Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 09 липня 2021, 15:13
17001
35

Історичний рубіж на тлі дивних провалів: підсумки Євро-2020 для України

Олексій Сливченко - про неоднозначні виступи «синьо-жовтих» на чемпіонаті Європи

| Оновлено 09 липня 2021, 15:13
17001
35
Історичний рубіж на тлі дивних провалів: підсумки Євро-2020 для України
Getty Images/Global Images Ukraine

Це був успіх або провал? Ви відчули тільки радість або виняткову гіркоту? Шевченко - герой чи все-таки невдаха?

Напевно, на жодне з поставлених вище питань за підсумками виступів національної збірної України у фінальній частині Євро-2020 не можна дати однозначної відповіді. Просто тому, що її не існує в природі. Головна команда нашої країни виступила досить неоднозначно на турнірі, де хтось від неї чекав ледве не виходу у півфінал або фінал, а хтось передрікав, що «синьо-жовті», як і в двох попередніх спробах навіть не виповзуть з групи. Втім, якщо навіть очікування настільки різнилися, то чи варто дивуватися, що й підсумковий результат вийшов досить важким для однозначної оцінки?

Але, яким би складним для аналізу не здавався виступ збірної України на Євро-2020, спробуємо хоча б частково «розкласти по поличках» ключові його аспекти.

Андрій Шевченко: вище голови не стрибнув, але й нижче плінтуса не впав

Фінальна частина Євро-2020 була фантастичною «виставкою талантів» не тільки для кожного футболіста збірної України, але і для її тренерського штабу на чолі з Андрієм Шевченком. Легендарний у минулому гравець нині намагається довести футбольному світу, що і на тренерській ниві здатен дивувати неординарними рішеннями, ставлячи якісну гру команді, яку, відверто кажучи, не можна зараховувати до грандів європейського футболу.

Шевченко зачарував багатьох тією грою й тактичною виучкою, які українці показали у відборі на Євро-2020 і в першому розіграші Ліги націй. «Синьо-жовті» заграли зовсім інакше, ніж це було за часів Михайла Фоменка. Ми нарешті усвідомили, що українські гравці здатні грати в футбол, а не відбиватися від сильних опонентів всі 90 хвилин у надії на одну або дві вилазки в контратаки. Так, результату Шевченку та його команді домогтися вдавалося не завжди, але в цілому ситуація виглядала оптимістичною.

Getty Images/Global Images Ukraine. Андрій Шевченко

Так співпало, що з пандемією коронавірусу результати збірної України почало лихоманити. Про злощасний погром від Франції навіть згадувати не будемо, але напередодні фінальної частини Євро-2020 насторожували дві нічиї проти Фінляндії та Казахстану, яких ми не змогли обіграти в рідних стінах у рамках відбору на ЧС-2022.

На Євро-2020 Шевченку та його підопічним потрібно було показати, яка збірна України справжня: та, що проходила відбір на чемпіонат Європи, або та, з якою ми зіткнулися напередодні її старту в головному турнірі континенту? Підсумковий результат показав – щось середнє. Шевченко разом з помічниками у своїх тактичних задумках не стрибнув вище голови, але й нижче плінтуса не впав.

По суті, Шевченко так і не зумів знайти ключів до таких команд, як Австрія чи Англія - ​​вкрай прагматичним, фізично потужним і готовим до активної протидії супернику протягом усього матчу. З іншого боку, відрізок у другому таймі проти Нідерландів, коли наші змогли відігратися з 0:2, а потім програли лише через відсутність досвіду й прагнення грати простіше у першій третині поля, приголомшливий за потенціалом перший тайм проти Північної Македонії, і в цілому добротний поєдинок в чвертьфіналі проти Швеції, коли Україна показала вміння не тільки терпіти, але й здобувати результат, коли випала для цього можливість - все це можна занести в актив Шевченку.

