Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА плей-офф
| Оновлено 15 вересня 2021, 03:36
1874
3

Фінікс Санс - Мілуокі Бакс. Прогноз і анонс на фінал НБА

Сутичка, де немає фаворитів, але є про що поговорити

| Оновлено 15 вересня 2021, 03:36
1874
3
Фінікс Санс - Мілуокі Бакс. Прогноз і анонс на фінал НБА
Getty Images/Global Images Ukraine

Ось і настала кульмінація сезону НБА 2020/2021. Колективи-переможці Східної і Західної конференцій вже рубаються за головний приз чемпіонату. Не найсильніші команди вийшли до Фіналу? Саме «Бакс» вибили з турніру переможця Сходу-2020, а «Санс» розправилися з командою, якій прогнозували оформлення бек-ту-бек чемпіонства. Головна серія року буде зім'ята травмами? Янніс і Кріс встигли це спростувати, взявши участь в першій дуелі Фіналу. Я не вболіваю за жодну з команд, подумає хтось із вас, шановні читачі? Можливо, варто звернути увагу на історію Кріса Пола і його бажання завоювати так (довго) бажаний перстень, або потопити за європейця і, за сумісництвом, головного баскетболіста в команді НБА.

А ось про це та інше - далі. Загалом, Фінал НБА розпочався.

 «Фінікс Санс» (2) - «Мілуокі Бакс» (3)

Одного разу, в кінці 00-х, тренер збірної України з баскетболу, Валентин Мельничук (затягнув збірну Португалії на Євробаскет-2007), сказав: «У баскетболі немає дрібниць. Він складається з деталей. Не підібрав під кільцем «свій» м'яч, не добіг до кінця на перехопленні, не поставив руку в захисті, не влучив «відкритий» 3-очковий, і це вже робить різницю в 4-5 очок».

Як можна здобути перемогу в серії, де ніхто не є фаворитом? Звернути увагу на ці деталі. Іншими словами, дострибувати, добігати, постійно бути в тонусі. Влучати.

Поговоримо на тему деталей у баскетболі і постараємося визначити, яка з двох команд виграє плей-оф чемпіонату НБА.

«Санс» здолали всіх контендерів і легко обіграють «Бакс»

Очевидно, пройти «Лейкерс», Йокіча і «Кліпперс» (колись їм повинно пощастити) - дорогого коштує. При тому, що арізонці не дозволяли своїм опонентам виграти більше, ніж в двох матчах серії. А МВП-2021 так і зовсім відскочив «всуху».

Getty Images/Global Images Ukraine

Але, деталізуючи перемогу «Фінікса» над ЛАЛ, варто звернути увагу на травмованого / втомленого / замученого / політично активного ЛеБрона і Девіса, який то грав, то не грав. Справа в тому, що команди, які зібрали у себе двох топ-10 гравців ліги, автоматично стають заручниками їхнього настрою і здоров'я. Адже виписавши відразу два максимальних контракти, менеджмент будь-якої з команд заповнює дірки в ростері ну зовсім уже посередніми виконавцями, оскільки на якісних і дорогих рольовиків просто немає коштів. «Лейкерс» не стали винятком. А тут ще й 1,5 зірки у команди вилетіло. І нехай вас не бентежить, що Джеймс демонстрував мало не найбільш мізерні показники за набраними очками (23.3) в плей-оф і що вперше в кар'єрі вилетів у першому раунді. Втомлені, травмовані і вікові «Лейкерс» в компанії Денніса Шредера не могли не поступитися молодим, жвавим і голодним до перемоги, та ще й повністю здоровим «Санс».

Далі був «Денвер». Так, з Йокічем. Але без Джамала Мюррея. Рахунок серії і той факт, що 12-й захист ліги, пропускає 110 очок (8-й показник) у регулярному чемпіонаті, раптом почав пропускати 122+ очок за матч, виглядають компліментами на адресу Монті Вільямса. Але потім настала серія з «Кліпперс».

