Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Тренування
| Оновлено 12 жовтня 2021, 11:37
2463
0

Як виправити шийний остеохондроз

Причини і ознаки шийного остеохондрозу та його появи

| Оновлено 12 жовтня 2021, 11:37
2463
0
Як виправити шийний остеохондроз
Getty Images/Global Images Ukraine

В якості основного методу лікування - є правильні рухи із застосуванням спеціальних лікувально-реабілітаційних тренажерів. Лікар складає програму занять, але головною дійовою особою лікувального процесу є сам пацієнт. С. Бубновський. Остеохондроз - не вирок.

Гострий біль і "блокування" м'язів при різкому повороті шиї - часта проблема серед людей будь-якого віку.

Причинами спазму, що приносить сильну незручність і дискомфорт протягом декількох днів, може бути шийний остеохондроз.

Якщо не усунути причини даної неприємності, то не варто дивуватися її регулярному відновленню і наслідкам для здоров'я всього організму. Купуючи хронічний характер, хвороба буде складніше подолати і лікування теж буде значно відрізнятися.

У статті ми розкриємо поняття "шийний остеохондроз"; розглянемо основні причини і симптоми його прояву; проаналізуємо методи профілактики даного захворювання.

Не дарма кажуть у приказці: "Попереджений - значить озброєний".

Що таке остеохондроз шийного відділу?

Остеохондроз - це захворювання хребта, яке супроводжується деструктивними змінами в хрящах міжхребцевих дисків і навколишніх тканинах. (Як виправити поставу і оздоровити шийний відділ.)

Залежно від "зон ураження" захворювання включає такі види:

- крижовий;

- поперековий;

- грудний;

- шийний.

Фізіологічно всі види остеохондрозу відрізняються один від одного формою розвитку і проявами. Шийний має головну відмінну рису від інших - невеликі за розміром хребці виконують велике навантаження (тримають і повертають голову), звідси висока вірогідність нервових защемлень. До того ж, на шиї зосереджені артерії і вени, тому нормальний кровообіг - запорука "повноцінного харчування" мозку, який відповідає за багатозадачність всього організму.

Залежно від ступеня розвитку, остеохондроз проявляється не завжди однаково. Наприклад, початкова його стадія практично не має ознак, тому малопомітна людиною. Через таку особливості, біль в шиї можна списати на банальну перевтому. Друга стадія - це систематично повторювані болі, слабкість. На третій стадії відбувається утворення гриж міжхребцевих дисків, запаморочення, сильні болі в потилиці. На четвертій стадії відбувається защемлення нервів, проявляється обмеженість рухової функції.

Остеохондроз має прогресуючий характер, що супроводжується рядом розладів і збоїв в організмі. Заздалегідь запобігти появі захворювання люди не можуть і не хочуть: "Не бігти ж із незначним болем відразу до лікаря?". Швидше, це пов'язано з великою недовірою до медицини і методик лікування: "Краще перетерпіти".

Причини і ознаки шийного остеохондрозу та його появи

"Остеохондроз - хронічне захворювання не тільки хребта, але і самосвідомості людини, яка наповнилася страхами, депресіями і втратою орієнтирів у житті", - С. Бубновський "Остеохондроз - не вирок!"

- Травми;

- виснажливі фізичні навантаження;

- стреси;

- м'язові спазми;

- неправильна постава сидячи / при ходьбі / під час сну;

- надмірна м'язова напруга;

- супутні хронічні захворювання;

- зайва вага...

Цей неповний список охоплює причини швидкої появи болів в області шийного відділу хребта.

Остеохондроз призводить до деформації кісток і хрящів, що становлять шийний відділ хребта. Природний знос тканин організму, людина доповнює бездіяльністю і неуважністю до свого способу життя, що робить згубний вплив на здоров'я. Тому людям зручніше "спихувати" причину хвороби на вік або генетику.

Болі при остеохондрозі

Біль - це сигнал вашого організму на запальні або дистрофічні процеси, які є наслідком розвитку хвороби.

При остеохондрозі шия може хворіти по-різному і віддавати на інші ділянки тіла:

- головний біль ниючого, пульсуючого або стріляючого характеру;

- локальні болі: біля основи черепа, в скронях, чола, верхівки;

- очний біль, що давить і супроводжується зниженням зору;

- відчуття тиску, дзвін у області вух;

- скутість шийних м'язів при спробі повороту голови;

- поколювання або оніміння в плечовому поясі і руках;

- втрата чутливості в кінцівках.

Більш важкі наслідки хвороби проявляються спазмом судин. Через недостатнє мозкове кровопостачання, людина відчуває запаморочення, падає концентрація уваги, знижується координація, простежується слабкість, з'являється відчуття оніміння кінцівок і тд.

Методи профілактики

Профілактичний комплекс вправ для шийного відділу хребта призначений для "заочного" зміцнення м'язів шиї і поліпшення кровообігу.

Щоб не спровокувати загострення хвороби і не нашкодити, лікувальну фізкультуру краще проводити під контролем фахівця, який в будь-яку хвилину надасть допомогу і скоректує інтенсивність навантаження. Індивідуальний підхід допоможе позбутися м'язового спазму і усуне біль.

При цьому, зазначу, що єдиними вправами не обійтися. На швидке відновлення і зміцнення м'язів також надають позитивний вплив правильне і різноманітне харчування, комплекс вітамінів і мінералів і відмова від шкідливих звичок. Лише в цьому випадку результат буде видимим і ефективним.

Правильно підібрана тактика лікування усуне біль, зніме запалення і набряклість у тканинах, відновить повний обсяг рухів у суглобах і м'язах, а також нормалізує роботу внутрішніх органів. Помірність навантаження на м'язи істотно полегшить життя людини без обмеження в рухах.

Висновки

Малорухливість і сидяча робота, статичне напруження м'язів і незручність пози - одні з основних причин захворювань верхніх і нижніх відділів хребта.

Чим раніше людина починає приділяти увагу здоров'ю свого хребта, тим легше потім вислизнути від наслідків.

У шийних хребцях структура така, що за найменшого зсуву, людина відчуває нестерпний біль. З одного боку, вони розміщені близько один до одного; з іншого, цей відділ являє собою місце скупчення нервових закінчень і артерій, що відповідають за харчування мозкового центру. Ось чому, відсутність своєчасного лікування може призвести до порушення рухової активності людини. Навряд чи така ситуація звучить втішно, оскільки діагноз "остеохондроз" не стане для людини останнім приводом звернутися до лікаря. Він дає прогрес на розвиток інших хвороб, які є більш небезпечними для життя.

Грамотний підхід у профілактиці і лікуванні, дозволить збалансувати біомеханіку всіх структур тіла, відновить кровообіг, нормалізує обмін речовин, допоможе в подальшому виключити утворення затискачів нервових закінчень.

Автор статті

Михалик Марина

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.