Очевидно, що головний тренер збірної України дуже розраховував себе показати на Євро-2020 в надії отримати хорошу пропозицію від топ-клубу, а з нею й можливість спробувати себе вже в щоденній роботі. Поки, напевно, такого не буде, але в Шевченкові точно ніхто не розчарувався. Його ще більше «взяли на замітку», і тепер Андрію Миколайовичу належить показати себе, вирішивши ще один непростий ребус по виведенню збірної України на ЧС-2022. Раніше нікому, крім Олега Блохіна, не вдавалося зіграти з «синьо-жовтими» на світовому чемпіонаті, і це ще одна планка, підкоривши яку, Шевченко зробить упевнений крок до світлого тренерського майбутнього.

Досвід не підвів, молодість не вистрілила

Говорячи про персоналії, не можна не виділити виступ Андрія Ярмоленка. Саме він, мабуть, став головним «промінцем світла» у збірній України на Євро-2020. Перед турніром доводилося чути безліч критики й невпевненості з приводу необхідності Ярмоленка у складі - мовляв, через травми видав не найкращий свій рік у «Вест Хемі», та й взагалі на лідера збірної вже не тягне, адже є куди більш молодий та яскравий Циганков.

Getty Images/Global Images Ukraine. Віктор Циганков

Проте яскравим Циганков виявився тільки на тлі УПЛ, а на Євро-2020 не показав зовсім нічого, й навряд чи цього літа «Динамо» отримає привабливі пропозиції по трансферу Віктора. А ось Ярмоленко з перших матчів повів Україну за собою, і не дивно, що саме Андрій з чотирма балами за системою «гол+пас» (2+2) став найбільш результативним у складі «синьо-жовтих». Примітно, що Ярмоленко й понині є п'ятим на Євро-2020 за точністю ударів - 56% спроб нашого вінгера прийшлися у площину воріт суперників. Досвід - це та штука, яка допомогла Андрієві, котрий перебуває все-таки далеко не в кращій своїй фізичній формі, виділятися в своїй команді на турнірі такого рівня.

Що стосується інших гравців, то тут в рівній мірі можна виділити Яремчука, Матвієнка, Забарного, Шапаренка. Кожен з них в якомусь матчі проявляв себе чудово, але вже в наступній грі виглядав не так яскраво. Відсутність стабільності - це те, з чим збірна України боролась весь турнір, але проблему чого вирішити так і не зуміла. Чому подібне сталося - питання до Шевченка та його асистентів, які обрали незвичайну модель підготовки до турніру, коли команда тривалий час інтенсивно готувалася і, можливо, фізично виявилася надто вимотаною, адже багато хто з футболістів не мав достатнього часу на відпочинок після непростого сезону.

Складно однозначно оцінити виступи Віталія Миколенка, якого багато хто бачив однією з потенційних зірок України на Євро-2020. З одного боку, наш захисник має в активі феноменальний показник виграних єдиноборств в обороні (92% - беззаперечне перше місце на турнірі), але з іншого всі ми пам'ятаємо, як Миколенка «повозив» маловідомий на той момент на вітчизняних просторах фулбек з Нідерландів Думфріс, та й в поєдинку з Північною Македонією Віталій виграв лише 38% своїх дуелей у суперників.

Мінімум претензій може бути до Георгія Бущана, котрий опинився п'ятим на Євро-2020 за кількістю виконаних сейвів (15). З іншого боку, і його виступи залишають присмак неоднозначності, бо саме Бущан на поточний момент (тобто, без урахування фіналу поєдинку) є лідером за пропущеними м'ячами на турнірі - 10.

Getty Images/Global Images Ukraine. Олександр Зінченко

Вочевидь, більшого всі ми чекали від Олександра Зінченка та Руслана Маліновського, але перший вкрай мало відпочивав перед Євро-2020, й готувався до турніру в складі команди, а другий відчував хронічні проблеми зі здоров'ям, які не дозволили йому навіть опинитися у заявці на матч чвертьфіналу проти Англії, а потім призвели до операції. З іншого боку, ні Зінченко, ні Маліновський відверто не розчарували - вони просто не стрибнули вище своєї стелі, але критикувати їх за це на тлі перерахованих проблем було б вершиною невігластва.