Кавай Ленард так і не вийшов на паркет проти «Фінікса», що головним чином і вплинуло на результат серії. А здоровий Пол Джордж (28.7; 10.5; 5.5 в середньому за матч серії) так і не знайшов гідної підтримки від своїх одноклубників (що вже про ЛАЛ говорити?). Фактор, що послабляє, для ЛАК - Тайрон Лю - ми з вами враховувати не будемо, але зауважимо, що Кріс Пол і компанія перемагали опонентів, які перебували в обмежених травмами лідерів обставинах. У «Мілуокі» травмований Адетокумбо? Про це нижче.

Травма Янніса і на що вона впливає

«Потрібно просто вийти і грати. Провівши 5-й і 6-й матчі з «Атлантою» без Янніса, розуміємо, як нам потрібно грати і як впоратися з обставинами, що склалися», - казав перед стартом фінальної серії тренер« оленів »Майк Буденхольцер.

Getty Images/Global Images Ukraine

Грек отримав розтягнення зв'язок у 4-й грі з «Хокс», вибув на решту матчів серії, а його «Бакс»... без проблем пройшли далі по сітці плей-оф. До початку фінальної серії ходили чутки, що Янніс, як мінімум, пропустить вояж своєї команди до Арізони. Бачимо, що ці чутки не виправдалися. Але на що здатний нездоровий Адетокумбо? Як бачимо з першого матчу, грецький баскетболіст успішно здатний збирати підбирання (17 в матчі проти 12.9 по плей-оф), довго перебувати на майданчику (35 хвилин) і... не кидати по кільцю (виконано 11 кидків при 20-ти в середньому по плей-оф), збираючи при цьому фоли (5 в першому матчі з «Санс»).

Тим більше дивним є той факт, що коли Янніс знаходився в грі, «Мілуокі» закинули на одне очко більше за «Фінікс». Це найкращий показник з відривом серед усіх хлопців зі стартової п'ятірки «Бакс». Коли грек йшов відпочивати, команда тріщала по швах. Жрю Холідей і зовсім провалив матч, не закинувши нічого здалеку і видавши лише 40% реалізації середніх кидків (згадайте його подвиги з «Атлантою»). Його рейтинг «+/-» склав «-16» очок. У «Фініксі», наприклад, є і свій антигерой, Джей Краудер. Він нічого не закинув з гри з 8 спроб. Але при ньому на паркеті команда заробила на 19 очок більше, ніж пропустила. І так, він кращий за рейтингом «+/-» у тренера Монті.

Адетокумбо - важлива деталь у грі «Бакс». І від його здоров'я напряму залежатиме вся команда. І рахунок у Фіналі. Адже ми ж бачимо, на що здатний Холідей.

Темп гри і захист все ще виграють титули

Часто доводиться чути думку, що обидві команди знаходяться в фіналі чемпіонату тільки тому, що вони виявилися менш схильні до травм, ніж інші колективи. Але важлива деталь у грі «Фінікса» полягає в тому, що команда грає один з найбільш повільних темпів в НБА (26-й у регулярному чемпіонаті). А їхній захист в плей-оф - все ще на першому місці (102.1 очка пропускають).

На що хочеться звернути вашу увагу: в серії з «Кліпперс» без Кавая команда Монті Вільямса (топ-3 тренера цього року) в 5-и з 6-и матчів пропускала більше за свій середньостатистичний показник. Якщо в серії з ЛАЛ «Санс» пропускали 97.5 очка за матч, в серії з «Наггетс» цей показник склав 105.75, а з ЛАК - 108.4 (якщо виключити зі списку суперзахисний 4-й матч серії, 84-80 на користь «Фінікса» ). Це говорить про те, що команді Монті Вільямса стає все важче тримати темп гри в цілому, і дисципліну при обороні свого кільця зокрема. Брак досвіду баскетболістів і тренера в пізніх стадіях плей-оф варто віднести сюди ж.

