть іспанців. Поряд з очікуваною дійовою особою збірної Швеції - Форсбергом - Ісак другий герой команди на ЧЄ. До нього проявляли інтерес багато англійських грандів, але хлопець вирішив продовжити контракт зі своїм «Реал Сосьєдадом» ще на п'ять років.

Жеремі ДОКУ, збірна Бельгії

Getty Images/Global Images Ukraine

Восени минулого року французький «Ренн» придбав у бельгійського «Андерлехта» 18-річного пацана за 26 мільйонів євро - якогось Доку. За що такі шалені гроші? А ось за що: у чвертьфінальному матчі Євро-2020 Італія - ​​Бельгія саме Доку, а не Лукаку, де Брюйне чи Азар, став найкращим гравцем «червоних дияволів». Юний вінгер, який відповідав за весь лівий край, буквально затероризував фланг «Скуадри». Жеремі може зіграти і на правому крилі атаки. Чотири роки тому його обходив «Ліверпуль», але юний гравець просто побоявся йти до мерсисайдців. Подейкують, «Лівер» знову поклав око на таланта. Правда, цього разу «червоним» доведеться витримати солідну конкуренцію.

Міккель ДАМСГОР, збірна Данії

Getty Images/Global Images Ukraine

Несхожий цей юнак на футболіста збірної Данії: ні зростом не вийшов, ні, тим більше, фактурою: немічний, хирлявий, невиразний якийсь. На вигляд - дитина зовсім. Але що ви хочете, якщо хлопцю тільки двадцять недавно виповнилося. Зате в роботі з м'ячем, з точки зору техніки атакуючий півзахисник може дати фору будь-кому. На Батьківщині його називають «данським бразильцем». Він став наймолодшим футболістом в історії збірної Данії, хто забивав на Євро (відзначився у воротах збірної Росії). У півфіналі проти Англії Міккель «поклав» Пікфорду прямим ударом зі штрафного - теж вперше на нинішньому ЧЄ. За ним уже вишикувалася черга із охочих грандів, проте «Сампдорія», якій належить юне обдарування, дешевше, ніж 40 мільйонів євро, його навряд чи віддасть.

Дензел ДУМФРІС, збірна Нідерландів

Getty Images/Global Images Ukraine

Всього 15 мільйонів євро клаусула Думфріса в його нинішньому клубі - ПСВ, і напевно нідерландський клуб не втримає свого таланта, адже після блискучого виступу на Євро інтерес до його персони проявляють багато топових клубів. Думфріса майже в один голос назвали головним відкриттям групового етапу ЧЄ. Не дарма - правофланговий захисник взяв участь практично у всіх голах своєї команди. Українському вболівальнику він запам'ятався, перш за все, за грою проти нашої команди, в якій він просто «порвав» наш лівий фланг. Дензел відносно пізно занурився в професійний футбол: в 18 років він ще грав на аматорському рівні. Лише три роки тому Думфріс голосно про себе заявив, перейшовши в ПСВ, а потім потрапивши і під прапори «ораньє», де став ключовим виконавцем.

Робін ГОСЕНС, збірна Німеччини

Getty Images/Global Images Ukraine

Фланговий захисник «Аталанти» провів відмінний клубний сезон: і забивав багато, і асистував. І це при тому, що його амплуа - оборонець. Однак на рівні національної збірної Госенс ​​- обличчя відносно нове. Але йому вдалося затьмарити більш досвідчених і знакових партнерів по Бундестім. Саме Робіна німецькі вболівальники назвали найкращим футболістом Німеччини на Євро-2020. У феєричній грі проти Португалії Госенс ​​взяв участь у всіх чотирьох забитих м'ячах в ворота тоді ще чинного чемпіона континенту. Він був нестримний на фланзі, просто знищив опонента своїми ривками і підключеннями в атаку. А ще на його рахунку - гол і асист. Таке враження, що Госенс ​​дуже давно захищає кольори Бундестім. Однак основним у збірній він став лише недавно. Кар'єру почав досить пізно - до 18-ти років грав за аматорів і підробляв касиром на автозаправці. «Аталанта» - його перший серйозний клуб. Але далі напевно будуть крутіші.

Калвін ФІЛІПС, збірна Англії

Getty Images/Global Images Ukraine

Уродженець Лідса всю свою кар'єру провів в двох тамтешніх клубах: у «Вертлі» він починав, у «Лідс Юнайтед» грає і понині. Яких-небудь серйозних (та й не серйозних) досягнень у цього хлопця немає. Про нього б ми не знали взагалі нічого, якби «Лідс» не повернувся в АПЛ. На чолі з шаленим Б'єлсою. Під керівництвом аргентинця Калвін розцвів. Тренер використовував Філіпса одразу на трьох позиціях: в центрі захисту, в середині поля і в центрі півзахисту. Завдяки цьому універсалізму, а ще унікальній працездатності, гравець «Лідс Юнайтед» і потрапив до збірної Англії. Його дебют відбувся у вересні минулого року. Проте, напередодні Євро Філіпс багатьма не розглядався на місце основного гравця «трьох левів». Та й не дивно, адже на його позиції в збірній виступає капітан «Ліверпуля» Хендерсон. Однак саме Філіпс, а не Хендерсон, став основним опорним півзахисником команди Саутгейта. І це в першу чергу його досягнення, що Англія на нинішньому ЧЄ не програє нікому в центрі поля.