У цифрах – теж без балансу

Якщо говорити в цілому, то навіть статистика збірної досить суперечлива, як і сам виступ нашої команди на Євро-2020. У деяких компонентах «синьо-жовті» опинилися на дуже високих позиціях, але під іншим ракурсом можна було побачити наших вже у когорті аутсайдерів.

Одними з показників, які наочно ілюструють суперечливість гри збірної України є індекс передач (число пасів у перерахунку на хвилину володіння м'ячем) і число ключових передач. Тут варто відзначати, що за кількістю передач на хвилину володіння м'ячем (індекс передач) Україна опинилася у когорті кращих команд Європи - на сьомому рядку, пропустивши уперед таких топів, як команди Німеччини, Іспанії, Франції, Португалії, Італії. З іншого боку, за середнім числом ключових передач (це паси, які надають атакам креативного напряму) «синьо-жовті» лише 21-ші, поруч зі Словаччиною, Угорщиною та Північною Македонією... Іншими словами, динаміку грі наші футболісти давали, а ось демонструвати високий ККД через гру в пас не могли.

Показник

Середньоматчове значення

Місце на Євро-2020

серед усіх команд

Передачі

456

9

% точних

87,8

8

Індекс передач

15,6

7

Ключові передачі

1,91

21

Схожа ситуація спостерігається і в інших статистичних компонентах гри нашої збірної на Євро-2020. Візьмемо для прикладу показники дотиків у штрафному, ударів по воротах і відсотка їх потрапляння у площину, а також обведень та відсотка їх успішності. Тут ситуація не менш неоднозначна - наприклад, за дотиками у штрафному майданчику суперника збірна України опинилася сьомою на Євро-2020, але за ударами - лише 20-тою, що говорить не на користь ефективної роботи наших з м'ячем у фінальній третині поля.

За середньоматчовою кількістю обведень у збірної України лише 17-тий показник на турнірі. Але критикувати команду за це не варто, якщо оцінити ефективність цих дій, адже за відсотком влучань у площину Україна третя на турнірі, а за відсотком успішних обведень - сьома. Тобто, ефективність близька до максимальної. Інше питання, що все це фактично свідчить про те, що «синьо-жовті», по суті, вичавили свій максимум з наявного мінімуму можливостей.

Показник

Середньоматчове значення

Місце на Євро-2020

серед усіх команд

Дотики в штрафному

15,8

7

Удари по воротах

7,3

20

% в площину

45,2%

3

Обведення

20

17

% успішних

55,7%

7

Завершимо невеликий статистичний аналіз оборонними показниками команди, де також немає певного балансу, а спостерігається «різношерстність». За єдиноборствами в обороні збірна України займає 12-те місце на Євро-2020, здійснюючи в середньому за матч 57,7 таких дій. Начебто нічого примітного, якщо не оцінити якість ведення дуелей в обороні (трохи вище ми особливо виділяли показник Миколенка саме в цьому аспекті). А за ним збірна України - абсолютно краща на турнірі, адже наші футболісти в середньому виходили переможцями з 68,7% єдиноборств в обороні.

З відвертих мінусів та моментів, які обов'язково потрібно підтягувати, і над якими необхідно ретельно працювати - це статистика верхових єдиноборств (Україна найгірша на турнірі за середньою кількістю участей у них, чим скористалася та ж збірна Англія в чвертьфіналі), досить низька інтенсивність єдиноборств і пресингу в цілому, а також недолік здорової агресії (за середньоматчовим числом фолів Україна - остання серед всіх учасників Євро-2020).

Показник

Середньоматчове значення

Місце на Євро-2020

серед усіх команд

Єдиноборства в обороні

57,7

12

% успішних

68,7%

1

Верхові єдиноборства

17,3

24

% успішних

48%

11

Інтенсивність єдиноборств

4,5

19

Інтенсивність пресингу

17,9

19

Фоли

7,6

24

Як бачимо, будь-який однозначний висновок по такій грі збірної України на Євро-2020 зробити навряд чи представляється можливим. З одного боку, «синьо-жовті» підкорили історичний для себе рубіж на чемпіонаті - чвертьфінал, але з іншого - провалилися в поєдинках проти Австрії та Англії, та й другий тайм проти Північної Македонії навряд чи можуть занести собі в актив. Начебто моментами наша команда демонструвала дуже цікавий футбол, який дозволив їй відігратися проти Нідерландів і зім'яти в першому таймі Північну Македонію, а в овертаймах не дати шансів на успіх Швеції, але з іншого боку медалі знову-таки видніється відсутність стабільності, пов'язана чи то з психологічним настроєм, чи то з огріхами у фізичній підготовці.