Getty Images/Global Images Ukraine

«Мілуокі», навпаки, практично не провалюються в захисті, особливо, граючи проти таких систем позиційного нападу як «Маямі», «Бруклін» та «Атланта» Нейта МакМіллена. 118 очок, пропущені в першому матчі серії, скоріше, буде важко повторити «Фініксу», і нам варто очікувати зниження їхньої результативності. Тим більше, що команда Майка Буденхольцера показує 4-й захист по плей-оф, пропускаючи лише на 2 очки більше, ніж «Санс» і зігравши лише на один матч більше.

Добігти, дострибнути, влучити

Повернемося до першого матчу Фіналу. І відзначимо бажання головного тренера «Мілуокі» працювати над собою. Наприклад, в першому раунді плей-оф, коли «Маямі» перекрили периметр, Буденхольцер велів кидати з середньої дистанції. Це нонсенс для високоефективного баскетболу «Бакс». У серії з «Атлантою» став розмінювати всіх на всіх. Навіть Лопеса. А ще він почав вантажити лідерів великою кількістю ігрового часу.

Очевидно, що тренер «оленів» зробить висновки з першого матчу серії і: спростить гру Кріса Міддлтона (5 втрат), дасть більше довіри Жрю Холідею (14 кидків з гри), тим більше, що в серії з «Хокс» розігруючий «Бакс» був ключовим фактором підсумкової перемоги команди. А також, варто задуматися над тим, щоб вантажити «фарбу» опонентів і заробляти фоли. Особливо, постаратися посадити на фоли Ейтона. І не дозволити йому грати аж 39 хвилин ще раз у серії.

«Фініксу» варто задуматися про підбирання. Всі ми бачили, як Янніс і компанія розмазали «Хіт» на їхньому щиті. І навпаки, «Санс» лише 14-і за відсотком підбирань в нападі у плей-оф. Вчора «Бакс» зібрали на 3 відскоки більше на чужому щиті. А тут ще й Шарич вилетів з травмою. Чому це важливо? Вільямс в «регулярці» грав з парою великих проти «Мілуокі». Ейтон криє грека (а грік-фріку завжди важко йти з-під опіки габаритних центрових, запитайте у Хорфорда), хтось повинен брати високого Лопеса. Це давало плоди - обидва рази перемогли арізонці. Зараз? Гра покаже, але оборонні тенденції «Санс» змушують переживати їхніх фанатів.

Захист «Фінікса» на периметрі. Команда - серед лідерів за цим показником у плей-оф. Їм прилітає лише 33% «дальніх» кидків від опонентів. «Мілуокі» закинули 45% таких кидків. І навпаки, вчора Букер і Краудер закинули лише одного разу з 13 своїх спроб з-за дуги.

А ще ми з вами знаємо, як Кріс Пол любить травмуватися у важливих серіях плей-оф. І наскільки він важливий для команди, а фінальна серія важлива для самого розігруючого: «Він готувався до цього моменту все своє життя, і це видно на майданчику», - каже Мікел Бріджес.

«Кожен раз, коли він кидає по кільцю (Кріс Пол), ми впевнені, що він влучить», - ділиться своєю думкою після першого матчу серії Девін Букер.

Також ми з вами знаємо, що «Бакс» навчилися тримати удар в порівнянні з минулим роком. Чого тільки варта серія з «Нетс» і поразка в першому матчі від «Хокс».

Іншими словами, букмекери вважають «Фінікс» фаворитом. Але Кріс Міддлтон може сказати нам з досвіду: «Ми знаємо, що буде нелегко. У цій серії будуть моменти, коли ми будемо програвати. Але ця серія ще не закінчена. Ми програємо. Але нам потрібно продовжувати боротися і просто грати».

Прогноз на серію: перемога «Мілуокі» 4-3

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Maximus
sport.ua, пока вы тут выпускаете в свет прогноз, Санс уже ведёт 2:0 в серии
DAFS2122
Сонячні, так тримати