Леонардо СПІНАЦЦОЛА, збірна Італії

Getty Images/Global Images Ukraine

Цей реактивний лівий захисник - уособлення всієї нинішньої «Скуадри адзурри». Поза збірною Італії - він посередній гравець не найбільш великого зараз клубу серії А («Рома»), але в національній команді - він незамінний і нестримний механізм. Леонардо назвали найкращим футболістом матчу Італія - ​​Туреччина. Аналогічний титул Спінаццола отримав і після поєдинку Італія - ​​Австрія. Власне, до чвертьфіналу проти збірної Бельгії 28-річний фланговий захисник небезпідставно вважався найкращим гравцем «Скуадри» і головним відкриттям Євро-2020. До того ж, він офіційно визнаний найшвидшим гравцем цього ЧЄ: він розвинув швидкість 33,7 км за годину. Був він одним з кращих в своїй команді і в чвертьфіналі. Зокрема, врятував свої ворота після удару Лукаку. Але на 77 хвилині матчу з «червоними дияволами» Леонардо отримав серйозну травму - порвав ахілове сухожилля і вибув з гри на кілька місяців.

ПЕДРІ, збірна Іспанії

Getty Images/Global Images Ukraine

До Євро-2020 універсального півзахисника «Барселони» Педрі вельми обережно порівнювали з легендою «блауграни» і «Фурії» Іньєстою. І не тільки через ідентичні амплуа, але і через схожі «конституції». 18-річний хлопець у минулому сезоні став основним гравцем «Барселони». Куман любить його за універсалізм, а Мессі - за техніку і унікальне бачення поля. Складно уявити, що два роки тому Педрі топтав «болото» Сегунди в скромному «Лас-Пальмасі». Але талант на те і талант, щоб дуже рано заявити про себе на повний голос. 18-річний півзахисник став незамінним гравцем «Фурії рохи» на Євро-2020. Ось що про нього сказав головний тренер збірної Іспанії Луїс Енріке: «Ви звернули увагу на те, як 18-річний хлопчина на ім'я Педрі грав проти Італії? Ні, навіть Андрес Іньєста такого не робив. Я не бачив подібного у виконанні 18-річного гравця ні на Євро, ні на ЧС, ні на Олімпіаді. Я ніколи такого не бачив. Це спростовує логіку». Про посередностей і вискочок подібного не кажуть.

Томаш ГОЛЕШ, збірна Чехії

Getty Images/Global Images Ukraine

Непомітний помітний герой збірної Чехії на Євро-2020. Напередодні чемпіонату Європи від збірної Чехії чекали зовсім небагато. А як інакше, якщо покоління Недведа і Росіцкі давно пішло на спочинок, а з нинішнього складу на статус зірок можуть претендувати, хіба що, Соучек та Шик. Однак чеській національній команді на Євро-2020 вдалося виступити дуже гідно. І одним з найвидніших гравців команди був півзахисник Голеш. Власне, Томаш звернув на себе увагу ще навесні, по матчах за празьку «Славію» в Лізі Європи. Відмінно він себе проявив і на чемпіонаті континенту. Особливо в грі проти записного фаворита турніру - збірної Нідерландів. 28-річний півзахисник став головною зіркою того матчу: в його активі гол і результативна передача. Одне чеське спортивне видання так охарактеризувало гру Голеша проти Нідерландів: «Бог».

Маріо ГАВРАНОВИЧ, збірна Швейцарії

Getty Images/Global Images Ukraine

На нинішньому Євро по-справжньому приємно здивували лиш деякі збірні. І національна команда Швейцарії - в першому ряду. Команда Владіміра Петковича на ЧЄ наочно показала, що вміє перемагати не тільки в кабінетах, а й на футбольному полі. Відмінна функціональна підготовка, тактична гнучкість і нездоланна воля до перемоги - ось відмінні риси цієї команди на Євро-2020. Як її відкриття ми вибрали Маріо Гаврановича - гравця, результативний удар якого відправив чинних чемпіонів світу в глибокий нокаут, від якого вони так і не змогли оговтатися. 31-річний форвард збірної вийшов рятувати ситуацію на 73 хвилині гри проти французів. Але цього часу виявилося достатньо, щоб нападник загребського «Динамо» став героєм Швейцарії. Упевнено реалізував Маріо і післяматчевий пенальті. Швидше за все, нинішній сезон - найуспішніший для Гаврановича і на клубному рівні, і в національній збірній. Вище вже не стрибнеш - роки не ті. Але і того, що є, вистачить з лишком для спогадів на все життя.    

Оцініть матеріал
(98)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Світоліна програла першій ракетці Іспанії на великому турнірі в Мадриді
Теніс | 25 квітня 2024, 14:20 22
Світоліна програла першій ракетці Іспанії на великому турнірі в Мадриді

Еліна вп'яте поспіль поступилася у стартовому матчі на Madrid Open

Лунін здивував Реал умовою, за якої він залишиться у команді
Футбол | 25 квітня 2024, 00:13 7
Лунін здивував Реал умовою, за якої він залишиться у команді

Український воротар хоче підвищення зарплати

Коментарі 16
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Mac_Gyver
Исак и Гозенс - не такие уж и открытия. Их возможности давно известны.
Поручик Ржевский
Украина здорово нейтрализовала Исака - опасность была только от Форсберга.
Saar
Дуже жалко Спінаццолу!((
zzg77
Жаль, что у нас никто не засветился!
bzzzzz
Жереми ДОКУ меня поразил. Мало кто его наверно знал но то как он играл против итальяшек, впечетляет, отвозил знатно. Думаю чувак в скоро будет в топ клубе.
vitek-kherson
А как хотелось чтоб кто-то с наших был в этом списке, и ни как(
Vladislav Budyachenko
Доку резкий как понос
ua-igor
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
umnuy2
https://m.antikor.com.ua/articles/470581-avakov_vstretilsja_s_kentom
Саня растёт
Vlad Rasevski
Питання - які канали в Україні будуть транслювати олімпіаду?
Akella_147
Парень за 15 мультов, разобрал нашего за 25
Саша Туманов
Черных много.