Getty Images/Global Images Ukraine

Що можна сказати однозначно і без всяких угод з совістю, так це слова подяки всій нашій команді, яка протягом трьох тижнів змушувала повірити, що Україна, незважаючи на всі її проблеми, - це дійсно футбольна країна, яка нічим не гірша за багато куди більш економічно успішних держав Європи. Так, у нас є проблеми, і вони часто виправляються не так швидко, як хотілося б, але завдяки команді Шевченка, як і колись підопічним Блохіна на ЧС-2006, всі ми усвідомлюємо, до яких рубежів здатна добиратися наша футбольна збірна, а від того не перестанемо мріяти, що одного разу побачимо її із «золотом» та чемпіонським кубком. Не вірите в це? А дарма, адже дива іноді трапляються - доведено збірною U-20 Олександра Петракова на ЧС-2019 в Польщі...

 
Оцініть матеріал
(85)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Як Перес відреагував на гру Кепи, який вийшов замість Луніна за Реал
Футбол | 27 квітня 2024, 07:56 1
Як Перес відреагував на гру Кепи, який вийшов замість Луніна за Реал

26 квітня королівський клуб обіграв «Реал Сосьєдад» 1:0

Сльози Бондаренка, дев'ятий гол Сікана. Шахтар переміг ЛНЗ
Футбол | 27 квітня 2024, 17:25 149
Сльози Бондаренка, дев'ятий гол Сікана. Шахтар переміг ЛНЗ

Підопічні Пушича на класі обіграли команду Дулуба, яка грала досить добре

Коментарі 35
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Akkerman65
Конечно, 1/4 финала - успех. Но на фоне игры остальных команд создалось впечатление: наши не были готовы ни психологически, ни физически. Считаю, что 0:4 с Англией - провал и позор.
an52
Той рідкісний випадок, коли результат краще за гру. На Евро-2012 грали ніби непогано, але тоді і суперники у групі дісталися складні, і чистий гол не зарахували, і взгалі тоді з групи виходило 8 команд, а не 16 як зараз. А тут нам пощастило, що саме в нашій групі опинився представник групи D Ліги націй. Якби не реформа, Македонії взагалі не було б на Євро і отримали б суперника складніше. І все одно навіть з Македонією виграли зі скрипом. Виповзли з групи на фарті, отримали не дуже страшного суперника в 1/8, який ще й сам накосячив, заробивши червону картку. Якби ще з англійцями дали бій, враження були б інші. А так цей останній ляпас лише підкреслив, що фарт колись закінчується
Олег Мандрівник
Как раз тот случай, когда игра забывается, а результат остаётся
Игра полностью беззубая, но 1/4 это 1/4
dd dent
Последний матч, увы, поставил красноречиво черту под нашим выступлением, и развеял все, фарт был до него, а как попали на реального соперника, то все увидели
Fan_GOOD_FootBall
К сожалению этот карантин возможно украл у нас кубок ЧЕ. Или как минимум финал. Потому что если б играли ЧЕ в 2020 году для нас было бы гораздо лутше. Игра команды Украины в 2020 выглядела в разы лутше и была гороздо эфэктивней как в защите так и в атаке. А так за год Конопа здулся полностью, а в Динамо и Шахтере не появилось хорошего левого вингера с украинским паспортом. А как все заметели Шевченко и его штаб не расматривали игроков других команд из ЧУ(и это сыграло с ними злую шутку, и за такой подход надо с тренерского штаба спросить по полной, чтоб сделали отчет часа надва чем они руководстволись и по каким критериям подбирались игроки. И чтоб это показали по ТВ). Ну и результат подготовки игроков к финальной части ЧЕ котороя длилась почти 45 дней оставляет уйму вопросов. После этих сборов у многих игроков проявились хронические травмы с которыми в клубах им удавалось нормально играть. И почему когда тренера увидели что дело пахнит керасином не заменили травмоопасных игроков на здоровых(пусть даже чуть менее квалефецированых зато в форме). Ну и так не смогли построить игру на левом фланге, хоть визуально Миколенко смотрелся плохо, но по факту сыграл надежно в обороне насколько это возможно, потому что видя брешь в этом построенит соперники давили на наш левый фланг двумя а то и тремя игрокоми. Понятно что одному Мыколе очень тяжело было, соперник гонял его как собачку, а если у Мыколы возникала возможность пойти в атаку так его хер кто подстрпхует. И это было только дело времени когда уставший Мыкола начнет ошибаться.
Володимир Дуць
Що хотілося б додати. На мій погляд, така креативна гра Ярмоленка стала великою несподіванкою для "желєзного костяка" збірної. Фактично уся наша гра змістилася направо, і ті ж Малиновський і Зінченко і роз- і загубилися. Цього поки вистачало і з Нідерландами (у першу чергу - завдяки їм), і з Македонією. А Австрія швиденько розібралася (хоча і досі не розумію - навіщо їм було вигравати). І тільки радикальна перебудова зі шведами дещо збалансувала гру у центрі поля. А Англія? Так буває... По тій грі не заслужували ми 0:4, адже вони зовсім не намагалися крупно перемагати.
Погоджуюся з автором: для історії ми виступили успішно, а по факту - якраз на тому рівні, який є на даний час.
Mac_Gyver
Почему никто не замечает, что у СбУ практически полностью отсутствовала полузащита? Все игроки либо отсутствовали, либо были в очень плохих кондициях: Буяльский, Коноплянка, Коваленко, Малиновский, Марлос, Цыганков. К ним добавить Беседина и Мораеса - и проблемы в созидании становятся критическими. На созидание остаются только Ярмола, Яремчук, Довбик и Шапаренко. Степаха, Харатин и Сидорчук - не созидательные игроки. Безус и Судаков?
Надеюсь, к ЧМ все подойдут в хорошей форме. С Яремчуком, Довбиком и Супрягой играющими в хороших командах. Вот тогда СбУ сможет сыграть как Дания.
Орест Орищишин
Підготовку команди до Євро-2021 Шева провалив, фізично - мертва команда. Про ЧС- 2022 в Катарі ми можемо забути, з такою грою шансів практично немає.
Misha-101
Четвертьфинал это конечно история, но игра оставляет желать намного лучшего. Казалось бы после побед над Португалией и Испанией у ребят появиться уверенность, что победить можно любого, но это евро показало что перед топами у нас мандраж и неуверенность. Плюс конечно тут был огромный фарт, вылезли из группы за счёт профсоюза, а не из-за игры и потом ещё и Швеция с которой была битва до последнего забравшаяся все силы эмоции. И это Швеция. Была бы там сразу Италия , то закончилось бы все раньше и так же печально как с Англией. Как ни крути , не тот уровень. Выжали что могли и нам спасибо
u6464u
Как по мне была провалена полностью подготовка к ЧЕ , тренерскому штабу не удалось подвести команду к турниру в надлежащем состоянии ,игроки физически не были готовы выполнять свои обязанности, это уж слишком бросалось на фоне других сборных, и здесь надо искать причину в этом, с чем это связано, с короной, со слабым здоровьем наших игроков, с не компетенцией нашего тренерского штаба , но почему то большенство сборных летало от первой до девяностой минуты, о наших о таком не скажешь, вывод, больше вопросов чем ответов, но ближайший отбор на ЧМ расставит всё по своим местам .
MaxUa
Сборная Украины не только не топ сборная. У нее нет критического количества подготовленных футболистов, позволяющих демонстрировать игру уровня Дании, Австрии или Чехии. С этой точки зрения сборная выступила очень хорошо для своего уровня, а отличный турнирный результат прямое следствие везения с турнирной сеткой. Были бы в 1/8 не шведы, а кто-то посерьезнее, на этом бы все и закончилось. Да и те же шведы, кстати, если вспомнить матч, имели несколько отличных возможностей, чтобы забить, ну а то, что их игра отдавала некоторой академичностью и вальяжностью, так это уже они сами себе злобные буратины.
Лично я не вижу повода, чтобы даже намекать на какой-то провал. Единственный по-настоящему неприятный момент это разгром от англичан.
Но судя по игре ими продемонстрированной, родоначальники сейчас одни из лучших, и не только в Европе. И это не в качестве оправдания. Повторюсь, сборная наша не топ. И ей в качестве ориентира команды, до которой следует подтягиваться, нужно брать не Германию с Францией, а Чехию или Австрию. Вот когда подтянемся и будем выдавать такой же стабильный результат на протяжении всех 90 минут, вот тогда можно будет и на топов замахиваться.
euro2012_za_2012euro
Команда с игрой уровня 16-18 места,
заняла 8-е - Замечательный результат!!!!
POWER
плохо подготовили команду на это Евро! Нужно было всех лучших игроков сборной вести и чтобы они играли и чтобы они были в лучших кондициях. Грыжу надо было Малине давно вырезать! Коноплянку нужно было в тонусе держать и его капец как не хватило на левом фланге нападения. И так далее! Если бы сборную подвели к Евро в лучшем виде, то сборная могла бы выиграть Евро это и так все складывалось хорошо и легко до финала можно было проскочить. 3 соперника - Англию, Данию, и самое сложно Италию пройти. 3 Матча и Украина чемпион Европы. Лучший состав в истории Украины мог сложиться, если бы игроков подвели в лучшем виде. А теперь все - старые звезды уходят и смена поколений и следующего такого шанса ждать фиг знает сколько.
Александр Пышненко
Не хватает тренированных в топ чемпионатах футболистов. Это в первую очередь и сказывается на игре с топ сборными. Когда по этим показателям поднимемся - результаты не заставят себя ожидать. А, пока что - это наше все. Могли, конечно, прыгнуть выше одного места - но не прыгнули. Вины в этом Шевченко нет, уж точно. Сборная сыграла в меру своих ресурсов. Не стоит посыпать голову пеплом.
Pixelman
Лучшим итогом была бы отставка Шевченко! Но нет же, еще же 16 лямов в казне нужно з кумом деребанить!
Слабый чемпионат, надо уезжать за границ
Интересно какая будет ситуация в отборе на мир
var всегда прав
Через 50 лет кто то скажет: Ох и ни фига себе!
Но мыто знаем, как это было! Не 4 группы по 4 или 6, а 6 по 4. И проскальзывание на волосинке за счёт независящих от нас обстоятельств.
Может ли Ярослава Могучих вдруг прыгнуть сразу на 2,50 м? Однозначно - нет! А вот наша могучая команда аж в 1/4 попала.
Или не . Время расставит всё на свои места.
Не знаю, учат ли сейчас Павла Тычину в школе. А мы учили наизусть:
Тож нехай собі як знають.
Божеволіють, конають, —
Нам своє робить:
Надо выходить на ЧМ!
kadaad .
Три главные проблемы сборной: не умение играть в высокий прессинг, не умение выходить из под высокого прессинга, совершенно неправильная тактика игры в обороне в своей штрафной, тупая игра в линию, вместо персональной игры по игрокам соперника, что привело к трем голам от Англии. Еще одна очень большая проблема, не умение игроков полузащиты и атаки идти на индивидуальный обыграш соперника или боязнь это делать.
Londonbeat
Пережевали, проглотили и чапаем дальше на ЧМ. Ведь жизнь кончается не завтра.
pnarkotikov
Еще не надоело сливать деньги в БК наивно полагаясь на одну интуицию??? Советую сайт king- ball. ru беру там прогнозы с 2013
года! Захочешь по общаться по ближе, ищи меня там же на сайте, ник "Гол!"